GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011

Auteur Topic: GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011  (gelezen 144293 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Den Haag - PDF-bestand in zaak Van der V. niet aangetroffen
Den Haag, 30-11-2011 • Het onderzoek naar een onvindbaar pdf-bestand dat naar voren kwam in het onderzoek naar de wapenvergunning van Van der V. is afgerond. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het bewuste pdf-bestand niet aangetroffen.

Onderzoekers van de Rijksrecherche deden eerder op verzoek van het OM onderzoek naar de verlofaanvraag voor een wapenvergunning van Van der V. Uit dat onderzoek bleek dat in 2008 bij de beoordeling van deze verlofaanvraag de bij de politie Hollands Midden aanwezige registratie uit 2006 (gedwongen opname Van der V.) niet was meegewogen.

Informatie doorgestuurd
Wel is uit onderzoek gebleken dat het zeer waarschijnlijk is dat de medewerker van de informatiedesk de informatie die bekend was over Van der V. in de systemen (waaronder de registratie uit 2006 over de gedwongen opname) wel heeft doorgestuurd naar de medewerker van Bijzondere Wetten. Of de medewerker van Bijzondere Wetten de bewuste registratie heeft gezien en gelezen is niet te achterhalen.

Fox-IT geconsulteerd
Het NFI en het OM hebben gezamenlijk besloten om Fox-IT te consulteren. Met Fox-IT zijn de onderzoeksaanpak die het NFI heeft gekozen en de eerste resultaten besproken. Hiervoor is gekozen vanwege de zorgvuldigheid en volledigheid, omdat het NFI en het OM er zeker van wilden zijn dat er in het onderzoek niets over het hoofd zou worden gezien. Fox-IT had geen aanvullingen op de aanpak van het NFI.

Het NFI deed het onderzoek op verzoek van de hoofdofficier van justitie van Hollands Midden. Het onderzoeksgebied digitale technologie van het NFI is gespecialiseerd in het terughalen van gegevens. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van software die door het NFI zelf is ontwikkeld. Ten behoeve van het onderzoek kreeg het NFI toegang tot alle benodigde computersystemen van de politie Hollands Midden.

Dit is een bericht van het Openbaar Ministerie
http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/111130pdfdenhaag.asp


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Ziekenhuisbeleid hindert crisisbeheersing Alphen
Door gebrek aan informatie uit Alphense ziekenhuizen kon burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn familie en publiek slecht informeren over de slachtoffers van de schietpartij in april dit jaar. Dat zegt de Alphense burgemeester in zijn boek: ‘Drie minuten….’, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Volgens de burgemeester had het crisisteam, waar hij leiding aan gaf, vlak na de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof veel te lang geen overzicht van het aantal doden en gewonden. Ook wist burgemeester Bas Eenhoorn niet welke gewonde zich waar bevond door gebrek aan informatie vanuit de ziekenhuizen.

Beroep op privacy
De burgemeester van Alphen aan den Rijn doet zijn uitspraken in zijn boek: ‘Drie minuten….’ over het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof. Volgens Eenhoorn deden ziekenhuizen geen mededelingen over de toestand van patiënten door zich te beroepen op de privacy van hun patiënten "Ik vind dat eigenlijk te gek voor woorden. Vanuit het beleidsteam probeerden we de gevolgen van het schietdrama onder controle te krijgen en op het zeer belangrijke punt van de doden en gewonden was er grotendeels een witte vlek," schrijft de Alphense burgemeester.

Slachtofferhulp
Ook de bijstand door Slachtofferhulp is niet altijd even adequaat geweest, schrijft de burgemeester. "Slachtofferhulp is een heel goede club, maar tegelijkertijd zijn de mensen die slachtofferhulp bieden, getraind als amateur en niet professioneel geschoold. In die zin heb ik een aantal zaken meegemaakt, waarvan ik vind dat we daarvan moeten leren."

