GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011

Auteur Topic: GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011  (gelezen 100302 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

jeffrey010

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 601
Dader schietpartij Alphen begraven
Uitgegeven: 19 april 2011 17:11
Laatst gewijzigd: 19 april 2011 17:41

ALPHEN AAN DEN RIJN - Dader Tristan van der Vlis van de schietpartij in Alphen aan den Rijn is maandag begraven.

Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt zonder verdere details te geven.

Van der Vlis schoot zaterdag 9 april in winkelcentrum De Ridderhof met een semiautomatisch wapen zes mensen dood, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. De slachtoffers zijn inmiddels ook allemaal begraven.

BRON: NU.NL
Met Vriendelijke Groet.....


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
'Problemen politie bij vergunning Van der Vlis'

AMSTERDAM - Toen Tristan van der Vlis zijn wapenvergunning aanvroeg, kampte de politieafdeling die de vergunning verstrekte met integriteitsproblemen.
De kwestie leidde in 2009 tot het oneervol ontslag en vervolging van twee van de negen medewerkers van de afdeling Bijzondere Wetten van het politiekorps Hollands Midden. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Als voorbeeld van de problemen op de afdeling wordt genoemd dat een van de agenten een wapen dat bij de politie was ingeleverd had meegenomen en doorverkocht. Daarvoor werd de voormalige brigadier uiteindelijk ook veroordeeld.

Naar aanleiding van de kwesties besloot de korpsleiding in 2008 tot een spoedonderzoek. De conclusie was dat de afdeling te versnipperd was. Er waren in totaal negen agenten, die op vier verschillende locaties werkten. "Het waren eilandjes", zegt de leider van het onderzoek.

Gevoeligheid

De problemen speelden in Katwijk en Leiden, en niet in Alphen aan den Rijn, maar in zijn conclusie had het daar 'in principe ook mis kunnen gaan. Hij spreekt in de krant van 'gevoeligheid voor integriteitsschending'.

Inmiddels is de organisatiestructuur van de afdeling Bijzondere Wetten gewijzigd. De verlening van wapenvergunningen wordt sinds 2009 vooral afgehandeld in Katwijk. Het toezicht gebeurt vanuit Katwijk en Gouda.

Bij het korps stonden afgelopen jaar ongeveer vijftienhonderd mensen met een wapenvergunning geregistreerd, waaronder Tristan van der Vlis.
http://www.nu.nl/alphen-ad-rijn/2496519/problemen-politie-bij-vergunning-van-vlis.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Man aangehouden bij herdenking Alphen  

ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie heeft woensdag in Alphen aan den Rijn een 51-jarige man aangehouden die dreigde de herdenking van de schietpartij op het Rijnplein te verstoren.
Dat zei districtschef Krishna Taneja woensdag tijdens een persconferentie.
Bijna 3000 mensen waren woensdag op het Rijnplein om de herdenking van de schietpartij bij te wonen. Daarbij was veel politie aanwezig. De gearresteerde man zit nog vast.
Door het warme weer zijn vier personen onwel geworden.

http://www.nu.nl/binnenland/2497023/man-aangehouden-bij-herdenking-alphen.html


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,934
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
‘Ik hoor allemaal sirenes hier in Alphen’: ervaringen van een crisiscommunicatieadviseur

http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/nieuws/‘ik-hoor-allemaal-sirenes-hier-alphen’-ervaringen-van-een-crisiscommunicatieadviseur
26 april 2011 12:48

Het schietincident in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn was niet alleen een verschrikkelijk drama, maar ook een testcase voor de crisiscommunicatie. Eric Seugling, senior adviseur risico- en crisiscommunicatie bij brandweer Hollands-Midden was die dag crisiscommunicatieadviseur in het Regionaal operationeel Team. Hij maakte het communicatieprocessen van zeer dichtbij mee. Voor www.nationaalcrisiscentrum.nl heeft hij zijn ervaringen opgeschreven.

