Veiligheids- en milieusituatie Odfjell Botlek Rotterdam

Auteur Topic: Veiligheids- en milieusituatie Odfjell Botlek Rotterdam  (gelezen 14131 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

750_Katana

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 332
Reactie #10 Gepost op: 22 mei 2012, 23:17:22
http://www.rijnmond.nl/nieuws/22-05-2012/dcmr-grens-bij-odfjell-bereikt
DCMR: ‘Grens bij Odfjell bereikt’
22-05-2012  |  15:47   door Leo Roubos

Odfjell toont onvoldoende verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zijn terrein. Deze conclusie trekken verschillende inspectiediensten na een grote controle op de terminal in de Botlek. Van diverse tanks kan het bedrijf niet aantonen wanneer ze voor het laatst zijn geïnspecteerd.

Volgens de DCMR heeft het bedrijf nu een grens bereikt. “Het meest zwaarwegende is dat het bedrijf zijn administratie qua veiligheid niet op orde heeft”, vertelt algemeen directeur Jan van den Heuvel van Milieudienst Rijnmond DCMR. “Dit is cruciaal voor het bedrijf. Het mag eigenlijk niet dat we als overheid zoiets constateren. Bij een bedrijf van die omvang, met ruim 300 tanks, zouden ze feilloos op de hoogte moeten zijn.”

Odfjell moet nu op korte termijn aantonen dat een grote groep tanks naar behoren is onderhouden. Als dit niet gebeurt, worden delen van het bedrijf stilgelegd. Odfjell heeft inmiddels een aantal tanks buiten gebruik genomen.

Grote controle
De tankopslag in de Botlek werd begin maart gecontroleerd door de DCMR, Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie), Inspectie Leefomgeving & Transport, de Douane en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Direct werd er een aanlegsteiger stilgelegd. Ook werden er een aantal pompen stilgelegd die explosiegevaar in tankputten zouden kunnen opleveren. Inmiddels is de definitieve rapportage over het bedrijf gereed. “Natuurlijk vinden we altijd wel iets als we met twintig man komen inspecteren, maar het bedrijf komt er slechter af dan we hadden gehoopt.”

Maatregelen
Onder dreiging van stillegging door de DCMR moet Odfjell nu snel verbeteringen aanbrengen aan een groot aantal tanks, daarnaast moet bij verschillende tanks verouderde daken worden vervangen. De Inspectie SZW heeft inmiddels proces-verbaal opgemaakt omdat er geen gebruik zou worden gemaakt van explosievrije pompen en ander explosievrij materiaal, moeten ontstekingsbronnen worden weggehaald en moet voorkomen worden dat personeel wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De Veiligheidsregio heeft een dwangsom opgelegd omdat tekortkomingen aan blus- en koelvoorzieningen nog niet zijn verholpen.

Eerdere overtredingen
Odfjell kwam vorig jaar na de zomer negatief in het nieuws omdat het bedrijf een lekkage van 220 ton butaan had verzwegen en daarna bleek het bedrijf veel van het kankerverwekkende benzeen te lekken. Er lopen dan ook nog steeds verschillende strafrechtelijke onderzoeken tegen het bedrijf. Ook zijn er nog steeds delen van het bedrijf buiten gebruik, zoals een dampverwerkingsinstallatie en het butaniseren van benzine.

Terrein veilig voor open dag
Komende vrijdag houdt Odfjell een open dag voor schoolkinderen en omwonenden op de terminal aan de Oude Maasweg. Volgens de DCMR lopen bezoekers – ondanks alle tekortkomingen – geen acuut risico.

Reactie Odfjell
Odfjell wil alleen schriftelijk reageren en meldt desgevraagd zich niet te kunnen vinden in de omschrijving van de inspectiediensten en zegt er zelfs door verrast te zijn: "Odfjell is enige tijd geleden gestart met een omvangrijk verbeterprogramma waarin grote bedragen worden geïnvesteerd. Overal op de terminal vinden al geruime tijd verschillende verbeterwerkzaamheden plaats en wordt ook daadwerkelijk veel gerealiseerd. Dit wordt overigens ook beaamd door de inspecties. Ook zijn processen en procedures aangescherpt en wordt er hard gewerkt aan een cultuurveranderingsproces. Bovendien laat Odfjell op dit moment door TNO een omvangrijke veiligheidsaudit uitvoeren op alle cruciale onderdelen van de terminal. Odfjell is zich ervan bewust dat er nog veel werk dient te worden verzet. Dit kost echter tijd op een terminal van 70 ha met uiteenlopende bedrijfsprocessen. Wij nemen echter uitdrukkelijk wel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op ons terrein."

Informatie beschikbaar
Het bedrijf ontkent dat er geen informatie is over het tankonderhoud en dat die momenteel wordt overgezet op een ander systeem. Volgens het bedrijf zij alle explosieve sitiuaties inmiddels verholpen. Eerder sprak het bedrijf tegenover RTV Rijnmond tegen dat die bestonden.


