Groenten besmet met EHEC bacterie (enterohemorragische E.coli variant)

Auteur Topic: Groenten besmet met EHEC bacterie (enterohemorragische E.coli variant)  (gelezen 13713 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Problemen met enterohemorragische E. coli (EHEC) in Duitsland
Duitsland heeft eerste dodelijke slachtoffer door enterohemorragische E. coli (EHEC), een variant van de E.coli. Door een uitbraak van die bacterie zijn tientallen mensen besmet.De uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland heeft een eerste leven geëist, in het district Diepholz in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in Hannover.
Het gaat om een 83-jarige vrouw. Zij is zaterdag overleden. De vrouw werd al sinds half mei in een ziekenhuis behandeld wegens diarree waarbij ze bloed verloor. En het dodental dreigt op te lopen, want de bron van de besmetting is nog niet achterhaald.  
De EHEC, behoort tot de zogenaamde shigatoxineproducerende E. coli (STEC), ook wel aangeduid als vero(cyto)toxine-producerende E. coli (VTEC). Shigatoxineproducerende E. coli-stammen (STEC) kunnen bij de mens hemorragische colitis veroorzaken, waarbij als complicatie het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) kan optreden. Terwijl HUS voor het eerst werd beschreven in 1955 en de productie van shigatoxinen (stx)/vero(cyto)toxinen (VT) door bepaalde E. coli-stammen in 1977, werd het verband tussen beide pas in 1983 gelegd.
http://www.medicalfacts.nl/2011/05/25/problemen-met-enterohemorragische-e-coli-ehec-in-duitsland/




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Nederlander met EHEC-besmetting opgenomen
BILTHOVEN - Een Nederlander is opgenomen met een EHEC-besmetting. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat donderdag bekendgemaakt.
De persoon heeft de besmetting opgelopen in Duitsland. Volgens een woordvoerder van het RIVM ligt de patiënt niet op de intensive care. Hij of zij wordt behandeld wegens complicaties.

Het RIVM doet verder geen mededelingen over leeftijd, geslacht, plaats van opname of ernst van de complicaties.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) begint een onderzoek naar de vraag of er in Nederland groenten uit Duitsland worden verkocht.
"We werken nauw samen met de Duitse autoriteiten", aldus de zegsvrouw. Over eventuele vervolgstappen wanneer er besmette Duitse groenten in Nederland wordt gevonden kan de nVWA nog niets zeggen. "We beantwoorden eerst de vraag óf er het er is."

Uitbraak
De Duitse overheid waarschuwde woensdag voor het eten van tomaten, komkommers en sla uit Noord-Duitsland. De groenten zijn vermoedelijk besmet door de bacterie. De oorzaak van de uitbraak bij de oosterburen is nog onduidelijk.
Volgens Andreas Brügger, voorzitter van de brancheorganisatie van groentehandelaren DFHV, is  het ''praktisch uitgesloten'' dat Duitse bladsla, tomaten en augurken de bron zijn van de  besmetting

Kassen
De waarschuwing is volgens Brügger onterecht en kan ''catastrofale gevolgen'' hebben voor de hele bedrijfstak.
Brügger zei dat de sla, tomaten en augurken die nu in de winkels liggen, in kassen zijn verbouwd. ''Daar rijdt niemand met de mestwagen doorheen.'' Een woordvoerder van de Duitse vakorganisatie van boeren stelde eveneens dat Duitse groenten niet de oorzaak kunnen zijn.

Slachtoffers
De EHEC-bacterie heeft in Duitsland al zeker twee levens geëist. Donderdag meldden de autoriteiren dat een 41-jarige vrouw uit Nedersaksen en een 89-jarige dame uit Sleeswijk-Holstein zijn bezweken aan diarree, bloedarmoede en nierfalen, de symptomen van een infectie. 140 Duitsers zijn ziek.
Wetenschappers van de Universiteit van Münster hebben ontdekt dat de gevaarlijke darminfectie wordt veroorzaakt door een al bekende bacterie, die echter uitzonderlijk agressief is en resistent tegen veel gangbare antibiotica. Dat melden Duitse media donderdag.
Het was al bekend dat de gevreesde ziekteverwekker behoort tot de EHEC-groep.
Dat zijn varianten van de darmbacterie E.coli die darmbloedingen veroorzaken. De onderzoekers hebben nu kunnen vaststellen om welke van de 42 bekende varianten het precies gaat.