Sirenes
Zaterdag 9 april iets over half één gaat de telefoon: Ingrid Gort, een van de brandweerwoordvoerders aan de lijn: “Eric, we hebben een GRIP2, ik hoor allemaal sirenes hier in Alphen en ik weet nog niet wat er aan de hand is, maar er is iets goed mis. Je hebt wel geen dienst, maar ga toch maar richting ROT (Regionaal operationeel Team).” Ik hoor de sirenes op de achtergrond en denk onmiddellijk ‘dit wordt een forse klus’, onwetend wat er gaande is. Ingrid probeert de Gemeenschappelijke Meldkamer te bellen, maar komt er niet doorheen. Op weg naar het ROT hoor ik op Omroep West dat er een schietpartij is geweest met minimaal vier doden en tientallen gewonden, in de uitzending wordt door een getuige zeer emotioneel verslag gedaan. Ik grijp mijn mobiel en bel met het piketnummer woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn, in gesprek. Dan maar een tweede nummer, ook in gesprek, dan het hoofd communicatie Leiden gebeld. Die neemt op, ik brief haar snel en vraag haar actie te ondernemen omdat de collegae van Alphen zeker bijstand nodig zullen hebben. Een soortgelijk telefoontje pleeg ik met het piket communicatie van het NCC.

Drama
Om kwart voor één loop ik de ROTzaal binnen, snel komt de bezetting binnen en nog voor één uur start het eerste ROT. Het is moeilijk om een eerste beeld te krijgen van de gebeurtenissen, langzaam wordt duidelijk dat een verschrikkelijk drama zich heeft afgespeeld.

De communicatie vanuit de gemeente komt snel op gang. In het Actiecentrum wordt intensief samengewerkt tussen verschillende disciplines, de politiewoordvoerder sluit aan en levert daarmee een meerwaarde aan de communicatie. Collegae uit allerlei gemeenten (Hillegom, Lisse, Nieuwkoop, Rijnwoude, Rotterdam, Den Haag en enkele ministeries) sluiten aan om de communicatie in zo goed mogelijke banen te leiden. Als vanzelfsprekend wordt openheid, transparantie en pro-actief communiceren als basis genomen. Burgemeester Bas Eenhoorn pakt zijn rol met meer dan 100% op volgens deze lijn. In de anderhalve week na het incident worden de Alphense collegae nog regelmatig bijgestaan vanuit andere gemeenten en de veiligheidsregio.

Terugkijkend heb ik een gevoel van trots, zo goed als het allemaal gelopen is, zo collegiaal als anderen bijsprongen. Een beter compliment dan werd gegeven in Binnenlands bestuur: “Communicatie rond drama in Alphen ‘volgens het boekje’ kan je niet krijgen.

Binnenkort komt de evaluatie en worden de puntjes op de i gezet. Het fundament is stevig, het gebouw crisiscommunicatie staat. We moeten het nog verder afbouwen, maar het ut dat je crisiscommunicatie alleen op deze schaal en deze manier kunt organiseren staat niet meer ter discussie.

Achtergrond
De Veiligheidsregio Hollands Midden werkt al twee jaar aan het professionaliseren van de risico- en crisiscommunicatie. De burgemeesters in de regio waren het, op basis van een aantal incidenten, al snel met elkaar eens dat dat moest gebeuren. Al langere tijd kent de regio een regionale werkgroep risico- en crisiscommunicatie met daarin vertegenwoordigd alle gemeenten, hulpdiensten, milieudiensten en Openbaar Ministerie.

In een aantal workshops, presentaties en discussiedagen met burgemeesters en gemeentesecretarissen is toegewerkt naar besluit van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio om een regionaal team te vromen waarin alle communicatieprofessionals uit de regio een plek moeten krijgen. Vier functies worden in een hard piket geplaatst, communicatieadviseur CoPI, communicatieadviseur ROT, Hoofd AC Communicatie en de communicatieadviseur (R)BT.

