Vuurwerkramp - Enschede 13-05-2000

Auteur Topic: Vuurwerkramp - Enschede 13-05-2000  (gelezen 83506 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #30 Gepost op: 15 november 2009, 21:13:21
Kan iemand dit bevestigen of ontkrachten dat dit een GRIP 3 geweest is?

http://www.marssteden.nl/nl/nieuws.php?BasicNieuwsItemID=322

(...)

3.  EVALUATIE BRAND RODEPA

Mevrouw Mensink en mevrouw de Jong van de Politie Twente geven uitleg over de  werkwijze van de politie, brandweer en ambulance, bij een dergelijke calamiteit als deze op13 mei j.l. Zij krijgen melding van de ernst van de situatie. Dit wordt aangegeven als Grip 1,2 of 3.Bij de Vuurwerkramp was dit Grip 3 (...)

Volgens mij kende rond het jaar 2000 alleen Rotterdam Rijnmond de GRIP-procedure. Het zal ten tijde van de ramp een vergelijkbare stuctuur zijn geweest als GRIP 3, maar volgens mij bestond de GRIP-procedure nog niet in Twente. Ik heb tot 2 weken voor de Vuurwerkramp stage gelopen bij Brandweer Enschede maar in die tijd nooit iets over de GRIP-prcedure gehoord.
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #31 Gepost op: 16 november 2009, 12:30:01
Volgens mij kende rond het jaar 2000 alleen Rotterdam Rijnmond de GRIP-procedure. Het zal ten tijde van de ramp een vergelijkbare stuctuur zijn geweest als GRIP 3, maar volgens mij bestond de GRIP-procedure nog niet in Twente. Ik heb tot 2 weken voor de Vuurwerkramp stage gelopen bij Brandweer Enschede maar in die tijd nooit iets over de GRIP-prcedure gehoord.

In Enschede is ten tijden van de calamiteit een gemeentelijke rampverklaring afgegeven door Mans, van grip is geen spraken geweest die bestond daar nog niet. De chaos was groot, een volstrekt onoverzichtelijk in de eerste uren, hulp stroomde wel van alle kanten toe maar kon slecht gecoördineerd worden bij gebrek aan functionerend communicatie netwerken. Nationale noodnet was t.p. enige tijd onbereikbaar en het analoge radionetwerk was ook uitgevallen. Een functionaris van de regionale brandweer alarmcentrale is op de fiets polshoogte gaan nemen voor de regionaal commandant van dienst, deze werd pas na bijna een uur, per semafoonoproep, gealarmeerd zo is later gebleken uit de geluidsbanden en transscriptie. Ook de politie heeft een waarnemer gezonden om beeld te krijgen, een enkel raadslid heeft zelfs in het veld hulp geboden. Een aantal functionarissen is op eigen beweging, na het horen van de deflagratie’s en of het zien van de rook naar het gemeentehuis getogen.

Dit is even in het kort een stukje feitelijkheid, het voert te ver om thans de stapels rapporten hier opnieuw neer te zetten. Daarnaast zo bevestigd de heer van Vollenhoven, hoe onafhankelijk waren deze rapporten. Bijna 10 jaar na dato lopen er ook nog steeds procedures W.O.B. om de werkelijke feiten  boven en op tafel te krijgen.

In de wijk Roombeek hangen sedert dit weekend een aantal spandoeken met een oproep wie nog informatie heeft deze te verstrekken. Het is wel is waar een, naar mijn oordeel onverstandig, initiatief van 1 van de eigenaren van de voormalige opslagplaats, SE-Fireworks. Verder kwam in het afgelopen voorjaar uiteindelijk ook de bekentenis, van een direct verantwoordelijke, over het aanvalsplan boven tafel.


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #33 Gepost op: 20 november 2009, 13:55:09
Nieuws- en actualiteitenprogramma

Bijna tien jaar geleden voltrok zich in Enschede de vuurwerkramp. 23 doden en bijna duizend gewonden in de Enschedese wijk Roombeek. Brand bij vuurwerkfabriek SE Fireworks veroorzaakte een inferno. De ware toedracht van de ramp is nooit achterhaald. Wie was verantwoordelijk voor het eerste lontje?

