GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011

Auteur Topic: GRIP 3 Schietincident winkelcentrum Ridderhof - Alphen aan den Rijn 09-04-2011  (gelezen 103985 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
'Tristan was een schizofrene en wapenverliefde eenling'
 
UPDATE
Familieleden en bekenden van de 24-jarige Tristan van der Vlis zeggen dat de schutter die het bloedblad aanrichtte, leed aan schizofrenie. Daarnaast was hij bovenal een suïcidale en wapenverliefde eenling die woede mee torste tegen autoriteiten als de politie en de overheid. Ook liet hij meerder malen weten dat hij mensen zou neerschieten.

Een oom van Tristan vertelt dat de familie op de hoogte was van zijn psychische problemen, maar deze actie van hem nooit verwacht had. 'Tristan zat al jaren in de knoop, maar dit heeft niemand zien aankomen,' zegt de oom van Tristan zichtbaar geëmotioneerd. 'Hij worstelde met psychische problemen, was schizofreen, maar we weten gewoon niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Tristan was enig kind in een gelovig gezin, schizofreen en als lid van een schietvereniging in het bezit van wapens. 'Iedereen, ook zijn ouders, zijn er helemaal kapot van,' aldus de oom. Familie omschrijft Tristans ouders Hans en Marieke als lieve en aardige mensen. De gelovige Hans zou Tristans passie voor wapens hebben gedeeld.

Eenling
Familie en bekenden van Tristan spreken van een 'eenling'. Een man zonder vrienden. Nooit een vriendin gehad. Een zieke geest. Altijd bozig. Een jongen die conflicten zocht. Die zich in zijn ouderlijk huis opsloot met gewelddadige videospelletjes. En het altijd maar over wapens had. Hoe dodelijker, hoe beter. Of de Alphenaar medicijnen gebruikte voor zijn psychiatrische problemen, is onduidelijk.

Aankondingingen
Uit verklaringen van bekenden en familie gisteren en vandaag blijkt dat Tristan het altijd trots over zijn wapens had en ook meerdere malen heeft geroepen dat hij mensen zou neer schieten. 'Hij heeft gedaan wat hij altijd al zei dat hij zou doen: mensen neerschieten,' zegt oud-collega Rachid Lima. 'Hij zei meer dan eens dat hij het gemeentehuis of het politiebureau zou binnenlopen en ze allemaal wel eens kapot zou schieten.'

Mensen die anoniem wensen te blijven laten weten dat Tristan nooit buiten was. 'Hij was echt altijd bezig met die spelletjes en zijn wapens. En hij had zijn mond vol over mitrailleurs en M-16's.' Ook was hij gek op zijn auto, een Mercedes die hij van zijn vader kreeg. 'Supertrots was hij daarop. Hij had op een dag verduisterende folie op de ramen geplakt. Die folie is deels verboden en dat wist hij en zei daarover: als ik ooit een agent aan mijn auto zie komen, dan maak ik hem kapot.'

Schuur vol met wapens
Voormalig klasgenoot John van Meeteren keek naar eigen zeggen 'nauwelijks op' van Tristans daad. Ze zaten samen in de derde klas. 'Ik dacht: dat móet Tristan zijn geweest.' Van Meeteren denkt meteen aan wat de jongen in zijn jaren op middelbare school in de berging van zijn flat had liggen: wapens. 'Hij en zijn vader hadden een hele verzameling. Hij was altijd bezig met die geweren. De schuur lag er vol mee.'

Zoals iemand van 18 toeleeft naar het halen van zijn rijbewijs, zo leefde Tristan toe naar het krijgen van een wapenvergunning. 'Toen hij 18 werd wilde hij direct zijn wapens. Hij wilde zo snel mogelijk vijf wapens. Tristan had het nooit over brommers of meisjes, zoals wij op die leeftijd, maar altijd over geweren en pistolen. Hij zei ook heel goed te weten hoe hij aan illegale wapens kon komen,' zegt oud-collega André van de Werken, die met Tristan werkte in het magazijn van Brookland.