Competentiescan
Basis voor de selectie wie op welke plek het best tot zijn recht komt is een competentiescan. Daarnaast worden alle deelnemers intensief opgeleid en getraind. Het team wordt ontkleurd ingevuld, afkomst uit gemeente, brandweer, politie of GHOR is niet belangrijk, de kwaliteit telt. Het team wordt standaard vanaf een GRIPfase ingezet, een burgemeester kan ook bij hele specifieke zaken een beroep doen op het team. Om de link naar plaatselijk niet te verliezen worden er altijd plaatselijke communicatieadviseurs toegevoegd aan het kernteam. Met deze werkwijze zou kwaliteit en kwantiteit geborgd zijn. Na een ja van het Algemeen Bestuur aan het begin van dit jaar, zijn eind maart ruim zestig communicatieadviseurs met behulp van een competence game van InConnect geselecteerd voor de functies. Daarna namen begin april vijftien mensen deel aan de trainingen voor hoofd Actiecentrum en adviseur BT/ROT. De communicatieadviseur CoPI wordt ingevuld door woordvoerder van brandweer of politie, al naar gelang het incident. Later dit jaar volgen trainingen voor omgevingsanalisten en pers/publieksvoorlichters. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Het piket gaat op 1 mei officieel in.

Eric Seugling, Senior communicatieadviseur Veiligheidsregio Hollands Midden
Samen sterk in de hulpverlening!


Cobra4

 • Ploegleider BHV, CBRN instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,475
Tristan, lieve jongen

Vader Hans herinnert de 24-jarige Tristan van der Vlis als een lieve jongen, die zijn persoonlijkheid verloor door schizofrenie. Hij zei dat tijdens de crematie van Tristan, die vorige maand een bloedbad aanrichtte in Alphen aan den Rijn.

Bij de crematie heeft Hans geprobeerd een ander beeld te schetsen van zijn zoon. Maar daar vooraf ging een moment stilte voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

"Tristan heeft de afgelopen jaren een ongelofelijke strijd moeten leveren tegen zichzelf en de wereld om hem heen. Hij heeft deze strijd als een dappere, verantwoordelijke jongen gestreden. Probeert u zich eens voor te stellen hoe het moet zijn om trouw, keer op keer te solliciteren en telkens je baan te verliezen en op het laatst botweg afgewezen te worden. Hoe moet dit bij hem aangekomen zijn?", zegt Hans in het AD.

Hans van der Vlis begint in september weer met de schilderlessen bij het kunsteducatiecentrum Parkexpressie in Alphen. Veel cursisten hebben zich al opgegeven.

Van der Vlis schoot zaterdag 9 april in winkelcentrum De Ridderhof met een semiautomatisch wapen zes mensen dood, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. De slachtoffers zijn inmiddels ook allemaal begraven. Er vielen ook zeventien gewonden.

Bron: www.telegraaf.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Eenhoorn wil landelijk noodfonds slachtoffers Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Rijk moet met een landelijk noodfonds komen voor gedupeerden van drama’s zoals de schietpartij in Alphen. Daarvoor pleit waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van de gemeente Alphen aan den Rijn in een interview op Radio West.
Hij merkte dat kort na de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof veel verzekeraars het laten afweten om betrokkenen te helpen. Eenhoorn begrijpt dat er regels zijn, maar hij vindt dat in zo’n situatie daarmee soepeler moet worden omgegaan.
‘Er mag dan wel een fonds slachtofferhulp zijn, maar vaak kunnen door allerlei voorwaarden slachtoffers en nabestaanden ook daarvan niet profiteren’, aldus de burgemeester. Het gevolg is dat Alphenaren bij de gemeente aankloppen voor hulp. ‘Financieel houden wij dat niet lang vol’. Eenhoorn hoopt dat een onafhankelijk onderzoek dat nu wordt gestart hem gaat steunen bij het pleiten van een landelijk noodfonds.