Training
Overigens heeft Eenhoorn in zijn boek ook kritiek op zichzelf. Hij vindt dat burgemeesters niet goed worden getraind in crisisbeheersing. "Dat gebeurt in een veel te afgeschermde omgeving. Waar het echt om gaat, is communicatie. Het is niet zo interessant om te weten hoe je met een beleidscentrum omgaat. Voor de burgemeester is het allereerst van belang om te weten hoe hij met de situatie omgaat waar hij in is beland, en hoe hij hierover naar buiten communiceert."
http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/12867/Ziekenhuisbeleid-hindert-crisisbeheersing-Alphen.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Kijk dat is nou leren van elkaar:

Citaat
Verder bepaalt de herziene handreiking dat in geval van een grootschalig ongeval of ramp, artsen namen van slachtoffers, met hun uitdrukkelijke of veronderstelde toestemming, mogen verstrekken aan politie of justitie als dat nodig is om de familie of betrokken hulpdiensten te informeren over de verblijfplaats van het slachtoffer.
Bron: Nieuwe KNMG-Handreiking beroepsgeheim en politie/justitie
http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/Handreiking-beroepsgeheim-en-politiejustitie-2012-1.htm

zie ook http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=45476.msg996830#msg996830


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Held van de Ridderhof overleden
ALPHEN AAN DEN RIJN - Cees van der Pijl, een van de helden van de Ridderhof, is overleden. Van der Pijl was een van de tien mensen die een Carnegie-onderscheiding kreeg voor een heldendaad tijdens het schietdrama vorig jaar april.
De 65-jarige Alphenaar is afgelopen zaterdag zijn overleden aan de gevolgen van kanker.

Op 9 april vorig jaar redde Van der Pijl met gevaar voor eigen leven twee mensen van de dood, toen Tristan van der Vlis het vuur opende in winkelcentrum De Ridderhof. Van der Pijl werd zelf ook geraakt, maar omdat hij dikke kleding droeg hield hij aan de kogel alleen een zere arm over. Samen met iemand anders verleende hij eerste hulp aan twee slachtoffers.

Op 23 september werd de Alphense held in het stadhuis onderscheiden met een medaille van het Carnegie Heldenfonds.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/held-van-ridderhof-overleden


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Herdenking Alphen live op Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op zaterdag 9 april 2011 werd Nederland opgeschrikt door de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn. De tol was hoog: aan 7 mensenlevens kwam een abrupt einde. Omroep West besteedt daar op 8 en 9 april veel aandacht aan. Hoofdrolspelers van het drama vertellen in een documentaire over de periode na de schietpartij. Op Tweede Paasdag wordt de herdenking op radio, televisie en internet live uitgezonden.
TV West vertoont op zondagavond 8 april “De Ridderhof, een jaar later”. In deze uitzending zien we de Syrische familie Youssef, de nabestaanden van het eerste slachtoffer van schutter Tristan. Zij vertellen over de gebeurtenis en wat dat allemaal voor hun leven heeft betekent –en nog betekent-.

Een tweede verhaal komt van politieman Richard, die toevallig aan het winkelen was toen de schietpartij plaatsvond. Hij ging, gewapend met een bezemsteel, achter de schutter aan. Burgemeester Bas Eenhoorn tenslotte kijkt terug naar de uren en dagen direct na de schietpartij en hoe hij nu, als mens en als burgemeester, omgaat met de meest ingrijpende momenten uit zijn carrëre.

Op Tweede Paasdag, maandag 9 april, heeft in en om de Ridderhof een herdenking plaats. Ook wordt dan een monument onthuld en zijn er optredens van Liesbeth List en een Alphens koor. In samenwerking met Alphen Stad TV zendt TV West tussen 11.00 en 13.00 uur een speciaal programma uit met daarin de herdenking, maar ook met studiogasten, verslaggevers in Alphen en een herhaling van de documentaire van zondag.

Ook Radio West heeft een speciaal programma rond de herdenking, een terugblik op de gebeurtenissen van een jaar geleden en reacties uit Alphen. Dit programma duurt van 11.00 tot 13.30 uur. Via Live Stream is de herdenking ook te volgen op internet.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/herdenking-alphen-live-op-omroep-west


Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Alphen herdenkt schietdrama Ridderhof ALPHEN AAN DEN RIJN -  Alphen aan den Rijn staat maandag stil bij het schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof. Precies een jaar nadat daar zes mensen werden doodgeschoten door Tristan van der Vlis houden nabestaanden, winkeliers, het stadsbestuur en andere geïnteresseerden twee minuten stilte. Dat gebeurt om 12 uur.

