Amsterdam: Jongerenbrandweer van start voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud

Auteur Topic: Amsterdam: Jongerenbrandweer van start voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud  (gelezen 6027 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Jongerenbrandweer van start

http://www.brandweer.nl/amsterdam-amstelland/actueel/nieuws/?ActItmIdt=30722

Een nieuw initiatief gaat 11 januari van start: de Jongerenbrandweer Amsterdam. Bij de Jongerenbrandweer kunnen jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud op een actieve manier kennismaken met hulpverlening zoals brandweer, VZA ambulance en de Rode Kruis (EHBO). Zo krijgen zij zelf meer begrip voor hulpverlening en leren zij hoe ze mensen kunnen helpen.

De Jongerenbrandweer is een buurtinitiatief van de 18 jaar oude Tom Groothuesheidkamp. Tom zal de jongeren elke week begeleiden, en hoopt dat zij daardoor in hun eigen leven meer begrip voor hulpverleners en brandveiligheid krijgen. Tom: "Doordat de jongeren er zelf actief mee bezig zijn, krijgen zij ook meer verantwoordelijkheidsgevoel. Het is de bedoeling dat zij ook leren hoe zij zélf mensen kunnen helpen. En misschien ontdekken zij wel een leuk beroep in de hulpverlening."

Brandweerman John Jones (bekend van televisie) verzorgt op 11 januari de aftrap van de Jongerenbrandweer. Stadsdeel Oost subsidieert het buurtinitiatief. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik is erg enthousiast over het initiatief en zal de jongeren kort toespreken tijdens de aftrap.

Brandweer Amsterdam Amstelland is erg enthousiast en steunt het initiatief met wekelijkse bijeenkomsten waarin zij de jongeren uitleg geven, workshops geven en ze dingen laten oefenen zoals kleine brandjes blussen of reanimeren. Vier kazernes werken eraan mee: Victor, Willem, Nico en Amstelveen.

De aftrap vindt plaats:
Datum: woensdag 11 januari 2012
Tijd: van 19.00 - 21.00 uur
Plaats: Jav'art, Javaplantsoen 6, Amsterdam
Welkom: iedereen die geďnteresseerd is


Samen sterk in de hulpverlening!


guest4965

  • Gast
Jongerenbrandweer Amsterdam van start

AMSTERDAM De jongeren-brandweer Amsterdam is een feit. Het voor Nederland unieke project werd woensdagavond afgetrapt aan het Javaplantsoen in Amsterdam-Oost.

De jongerenbrandweer is een buurtinitiatief van de 18-jarige Tom Groothuesheidkamp. De jongeren tussen de 15 en 18 jaar maken op een actieve manier kennis met hulpverlening als brandweer en ambulance. Tom hoopt dat de jongeren daarmee meer begrip krijgen voor de hulpverlening en leren hoe ze mensen kunnen helpen.

Rond Oud en Nieuw waren er in Nederland 186 geweldsincidenten tegen hulpverleners. De plaatsvervangend brandweercommandant van de brandweer Amsterdam-Amstelland, Ricardo Weewer, denkt dat het initiatief bij kan dragen aan begrip voor de hulpverleners. Hij hoopt ook op een groter brandveiligheidsbewustzijn. Weewer bespeurt bij veel korpsen in Nederland interesse voor het initiatief.

Jongerenbrandweer onderscheidt zich van jeugdbrandweer.  Bij de laatste organisatie worden jongeren vanaf hun twaalfde opgeleid om zelf brandweerman of vrouw te worden. Bij de jongerenbrandweer wordt alleen kennis gemaakt met de werkzaamheden van de brandweer.

In Amsterdam-Oost ging woensdagavond ter verhoging van de feestvreugde, onder andere de initiatiefnemer met een ladderwagen 24 meter de lucht in.

http://www.rtvnh.nl/nieuws/71895/Jongerenbrandweer+Amsterdam+van+start

Op de website ook nog een interview met de initiatiefnemer Tom Groothuesheidkamp en Ricardo Weever (plaatsvervangend commendant) en er wordt gepraat over het verschil tussen Jeugd- en Jongerenbrandweer.