Psychische problemen
De impact van het schietdrama is nog groot in Alphen. Tien winkeliers van De Ridderhof hebben nog altijd slapeloze nachten. Eén op de vijf mensen die vlak na het drama in het winkelcentrum waren, hebben psychische problemen en concentratieverlies.
Twee gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Hun toestand is verbeterd. Eenhoorn wil hen nog deze week bezoeken. Ook wil hij praten met de ouders van Tristan van der Vlis, de schutter. De ouders weten nog niet zeker of ze naar hun huis terug willen. Ze zijn ondergedoken.

Onderzoek
De gemeente Alphen aan den Rijn laat haar eigen handelen kort na de schietpartij onderzoeken. Een onafhankelijk instituut gaat kijken hoe de gemeente heeft gefunctioneerd na het eerste telefoontje over de schietpartij. Professor Pieter Tops van de Universiteit Tilburg en de politieacademie gaat bekijken tegen welke regels de gemeente aanliep bij haar handelen. De burgemeester van Alphen uitte eerder al zijn onbegrip dat er lang lichamen in De Ridderhof bleven liggen voor forensisch onderzoek. Eenhoorn vraagt zich af of dat wel nodig was.
De winkeliers in De Ridderhof hebben intussen de handen in één geslagen om te kijken op wat voor manier de dag van de schietpartij voortaan kan worden herdacht. In het winkelcentrum is een ideeënbus waar mensen hun suggesties kunnen geven.
http://www.westonline.nl/nieuwsitem/50792


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,934
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Ridderhof gebukt onder gevolgen schietpartij

http://www.bnr.nl/topic/Drama_Alphen_ad_Rijn/2011/05/25/ridderhof-gebukt-onder-gevolgen-schietpartij
25 mei 2011 15:38 | bnr.nl
 
De omzet van middenstanders in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn is flink gekelderd, nadat Tristan van der V. er twee maanden geleden om zich heen schoot. Dat zeggen verschillende winkeliers. Hoe groot het omzetverlies is, willen ze niet zeggen.
Van der V. schoot begin april zes mensen en zichzelf dood in De Ridderhof. Enkele dagen na het bloedbad gingen de deuren van de winkels weer open. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn er tientallen claims ingediend voor in totaal tweehonderdduizend euro aan schade. Het grootste deel ervan is inmiddels vergoed, zegt een woordvoerster.
Samen sterk in de hulpverlening!


rjvaneyk

 • Noodhulpteam Hollands Midden
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 579
Winkelend publiek mijdt De Ridderhof

Uitgegeven:
25 mei 2011 14:55

Laatst gewijzigd:
25 mei 2011 16:22


 ALPHEN A/D RIJN - Winkeliers in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, waar begin april een dramatische schietpartij plaatshad, hebben sindsdien te maken met een aanzienlijke omzetdaling.

Publiek mijdt De Ridderhof

Diverse betrokkenen stellen woensdag dat het winkelcentrum sinds het incident minder publiek trekt.

De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot bijna twee maanden geleden in het winkelcentrum lukraak om zich heen.
 
Zes mensen kwamen om het leven, een groot aantal raakte gewond. De dader schoot na dit bloedbad zichzelf dood.

Winkeliersvereniging
 
De Ridderhof opende na enkele dagen weer de deuren. De winkeliersvereniging besloot half april in samenwerking met de gemeente dat bezoekers twee maanden gratis kunnen parkeren.

''Het is een actie vanuit de winkeliers. Als we in deze moeilijke tijden de winkeliers kunnen ondersteunen, doen we dat graag’’, zei wethouder Tseard Hoekstra van Economische Zaken destijds.
 
Bedrijfsschades
 
Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met de verzekeraars en de gemeente een inventarisatie gemaakt van concrete bedrijfsschades. Een woordvoerster kon niet exact aangeven hoe groot de schade is en hoeveel claims zijn ingediend, maar het gaat volgens haar om enkele tientallen claims van in totaal circa 200.000 euro schade.

''Het merendeel van de schade die door gedupeerde winkeliers werd geclaimd, is inmiddels vergoed'', stelde ze.