Initiatiefnemers van de site ' tijdvoordewaarheid' proberen na jaren toch een antwoord te krijgen. Vanavond zijn zij te gast in het programma 'In de Wandelgangen'

http://www.rtvoost.nl/tv/default.aspx?uid=134561


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #34 Gepost op: 1 december 2009, 16:27:52
Spandoeken met oproep ramp leveren 230 tips op

http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/5880612/Spandoeken-met-oproep-ramp-leveren-230-tips-op.ece
maandag 30 november 2009 | 11:44 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 01 december 2009 | 05:42

ENSCHEDE - De spandoeken in onder meer Roombeek waarop om tips wordt gevraagd over - het eerste vlammetje van - de vuurwerkramp hebben tot nu toe 230 tips opgeleverd. Daarvan zijn er volgens de initiatiefnemers 68 ‘zeer bruikbaar’, terwijl 17 tips ‘zeer waardevolle informatie geven’ over de oorzaak van de ramp op 13 mei 2000. Daarbij vielen 23 doden en zo’n duizend gewonden.

De gemeente liet eerder de spandoeken weghalen, omdat er geen vergunning voor was aangevraagd. Vorige week zijn ze opnieuw opgehangen. Niet alleen in Roombeek, maar ook op privéterreinen, zoals automaterialenhandel Het Oosten.

De tips zijn doorgestuurd naar de voormalige rechercheurs Paalman en De Roy van Zuydewijn, die bij het onderzoek naar de ramp waren betrokken en inmiddels voor zichzelf zijn begonnen. De initiatiefnemers van de spandoekenactie verzekeren dat tips door dit duo vertrouwelijk worden behandeld.

De spandoekenactie duurt tot 15 december. De initiatiefnemers gaan er van uit dat de gemeente de spandoeken voor die datum niet nogmaals zal verwijderen. Volgend jaar is het tien jaar geleden dat de ramp plaatshad. Hoe het eerste vlammetje bij SE Fireworks ontstond is nog altijd onduidelijk.

www.tijdvoorwaarheid.nl
Samen sterk in de hulpverlening!


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #35 Gepost op: 11 december 2009, 11:28:53
KRITISCHE AGENTEN EISEN RAPPORT RIJKSRECHERCHE OP

’Mág VUURWERKRAMP niet worden opgelost?’

’We willen de onderste steen boven’

door JAN COLIJN en CHARLES SANDERS

 
ENSCHEDE, vrijdag 11 december 2009
       Nog steeds is er geen antwoord op de vraag die Twente nu al bijna tien jaar bezighoudt: wie was er verantwoordelijk voor de eerste vlam die leidde tot de vuurwerkramp? In een ultieme poging het mysterie te ontrafelen, hangen er sinds deze week spandoeken in Enschede met een oproep om tips. Daarbij hopen de initiatiefnemers vooral dat mensen niet langer hun geweten kunnen negeren.
      
’Nu blijkt dat er, aantoonbaar, fouten zijn gemaakt!’

Mocht er informatie vrijkomen, dan wordt die doorgespeeld aan Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn, de twee ’dissidente’ rechercheurs van het Tolteam, dat de ramp onderzocht.
       Jan Paalman: „De gouden tip zit er – zoals het er vooralsnog uitziet – nog niet tussen, maar we hebben toch al heel belangwekkende nieuwe gegevens binnengekregen.”
       Samen met De Roy van Zuydewijn belandde Paalman op een zijspoor nadat zij interne kritiek hadden geuit op de werkwijze van het Tolteam. De twee verweten hun collega’s te werken volgens een tunnelvisie. Ook zou er geknoeid zijn met bewijzen. Het duo wijst op het inmiddels beruchte rode sportbroekje van André de Vries. Hij werd aanvankelijk door de Almelose rechtbank tot vijftien jaar cel veroordeeld en pas in hoger beroep vrijgesproken als hoofdverdachte. Eén van de rechercheurs zou het broekje voor de grap op zijn hoofd hebben gezet...
        
