Groenten besmet met EHEC bacterie (enterohemorragische E.coli variant)

Auteur Topic: Groenten besmet met EHEC bacterie (enterohemorragische E.coli variant)  (gelezen 13676 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

CMKmaat

  • What does this button do?
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,151
  • Geen spoed wel politie? Naambellen! Bel 0900-TUIG
Er zit een uur verschil tussen de berichten ... en in een uur kan er een hoop veranderen.
Wij zorgen dag en nacht voor de fysieke beveiliging van de te beschermen belangen van de defensieonderdelen binnen het koninkrijk der Nederlanden.


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Er zit een uur verschil tussen de berichten ... en in een uur kan er een hoop veranderen.
Uhuh, zou ik als organisatie mijn uitspraken toch iets beter voorbereiden en kiezen. Misschien is interne communicatie ook wel een idee. 98uiye


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
EHEC-bacterie produceert ESBL

De EHEC-bacterie die heeft gezorgd voor de grote uitbraak in Noord-Duitsland, is een ESBL-producerende bacterie. ESBL, Extended-Spectrum Beta-Lactamase, is het enzym dat voor uitgebreide antibioticaresistentie zorgt. Het is de eerste keer dat dit enzym bij EHEC is vastgesteld, zegt Alex Friedrich, hoogleraar microbiologie aan het UMC Groningen.
beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Vorige week werd bekend dat bij patiënten EHEC O104-H4 oftewel HUSEC 041 is gevonden. Volgens EHEC-deskundige Friedrich is het de eerste keer dat dit type een grote uitbraak veroorzaakt.

Friedrich zegt verder dat het niet verrassend is dat de uitbraak, die op het moment van schrijven meer dan 2000 zieken en 22 doden groot is, in mei is begonnen: ‘Elk jaar zien we tussen mei en september een toename van diarreegevallen. De omstandigheden voor de meeste bacteriën zijn dan gunstig, en mensen eten meer rauw voedsel. Het probleem met de EHEC is dat mensen al van weinig bacteriën erg ziek kunnen worden. Dus zien we opeens heel veel patiënten.’ Friedrich is bezorgd over de hygiëneregels in Europa: ‘We accepteren gebrekkige hygiëne, zowel bij de persoonlijke verzorging als bij de bereiding van voedsel, ook in restaurants of andere publieke plekken. Daarmee zetten we de deur open voor zo’n verwekker.’

De bron van de EHEC-uitbraak in Noord-Duitsland wordt nu gezocht bij een teler van kiemgroenten in Nedersaksen. Kiemgroenten, zoals taugé, groeien in ideale omstandigheden voor bacteriegroei: hoge luchtvochtigheid en temperatuur. Hoe bacteriën op de zaden terecht zijn gekomen, is echter nog de vraag. Volgens Friedrich is bij een eerdere EHEC-uitbraak door besmette kiemgroentes vastgesteld dat het gebruikte oppervlaktewater besmet was. Friedrich: ‘Het probleem van deze gewassen is dat zij het besmette water opnemen en als het ware filteren: de bacteriën blijven achter in de groente. Hoeveel je ook wast, het zal niet helpen.’

De uitgebreide resistentie heeft invloed op het behandelbeleid bij EHEC-patiënten, zegt Friedrich: ‘In de diarreefase is het schadelijk om te behandelen met de meeste antibiotica, omdat deze zorgen voor een verhoogde afgifte van Shiga-toxinen. Maar bij patiënten die op de intensive care belanden met een hemolytisch uremisch syndroom (HUS), is het wel van belang. Je zult dan vaak antibiotica moeten geven om verspreiding van de infectie, of andere bijkomende ontstekingen te voorkomen. En dan is er nog de vraag wat we gaan doen als de uitbraak voorbij is, maar er nog wel duizenden mensen zijn die de bacterie bij zich dragen. Mogen zij werken? Wat als zij op vakantie gaan? Er wordt onderzocht of er bepaalde middelen ingezet kunnen worden die geen HUS induceren, maar de bacteriën wel doden.’

Net als deskundigen die zich kwaad maken over bijvoorbeeld ESBL-bacteriën op kippenvlees, vindt Friedrich het hoognodig dat in Europees verband wordt samengewerkt: ‘Bacteriën houden zich niet aan grenzen. Dierenartsen en humane artsen zullen samen moeten optrekken om verdere resistentieontwikkeling te bestrijden.’
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/EHECbacterie-produceert-ESBL.htm


sylvester1986

  • Gast
In totaal 6 mensen ziek door EHEC bacterie

In Nederland is tot nu toe bij zes mensen een besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld. Alle patiënten hebben de infectie zeer waarschijnlijk in Duitsland opgelopen. In vergelijking met afgelopen week is er één patiënt bijgekomen, deze patiënt was al eerder ziek geworden, maar de laboratoriumbevestiging is dit weekend afgerond. De patiënt had darmklachten, maar geen nierproblemen (HUS-syndroom). Naast deze patiënten zijn er nog enkele zieken die onderzocht worden op een infectie met de EHEC-bacterie.