Onger Oensien

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 431
Reactie #11 Gepost op: 23 mei 2012, 08:35:53
Ja, die steiger is inmiddels hersteld en weer in gebruik. Toch zijn het allemaal maar kleine maatregelen.


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #12 Gepost op: 15 juni 2012, 22:54:39
Problemen bij Odfjell nog groter dan gedacht

Tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek is op het terrein verschillende projecten gestart zonder dat daarvoor de benodigde vergunningen zijn verleend door de milieudienst DCMR. Het gaat om het zogenaamde stoomketelproject en het boren van een leidingstraat om twee terminals aan elkaar te verbinden. Daarnaast blijkt uit een nog niet openbaar rapport van de controlediensten dat de problemen nog erger zijn dan tot nu toe bekend was.

Odfjell bouwt druk aan het zogenaamde stoomketelproject. Hierin worden - heel simpel gezegd - dampen onder hoge druk schoongewassen. Volgens de milieudienst DCMR is hiervoor wel een vergunning aangevraagd, maar is deze nog niet verleend.

Daarnaast heeft Odfjell afgelopen weekeinde een leidingbundel onder de grond door getrokken om de twee terminals aan beide zijden van de Oude Maasweg aan elkaar te verbinden. Gemeentewerken heeft wel een vergunning gegeven om onder die weg te boren, maar de benodigde omgevingsvergunningen van de DCMR zijn nog niet eens aangevraagd.

Odfjell zelf laat in een reactie weten dat wel alle benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Voor het ingebruikstellen van beide projecten zouden de vergunningen in behandeling zijn.

Enkele weken geleden is het bedrijf nog door het oog van de naald gekropen bij een incident in de zogeheten PID, een soort raffinaderij die ook op het terrein staat. Er is toen water bij een product gekomen, waardoor de boel bijna ontplofte. Volgens de DCMR, die later is wezen kijken, viel het allemaal wel mee, maar verschillende experts weten te vertellen dat dit incident zeer grote gevolgen had kunnen hebben.

Grote inspectie
Begin maart hebben DCMR, Inspectie SZW, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Inspectie ILT een grote controle gehouden bij Odfjell. Hierover hebben we tot nog toe alleen de hoofdlijnen gehoord.

Het rapport wordt pas komende maandag publiek gemaakt, maar RTV Rijnmond heeft het al in handen. Hieronder wordt het uitgesplitst in drie categorieën: de staat van de terminal en de tanks, de veiligheid van het personeel en de brandveiligheid.

Staat van terminal en tanks
Sommige tanks op kritische onderdelen zijn al 31 jaar niet geïnspecteerd. Odfjell kan niet aantonen – ondanks herhaaldelijke verzoeken - dat gebruik van de tanks veilig is. Van sommige tanks was al in 1990 bekend dat de bodem slecht is en het is onbekend of er iets aan gedaan is. Er is althans geen documentatie over.

De wanddikte van sommige tanks is niet overal bekend, sommige tanks zijn voor het laatst 26 jaar geleden gecontroleerd. Veel tankdaken zijn slecht, sommige zijn zo gevaarlijk dat mensen er doorheen kunnen zakken. Het bedrijf beloofde in 2009 een inspectieprogramma in 2010 in te voeren. Dat is nog steeds niet gebeurd. Ook zijn er geen gegevens bekend over de leeftijd van een aantal tankdaken. Uit steekproeven blijken sommige meer dan 20 jaar oud, terwijl de levensduur 20 jaar is.

Veel drukventielen zijn niet gecontroleerd. Het bedrijf is hierover al in 2008 aangeschreven. Van de 373 zijn er 165 niet op tijd gereviseerd. Drukventielen moeten eventueel opgelopen druk in een tank op een veilige manier afvoeren.

Veiligheid personeel
Het proces van werkvergunningen voor extern personeel wordt door het bedrijf onvoldoende beheerst. Er zijn niet genoeg maatregelen genomen om zware ongevallen te voorkomen. Er is geen sprake van een systematische benadering van de explosieveiligheid. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van explosievrije materialen in explosieve atmosferen, zoals pompen, verlichtingarmaturen. Een explosie kan zich via leidingen voortzetten tot andere plaatsen op de terminal.

Er is gevaar voor blootstelling van personeel bij laad- en losplaatsen aan dampen, spatten, gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen. Werkvergunningen voor extern personeel zijn slecht geregeld. Er wordt nauwelijks gesproken met aannemers over gevaren op de plek waar ze moeten werken. Er moeten formulieren worden ingevuld waarvan Odfjell-personeel niet eens weet wat bepaalde afkortingen betekenen.

Slangen worden na het vullen van de tankwagens niet afgesloten, maar in een uitlekbak gehangen, resten kunnen weglopen en uitdampen en er is geen afzuiging of bescherming tegen spatten van gevaarlijke stoffen. Personeel weet niet of het explosievrij gebied is.

Brandveiligheid
Blusinstallaties worden niet jaarlijks getest, tijdelijke maatregelen zijn niet toereikend voor direct gebruik, blusplatformen zijn niet goed bereikbaar en er zijn veel lekken in bluswaterleidingen. Sommige leidingen zijn zo geconstrueerd dat ze onder druk hun stevigheid kunnen verliezen en kunnen afbreken.

