GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011

Auteur Topic: GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011  (gelezen 100301 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,934
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Alphen aan den Rijn - Politie en OM treden streng op in winkelcentrum Ridderhof

http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/110415bedreigingalphen.asp

Alphen aan den Rijn, 15-04-2011 • De politie en OM treden streng op tegen personen die zich vreemd gedragen in winkelcentrum Ridderhof. Donderdag 14 april hielden agenten een 40-jarige Amsterdammer aan rond 18.00 uur die onrust zaaide in het winkelcentrum.

De Amsterdammer liep in soortgelijke kleding als de schutter afgelopen zaterdag en zorgde daarmee voor veel onrust. Hij kwam verward over en bedreigde winkelpersoneel verbaal. Agenten ondernamen direct actie en hielden de man aan. De Amsterdammer krijgt een winkelverbod van 30 dagen. Het is de derde keer sinds het schietincident op 9 april dat het tot een winkelverbod komt, eerder al kregen twee andere Alphenaren een winkelverbod. Een 51-jarige man kwam agressief over op het winkelpersoneel, een 67-jarige man liep verward door de Ridderhof in de avonduren. Agenten houden het gebied scherp in de gaten na de gebeurtenissen van zaterdag 9 april.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,934
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
http://www.alphenaandenrijn.nl/Smartsite.shtml?id=61852

Nog vier gewonden in het ziekenhuis
15 april 2011
Er is weer een persoon ontslagen uit het ziekenhuis. Op dit moment liggen er nog vier gewonden in het ziekenhuis. De situatie van één persoon is nog instabiel; de situatie van de overige personen is stabiel.

Alle gewonden stabiel
15 april 2011
De situatie van een persoon was instabiel maar is sterk verbeterd. De situatie van alle personen is nu stabiel.

Programma herdenkingsbijeenkomst bekend
15 april 2011

Om met elkaar stil te staan bij de ingrijpende gebeurtenis van zaterdag 9 april organiseert Gemeente Alphen aan den Rijn in Theater Castellum een besloten herdenkingsbijeenkomst voor slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners en andere nauw betrokkenen. Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje wonen de herdenking bij. Ook de minister-president is met enkele andere leden van het kabinet aanwezig.

Het programma is op hoofdlijnen als volgt:
12.00 uur Aanvang herdenkingsprogramma
12.45 uur Afsluiting officiële programma
Aansluitend ontmoeting voor slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners met leden van het Koninklijk Huis, de minister-president en andere hoogwaardigheidsbekleders
14.00 uur Einde programma

De bijeenkomst is alleen voor genodigden. Zij ontvangen op korte termijn een persoonlijke brief. Op het Rijnplein voor het theater komen schermen waarop mensen de bijeenkomst gezamenlijk kunnen volgen. Ook is het programma op de televisie live te volgen.
Samen sterk in de hulpverlening!


mike

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,931
Van der Vlis stopte met pillen tegen waanbeelden'

AMSTERDAM - De aanrichter van het bloedbad in Alphen aan den Rijn een week geleden stopte een jaar voor zijn daad met het gebruik van medicijnen.

De 24-jarige Tristan van der Vlis slikte zes jaar lang pillen die waanideeën en hallucinaties moesten voorkomen. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van gegevens in zijn medisch dossier.

Van der Vlis stopte zeven maanden geleden ook met een behandeling bij een psychiater. Deskundigen zeggen volgens de krant dat psychoses alleen voorkomen kunnen worden door voortdurende behandeling van de patiënt.

Van der Vlis was volgens zijn ouders schizofreen. Eerder al zei Kitty Nooy, hoofdofficier van justitie, in het programma Pauw & Witteman dat hij in een afscheidsbrief en documenten op zijn computer schreef dat hij was aangetikt door geesten. Hij was volgens haar ook boos op God en op de maatschappij.

Inrichting

In 2006 werd Van der Vlis opgenomen in een gesloten inrichting omdat hij suïcidaal was. Twee jaar later werd hij per ambulance naar een ziekenhuis gebracht vanwege een vergiftiging. Daarna werd hij doorverwezen naar GGZ Rivierduinen, waar hij tot augustus vorig jaar werd behandeld.

Theoloog en docent aan de Christelijke Hogeschool Mart-Jan Paul zegt zaterdag in het Nederlands Dagblad dat bij het onderzoek naar Van der Vlis ook moet worden gekeken naar het occultisme. Volgens hem zijn de uitspraken over geesten aanleiding ook die kant van het verhaal te onderzoeken.