Reizigers naar Duitsland wordt geadviseerd om zich aan de officiële Duitse adviezen te houden. Het Duitse Robert Koch Instituut adviseert mensen om groenten en fruit te wassen en mogelijk ook te schillen en te koken. Een link naar actuele informatie van het Robert Koch Insituut vindt u onder het kopje ‘Zie ook’ in de rechterkolom.

Maandagavond komt het Outbreak Management Team bij elkaar over de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. Het OMT stelt een inhoudelijk advies op voor de minister van VWS. Het RIVM kan hier pas mededelingen over doen na terugkoppeling aan het ministerie.

Bron:RIVM


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Minister Schippers stuurt brief over EHEC aan Tweede Kamer

Nieuwsbericht | 07-06-2011

In een brief aan de Tweede Kamer over EHEC schrijft minister Schippers dat in Nederland op dit moment 4 patiënten met HUS bekend zijn waarvan is bevestigd dat dit is veroorzaakt door de EHEC-bacterie. Daarnaast is bij 2 mensen met collitis geconstateerd die (nog) geen HUS ontwikkeld hebben.    

Tot nu toe zijn van groenten op de Nederlandse markt 322 monsters genomen en geanalyseerd met allen een negatief resultaat. Momenteel zijn er onbevestigde aanwijzingen dat de infectiebron ligt bij één Duits bedrijf dat kiemgroenten zoals taugé produceert. In de eerste 23 van de 40 monsters afkomstig van dit bedrijf werd gisteren echter geen EHEC aangetoond. Als de laboratoriumresultaten geen uitsluitsel geven, zal verder onderzoek naar de bron noodzakelijk zijn. Producten van het betreffende Duitse kiemgroente-bedrijf zijn niet naar Nederland verhandeld.  

Goede hygiëne vermindert risico EHEC
Het advies voor een goede hygiëne om het risico op een infectie met EHEC te voorkomen, blijft onverkort van kracht. Maatregelen zoals handen wassen met zeep en daarna de handen goed afdrogen, voorkomen dat de bereide levensmiddelen in aanraking komen met rauwe of besmette producten (bijvoorbeeld via een snijplank), het goed verhitten van vlees en groenten (minimaal 10 minuten boven een temperatuur van 70°C), het goed wassen en zo mogelijk schillen van rauw te consumeren groenten en fruit, en het niet drinken van rauwe melk kunnen veel infecties voorkomen.
Vooralsnog is er geen aanleiding om verdergaande adviezen voor consumenten in Nederland te geven. Voor zover bekend hebben geen besmettingen in Nederland zelf plaatsgevonden, en zijn op tuinbouwproducten op de Nederlandse markt geen EHEC-bacteriën aangetroffen. Het aantal patiënten in Nederland is tot nu toe beperkt gebleven. Zij lijken allen in Duitsland besmet.
De maatregelen die de consument kan treffen worden ook gecommuniceerd via de websites van het RIVM en van Voedingscentrum Nederland.

Duitse situatie
Maandagavond 6 juni j.l. heeft de directeur van het RIVM-CIb een zogenaamd Outbreak Management Team (OMT) bijeen geroepen. In dit overleg is stilgestaan bij de Duitse en de Nederlandse situatie. De Duitse situatie bevestigt dat de mens-op-mens besmetting vooral verloopt door contact met huisgenoten, of soortgelijk contact. Daarom worden (huis)artsen en ziekenhuizen nogmaals geattendeerd op het bestaande hygiëneadvies bij patiënten met deze bacterie. Ook hebben de deskundigen informatie uitgewisseld over de beschikbare diagnostische methoden in de laboratoria.

Geen reden om voedingsmiddelen te mijden
Het OMT benadrukt dat er geen enkele reden is om in Nederland bepaalde voedingsmiddelen te mijden. Patiënten die onlangs in Duitsland zijn geweest en klachten ontwikkelen die passen bij een EHEC-infectie kunnen zich melden bij hun huisarts. Bij patiënten met ernstige diarree die onlangs in Duitsland zijn geweest, kan de huisarts overwegen om diagnostiek aan te vragen in overleg met het laboratorium.
Bij diarree is het altijd verstandig om de normale hygiënemaatregelen in acht te nemen.
Vanochtend zijn de bestuurlijke partners in de infectieziektebestrijding, zoals de GGD’en en de gemeenten geïnformeerd over de uitkomsten van het OMT.
ministerie vws


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
'Soms wel antibiotica bij behandeling EHEC'

BILTHOVEN - Nederlandse artsen mogen in uitzonderingsgevallen antibiotica voorschrijven, als patiënten besmet zijn met de EHEC-bacterie. Dat heeft het Outbreak Management Team minister Edith Schippers van Volksgezondheid geadviseerd.