 Het drama in de Ridderhof voltrok zich op een zomerse zaterdag. Van der Vlis parkeerde zijn auto op het parkeerterrein en maakte daar ook zijn eerste willekeurige, nietsvermoedende slachtoffer. In de gangen van het winkelcentrum volgde een kogelregen, die voor grote paniek onder het winkelend publiek zorgde. Veel mensen wisten zichzelf in veiligheid te brengen, maar in totaal 6 mensen werden dodelijk getroffen en een groot aantal anderen raakte gewond. Bij de kassa's van een supermarkt pleegde Van der Vlis zelfmoord.

De herdenkingsdienst wordt geopend door burgemeester Bas Eenhoorn. Liesbeth List brengt het nummer 'Heb het leven lief' ten gehore en er worden bloemen gelegd bij een gedenkteken.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/11874337/__Alphen_herdenkt_drama__.html
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Ridderhofdrama-documentaire: 'Vandaag zijn we allemaal één...'
Uploaded by alphenstadtv on Apr 10, 2012
Op 9 april 2012 was het exact één jaar geleden dat Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Alphen Stad FM/TV kijkt met politie-districtschef Krishna Taneja en burgemeester Bas Eenhoorn terug op die dag.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Herdenking schietpartij De Ridderhof in Alphen a/d Rijn (van 09-04-2011) op maandag 9 april 2012 1/

Herdenking schietpartij Ridderhof in Alphen a/d Rijn (van 09-04-2011) op maandag 9 april 2012 2/

Herdenking schietpartij Ridderhof in Alphen a/d Rijn (van 09-04-2011) op maandag 9 april 2012 3/

Herdenking schietpartij Ridderhof in Alphen a/d Rijn (van 09-04-2011) op maandag 9 april 2012, 4/

Herdenking schietpartij Ridderhof in Alphen a/d Rijn (van 09-04-2011) op maandag 9 april 2012 5/

Uploaded by donsanne on Apr 9, 2012
Maandag 9 april 2012.

ALPHEN A/D RIJN - Zeker 1.000 mensen kwamen aan het eind van maandagochtend bijeen om stil te staan bij het schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, vandaag precies 1 jaar geleden.

Op het binnenplein van het winkelcentrum werd een hele indrukwekkende herdenkingsplechtigheid gehouden en dit gedeelte van de Ridderhof vanaf nu de naam 'Margrietplein' draagt, de voornaam van modezaak Square Mode. Margriet ter Haar die in allerijl probeerde om schutter Tristan van der Vlis te stoppen met schieten en andere mensen uit de kogelregen te redden, moest het zelf met de dood bekopen. De plechtigheid duurde ruim 30 minuten.

Collegium Voci opende de dienst muzikaal. Daaropvolgend volgde Hannah Postma het woord. Zij is 1 van de slachtoffers van de dramatische schietpartij die de Ridderhof vorig jaar teisterde. Haar toespraak begon dan ook met de woorden 'Ik sta hier met gemengde gevoelens'. Hannah was in gezelschap aan het praten met bekenden toen Tristan van der Vlis met zijn wapens op hen afkwam. Helaas hebben twee vrienden van haar het leven verloren. Mevrouw Postma werd ook door een kogel geraakt en liep daarbij een dwarsleasie op. Zij riep vanuit haar elektrische rolstoel op om hun steentje bij te dragen aan de nabestaanden, slachtoffers en getuigen van 9 april 2011.

Ook burgemeester Bas Eenhoorn heeft de aanwezigen toegesproken. Hij refereerde ook aan de ouders van Tristan van der Vlis. Zij waren ook uitgenodigd om de herdenkingsdienst in- en bij de Ridderhof bij te wonen, maar konden dit emotioneel niet opbrengen. Robert Grootenhuijs, voorzitter van de winkeliersvereniging, vroeg aandacht voor de ondernemers uit het winkelcentrum. Drie winkeliers hebben een glazen gedenkplaat onthuld bij de roltrappen in het winkelcentrum. Daarop staat de tekst 'Heb Het Leven Lies En Wees Niet Bang'. Ook de datum 09-04-2011 staat erin gegrafeerd.

Liesbeth List zong vervolgens het gelijknamige en ook mooie liedje wat echt bij de herdenking paste. Het nummer maakte een emotionele indruk op de aanwezigen. In de Ridderhof heerste een emotionele sfeer. Slachtoffers en nabestaanden waren speciaal door de burgemeester uitgenodigd voor de bijeenkomst. Veel aanwezigen barstten in tranen uit. Publiek, mensen die in de buurt van de Ridderhof wonen en mensen die op die bewuste zaterdag in het winkelcentrum waren. De gemeente Alphen had in de gangen televisieschermen geplaatst zodat iedereen de dienst kon volgen. Ook op de Troubadourweg, buiten, waren ook grote schermen geplaatst en daar stonden ruim duizend Alphenaren naar de plechtigheid te kijken.

