Het verplaatsen van een slachtoffer dat gereanimeerd moet worden lijkt me een onwenselijke situatie. Daar is het slachtoffer niet bij gebaat omdat de reanimatie later gestart wordt, onderbroken moet worden of er een periode van ineffectieve reanimatie is.
Dat kan wel, echter dat valt mijn inziens een beetje buiten de scoop van dit topic.
Alle ongevallen en normale reanimaties op evenement zijn protocol technisch relatief simpel.
1. Op gestart als een normaal incident. Directe Melding MKA, Iedereen doet zijn eerste hulp kunstje, al dan niet met verplaatsen van de patient, er word een gids in gezet.. etc etc. En slachtoffer word met ambulance meegenomen. je zorgt indien nodig voor nazorg, voorlichting van het evenement doet zijn werk, het evenement gaat meestal door..
- Bij arbeids ongevallen word via de politie de arbeidsinspectie ingeschakeld
- Bij ernstige ongevallen, waarbij contact is tussen deelnemers en publiek, word politie ingeschakeld
- Bij crimineel gedrag, of aantreffen van een lijk, mogelijk plaats delict situaties, politie inschakelen extra afzettting organiseren.
En als je incident-management op een evenement een beetje handig hebt geregeld zijn de effecten op het publiek zijn redelijk beheersbaar, de effecten op de medewerkers zijn redelijk beheersbaar, De logisitieke effecten zijn ook redelijk beheersbaar, en de meeste calamiteitenplannen van de evenementen organisaties zijn daar op redelijk toegerust..
Je moet absoluut nog veel doen, in kader van nazorg, rapportages, public relations, gaat het evenement door of niet..
Waar de meeste scenario's en draaiboeken niet rekening mee houden is met de aanwezigheid van de
Niet Reanimeren verklaring (Dat is de reden van dit topic.).
Wat de patient van je verwacht is namelijk dat je niets meer doet. Wat de organisator, publiek van je verwacht is dat je aan het werk gaat, en minstens dat leven redt. En niets doen betekend meestal onrust, en vaak zoveel onrust dat de veiligheid van hulpverleners en organisatoren in het gedrang komt.
Het scenario wordt dan anders en je hebt dan een aantal keuzes te maken in je incident-management, protocollen.
1. Je gaat echt reanimeren, en negeert de niet reanimatie verklaring, en handelt of het reanimatie is.. en laten de ambu-team met A1, etc komen en die nemen de patient mee.
2. Je doet helemaal niets, en laat de politie komen,
3. Je start de hulpverlening, met de melding reanimatie, met niet reanimatieverklaring aanwezig. En je evacueert de patient technisch uit de publieke ruimte, al dan niet met een toneelstukje ivm met publieke onrust.
Hier over zul je ketenafspraken over moeten maken, De MKA heeft namelijk een aantal keuzes,
- MKA gaat gewoon uit van een reanimatie, 2 ambulances A1, sturen
- MKA kan een Rapid Responder, Politie, schouwarts, ter plaatse laten komen
- MKA kan een ambulance, laten komen met A2, met politie
- En alle keuzes die daar nog tussen liggen.
Bij keuze 1, hoef je niet veel extra zaken te regelen
Bij keuze 2, moet je nog erg veel regelen, en is daardoor meestal geen optie, in kader van publieke onrust, eigenveiligheid etc.
Bij Keuze 3, Moet je van te voren iets afspreken met de MKA, Ambu-teams etc, Iedere hulpverlener moet weten dat keuze 3 word gedaan. en je moet ergens je het slachtoffer stallen, Doe je dat in je eigen behandelpost, tussen de eventueel andere patienten, of heb je daar een andere ruimte voor ?
Natuurlijk per type evenement, per omvang van evenement, per terrein gesteldheid van evenement, heb je misschien nog wel meer afwegingen. Kan het evenement doorgang vinden of niet. Wat doe je met publieksstromen als je het evenement moet afbreken.
Dus ook vooraf moet je daarover nadenken.