Automobilisten hebben geen idee wat ze moeten doen als een ambulance of politieauto de sirene aan zet. Daarom wil het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid dat er instructies komen voor automobilisten.
De manier waarop automobilisten nu rekening proberen te houden met de zogeheten voorrangsvoertuigen zoals ambulances en brandweerwagens, zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties. Dat stelt Karin Groenewegen, onderzoeker van het NIFV.
De basis is simpel, geeft ook Groenewegen toe. Zodra er een ambulance aan komt, ga je als bestuurder aan de kant. Maar het wordt lastiger als dat gebeurt op een provinciale weg. Of bijvoorbeeld als je voor een rood verkeerslicht staat en de ambulance achter je verschijnt. “We zien ook dat mensen dan door rood licht rijden, het kruispunt op en daar vervolgens een aanrijding veroorzaken”, stelt Groenewegen. Het blijft dus lastig.
Automobilisten weten vooral niet wat ze moeten doen. “Ze weten wel dat ze opzij moeten gaan en ruimte moeten maken. Maar hoe ze dat veilig moeten doen, weet lang niet iedereen.”
Cijfers ontbreken
Er is geen centrale registratie waar alle ongevallen met zogeheten voorrangsvoertuigen in Nederland. Keiharde cijfers zijn over hoe vaak het mis gaat zijn er dus niet. Daarom heeft het NIFV 2000 chauffeurs van deze voertuigen een enquete laten invullen. “Daaruit blijkt dat 60 procent van hen wel eens een ongeval of een bijna-ongeval heeft meegemaakt”, zegt Groenewegen
Daarnaast heeft het NIFV ook 600 confrontaties op beeld bekeken. “Ook daar zien we in een flink aantal gevallen bijzondere dingen gebeuren.”
Rijbewijs
Wat het instituut betreft moet de omgang met de voorrangsvoertuigen zoals dan ook worden opgenomen in het rijbewijs. “Mensen leren nu in het rijbewijs maar een klein beetje over voorrangsvoertuigen. In tegenstelling tot Duitsland of Engeland houdt het op met de eis dat je ruimte moet maken. Wij pleiten ervoor dat weggebruikers niet alleen leren dat ze ruimte moeten maken maar ook hoe ze dat veilig kunnen doen.”
Mensen die al een rijbewijs hebben, moeten via een voorlichtingscampagne bijgespijkerd worden.
http://www.bnr.nl/topic/mobiliteit/593753-1210/automobilisten-moeten-leren-omgaan-met-ambulances