Veranderingen
Onderzocht wordt nu welke veranderingen de bacterie heeft ondergaan die hem zo gevaarlijk maken. Ook proberen de wetenschappers vast te stellen welke antibiotica wel vat kunnen krijgen op de ziekteverwekker.
http://www.nu.nl/binnenland/2524616/nederlander-met-ehec-besmetting-opgenomen.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
EHEC op komkommers Nederlandse teler in Spanje
AMSTERDAM - De gevaarlijke EHEC-bacterie is in Duitsland aangetroffen op komkommers die afkomstig zijn van een Nederlandse teler in het Spaanse De teler ontkent dat de besmetting op zijn bedrijf heeft plaatsgevonden.
Een medewerker van het bedrijf zei vrijdag op Radio 1 dat de komkommers aan een klant in Hamburg zijn geleverd, waar de pallet zou zijn omgevallen.

Monsters
De lading komkommers is 16 mei geleverd, stelt de medewerker. Donderdag belde de klant het bedrijf met de mededeling dat van de komkommers monsters waren genomen en dat daaruit bleek dat de groenten de bacterie bevatten.
"Maar die komkommers hadden allang verkocht moeten zijn", vertelt de medewerker.
Analyses die het bedrijf zelf in een laboratorium heeft laten uitvoeren, wijzen volgens de medewerker uit dat de groenten niet besmet zijn met de bacterie. "Wij denken dat hier een politiek spel wordt gespeeld, dat de schuld richting Spanje wordt geschoven."

Redden
Het bio-gerelateerde bedrijf is niet in staat van beschuldiging gesteld. De onderneming zou ook nog geen officiële papieren over een besmetting van Duitse zijde hebben ontvangen.
De Spaanse gezondheidsdienst heeft de onderneming donderdag wel meteen een bezoek gebracht.
De beschuldigingen komen hard aan bij het bedrijf, zegt de medewerker. "Alle bestellingen worden momenteel geannuleerd. We proberen te redden wat er te redden valt."

Nierproblemen
De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie zorgt meestal alleen voor diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over.
In twee tot zeven procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt twee tot negen procent.
De bacterie heeft in Duitsland al voor honderden zieken gezorgd, vier zijn overleden. Ook in Nederland is een persoon ziek geworden door de bacterie. De patiënt werd ziek na een bezoek aan Noord-Duitsland. Ook mensen in Zweden en Denemarken zijn mogelijk geïnfecteerd.

Filet americain
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt of de bacterie ook in Nederland aanwezig is. Nederlandse telers van en handelaren in groenten en supermarkten gaan daarnaast saladegroenten als komkommer, tomaat en sla bemonsteren.
Bij teelt- en handelsbedrijven worden monsters afgenomen, die op E-coli worden getoetst, meldde het Productschap Tuinbouw donderdag.
De bacterie komt in het buitenland vaker voor. In Nederland was de laatste landelijke epidemie in 2005. De bron was toen filet americain. Daarna waren er in Nederland twee kleinere uitbraken, één door ijsbergsla en een andere door opnieuw filet americain.
http://www.nu.nl/buitenland/2525682/-ehec-komkommers-nederlandse-teler-in-spanje.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Advies: komkommers wassen en schillen

http://nos.nl/artikel/243726-advies-komkommers-wassen-en-schillen.html
Update: vrijdag 27 mei 2011, 17:08

Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers te schillen en goed te wassen.

Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E.coli-bacterie. Vier mensen zijn aan de gevolgen van de darmbacterie overleden.

Volgens Schippers houdt het RIVM de situatie in Nederland voortdurend in de gaten. Ze kan niet zeggen hoe zorgwekkend de bacterie is.

Spanje
De komkommers die besmet zijn met de EHEC-bacterie komen volgens de Duitse gezondheidsinspectie uit Spanje. Vier mensen in Duitsland zijn overleden, honderden raakten met de bacterie besmet.