Naast kerkelijk centrum De Bron, tegenover de apotheek, is een gedenksteen aangelegd, bestaande uit een magnoliaboom en een herdenkingsbank. Ook is de datum 9 april 2011 erin geplaatst. Burgemeester Eenhoorn legde bij het monument de eerste bloemen neer. Daarna volgden wethouders, politie, brandweer, winkeliers, slachtoffers, nabestaanden en alle andere Alphenaren die stil wilden staan bij het schietdrama dat vorig jaar zeven levens eiste, inclusief dader Tristan van der Vlis.

Door: Don Sanne.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Aantal mensen nog last van schietdrama Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een aantal nabestaanden, getuigen en hulpverleners van het schietdrama vorig jaar in Alphen aan den Rijn ondervindt nog dagelijks gevolgen van de daad van Tristan van der Vlis.
Bij het drama in april van dit jaar kwamen zeven mensen, onder wie de schutter, om het leven, en raakte een groot aantal gewond.
Met een kwart van de getuigen en naasten (totaal 34 personen) gaat het naar eigen zeggen zelden, soms of vaak 'erg slecht'. Hulpverleners beoordelen hun eigen situatie veel beter.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de GGD Holland Midden uitvoerde naar de gevolgen voor de gezondheid van het drama in winkelcentrum De Ridderhof.

Erg slecht
Slechts een enkele hulpverlener en bewoner (totaal drie personen) geeft aan dat het sinds het schietincident wel eens voorkomt dat het 'erg slecht' met hen gaat. In totaal gaat het met zes respondenten naar eigen zeggen zelden, met 22 respondenten soms en met negen respondenten vaak ‘erg slecht’ sinds het schietincident. 793 mensen kregen een vragenlijst. Van hen hebben 210 mensen gereageerd (26 procent).
Het gaat om 90 getuigen, 43 nabestaanden, familieleden of andere naasten, 38 hulpverleners en 39 omwonenden. Door het responspercentage is, zo waarschuwt de gemeente, voorzichtigheid geboden bij de interpretatie van de onderzoeksresultaten.

Samenhang
Of het met mensen goed gaat of niet, blijkt nauw samen te hangen met wat ze op 9 april hebben gezien en meegemaakt: de mensen met wie het nog niet goed gaat, zijn bijna allemaal ooggetuigen of direct betrokkenen bij slachtoffers en nabestaanden, aldus de gemeente.
Op vragen over gewenste of ontvangen hulp reageren zij verschillend. Sommigen geven aan dat ze goede hulp hebben ontvangen, anderen willen op dit moment geen hulp en weer anderen willen graag hulp, maar geven aan dat ze die niet voldoende krijgen.
Die hulp is nog wel steeds beschikbaar, ook voor mensen die daar nu pas behoefte aan hebben, zo zegt de gemeente.
http://www.nu.nl/binnenland/2787643/aantal-mensen-nog-last-van-schietdrama-alphen.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
GGD: 'Nazorg Ridderhof soms onvoldoende'

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een groep nabestaanden van slachtoffers en getuigen van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, zegt niet de zorg te krijgen die ze nodig heeft.
Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Hollands Midden. Van de 210 mensen die een vragenlijst van de gezondheidsdienst hebben ingevuld, gaat het met 37 nog niet goed. Negen van hen vinden dat ze te weinig, of niet de juiste zorg krijgen.

Van de 793 vragenlijsten zijn er echter maar 210 teruggestuurd. Daarmee kan de GGD niet garanderen dat het een representatief onderzoek is.

Eind juni gaan de GGD, de politie en andere partijen om tafel om de problemen met de hulpverlening te bespreken. Op zaterdag 9 april 2011 schoot Tristan van der Vlies in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf dood.