Wapenvergunning
Onduidelijk is hoe Tristan met zijn psychiatrische problemen vijf wapenvergunningen kon krijgen. De politie onderzoekt dit nog. Ook wordt bekeken of hij één van zijn semi-automatische heeft omgebouwd tot een volautomatisch. Tristan sloot zich in december 2007 aan bij schietvereniging De Dagschutters in Nieuwkoop. De voorzitter weigert commentaar.

Nieuwe leden van schietclubs mogen niet ernstig in aanraking zijn geweest met de politie en zij moeten een Verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen. In Tristans geval was dit waarschijnlijk geen probleem. Op 16-jarige leeftijd verwondde hij zich met een luchtdrukpistool. Tot een strafzaak kwam het niet, dus een strafblad had hij waarschijnlijk niet.

Ontslagen
Na het afronden van het vmbo versleet hij banen als schoonmaker en chauffeur, maar kon ook zijn laatste baan op een magazijn van C1000 niet behouden. Sindsdien was hij werkloos. Laurens Moinier vermoedt dat de neiging conflicten op te zoeken een rol hebben gespeeld. Moinier werkte samen met Tristan bij distributiecentrum Brookland aan de rand van hun woonplaats. 'Tristan was meer dan gemiddeld betrokken bij onenigheid. Daarvoor is hij ook ontslagen. Hij was een buitenstaander.'

Bron:http://www.ad.nl/ad/nl/3722/Schietpartij-Alphen-a-d-Rijn/article/detail/577909/2011/04/11/Tristan-was-een-schizofrene-en-wapenverliefde-eenling.dhtml


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
18-jarige achtervolgde Van der Vlis: Ik moest hem stoppen

Eén van de helden waar de burgemeester het over had!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
@NedDagbl
Driestar stuurt personeel mail over Alphen: GOUDA - Het reformatorische Driestar College heeft het personeel een... http://bit.ly/gtjA68

Driestar stuurt brief over Alphen
GOUDA - Het reformatorische Driestar College in Gouda stuurt ouders een brief over de schietpartij in Alphen aan den Rijn.
http://www.nd.nl/artikelen/2011/april/10/driestar-stuurt-personeel-mail-over-alphen

@gerardbeverdam
#Driestar Gouda stuurt personeel mail over #Alphen. Vader van dader is tekendocent aan deze school. Meeleven en gebed gevraagd #ND
bio: Politiek verslaggever Nederlands Dagblad


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Van der Vlis schoot meer dan honderd keer
11/04/11, 12:55
DEN HAAG - Tristan van der Vlis, de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn afgelopen zaterdag, heeft meer dan honderd keer geschoten. Dat meldden het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie Hollands Midden maandag.

De drie wapens die op de plaats delict zijn aangetroffen zijn alledrie door de dader gebruikt, aldus het OM en politie. Voor deze wapens had Van der Vlis een vergunning. Het wordt nog onderzocht of een van de wapens is omgebouwd.

Uit camerabeelden blijkt dat de schietpartij in het winkelcentrum een paar minuten heeft geduurd. Het is niet duidelijk hoe lang de schutter nodig had om het winkelcentrum binnen te komen. Voordat hij het winkelcentrum binnenkwam, heeft hij ook op straat geschoten. Daarbij kwam een man om het leven.

Camerabeelden

De politie heeft alle camerabeelden uit het winkelcentrum en uit alle winkels in beslag genomen voor onderzoek.

De dader schoot zes mensen dood en verwondde er zeventien voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. De lichamen van de slachtoffers worden maandag vrijgegeven. (ANP)

Bron:http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/1873557/2011/04/11/Van-der-Vlis-schoot-meer-dan-honderd-keer.dhtml


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Alphen aan den Rijn - Update schietpartij (4)

http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/110411updateschietpartijalphenaandenrijn.asp

Alphen aan den Rijn, 11-04-2011 • Het gerucht dat er vannacht twee mensen zijn overleden in het ziekenhuis naar aanleiding van de schietpartij in Alphen is niet waar.

Het rechercheonderzoek van politie Hollands Midden onder leiding van het OM naar de schietpartij in het winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn heeft nieuwe informatie opgeleverd.