Woensdag werd nog gedacht dat de bacterie in groenten zat die in Noord-Duitsland waren geteeld, maar nu is de bacterie gevonden in komkommers die uit Spanje zijn geïmporteerd.

De Hamburgse Voedsel- en Warenautoriteit (BVG) bevestigt dat er op de groothandelsmarkt in Hamburg vier met EHEC besmette komkommers zijn gevonden. Drie kwamen uit Spanje, een afkomstig uit Nederland.

Hoewel het zeler is dat de ene komkommer via Nederland in Duitsland is terecht gekomen, wil dat niet zeggen dat de komkommer ook in Nederland is gekweekt. Maandag of dinsdag kan de BVG daar pas uitsluitsel over geven na aanvullende tests.

Pallet
Het Spaanse exportbedrijf Frunet Bio denkt dat de besmetting in Duitsland heeft plaatsgevonden. "We hebben de komkommers van een teler hier naar allerlei plaatsen geëxporteerd. Nergens is iets aan de hand", zegt Richard Soepenberg van de exporteur.

Hij zegt een mail te hebben gekregen van een Duitse groothandel met het verhaal dat een pallet is gevallen, waardoor onverpakte komkommers op de grond vielen.

"Ze gingen kijken wat ze er nog van konden gebruiken. Ik kan niet met zekerheid zeggen waar de besmetting heeft plaatsgevonden, maar het heeft er alle schijn van dat het in Hamburg is gebeurd."

Nederlandse zieke
De bacterie, een variant van de E.coli-bacterie, is ook opgedoken in Zweden en Denemarken. Eén Nederlandse is in het ziekenhuis opgenomen na een bezoek aan Duitsland. Besmetting leidt tot braken en diarree en kan de nieren aantasten.

De Voedsel en Warenautoriteit onderzoekt of ook groenten in Nederland zijn besmet met de darmbacterie.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
RIVM waarschuwt voor diarree door EHEC-infectie

http://www.mednet.nl/nieuws/id5165-rivm-waarschuwt-voor-diarree-door-ehec-infectie.html

Het RIVM roept artsen op om extra alert te zijn op patiënten met bloederige diarree. Dit omdat de eerste Nederlander in het ziekenhuis is opgenomen met een EHEC-besmetting. De infectie is opgelopen in Duitsland waar sprake is van een uitbraak van de bacterie.

Enterohemorragische E. coli  behoort tot de zogenaamde shigatoxineproducerende E. coli (STEC), ook wel aangeduid als vero(cyto)toxine-producerende E. coli (VTEC).

Diarree
De RIVM vraagt of huisartsen expliciet willen vragen naar een eventueel verblijf in Duitsland. De incubatieperiode voor diarree bedraagt meestal 3 of 4 dagen, met een range van 1 tot 12 dagen. Typerend voor STEC is dat de diarree 1 tot 3 dagen na de start bloederig wordt. Een infectie met STEC kan asymptomatisch verlopen, zich beperken tot milde diarree of bloederige diarree veroorzaken (hemorragische colitis). Hemorragische colitis wordt gekarakteriseerd door het plotselinge optreden van heftige buikkrampen, soms met braken, veelal zonder koorts. Na 24 uur volgt een aanvankelijk waterige diarree die na 1 tot 3 dagen bloederig wordt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.

HUS
2 tot 7 procent van de met STEC geïnfecteerde personen ontwikkelt het hemolytisch uremisch syndroom (HUS), maar bij geïnfecteerde kinderen jonger dan 5 jaar kan dit  percentage oplopen tot 15 procent. HUS wordt gekarakteriseerd door de trias hemolytische anemie, thrombocytopenie en acute nierinsufficiëntie. Het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig. Meta-analyses van de langetermijnprognose bij diarreegeassocieerde HUS-patiënten laten zien dat gemiddeld 2 tot 9 procent van deze patiënten overlijdt (vooral in de acute fase), dat bij 25 procent van de overlevende patiënten chronische nierfunctiestoornissen worden gezien en dat gemiddeld 3 procent van de HUS-patiënten een terminale nierinsufficiëntie ontwikkelt (End Stage Renal Disease, ESRD).
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Darmbacterie Duitsland blijft levens eisen
KIEL - De gevaarlijke darmbacterie EHEC eist steeds meer mensenlevens in Duitsland. In de stad Lübeck is een 86-jarige vrouw overleden aan de gevolgen van de infectie, meldde een plaatselijk ziekenhuis zaterdag. Ze is het tiende slachtoffer.
Eerder zaterdag was bekend geworden dat twee vrouwen van 38 en 84 waren overleden in een hospitaal in Kiel. Bovendien bezweek een 87-jarige vrouw in een universiteitskliniek in Hamburg.
In een week tijd zijn in Duitsland circa duizend mensen ziek geworden, terwijl EHEC normaal gesproken gemiddeld negenhonderd infecties per jaar veroorzaakt.

