verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Auteur Topic: verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling  (gelezen 1939 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Groen licht voor meldcode

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarin is vastgelegd dat professionals in  gezondheidszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, onderwijs, kinderopvang en justitie verplicht zijn om met een meldcode te gaan werken wanneer ze beroepshalve te maken hebben met een signaal van geweld of mishandeling.

De meldcode is een overzichtelijk vijfstappenplan waarin staat wat een professional het beste kan doen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode leidt de professional door het proces vanaf het eerste vermoeden tot aan het moment dat hij of zij moet beslissen over het doen van een melding.

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid mee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Voor artsen blijft de KNMG-meldcode Kindermishandeling de geldende professionele norm. Deze meldcode diende als één van de voorbeelden voor het landelijke basismodel.
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2011/05/20/verplichte-meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling.html