De Nederlandse huisartsen en medisch specialisten krijgen hierover op korte termijn bericht, heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bekendgemaakt.

Het Outbreak Management Team bestaat uit topdeskundigen. Ze komen bijeen, als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid.
http://www.nu.nl/binnenland/2534222/soms-wel-antibiotica-bij-behandeling-ehec.html


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
'EHEC verspreidt zich aanmerkelijk langzamer'

BERLIJN -  De snelheid waarmee de gevaarlijke darmbacterie EHEC zich in Duitsland verspreidt, neemt aanmerkelijk af. Dat heeft minister van Volksgezondheid Daniel Bahr woensdag gezegd tegen de publieke omroep ARD.

„Er zullen nog nieuwe gevallen bijkomen en we moeten voorbereid zijn op meer sterfgevallen, maar het aantal nieuwe infecties is aanmerkelijk aan het dalen”, zei Bahr. „Ik kan nog niet het sein veilig geven, maar na analyse van de nieuwste gegevens hebben we een redelijke aanleiding tot hoop.”

Zeker 2300 mensen in veertien landen zijn tot dusver ziek geworden door de darminfectie, die diarree, darmbloedingen en in ernstige gevallen nierfalen kan veroorzaken. De bacterie heeft ten minste 25 mensen het leven gekost, op een na allemaal in Duitsland.

Het gaat om een uitzonderlijk agressieve variant van de EHEC-bacterie, die behoort tot de groep E.coli-bacteriën. De infectie is zeer moeilijk te bestrijden omdat de ziekteverwekker resistent is tegen veel soorten antibiotica. De bron van de uitbraak, die medio mei begon in het noorden van Duitsland, is nog altijd onduidelijk.


Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/9979835/__Minder_EHEC-gevallen_Duitsland__.html?sn=buitenland


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
'Gemuteerde EHEC-bacterie aangetroffen'
AMSTERDAM - Deskundigen hebben in het Duitse Magdeburg op komkommerresten, een gemuteerde variant van de gevreesde EHEC-bacterie aangetroffen.
Dat melden Duitse media woensdag op gezag van een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
De vondst werd gedaan in de vuilnisbak van een gezin dat lijdt aan een EHEC-besmetting.
In de deelstaat Saksen-Anhalt waarin Magdenburg ligt, zijn in totaal 32 gevallen bekend van besmetting door de EHEC-bacterie.
Meer volgt..
http://www.nu.nl/buitenland/2535360/gemuteerde-ehec-bacterie-aangetroffen.html


sylvester1986

  • Gast
Frankrijk heeft eerste geval EHEC

PARIJS/WARSCHAU -  In Frankrijk is woensdag voor het eerst officieel sprake van een patiënt die ziek is de EHEC-bacterie. Dit hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Ze vermoeden een tweede geval en nog zeven anderen worden onderzocht omdat ze de symptomen vertonen.

Het gaat om mensen die in Duitsland waren in de dagen voor de darminfectie half mei in het noorden van Duitsland opdook.
De Poolse gezondheidsinspectie liet woensdag weten dat daar twee officiële gevallen zijn geconstateerd. Een van hen is een kind van zeven jaar. Het kind is mogelijk besmet door zijn vader die in Duitsland was geweest.
Zeker 2300 mensen zijn ziek geworden door de bacterie en voor 25 patiënten was dat tot nu toe fataal.

Bron:telegraaf


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
EHEC-bacterie op Nederlandse bietenspruiten

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/299497/EHECbacterie-op-Nederlandse-bietenspruiten.htm
woensdag 8 juni 2011 23:55
Door Arne Hankel

Op een partij rode bietenspruiten, afkomstig van een Nederlandse teler, zijn in Duitsland EHEC- bacteriën aangetroffen. Dat heeft de Europese Unie Nederland woensdagavond laten weten.

 Het gaat niet om het type EHEC-bacterie die in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt
Hierbij gaat het niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt, maakte een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid woensdag bekend.

Uit de handel
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft echter besloten om de producten van het betreffende bedrijf uit de handel te halen omdat de nVWA deze week monsters heeft genomen bij dat bedrijf en ook EHEC heeft aantroffen.

Over de locatie van het bedrijf worden geen mededelingen gedaan.

Kiemgroente
Rode bietenspruiten zijn een kiemgroente, net als tauge. De partij is uit de handel genomen omdat het mogelijk wel een ziekteverwekkend type bacterie bevat, maar dus niet de zeer gevaarlijke EHEC-soort.

Consumenten vinden vanaf donderdagmorgen meer informatie op de website van de nVWA over de bietenspruiten.
Samen sterk in de hulpverlening!