"Het feit dat hij het over geesten had die hem aantikken en die zijn leven onleefbaar maakten, wijst erop dat hij er ver in is gegaan." Volgens Paul zoeken geesten steeds vaker contact met iemand naarmate diegene langer contact met hen heeft.

http://www.nu.nl/alphen-ad-rijn/2493745/van-vlis-stopte-met-pillen-waanbeelden.html


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Politie zoekt getuigen in winkelcentra Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN -  Tientallen agenten zijn zaterdag om 11.00 uur begonnen met een actie in vier winkelcentra in Alphen aan den Rijn om slachtoffers en getuigen van de schietpartij een week eerder te achterhalen. „Het kan zijn dat we getuigen of slachtoffers gemist hebben. Iemand kan bijvoorbeeld geraakt zijn door glas en direct door zijn gegaan naar de huisarts”, aldus een politiewoordvoerder.

De in totaal veertig agenten worden niet alleen ingezet in De Ridderhof, waar Tristan van der Vlis een bloedbad aanrichtte. Mensen zouden het te emotioneel kunnen vinden om daar te winkelen en daarom hun boodschappen doen in een van de andere winkelcentra, aldus de zegsman.

De politie wil ook van eventuele getuigen weten hoe Van der Vlis bewoog en wat voor uitlatingen hij deed. „Dat moet helpen om een beeld te krijgen op de ontwikkeling van mensen die dit soort dingen doen”, stelde de woordvoerder.

Vermoedelijk zijn de agenten enkele uren bezig. In totaal liggen er 15.000 flyers klaar om uitgedeeld te worden. Er staan rechercheurs klaar om te praten met mensen die iets bijzonders hebben te vertellen. Ook zijn er mensen van Slachtofferhulp aanwezig.

Bron:http://www.telegraaf.nl/binnenland/9554401/__Politie_zoekt_getuigen__.html?sn=binnenland


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,934
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Alphen aan den Rijn - Politie deelt 15.000 flyers uit bij passantenonderzoek

http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/110416alphenpassantenonderzoek.asp

Alphen aan den Rijn, 16-04-2011 • Zaterdag 16 april heeft Politie Hollands Midden een passantenonderzoek gehouden in vier winkelcentra in Alphen aan den Rijn. In de Ridderhof, de Aarhof, de Atlas en de Herenhof zijn 15.000 flyers uitgedeeld aan passanten. Het onderzoek leverde enkele mogelijk belangrijke getuigen op met wie de politie nog niet had gesproken.

Het passantenonderzoek werd door 36 agenten uitgevoerd tussen 11.00 uur tot 14.00 uur. Mensen die nog niet in contact zijn geweest met de politie werd verzocht een formulier in te vullen met naam en adres. Ook werden er flyers geplaatst onder ruitenwissers van auto’s. De politie kon zo in contact komen met tientallen nieuwe getuigen, die nog niet met de politie hadden gesproken. Een aantal daarvan heeft mogelijk nog ontbrekende informatie voor het onderzoek. De komende tijd wordt door rechercheurs contact opgenomen met alle relevante getuigen.
Slachtofferhulp was aanwezig bij de vier winkelcentra om mensen bij te staan die daar behoefte aan hadden.

Stoepborden
De politie doet zo breed mogelijk onderzoek om het leven van de dader in de dagen voor het schietincident en op de bewuste zaterdag 9 april in beeld te brengen. Daarom staan de komende tijd bij de vier winkelcentra nog stoepborden met een getuigenoproep.

E-mailadres en website
Naast het speciale e-mailadres onderzoekridderhof@hollands-midden.politie.nl heeft de politie ook een getuigenformulier op www.politie.nl/hollands-midden gezet. Zowel het e-mailadres als het formulier kunnen mensen gebruiken als zij informatie hebben die voor het onderzoek van belang kan zijn.

Dit persbericht is een gezamenlijk persbericht van Politie Hollands Midden en Openbaar Ministerie Den Haag.
Samen sterk in de hulpverlening!


Nick

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,449
Publiek herdenkt schietpartij Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Winkelend publiek en medewerkers van winkels in De Ridderhof in Alphen aan den Rijn hebben zaterdag korte tijd stilte in acht genomen, een week nadat er doden en gewonden vielen door de kogels van Tristan van der Vlis.

Gemeenteraadsleden hebben afgesproken zaterdagmiddag inkopen te doen in het winkelcentrum, om de ondernemers daar een hart onder de riem te steken.