Sommige patiënten verkeren in levensgevaar. De bacterie is volgens wetenschappers uitzonderlijk agressief en resistent tegen veel soorten antibiotica.

Hoogtepunt
De Duitse autoriteiten gaan er vanuit dat het hoogtepunt van de uitbraak nog niet is bereikt. Het kan na besmetting tot tien dagen duren voor de eerste ziekteverschijnselen zich openbaren. Het is niet uitgesloten dat nog meer besmettingshaarden opduiken.

EHEC is eveneens opgedoken in onder meer Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, Zwitserland en Oostenrijk. Ook een Nederlandse vrouw is besmet. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken. Vervuilde komkommers zijn mogelijk de bron van de besmettingen.

Nieuwe behandeling
Het universitaire ziekenhuis van Hamburg heeft de hoop gevestigd op een nieuwe behandeling. Zes patiënten met complicaties krijgen een medicijn toegediend dat nierschade moet voorkomen.
Artsen boekten vorig jaar al goede resultaten met het middel in een studie bij kinderen. Zij publiceerden daarover in het vakblad New England Journal of Medicine.
http://www.nu.nl/buitenland/2526828/darmbacterie-duitsland-blijft-levens-eisen.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Spoedoverleg over EHEC-bacterie
LEIDSCHENDAM - Het ministerie van Landbouw, het Productschap Tuinbouw en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) houden maandagmiddag spoedoverleg over de uitbraak van de EHEC-bacterie. Dat zei een woordvoerster van het CBL maandag.

Volgens het CBL moet er snel duidelijkheid komen over de bron van de EHEC-bacterie, die tot dusver tien mensenlevens heeft geëist in Duitsland.
''Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de bron van de besmetting'', zei de woordvoerster.
''Maar het is ook van groot belang om te weten hoe de komkommers zijn besmet. De voedselveiligheid heeft op dit moment de belangrijkste prioriteit.''
De verkoop van komkommers in de Nederlandse supermarkten is nog niet getroffen door de uitbraak van de EHEC-bacterie. ''Het is niet zo dat consumenten de komkommers links laten liggen.''

Export
De export van Nederlandse komkommers naar Duitsland is wel ingestort. Dat zei een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw maandag. De organisatie is drukdoende om te kijken wat de impact voor de branche is en kijkt daarbij ook naar de effecten op sla, paprika en tomaten.
''Omdat de Duitse minister heeft opgeroepen vooral geen salade groentes te eten tot er meer duidelijkheid is en de meerderheid van de Duitsers die adviezen opvolgt.'' Als de impact op de afzet en prijsvorming eenmaal in beeld is gebracht, ligt een roep om steunmaatregelen zeer waarschijnlijk in het verschiet.
http://www.nu.nl/binnenland/2527647/spoedoverleg-ehec-bacterie.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Maandag crisisoverleg over EHEC in Berlijn  
BERLIJN - In Berlijn wordt maandag crisisberaad gehouden over de uitbraak van de darmbacterie EHEC, die tot dusver in Duitsland tien mensenlevens heeft geëist.
Onder meer de bondsregering, de overheden van de deelstaten en autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en landbouw schuiven daarbij aan, zo is zondag bekendgemaakt.
In Duitsland zijn waarschijnlijk meer dan duizend mensen ziek geworden door een uitzonderlijk agressieve variant van EHEC. In de omringende landen, waaronder Nederland, zijn ook besmettingsgevallen gemeld. Het betreft bijna allemaal mensen die onlangs in Duitsland zijn geweest.