De drie wapens die op de plaats delict zijn aangetroffen zijn alle drie door de dader gebruikt. De drie wapens zijn ook de wapens waar hij een vergunning voor had. Het wordt nog onderzocht of een van de wapens is omgebouwd. Uit het onderzoek naar de schietpartij is ook duidelijk geworden dat de dader meer dan honderd keer heeft geschoten.
Op basis van de camerabeelden in het winkelcentrum kunnen we vooralsnog constateren dat de schietpartij in het winkelcentrum een paar minuten heeft geduurd. Het is nog niet duidelijk hoe lang de schutter nodig heeft gehad om het winkelcentrum binnen te komen. Voordat hij het winkelcentrum binnen kwam, heeft hij namelijk ook nog op straat geschoten. Hierbij is één man doodgeschoten.

De politie heeft alle camerabeelden uit het winkelcentrum en uit alle winkels in beslag genomen. Deze beelden zullen worden gebruikt voor het onderzoek.

Zoals zondag ook al is gemeld, willen politie en OM nogmaals benadrukken dat de dader alleen bij de politie bekend was met een zaak uit 2006. Hij had toen suïcidale klachten en is door de GGD beoordeeld. Dit leidde tot een inbewaringstelling (IBS) van 10 dagen in een gesloten inrichting. Daarna heeft de politie nog eenmaal een overlast melding over hem gehad. Verder komt de dader niet voor in de politiesystemen. Deze informatie is nog niet door de geestelijke gezondheidszorg bevestigd.

Uit informatie die pas bij de politie na de schietpartij bekend is geworden, blijkt dat hij een paar weken geleden gestopt is met het werk dat hij deed voor een uitzendbureau. Hij was wel down, maar het was niet bekend dat hij suïcidaal was. Zijn actie van zaterdag kwam als een totale verrassing.

De lichamen van de slachtoffers worden vandaag vrijgegeven.


Alphen aan den Rijn - Man aangehouden winkelcentrum Ridderhof

http://www.politie.nl/hollands-midden/nieuws/110411manaangehoudenwinkelcentrumridderhofalphenaandenrijn.asp

Alphen aan den Rijn, 11-04-2011 • De politie heeft in de nacht van 10 op 11 april een 39-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden.

Ze kreeg een melding dat een man met vuurwapen rond de plaats delict winkelcentrum Ridderhof zou lopen. De man bleek geen vuurwapen bij zich te hebben, maar wel een mes. De man was erg emotioneel, hij vertelde dat zijn moeder bij het incident in de Ridderhof om het leven was gekomen. Ook bij een doorzoeking in zijn woning zijn geen vuurwapens aangetroffen. De man zal hulp worden aangeboden.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
@WijkagentTheo
Een aantal slachtoffers wonen in mijn wijk en ken ik ook persoonlijk. Komt heel dichtbij. Ga nu even naar de Bron


Nu even specifiek naar dit incident: ik denk ondertussen te weten over wat voor "mitrailleur" het gaat. Ombouwen is namelijk maar bij een paar bepaalde systemen te doen - mits men de kennis en de gereedschappen daarvoor heeft. Een groot aantal semie-automtische wapens vallen al direkt af omdat het simpelweg of niet mogelijk is om deze om te bouwen naar volautomatisch of dat het onmogelijk is om aan de onderdelen te komen. Daarom zal er in het onderzoek ook zeker gekeken moeten worden naar of dader die kennis bezat en de beschikking had over de gereedschappen om dit wapen te transformeren ( wat overigens ook een overtreding wwm is, maar dat zal die ^%%*# natuurlijk een rotzorg zijn geweest).

@PolitieHM
Update: de 3 wapens op de PD zijn allen gebruikt. Hij had hiervoor vergunnningen. Er wordt nog onderzocht of een wapen omgebouwd is. #Alphen


Mystique

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 360
Ik heb al heel lang niet gereageerd hier maar zaterdagmiddag om kwart voor 1 was ik jullie zeer dankbaar. Deze site had als een van de weinige op dat moment enige (betrouwbare) informatie.

Nog heel even over de tijd die de schutter nodig had, de buurvrouw van mijn schoonmoeder (deze wonen beide op de 1e verdieping naast de trap die de dader heeft genomen) zag dat hij 2 mensen neerschoot en toen naar boven en naar binnen is gelopen.