Oerdom
              Niet alleen onderzoekstechnisch oerdom, ook ongepast. De vuurwerkramp vaagde 13 mei 2000 de complete stadswijk Roombeek van de Enschedese kaart. Er vielen 22 doden, onder wie vier brandweermannen, 250 mensen raakten gewond, 200 huizen werden verwoest.
        De brand begon op het werkterrein van een pakhuis van S.E. Fireworks waar 900 kilo vuurwerk lag. Daarna ontstond een kettingreactie van ontploffende containers met als apotheose de centrale bunker waarbij 177 ton vuurwerk de lucht in ging. Het inferno was tot 60 kilometer buiten de stad te zien en te horen, 1250 Twentenaren raakten dakloos, de schade bedroeg 454 miljoen euro.
       Nadat een onbekende actiegroep afgelopen dagen in de wijk Roombeek spandoeken had opgehangen, werden die verwijderd omdat het gemeentegrond betrof. Reden voor Frans Zeilemaker zijn tuin beschikbaar te stellen. Voor het goede doel, zo zegt hij: „Iedereen wil toch antwoorden? De gemeente Enschede moet het heel bont maken, willen ze die spandoeken van mijn privéterrein halen...”
        
Eén van de initiatiefnemers van actiegroep ’Tijd voor Waarheid’ zegt: „We hebben al 230 tips binnen, zeventien zijn bruikbaar, vier zéér bruikbaar. De commissie-Oosting concludeerde destijds dat de brandweer geen aanvalsplan had, terwijl er berichten circuleerden dat dit wel degelijk het geval was. We hebben nu de keiharde bevestiging dat er een aanvalsplan was. Belangrijk. Nu blijkt immers dat er, aantoonbaar, fouten zijn gemaakt!”
        Jan Paalman begon met De Roy van Zuydewijn detectivebureau PD Recherche na beider eervol ontslag. Ze zijn altijd blijven speuren. „De vuurwerkramp leeft nog volop”, zegt Paalman. „We willen de onderste steen boven. Voor onszelf, voor de waarheidsvinding én voor de integriteit van de Nederlandse politie waar we dertig jaar werkten.”
       Na kritiek van het duo werd indertijd een intern onderzoek ingesteld over de vermeende tunnelvisie en geknoei met bewijzen. Bureau Interne Zaken (BIZ) concludeerde dat er sprake leek van „een politieke doofpot”, waarna burgemeester Jan Mans alarm sloeg bij de minister van Justitie. De rijksrecherche rapporteerde vervolgens heel anders dan het BIZ. Politie en OM zouden niets fout hebben gedaan. Vanaf dat moment bleef het onderzoek naar de handelwijze van het Tolteam ’onder de pet’, Kamervragen ten spijt. De bewindsman wimpelde cruciale vragen af onder het mom van „de privacy is in het geding”.
       Paalman en De Roy van Zuydewijn proberen sinds jaren het gehele geheime rapport in handen te krijgen. „Toen dat op last van de rechter lukte, bleek het bijna geheel zwart gemaakt! Cruciale informatie was weggekrast, vanwege alweer ’privacy’. Maandag 14 december staan we voor de Almelose bestuursrechter. Die beslist over openbaarmaking van het rijksrechercherapport. Hoe meer we ons vastbijten hoe sterker we de indruk krijgen dat de vuurwerkramp wel kan, maar niet mág worden opgelost.”
 
Bron: Telegraaf


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #36 Gepost op: 11 december 2009, 23:02:42
'Tijd voor Waarheid' zoekt het hogerop

ENSCHEDE - De organisatoren achter de actie 'Tijd voor de Waarheid', die tien jaar na dato tips hopen te krijgen over de oorsprong van de vuurwerkramp, komen zaterdag met een speciale actie. Zaterdagmiddag cirkelt enige tijd een vliegtuigje met een spandoek boven de binnenstad, waarbij burgers worden opgeroepen zich alsnog te melden met nog onbekende informatie over de ramp op 13 mei 2000.

http://www.tijdvoorwaarheid.nl/index.php


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #37 Gepost op: 13 december 2009, 12:03:20
http://www.hartvannederland.nl/nederland/overijssel/2009/tips-na-spandoekactie-vuurwerkramp/

OverijsselTips na spandoekactie vuurwerkrampBewoners van de wijk Roombeek waar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond worstelen tien jaar later nog altijd met die ene vraag: hoe is het eerste brandje ontstaan, waardoor uiteindelijk de vuurwerkopslagplaats S.E Fireworks ontplofte.