Een aantal zaken is nog niet afgehandeld en bovendien is een aantal ondernemers niet verzekerd. De gemeente komt ondernemers in een aantal schrijnende gevallen tegemoet met renteloze leningen.

© ANP


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Nog één gewonde Ridderhof in ziekenhuis
ALPHEN AAN DEN RIJN - Er is opnieuw een gewonde van de schietpartij in Alphen aan den Rijn uit het ziekenhuis ontslagen. Op dit moment ligt er nog één gewonde in het ziekenhuis.
Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof op 9 april van dit jaar werden zes mensen doodgeschoten. De dader, Tristan van der Vlis, pleegde zelfmoord. Zeventien mensen raakten gewond bij de schietpartij.
http://www.westonline.nl/nieuwsitem/50972

Gewonde De Ridderhof nog altijd in ziekenhuis
ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) – Bijna twee maanden na de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, ligt nog altijd een persoon in het ziekenhuis. Het gaat om een vrouw die een dwarslaesie heeft opgelopen. Een man werkt in een revalidatiecentrum aan zijn herstel. Dat heeft burgemeester Bas Eenhoorn maandag laten weten.
Het drama in het winkelcentrum speelde zich begin april af. De 24-jarige Tristan van der V. schoot daar lukraak om zich heen. Zes mensen kwamen om het leven, een groot aantal raakte gewond. De dader schoot na dit bloedbad zichzelf dood.
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/gewonde_de_ridderhof_nog_altijd_in_ziekenhuis_1_566905


Scaniafan

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 541
 • HV geïnteresseerde
Citaat
Tientallen hulpverleners Alphen vragen hulp
 
Laatste update:  7 juni 2011 21:34

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tientallen hulpverleners rond het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, hebben in de afgelopen maanden hulp gevraagd bij de verwerking van het incident. Dat heeft de politie maandag desgevraagd bevestigd.
 
In totaal waren op de dag van het drama circa 250 politiemensen op de been. Met de dagen erna meegerekend, waren rond de 500 politiemensen bij het incident betrokken. Tientallen van hen zijn doorverwezen naar artsen of een psycholoog.

Het gaat niet alleen om agenten die ter plaatse kwamen, maar ook bijvoorbeeld om medewerkers van de meldkamer die de getuigen telefonisch te woord stonden, rechercheurs en forensisch onderzoekers. Daarnaast zoeken ook verpleegkundigen en ambulancechauffeurs hulp.

Plaatsvervangend burgemeester Bas Eenhoorn zei dat ook veel inwoners van Alphen aan den Rijn nog kampen met de naweeën van de schietpartij. ''Mensen projecteren het incident op zichzelf. Ze realiseren zich dat zij daar ook hadden kunnen zijn. En dan wordt het in heel veel hoofden een heel groot ding en kan professionele hulp nodig zijn’’, aldus Eenhoorn.

Drama

In De Ridderhof voltrok zich bijna twee maanden geleden een drama, toen Tristan van der Vlis zijn wapens leegde op het winkelend publiek. Zes mensen kwamen om het leven, een groot aantal raakte gewond. De dader schoot uiteindelijk zichzelf dood.

Het zogenoemde Bedrijfsopvangteam (BOT) van de politie Hollands-Midden zocht direct contact met de betrokken agenten. ''Als we normaal bij een zaak komen, zijn daarbij meestal hooguit tien collega's tegelijk betrokken. Nu hebben we contact met 246 mensen. Sommigen hebben het laatste schot gehoord en de angst en dreiging aan den lijve ondervonden'', aldus een medewerkster in het politieblad Profiel.

Heksenketel

Op het politiebureau trof zij vlak na het incident ''een heksenketel'' aan. ''De collega's die ik tegenkwam waren verdwaasd en versuft, alsof ze zelf niet goed beseften wat ze hadden meegemaakt.''
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/2534372/tientallen-hulpverleners-alphen-vragen-hulp.html
Rij nooit harder dan je beschermengeltje kan vliegen =)