Klik hier voor het rapport.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/ggd-nazorg-ridderhof-soms-onvoldoende


Samenvatting
Op 9 april 2011 heeft een 24-jarige man zich schietend met een semiautomatisch wapen een weg gebaand over een parkeerterrein en in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hierbij vielen zes dodelijke slachtoffers en zestien gewonden, waarvan vier ernstig. De schutter pleegde zelfmoord. In het kader van haar wettelijke taak en op basis van een advies van het RIVM, heeft de
gemeente Alphen aan den Rijn aan de GGD Hollands Midden opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren onder de getroffenen en betrokkenen van het schietincident. Het doel van het onderzoek is inzicht verschaffen in de gevolgen van het schietincident voor de lichamelijke en psychische gezondheid en in de zorgvraag en –zorgbehoefte van getroffenen en betrokkenen. De selectie voor de
onderzoekspopulatie is gemaakt op basis van de lijst met genodigden voor de herdenkingsdienst en de CRIB-lijst met geregistreerde getuigen. Eerstehulpverleners, politieagenten en het winkelpersoneel zijn via hun eigen organisaties opgeroepen om zich op te geven voor het onderzoek. Een selectie uit het GBA voegde direct omwonenden toe aan de onderzoekspopulatie. Op 28 oktober, zes maanden na het schietincident, is een brief met vragenlijst naar 793 personen gestuurd. De respons bestaat uit 210 personen (26%), 86 mannen en 124 vrouwen. De respondenten zijn in te delen in vier groepen:
90 getuigen die tijdens het incident ter plekke waren,
43 nabestaanden, familieleden van getuigen of andere naasten die niet ter plekke waren,
38 hulpverleners die ter plekke waren of dezelfde dag slachtoffers hebben verzorgd of opgevangen en
39 omwonenden die niet ter plekke waren en geen naaste of hulpverlener zijn.
Van de 210 respondenten wonen 58 niet in Alphen aan den Rijn. De representativiteit van de respondenten voor alle getroffenen en betrokkenen van het schietincident, is niet gegarandeerd omdat wellicht niet iedereen van de doelgroep is bereikt. Bovendien is de respons van de aangeschreven groep laag. Voorzichtigheid is geboden bij de interpretatie van de resultaten voor de getroffenen als geheel.

Iets minder dan de helft van de getuigen en naasten en een aantal hulpverleners hebben sterke vermijdings- en herbelevingsgevoelens. Daartegenover staat dat negen op de tien getuigen en naasten en alle hulpverleners hun eigen situatie naar eigen zeggen redelijk tot goed aan kunnen. Met ongeveer een kwart van de getuigen en naasten en met een enkele hulpverlener gaat het naar eigen zeggen ‘minder goed’, totaal 37 respondenten. Of het met een respondent ‘goed’ of ‘minder goed’ gaat, heeft een sterk verband met wat men op die bewuste 9 april heeft gezien en meegemaakt. Er is geen verband met eerdere schokkende gebeurtenissen, ook niet als deze met geweld gepaard gingen.

De respondenten met wie het ‘minder goed’ gaat, rapporteren sterkere vermijdings- en herbelevingsgevoelens, hebben het gevoel de situatie minder goed aan te kunnen, beoordelen de eigen gezondheid slechter, rapporteren meer gezondheidsklachten, die ook als meer belastend worden ervaren, hebben een groter gevoel van onveiligheid, rapporteren meer slaapproblemen en hebben een hoger risico op angst- en/of depressieklachten. De meerderheid vindt dat de eigen gezondheid achteruit is gegaan en schrijft deze verslechtering toe aan klachten die met het schietincident te maken hebben. Ondanks dit alles is een groot deel van de respondenten met wie het ‘minder goed’ gaat, tevreden met het ‘leven als geheel’. De respondenten met wie het ‘minder goed’ gaat, ervaren voldoende erkenning en steun van de mensen in hun directe omgeving. Zij hebben vaker dan de groep met wie het ‘goed’ gaat, contact gehad met professionele zorgverleners, vooral met de huisarts, psycholoog of psychiater, bedrijfsarts en maatschappelijk werk. Voor wat betreft de zorgbehoefte zijn de respondenten met wie het ‘minder goed’ gaat, in te delen in drie ongeveer even grote groepen. De eerste groep is in behandeling voor een specifieke gezondheidsklacht en/of krijgt hulp of ondersteuning bij de verwerking van de gevolgen van het schietincident. De tweede groep is niet (meer) in behandeling en ontvangt geen professionele hulp of ondersteuning, maar vindt dat ook niet nodig. Tenslotte rapporteert de derde groep dat zij niet de behandeling of hulp krijgt waar ze behoefte aan heeft.