22 mensen kwamen op die dertiende mei 2000 om het leven. In de wijk Roombeek zijn nu 25 spandoeken opgehangen met de vraag of er mensen zijn die meer weten. Inmiddels zijn er 20 tips nagetrokken waarvan er ongeveer vier interessant lijken te zijn.

Laatste update: Vrijdag om 23:28


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #38 Gepost op: 14 december 2009, 13:07:26
Justitie houdt dossiers nog dicht

http://www.rtvoost.nl/(X(1)S(1k0alx55wmgd2lrd24jw5kau))/nieuws/default.aspx?nid=104981
14-12-2009 12:54:12

Justitie houdt er nog altijd rekening mee dat er iemand wordt aangehouden die verantwoordelijk is voor de vuurwerkramp in Enschede, in mei 2000.

Daarom wil het Openbaar Ministerie de dossiers over de ramp niet openbaar maken, omdat een verdachte daarmee zijn voordeel zou kunnen doen. Dat bleek maandagmorgen in de rechtbank in Almelo. Daar werd het verzoek van twee ex-rechercheurs behandeld om de dossiers openbaar te maken. Het tweetal verwacht dat met het openbaar maken nieuwe feiten over de oorzaak van de ramp aan het licht komen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #39 Gepost op: 14 december 2009, 14:11:22
Rechtbank kijkt naar documenten vuurwerkramp

http://www.depers.nl/binnenland/360722/Rechtbank-kijkt-naar-documenten-vuurwerkramp.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+rss%2Fbinnenland+%28De+Pers.nl+-+Binnenland%29
Gepubliceerd: vandaag 13:38

De rechtbank in Almelo buigt zich andermaal over de vraag of informatie die de rijksrecherche heeft gebruikt voor een rapport over de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede, openbaar kan worden gemaakt. Twee voormalige rechercheurs, die destijds deel uitmaakten van het onderzoeksteam, hebben hierom gevraagd.

Volgens de twee zou uit de onderliggende stukken blijken dat er destijds met het bewijsmateriaal is gesjoemeld. De twee oud-rechercheurs zijn ervan overtuigd dat uit de onderliggende documenten blijkt dat er toen ,,bewust een verdachte was gecreëerd''. De twee mannen willen de onderste steen boven, omdat ze vinden dat de slachtoffers en betrokkenen van de ramp recht hebben op de waarheid.

Maandagmorgen begon de zaak voor de tweede maal bij de rechtbank in Almelo. Deze had eerder geen uitspraak gedaan, waarna de zaak bij de Raad van State was voorgelegd. Die verwees de zaak afgelopen zomer weer terug naar de rechters in Almelo met de opdracht om alsnog een besluit te nemen.

De betrokken rechercheurs willen dat de openbaarmaking van de informatie alsnog inzicht geeft in de ,,ware toedracht'' van de ramp. Deze zogenoemde vuurwerkramp gebeurde op 13 mei 2000 en kostte aan 22 mensen het leven. Een verdachte die aanvankelijk is veroordeeld, Andre de V., is later in hoger beroep vrijgesproken.

De Nederlandse staat verzet zich tegen openbaarmaking. Volgens advocaat S. Bolte, medewerker bestuurlijke en juridische zaken van het Parket Generaal, is vertrouwelijkheid inherent aan dit soort feitenonderzoeken. Openbaarmaking van alle stukken leidt er volgens haar toe dat politiemedewerkers in de toekomst niet meer openhartig willen meewerken aan deze onderzoeken. Advocaat P. Labee van de twee ex-rechercheurs vindt dat een verbod op openbaarmaking in strijd is met de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Samen sterk in de hulpverlening!