Iedere Alphenaar kent iemand die in meerdere of mindere mate betrokken is geweest bij dit drama en ik, en ik denk vele met mij, ben mijn gevoel voor veiligheid kwijt. Ik denk alleen niet dat het zin heeft om hele discussies te gaan houden over of hij wel of niet een vergunning had mogen hebben, het wapen/ de wapens waarmee hij de slachtoffers heeft gemaakt vallen helemaal niet onder die vergunning. Met of zonder vergunning, dit was waarschijnlijk toch wel gebeurd! (Ik wil maar zeggen dat de mensen rondom deze man zichzelf waarschijnlijk al genoeg verwijten maken zonder dat wij dat ook nog eens gaan doen.)
*leegheid*


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Glimlachend zei hij: Ik schiet jullie allemaal neer
Moordenaar van Alphen was enge jongen, zeggen zijn voormalige collega’s • “Hij was een creep, die met een big smile op z’n bek kon zeggen: Ik schiet jullie allemaal neer”
Vriendelijk, stil, op het saaie af. Een jongen die vrolijk goedendag zei, behulpzaam was, de deur voor je openhield en die de ramen lapte van de buren. Op het eerste gezicht was er weinig opmerkelijks te bespeuren aan het gedrag van Tristan van der Vlis, de 24-jarige jongen die afgelopen zaterdag in winkelcentrum De Ridderhof met een automatisch vuurwapen zes mensen doodschoot voordat hij met een pistoolschot een einde maakte aan zijn eigen leven. Ja, hij liep geregeld in legerkleding, net als hij die droeg tijdens de slachting in het winkelcentrum. En ja, hij was lid van een schietvereniging en had een vergunning voor vijf vuurwapens. “Achteraf denk je: dat is wel gek”, zegt een 54-jarige buurman. Achteraf ja. “Maar toen heb ik altijd gedacht: die Tristan is een doodgoeie gozer. Aan z’n gedrag was helemaal niks dat opviel.”

Hoewel? Volgens een oud-collega van supermarkt Dirk van den Broek, waar Tristan ruim twee jaar geleden werd ontslagen, was er wel degelijk te zien dat er met de jongen wat mis was “Hij was helemaal geen lieve, vriendelijke jongen. Tristan was een ‘creep’. Hij kon soms zomaar ineens beledigd zijn als er tijdens de lunchpauze een grapje werd gemaakt. Dan begon hij te glimlachen en zei hij, met een big smile op z’n bek: ‘Wacht maar, doe maar grappig, maar ik schiet jullie allemaal neer.’” Achteraf vraagt ze zich nog altijd af waar die kwaadaardigheid vandaan kwam.

Uit de afscheidsbrief die in de woning is gevonden, komt in elk geval geen helder motief naar voren. Wel blijkt uit de brief dat de jongen ‘duidelijk suïcidaal’ was, zo zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy zondagmiddag. In de brief verwees hij naar ‘digitale bestanden’, maar ook daaruit viel weinig op te maken. “Deze hadden meer een spirituele dan een bedreigende inhoud.” Nadat Van der Vlis zijn baan in de supermarkt was kwijtgeraakt, is hij geestelijk in de knoei gekomen. Hij zat daarvoor in therapie. Bij de politie was bekend dat hij al in 2006 ‘suïcidale klachten’ had. Een GGZ-instelling heeft hem er destijds op beoordeeld. Van der Vlis zat 10 dagen onder toezicht in een gesloten inrichting. De laatste tijd was hij weer down, zo weet de politie inmiddels. Het had er vooral te maken dat hij weer werkloos was. “Het was niet bekend dat hij suïcidaal was.”

Toch past de jongen volgens zijn buren helemaal niet in het daderprofiel van soortgelijke, lukrake moordpartijen zoals in Winnenden, Dendermonde (crèche Fabeltjesland), Erfurt, Virginia Tech en Columbine High School. “Tristan had vrienden”, zegt een buurjongen aan de Wederikstraat, op een steenworp afstand van het winkelcentrum. “Hij was echt niet zo’n geplaagde eenling die vaak voor dit soort dingen verantwoordelijk is.” Ja, hij was een stille jongen, maar zijn buren zagen hem graag. Tristans vader, een schilder, heeft de galerijen van de hele flat versierd met schilderingen. De afbeeldingen, veelal van dieren, zijn ondertekend met zijn naam. “Ik wil al die schilderingen weg hebben”, zegt een vrouw van de bewonerscommissie. “Overschilderen die boel. Ik hoef die naam nooit meer te zien.”


Hoe kom je als 24-jarige aan vijf vuurwapens
• Vijf halfautomatische vuurwapens en 50.000 stuks munitie. Dat is het wettelijke maximum dat een burger thuis mag bewaren. Dat wil zeggen: als alle vergunningen in orde zijn. Tristan van der Vlis, aanrichter van het bloedbad in Alphen aan den Rijn, had een maximale vergunning. Daar moet hij minimaal vijf jaar over hebben gedaan. Van der Vlis was lid van de Dagschuttersvereniging in Nieuwkoop, vlakbij Alphen. Om een vergunning te krijgen voor een bepaald vuurwapen, moet je er minimaal 24 keer gedurende één jaar mee hebben geoefend, bij dezelfde schietvereniging. Daarna kun je een vergunning aanvragen voor een ander wapen; dat duurt weer een jaar, tot een maximum van vijf vuurwapenvergunningen. Je mag de wapens thuis in een kluis te bewaren, samen met de maximaal 10.000 stuks munitie per wapen dat je volgens de vergunning mag hebben.
• Voor de vergunningen moet je van onbesproken gedrag zijn. Van der Vlis kwam in 2003 als minderjarige met de politie in aanraking vanwege een luchtdrukpistool dat hij met vrienden had afgeschoten op straat. De zaak leidde niet tot vervolging.
• Zaterdag schoot Van der Vlis onder meer met een volautomatisch wapen. Daarvoor krijgt een gewone burger geen vergunning, ook niet via de schietvereniging. Mogelijk gaat het om een omgebouwd wapen, opperde hoofdofficier Nooy. Dat ombouwen van half- tot volautomatisch geweer is kennelijk een eenvoudige ingreep. Kopen kan natuurlijk ook. Volgens sportschutters koop je in Oost-Europa voor een paar honderd euro al een Kalasjnikov.
http://www.metronieuws.nl/algemeen/glimlachend-zei-hij-ik-schiet-jullie-neer/SrZkdj!UtK2G14Rkju7c/


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Winkelcentrum overgedragen aan winkeliers
ALPHEN AAN DEN RIJN -  Winkelcentrum De Ridderhof wordt maandagmiddag weer overgedragen aan de winkeliers. Dat heeft waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn zojuist laten weten op het stadhuis.
Hij heeft goede hoop dat het winkelcentrum dinsdagochtend weer opengaat. Eenhoorn wil daarbij zelf aanwezig zijn om te laten zien dat het weer veilig is om te winkelen in De Ridderhof.
Het winkelcentrum was na de schietpartij zaterdag gesloten.
http://www.westonline.nl/nieuwsitem/50184


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Weg spiegelglad door kaarsvet van herdenkingsdienst
ALPHEN AAN DEN RIJN -  De Troubadourweg  in Alphen aan den Rijn is door de gemeente tijdelijk afgesloten. Na de herdenking zondagavond is veel kaarsvet op het wegdek terecht gekomen.
Hierdoor is de weg spiegelglad. De schoonmaakwerkzaamheden zullen enkele uren gaan duren. Verwacht wordt dat maandag aan het einde van de middag de weg weer kan worden vrij gegeven.
Op dit moment hebben alleen bewoners toegang tot de weg.
http://www.westonline.nl/nieuwsitem/50182

p2kflex
11:59:35 11-04-11GROUP-1Prio 3 TROUBADOURWEG APN reinigen wegdek
1503038BRW Hollands Midden (Alphen a/d Rijn) (Kazernealarm)
p2kflex
11:56:20 11-04-11GROUP-1Prio 3 TROUBADOURWEG APN KC Gaarne contact GMK
1503046BRW Hollands Midden (Alphen a/d Rijn) (Korpscoördinator)