Bron: http://www.nu.nl/alphen-ad-rijn/2493868/publiek-herdenkt-schietpartij-alphen.html


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Politie vindt tientallen getuigen via flyers

ALPHEN AAN DEN RIJN -  Het uitdelen van 15.000 flyers in winkelcentra in Alphen aan den Rijn heeft de politie zaterdag tientallen nieuwe, mogelijk belangrijke getuigen opgeleverd van de schietpartij van vorige week zaterdag.

Agenten van het korps Hollands Midden deelden de folders met het verzoek aan getuigen om zich te melden met informatie over de schietpartij zaterdag uit in de vier winkelcentra. De flyers werden ook verspreid onder ruitenwissers van auto's in de omgeving.

Rechercheurs nemen de komende dagen contact op met alle mensen die zich nu hebben gemeld. In de vier winkelcentra zijn bovendien borden neergezet met een getuigenoproep. Die blijven nog enige tijd staan. Ook benadrukten politie en Justitie zaterdag nogmaals dat ze streng optreden tegen personen die zich vreemd of agressief gedragen in winkelcentrum De Ridderhof. De politie heeft sinds de schietpartij drie mensen om die reden een winkelverbod opgelegd.

Een 40-jarige Amsterdammer liep donderdag in kleding rond die leek op de outfit van de dader van de schietpartij. Hij kwam verward over en bedreigde winkelpersoneel. Ook werden diverse mensen aangehouden die via Twitter dreigementen uitten die expliciet verwezen naar de daden van de schutter Tristan van der Vlis.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/9556072/__Getuigen_melden_zich__.html?sn=binnenland


rjvaneyk

 • Noodhulpteam Hollands Midden
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 579
'Drama Alphen was niet te voorkomen'
Uitgegeven: 17 april 2011 08:26
Laatst gewijzigd: 17 april 2011 08:26

AMSTERDAM - De meeste mensen in Nederland denken dat het drama in Alpen aan den Rijn niet te voorkomen was.
 
Na de schietpartij vorige week zaterdag is er veel gesproken over strengere wapenregels, maar volgens 56 procent had het niets gescheeld. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Verreweg de meeste ondervraagden denken dat mensen die zoals Tristan van der V. een bloedbad willen aanrichten, toch wel aan wapens komen.

Mee naar huis

De illegale wapenhandel blijft bestaan, waardoor risico's nooit kunnen worden uitgesloten, vindt 94 procent van de ondervraagden.

Dat betekent niet dat mensen tegen strengere wapenregels zijn. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verboden moet worden voor leden van een schietclub om wapens mee naar huis te nemen. Nu mag dat nog, mits de wapens en munitie apart in kluizen worden bewaard.

Te veel wapenvergunningen

Ongeveer de helft van de mensen vindt dat er te veel wapenvergunningen worden verstrekt. Vooral mensen die PVV en SP stemmen zijn het daarmee eens (62 en 64 procent).

Onder die partijen is ook de steun het grootst voor een algeheel verbod op de schietsport in Nederland. Gemiddeld steunt dertien procent een verbod. Onder SP-aanhangers is dat 22 procent en bij kiezers van de PVV en GroenLinks is 18 procent het daarmee eens.

© Novum


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,934
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Communicatie rond drama in Alphen ‘volgens het boekje’
 
Communicatie-experts zijn vol lof over het optreden van bestuurders en gezagsdragers na het schietincident in Alphen aan den Rijn vorige week zaterdag. De Alphenaar Tristan van der V. richtte in winkelcentrum De Ridderhof een bloedbad aan. Hij schoot zes mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf.

lees verder: http://m.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/communicatie-rond-drama-in-alphen-volgens-hetje.3397.lynkx
Samen sterk in de hulpverlening!


Frankieboy001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,476
Vlag halfstok om Alphen aan de Rijn
Toegevoegd: dinsdag 19 apr 2011, 14:13
Update: dinsdag 19 apr 2011, 14:25Vlag halfstok op de Mauritstoren in Den Haag

Op gebouwen van de rijksoverheid hangen de vlaggen morgen halfstok. Premier Rutte heeft die vlag-instructie uitgegeven in verband met de herdenking van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

De herdenking is in het Castellum Theater in Alphen, in aanwezigheid van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en premier Rutte. Aan provincies en gemeenten is ook gevraagd om de vlag halfstok te hangen.

Tijdens de bijeenkomst van morgen zullen diverse mensen spreken. Daarnaast is er ruimte voor momenten van stilte. Het Residentieorkest, Stef Bos, Liesbeth List en William Spaay zorgen voor de muzikale bijdragen. De herdenking die om 11.45 uur begint, wordt live uitgezonden door de NOS.

Bron: NOS