Tweeënzeventig respondenten hebben thuiswonende kinderen. Ongeveer een kwart van de ouders heeft naar aanleiding van het schietincident contact gehad met een professionele zorgverlener ten behoeve van hun kind(eren). Meestal was dit met slachtofferhulp. Slechts een enkeling rapporteert niet de zorg voor hun kind(eren) te krijgen waar ze behoefte aan hebben. De meerderheid van de respondenten heeft één of meer bijeenkomsten bezocht, die voor de hele of delen van de doelgroep zijn georganiseerd. Voor de meesten van hen zijn de bijeenkomsten van nut geweest voor de verwerking van de gebeurtenis.
Aanbevelingen op basis van de resultaten staan in een brief van de directeur van GGD Hollands Midden aan het college van Burgemeester en Wethouders van Alphen aan den Rijn

Hoofdstuk 8 Conclusies
We kunnen niet garanderen dat de respondenten volledig representatief zijn voor alle getroffenen en betrokkenen van het schietincident. Wellicht hebben we niet iedereen van de doelgroep bereikt en de respons van de aangeschreven groep was laag. Onderstaande conclusies zijn in de eerste plaats van toepassing op de respondenten zelf en voorzichtigheid is geboden bij de interpretatie van de resultaten voor de getroffenen als geheel.

Impact en gevolgen voor gezondheid
De gevolgen van het schietincident op 9 april 2011 in De Ridderhof in Alphen aan den Rijn spelen zes maanden na de gebeurtenis nog een aanzienlijke rol in het leven van de respondenten. Er wordt nog door velen over gesproken en zij ervaren daarbij in grote meerderheid erkenning en steun uit hun omgeving. De bijeenkomsten die door de gemeente zijn georganiseerd hebben voor de meerderheid een positieve bijdrage geleverd aan de verwerking. Vier op de tien getuigen en naasten en één op de zeven hulpverleners hebben sterke vermijdings- en herbelevingsgevoelens. Desondanks kunnen alle hulpverleners en de meerderheid van de getuigen en naasten, de situatie redelijk tot goed aan. Er is een relatief kleine groep van ongeveer een kwart van de getuigen en naasten en enkele hulpverleners met wie het naar eigen zeggen ‘minder goed’ gaat. Dit komt tot uitdrukking in een slechtere ervaren
gezondheid, het rapporteren van veel gezondheidsklachten, vooral psychische, die als belastend worden ervaren en een groter gevoel van onveiligheid. Daarnaast is het risico op angst- en/of depressieklachten in deze groep hoog en komen slaapproblemen veel voor. De meerderheid vindt dat hun gezondheid achteruit is gegaan en schrijft deze verslechtering toe aan klachten die te maken
hebben met het schietincident. Ondanks dit alles zijn acht op de tien respondenten met wie het ‘minder goed’ gaat, tevreden met het leven als geheel.

Zorggebruik
Het zorggebruik van de respondenten is relatief hoog vergeleken met de algemene bevolking, ook al in de periode voor het schietincident. Van de respondenten met wie het ‘minder goed’ gaat, heeft iedereen naar aanleiding van de gebeurtenis contact gehad met een zorgverlener. De meerderheid heeft contact gehad met slachtofferhulp, maar ook de huisarts en de psycholoog of psychiater is door de helft bezocht. De respondenten met wie het ‘goed’ gaat, hebben in (veel) mindere mate contact
gehad met een zorgverlener. Ook zij hebben het meeste contact gehad met slachtofferhulp.

Zorgbehoefte
Voor wat betreft de zorgbehoefte zijn de respondenten met wie het ‘minder goed’ gaat, in te delen in drie groepen die min of meer even groot zijn. De eerste groep is in behandeling voor een specifieke gezondheidsklacht of krijgt hulp of ondersteuning bij de verwerking van de gevolgen van het schietincident. De tweede groep is niet in behandeling en ontvangt geen professionele hulp of
ondersteuning, maar vindt dat ook niet nodig. Tenslotte is er een groep die niet de behandeling of hulp krijgt waar wel behoefte aan is. In de groep met wie het ‘goed’ gaat, geldt dit laatste slechts voor een enkeling.

Aanbevelingen
De aanbevelingen ten behoeve van de getroffenen en betrokkenen staan in een brief van de directeur van de GGD Hollands Midden aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn