Legaal particulier vuurwapenbezit (discussie en maatregelen na schietincident Alphen a/d Rijn)

Auteur Topic: Legaal particulier vuurwapenbezit (discussie en maatregelen na schietincident Alphen a/d Rijn)  (gelezen 96969 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,997
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
12 april 2011 Pauw en Witteman : Mogelijke aanscherping van Wapenwet.

http://pauwenwitteman.vara.nl/

De schietpartij van afgelopen zaterdag in Alphen aan den Rijn kan leiden tot aanscherping van de wapenwet. Dat zeggen Tweede Kamerleden in het NRC Handelsblad. De Tweede Kamer wil lering trekken uit de schokkende gebeurtenis in Alphen aan den Rijn. Er worden vooral vraagtekens gezet bij het feit dat Tristan van der V., ondanks een gedwongen opname in een gesloten inrichting, toch een wapenvergunning kon krijgen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen pleit voor een verbod op het mee naar huis nemen van vuurwapens. Nu mogen mensen met een vergunning wapens thuis in een kluis bewaren, mits deze zijn gescheiden van de munitie. “Je mag een wapen alleen gebruiken op de schietvereniging, waarom moet het dan bij mensen thuis liggen?”, vraagt Gesthuizen zich af.

Vooraanstaand wapendeskundige, één van de schrijvers van het standaardwerk Handboek Wapens & Munitie en veel gevraagd getuige-deskundige bij rechtszaken Dave Zoetmulder noemt de opslag van vuurwapens bij verenigingen een zinloze en zelfs gevaarlijke maatregel. “Dat maakt deze verenigingsgebouwen tot een zeer belangrijk doelwit voor de onderwereld. Bij een geslaagde inbraak heb je gelijk een massa vuurwapens in handen.”

De Tweede Kamer wil, zodra alle feiten op tafel liggen, een debat hierover met minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten.

Ex-brigadier van Bijzondere Wetten Henny Janssen gaat vanavond in op de naleving van wapenvergunningen. Directeur van de Schutters Associatie  Sander Duisterhof bespreekt het aanscherpen van de wapenwet in Nederland.
Samen sterk in de hulpverlening!


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,383
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Net Pauw en Witteman zitten kijken.

Die forensische psychiater moet vooral blijven doen waar ze goed in is: forensisch psychiater zijn. Want luchtwapens net zo veilig achten als hagelgeweren voor het kleiduiven schieten... da's toch echt wel even je lippen laten bewegen zonder dat je überhaupt weet waar je het over hebt!  :-\


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Net Pauw en Witteman zitten kijken.

Die forensische psychiater moet vooral blijven doen waar ze goed in is: forensisch psychiater zijn. Want luchtwapens net zo veilig achten als hagelgeweren voor het kleiduiven schieten... da's toch echt wel even je lippen laten bewegen zonder dat je überhaupt weet waar je het over hebt!  :-\

Ik heb ook een stuk gezien ja...vervelend ja-knikkend mens...iets met schoenmaker, etc.


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,383
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
De schietsport na Alphen aan de Rijn

13-04-11 | 11:48
WUZzerr: Arnold_Groningen  | Groningen

Afgelopen weekend heeft zich een drama voltrokken in Alphen aan de Rijn. Iedereen is er door geschokt. Zoveel leed dat er is aangericht door één gestoord persoon. Deze persoon was lid van een schietsportvereniging. En ook in de schietsport komt deze klap hard aan. Temeer omdat de hele samenleving, zo lijkt wel, nu zijn pijlen op deze tak van sport richt. En dan in het bijzonder op die mensen die ten behoeve van hun sport, hobby of de jacht een volledig legaal vuurwapen in huis hebben.

Half Nederland, zo lijkt wel, komt nu met ‘maatregelen’ die een incident zoals in Alphen aan de Rijn zouden moeten voorkomen. Maatregelen als geen vuurwapens of munitie meer toelaten in huis, alle wapens opslaan bij de vereniging, verplichte psychologische onderzoeken voor sportschutters, ja zelfs het compleet afschaffen van de schietsport. Maar beste mensen, geen van deze ‘maatregelen’ draagt bij aan het voorkomen van welk incident met een vuurwapen dan ook.

Laat ik het eens in perspectief plaatsen. De Circulaire Wet Wapens en Munitie, welke in sinds 2005 van kracht, schrijft voor hoe het legale wapenbezit in Nederland geregeld is. Sinds 2005 zijn er ongeveer, inclusief Alphen aan de Rijn,  4 incidenten geweest, waarbij een legaal wapen betrokken was. Kijk je naar het aantal schietincidenten door illegale wapens sinds 2005, dan kom je op een getal van 800 en meer, een factor 200 dus. Kijk je ook nog eens naar het aantal verkeersdoden sinds 2005 dan kom je op meer dan 3500, en dan tel ik de gewonden die in het verkeer vallen niet eens mee. De voor de hand liggende conclusie is dus dat legale wapens niet het probleem vormen.

Waarom valt iedereen dan iedereen dan toch de schietsport aan? Heel eenvoudig. Onbekend maakt onbemind. Een groot verschil ten opzichte van Duitsland bijvoorbeeld, waar de schietsport wijdverbreid is. Daar kun je het zelfs als vak kiezen op de middelbare school. Schietsport is in Nederland relatief klein, (de KNSA telt ongeveer 42.000 leden) terwijl de schietsport een rijke historie kent in ons land.  

De vraag, wat is er leuk aan schietsport, is een veelgestelde, maar totaal irrelevante vraag. Hetzelfde kun je je namelijk afvragen bij tennis of voetbal of hardlopen. Dat het een gewone sport is, blijkt wel uit het simpele feit dat er maar liefst 15 schietonderdelen voorkomen op de Olympische Spelen, waar schieten al sinds 1900 deel van uitmaakt. In vergelijking met tennis, wat sinds 1984 weer deel uitmaakt van de OS en met 5 onderdelen meedoet, is de schietsport dus goed vertegenwoordigd.

Maar veel Nederlanders zien sportschutters als wapenfreaks, agressieve macho’s, gestoorde gekken die met volautomatische wapens over straat gaan of ’s nachts op hun nachtkastje hebben liggen. Allemaal pertinente onzin, lees de Circulaire Wet Wapens en Munitie er eens op na voor de aardigheid. Sportschutters zijn alles behalve agressief. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft hier in 2005 zelfs onderzoek naar gedaan en het tegendeel is waar. Sportschutters zijn zelfs bovengemiddeld sociaal. Een sportschutter laat het wel uit zijn hoofd om rare dingen uit te halen met zijn vuurwapen. Want dat betekent voor hem of haar namelijk einde schietsport, einde hobby.

Bij onze schietvereniging zien we ze komen, jongeren die lid willen worden, omdat ze bijvoorbeeld Call of Duty zo leuk vinden. Die zijn na de eerste instructieavond een illusie armer en vaak zien we ze niet weer terug. En terecht. Schietsport draait namelijk om zelfbeheersing, je eigen lichaam en geest onder controle houden, alleen dan kun je goede resultaten halen in de schietsport. En met elkaar zijn we ons er zeer van bewust, dat we veilig met onze sport bezig moeten zijn en daar spreken we elkaar ook op aan. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje bij een schietvereniging bij u in de buurt, dan ziet u hoe het er werkelijk aan toe gaat.

Laten we ons gezonde verstand gebruiken en ophouden met het ageren tegen de schietsport en de sportschutter die thuis zijn wapen(s) legaal en veilig heeft opgeborgen. Het feit dat de dader in Alphen aan de Rijn lid was van een schietvereniging en beschikte over vuurwapens, is een trieste vaststelling, want die had hij nooit, maar dan ook nooit mogen hebben volgens de huidige regels. Uit onderzoek zal moeten blijken waar het mis is gegaan, maar op voorhand al de schietsport de schuld geven, is een brug te ver.

bron: http://www.wuz.nl/artikel/60189.De%20schietsport%20na%20Alphen%20aan%20de%20Rijn.html


AVN

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 227
En de aanbevelingen van de korpschefs om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen zijn er ...

Citaat
Korpschefs willen wapens en munitie scheiden
Uitgegeven: 28 april 2011 22:55
Laatst gewijzigd: 28 april 2011 23:21

HILVERSUM - Wapens en munitie zouden in Nederland gescheiden bewaard moeten worden. Dit en andere voorstellen ter aanscherping van de wapenwet deden de gezamenlijke korpschefs donderdag in het programma Nieuwsuur naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.
De korpschefs willen dat munitie alleen nog mag worden gebruikt op de schietvereniging en niet meer mee kan worden genomen naar huis. Sportschutters met een vergunning mogen momenteel maximaal tienduizend kogels kopen. Ook dat aantal zou omlaag moeten, vinden de korpschefs.

En risicogroepen moeten beter in beeld worden gebracht bij het verlenen van wapenvergunningen. Controles kunnen dan gerichter plaatsvinden. Korpschef Letty Demmers van de regiopolitie Zeeland acht het denkbaar dat gerichter wordt gekeken naar jongemannen tussen de zestien en 24 jaar. Vooral wat betreft het psychiatrisch verleden.

Dader Tristan van der Vlis van schietpartij in Alphen heeft enige tijd in een gesloten inrichting gezeten en beschikte desondanks over een wapenvergunning voor meerdere wapens.


Maximum omlaag

Als het aan Demmers ligt gaat verder het huidige maximum van vijf wapens per persoon omlaag. ''Vijf vind ik veel. Drie is genoeg'', aldus de korpschef in het programma. Ook zouden sportschutters per wapen jaarlijks achttien schietbeurten moeten afleggen. Nu is dat nog achttien schietbeurten voor alle maximaal vijf wapens samen.

Bepaalde semi-automatische wapens zouden daarnaast buiten de vergunning moeten gaan vallen. Volgens directeur Sander Duisterhof van de Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) kunnen gebeurtenissen als in Alphen echter niet voorkomen worden door dit soort wapens te verbieden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt naar aanleiding van de schietpartij de manier waarop wapenbezit in Nederland is geregeld. Vooruitlopend daarop deden de korpschefs donderdag hun voorstellen.

Bron : www.nu.nl


Jerommeke

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 17,683
 • Blauwe Motormuis
Tsja, ik blijf het apart vinden ... 18 schietbeurten per jaar, de politie heeft er maar 2  ::)
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Groenemotormuis

 • Utrecht
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,740
 • Every day a new day to enjoy
Ik zie in het stukje van AVN goede punten, maar ook een aantal punten die zeer lastig
gaan worden. Van 5 naar 3 wapens daar zullen denk ik niet veel sportschutters problemen
mee hebben. Ze zullen nu alleen wel iets selectiever moeten zijn in hun disiplines. Als je nu
bijvoorbeeld in 5 verschillende diciplines schiet word het wel minder, maar ik denk als buitenstaander
met een aantal kennisen die schieten dat 3 meer als zat is.

Wat betreft de munitie thuis, ja dat is opzich een goed plan. Echter zal er voor een aantal
schutters die zelf hun munitie maken het wel lastigers maken.

Maar goed laten we eerst maar eens zien hoe dit proefballonetje zich ontwikkeld

Edit: en nu is het stuk tekst van AVN weg, zie hier voor deze link
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/236243-korpschefs-scheid-wapens-en-munitie.html
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


Professor in fictie

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 416
 • ^Samen sta je sterk^
Tsja, ik blijf het apart vinden ... 18 schietbeurten per jaar, de politie heeft er maar 2  ::)

Raak!  ::) ;) En helaas toch erg treurig om vast te moeten stellen  :-\

Brengt zaken toch in perspectief, en geeft weer eens aan dat politici met de wind mee-lullen. Zucht......

Ps. Wellicht moet men eerst eens toestaan met je dienstwapen buiten werktijd op de schietbaan te oefenen. Al is de goefendheid van dienders weer een ander discussiepuntje
Freude am Fahren


stammie

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 952
 • Het moet, dus het kan!
Tsja, ik blijf het apart vinden ... 18 schietbeurten per jaar, de politie heeft er maar 2  ::)

Ja en defensie maar 1.

Waar gaat dit over? Allemaal dom gezever.

Het is al zoveel makkelijker om illegaal aan wapens te komen, wees blij dat er nog van die gasten zijn die sportschutter zijn, want die kan je tenminste controleren. (als ze tijd hebben)
En o ja, de meeste incidenten gebeuren met illegale wapens, maar dan hoor je niemand.
Maar owee als het een sportschutter betreft.

Complete waanzin.


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,383
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Ik heb met verbazing - ja zelfs walging! - gekeken.

Mevrouw Demmers ( weggepromoveerde mislukte burrie van Best, 6 maanden cursus en nu dus een uniform met de titel korpschef):

Schande, schande schande.

U presteert het om het onderzoek van de Onderzoeksraad van Veiligheid en Transport nu al te frustreren. Da's zelfs Boeing niet gelukt. Wie zijn er eindverantwoordelijk bij het verstrekken van wapenverloven? Juist. De korpschefs. Hoezo; wij nemen nu onze verantwoordelijkheid? Dat had je dedju moeten doen toen Tristan zijn wapenverlof aanvroeg! Dit is gewoon niets anders dan je eigen straatje proberen schoon te vegen en nu al de zondebok aan te wijzen zonder enige onderbouwing!

Wapenverloven beperken tot 3? Hoeveel wapens had Tristan ook al weer bij zich in dat winkelcentrum? 3. Zal dus zo'n beperking dit hadden kunnen voorkomen? Nee. Munitie elders? Wederom een hersenspinsel waarmee je een gek niet stopt.

Ik weet niet of deze Demmers model staat voor het niveau van korpschef, maar roetjakjantje: wat een ongelooflijke domme vrouw!

@ Customs: mag ik je even de volgende vergelijking voor houden?

Laten we er even van uitgaan dat jij een kroeg hebt waar je graag met vrienden komt. Jullie wijzen een Bob aan en laten je vrolijk vollopen. 'S Nachts komt iedereen veilig thuis want er is een bob. Een andere bezoeker van diezelfde kroeg zuipt zich klem, stapt in de auto en rijdt iemand anders en zichzelf dood.

Is het dan ook eerlijk dat jij dan niet meer dan 3 consumpties op een avond krijgt in die kroeg?