Bron
De Duitse autoriteiten willen allereerst de bron van de besmettingen vaststellen. Er is een sterk vermoeden dat uit Spanje geïmporteerde komkommers de bacterie naar Duitsland hebben gebracht, maar zeker is dat nog allerminst.
Zolang niet vaststaat waar de bacterie precies vandaan komt, is het beter om rauwkost als sla, komkommers en tomaten te laten staan, zei landbouwminister Ilse Aigner zondag.

Denemarken en Zweden
In Denemarken en Zweden zijn inmiddels bijna veertig besmettingen gemeld met EHEC. Alle patiënten waren op reis geweest naar Duitsland voordat zij ziek werden. Dat hebben de autoriteiten in Kopenhagen en Stockholm zondag gemeld.
Beide landen hebben hun burgers opgeroepen voorzichtig te zijn, vooral met eten, als zij naar Duitsland reizen. Vermoed wordt dat de besmettingen zijn veroorzaakt door vervuilde groenten, zoals komkommers.
http://www.nu.nl/buitenland/2527250/maandag-crisisoverleg-ehec-in-berlijn.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Veelgestelde vragen E. coli en HUS

http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Veelgestelde_vragen_E_coli_en_HUS



Publicatiedatum:26-05-2011
Wijzigingsdatum:26-05-2011

Wat zijn E. coli-infecties?
De E. colibacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Er zijn echter ook E. colibacteriën waarvan je ziek kunt worden. De zogenaamde enterohemorragische E.coli (EHEC, ook wel STEC genoemd) kan een besmettelijke dikkedarmontsteking veroorzaken met bloederige diarree. Als complicatie kan nierbeschadiging (HUS) optreden. De aandoening komt in Nederland zelden voor.

Wat is EHEC?
EHEC is een afkorting van de medische term enterohemorragische E. coli en is een variant van de E. colibacterie (ook wel STEC genoemd). Na besmetting met deze bacterie kan de patiënt last krijgen van heftige bloedingen (hemorragie) in de darmen. Dat bloed komt met de diarree naar buiten. De infectie kan bovendien gepaard gaan met braken, misselijkheid en buikkrampen en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken.

Wat is HUS?
HUS is een afkorting van hemolytisch-uremisch syndroom, een medische term voor ernstige nierklachten die het gevolg kunnen zijn van een besmetting met een EHEC- bacterie

Waar en hoe kan je E. coli-infecties oplopen?
De bacterie komt bij koeien en schapen voor in de darmen. Besmetting vindt meestal plaats door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of schapenvlees (barbecue, hamburgers), het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten.
Besmetting kan ook plaatsvinden door contact met (mest van) besmet vee en door zwemmen in besmet water in de natuur.
Besmetting van mens op mens kan voorkomen. De bacterie is aanwezig in de ontlasting van mensen die besmet zijn. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Door contact met deze voorwerpen kan de bacterie via de handen in de mond van anderen terechtkomen. Zo kan besmetting optreden.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van een E. coli-infectie?
Diarree is het belangrijkste verschijnsel. De ernst van de klachten kan variëren van milde diarree tot diarree met heftige buikkrampen. Bij een ernstig verloop krijgt de patiënt last van heftige bloedingen (hemorragie) in de darmen. Dat bloed komt via diarree naar buiten. De infectie kan bovendien gepaard gaan met braken, misselijkheid en buikkrampen en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken.
Er is meestal geen koorts. Na 1-2 dagen kan de diarree bloederig worden.

Hoe lang ben je ziek van een E. coli-infectie?
Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting. De klachten duren gemiddeld 2-9 dagen.

Kun je immuun worden voor een E. coli-infectie?
Er ontstaat geen immuniteit tegen de ziekte. Mensen kunnen de ziekte meerdere keren doormaken.

Welke mensen lopen (extra) risico op een E. coli-infectie?
Mensen die onvoldoende verhit vlees eten (barbecue!) of rauwe melk drinken lopen meer risico om de infectie op te lopen. Kinderen onder de 5 jaar en ouderen boven de 60 jaar hebben een verhoogde kans op complicaties. Ook mensen die contact hebben met mest lopen extra risico om besmet te raken.

Als je een E. coli-infectie hebt, is die besmettelijk voor anderen?
Mensen kunnen elkaar besmetten. Zolang de bacterie in de ontlasting aanwezig is ben je besmettelijk. Voor zover bekend duurt de besmettelijkheid vanaf het begin van de klachten enkele dagen tot weken.

Wat kun je doen om een E. coli-infectie te voorkomen?
Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen. Gebruik indien mogelijk een apart toilet wanneer iemand diarree heeft. Indien dit niet mogelijk is reinig dan het toilet na ieder gebruik. Gebruik in ieder geval zolang je diarree hebt een eigen handdoek en verschoon die elke dag.
Goede hygiëne is heel belangrijk om verspreiding/besmetting te voorkomen.
Het goed verhitten van vlees en het wassen van groenten helpt om het besmettingsrisico te beperken, maar kan besmetting nooit helemaal uitsluiten.

Ik heb diarree, wat moet ik doen?
Diaree kan vele oorzaken hebben. Raadpleeg de huisarts wanneer er bloed bij de diarree zit. De huisarts kan bepalen of de ontlasting onderzocht moet worden.

Is er een behandeling voor een E. coli-infectie?
Bij mild verlopende infecties is een behandeling meestal niet nodig. Extra drinken in de vorm van zoete dranken en dranken met zout (bouillon) is belangrijk. Hiervoor zijn zakjes bij de drogist of apotheek te koop (ORS). Bij een ernstig verloop kan antibiotica worden overwogen.

Wat is er in Duitsland aan de hand?
In Noord-Duitsland, vooral in en rond Hamburg, is een grote uitbraak van ziektegevallen gemeld, veroorzaakt door een EHEC-bacterie (type O104). Dit is een variant van de darmbacterie E. coli die darmbloedingen en ernstige nierklachten veroorzaakt. Er zijn honderden ernstige ziektegevallen gemeld waarvan velen met ernstige nierklachten (HUS). Zoals het er nu uitziet zijn rauwe groenten de mogelijke oorzaak.

Ik ben in Duitsland geweest en heb diarree, wat moet ik doen?
Raadpleeg de huisarts wanneer er bloed bij de diarree zit of als u ernstig ziek bent. De ziekte wordt vastgesteld door onderzoek van de ontlasting. De huisarts kan bepalen of de ontlasting onderzocht moet worden.

Is er in Nederland ook risico op de Duitse bacterie?
In Nederland is het type bacterie dat in Duitsland de ziekte veroorzaakt bij controles van de VWA niet aangetroffen in vlees of groenten in Nederlandse winkels.

Zijn er ook Nederlanders ziek?
Bij het RIVM is één Nederlander gemeld die zeer waarschijnlijk in Duitsland de besmettelijke bacterie EHEC heeft opgelopen. De patiënt is opgenomen en wordt behandeld.

Hygiënemaatregelen
Goede hygiëne is heel belangrijk bij het voorkomen van verspreiding van veel maagdarminfecties. Een aantal adviezen:

Handen wassen; was de handen in de volgende situaties:
• na gebruik van het toilet;
• na het verschonen van een kind;
• voor het bereiden van voedsel;
• voor het eten.

Was de handen tenminste 15 seconden met water en zeep en droog ze daarna goed af met een schone, droge doek, een papieren handdoekje of keukenrol.

Toiletgebruik / reinigen toilet
• Gebruik indien mogelijk een apart toilet voor de patiënt. Indien dit niet mogelijk is reinig dan het toilet na ieder gebruik.
• Werk bij het reinigen van het toilet van schoon naar minder schoon. Reinig eerst de deurklink, kraan, trekker of drukknop. Reinig daarna de toiletbril en toiletpot.
• Gebruik schoonmaakdoekjes die voor het toilet gebruikt zijn niet voor andere schoonmaakwerkzaamheden. Was de schoonmaakdoekjes op 90 graden of gebruik wegwerpdoekjes.
• Na reiniging met schone, droge doek droogmaken. Doek daarna in de was.

Douchen / afdrogen
• Droog van boven naar beneden af. Zorg dat de handdoek die voor het onderlichaam gebruikt is daarna niet voor het bovenlichaam gebruikt wordt of gebruik aparte handdoeken voor onder en bovenlichaam. Voor washandjes geldt hetzelfde advies.
• Hang washandjes en handdoeken na gebruik goed uit zodat ze kunnen drogen.
• Verschoon handdoeken en washandjes regelmatig, voor de patiënt dagelijks.

Bereiden van voedsel
• Was eerst de handen;
• Gebruik schone materialen;
• Was groenten die rauw worden gegeten grondig onder stromend water voor consumptie;
• Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel;
• Was de snijplank en het mes waarmee rauw vlees gesneden is met heet water af en droog ze goed af. Leg geen etenswaren op de snijplank waarop rauw vlees heeft gelegen;
• Was de handen na aanraken van rauw vlees;
• Verhit het eten door en door;
• Gebruik bij voorkeur een keukenrol, verschoon vaatdoekjes regelmatig;
• Verschoon regelmatig de handdoek in de keuken
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
EHEC: de problemen, de hype en de eventuele risico's
Het zal weinigen ontgaan zijn: in met name Duitsland en Scandinavië worden mensen besmet met de zogenoemde EHEC-darmbacterie. Besmetting kan diarree veroorzaken, nierschade, en een gevaarlijke darminfectie. Tot nu toe zijn er in Duitsland, waar vandaag spoedoverleg over de aanpak van de bacterie plaatsvindt, tien doden gevallen. Het aantal besmettingen is opgelopen tot duizend, het aantal ernstig zieken tot ongeveer 300.

En ja, met zulke getallen wordt een darmbacterie al snel een 'horrorbacterie'. Al is het maar omdat bijna niemand ons vooralsnog gerust kan stellen - anders dan dat men er alles aan doet om de omvang en vooral de oplossing van het probleem zo snel mogelijk te presenteren. De combinatie van een potentieel levensgevaarlijke bacterie en onduidelijkheid over de herkomst en uitroeiing, zijn goud voor krantenkoppen en funest voor consumentenvertrouwen. 'Killer cucumber', koppen Engelse kranten, terwijl uit peilingen in Duitsland blijkt dat meer dan de helft van de Duitsers geen tomaten, sla of komkommers meer koopt. De bacterie zou afkomstig zijn van met name rauwkost. Valt paniek te voorkomen?

Probleem 1: de bron
Niemand weet nog precies waar de bacterie vandaan komt. Als het één specifieke partij komkommers is geweest, is het mogelijk dat die nog altijd verhandeld worden. Niemand weet nog waar de bacterie voor het eerst opdook. Niet voor niets ligt daar de meeste nadruk nu: op zoek naar de bron.

Probleem 2: de omvang
Mensen kunnen elkaar besmetten, of raken besmet door in aanraking te komen met groenten. Vanwege dat laatste wordt in Duitsland en daarbuiten afgeraden om rauwkost te eten, tenzij goed geschild en schoongemaakt. Maar consumenten nemen liever het zekere voor het onzekere, en laten de rauwkost liever liggen. Daar kan geen komkommeretende komkommerteler in de krant van wakker Nederland tegenop.

Probleem 3: de communicatie
Misschien wel het lastigste onderdeel van het probleem is hoe je er over communiceert. Als overheid, als centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. De risico's wil je namelijk niet verzwijgen, dat kan alleen maar tegen je gebruikt worden. Aan de andere kant: lang niet alles is bekend, paniek op basis van voorbarige conclusies wil je zoveel mogelijk vermijden. Maar intussen is de bacterie via verschillende media uitgegroeid tot een levensgevaarlijk probleem.

De oplossing: informatie
Crisiscommunicatie dus, waarbij iedereen zo snel en accuraat mogelijk wil weten wat er precies aan de hand is. Tot die tijd: wees eerlijk over wat je niet weet, wees eerlijk over de risico's en preventiemaatregelen, wees eerlijk over wat je niet kunt doen om te voorkomen dat mensen besmet raken en/of ziek worden. En hoop dat er zo snel mogelijk meer betrouwbare informatie beschikbaar komt
Volkrant