Voor aansluitpunten voor de brandweer is in 2009 plan ingediend. Dit moest voor eind 2011 klaar zijn. Dat is nog steeds niet gebeurd. Op sommige plaatsen zijn leidingen gerepareerd met leidingen met een te kleine diameter, daardoor kan het niet goed werken door drukverlies

In 2009 plan ingediend voor in orde brengen 41 brandschermen, bij controle maart 2012 nog niet een gedaan.

Reactie Odfjell
In een schriftelijke reactie laat Odfjell weten dat 26 overtredingen inderdaad een aanzienlijk aantal is. Tien overtredingen zouden inmiddels zijn opgelost, elf worden er voor 1 september opgelost en voor vijf overtredingen heeft het bedrijf meer tijd nodig.

Politiek geschokt
Het Tweede Kamerlid Michiel Holtackers van het CDA is geschokt door de vele zaken die bij het bedrijf zijn geconstateerd. Hij stelt dat er ook naar de verantwoordelijkheid van het management zou moeten worden gekeken. Hij gaat hierover binnenkort vragen stellen aan de verantwoordelijk minister.

Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd bij het College van Burgemeester en Wethouders. Beiden vinden dat het bedrijf direct zou moeten worden gesloten.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/15-06-2012/problemen-bij-odfjell-nog-groter-dan-gedacht


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #13 Gepost op: 18 juni 2012, 01:38:06
"Odfjell luistert alleen naar Brussel"
Published on Jun 17, 2012 by rtvrijnmond
Hoogleraar crisisbeheersing Eelco Dykstra denkt dat alleen Brussel Odfjell kan stoppen. De multinational trekt zich zeer waarschijnlijk niks aan van commentaar uit Rotterdam of uit Nederland. Lees meer: "Odfjell luistert alleen naar Brussel"
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #14 Gepost op: 18 juni 2012, 17:19:20
Odfjell moet dicht van GroenLinks en LR
Published on Jun 18, 2012 by rtvrijnmond
Het chemische tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek moet direct dicht. Dat zeggen de Rotterdamse fracties van Leefbaar Rotterdam en GroenLinks. De PvdA vindt dat eerst nog bekeken moet worden of gevaarlijke onderdelen stilgelegd kunnen worden. Lees meer: Odfjell moet dicht van GroenLinks en LR
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #15 Gepost op: 18 juni 2012, 17:54:54
Handhavingsbeschikking Odfjell samengevat

http://www.dcmr.nl/nl/actueel/_/content/gemeenschappelijk/nl/documents/nieuws/2012/06/Handhavingsbeschikking-Odfjell.html

18.06.2012 17:00
DCMR communicatie en informatie telefoon 010 246 8453

Op maandag 18 juni heeft de DCMR namens de provincie Zuid-Holland een handhavingsbeschikking aan Odfjell gezonden. Deze beschikking is de verdere uitwerking van de handhaving die op 22 mei is gestart, na het vaststellen van het rapport van de BRZO-inspectie op 6 en 7 maart 2012.

De belangrijkste tekortkoming waarop handhavend wordt opgetreden is dat Odfjell niet voor alle tanks heeft kunnen aantonen dat deze tijdig geïnspecteerd en onderhouden zijn. Odfjell moet nu voor 80 tanks waar brandbare stoffen worden opgeslagen aantonen dat deze inspecties en onderhoud conform de vergunningvereisten zijn uitgevoerd.

Tanks waarvoor dit niet voor 1 augustus kan worden aangetoond moeten uit bedrijf worden genomen en mogen pas na inspectie en zonodig onderhoud weer in gebruik worden genomen. Voor de overige tanks geldt dat deze voor 1 januari 2013 aantoonbaar veilig moeten zijn, of uit gebruik moeten worden genomen.

Wat betreft de voorzieningen aan de tanks wordt op de volgende wijze gehandhaafd:

- In een aantal tanks waar de inwendig drijvende daken onvoldoende dampen tegenhouden mogen geen stoffen meer opgeslagen worden met een bepaalde dampspanning totdat de daken vervangen zijn. De termijn om de daken te vervangen is gesteld op 1 september aanstaande;  

- 21 vacuüm/ drukventielen moeten per 1 augustus 2012 gerepareerd zijn, zo niet dan zal Gedeputeerde Staten de reparatie laten uitvoeren op kosten van Odfjell;

- 165 vacuüm/ drukventielen moeten per 1 september aanstaande gecontroleerd en gecertificeerd zijn. Zo niet, dan zal Gedeputeerde Staten dit laten uitvoeren op kosten van Odfjell.

Voor de overige tekortkomingen (onderhoudsprogramma en uitvoering hiervan, handelen conform hun eigen risk based inspectie regime en het op orde hebben van hun archief en registratiesysteem wat betreft onderhoud, en het op orde hebben van brandschermen) is een termijn gesteld (respectievelijk 1 juli, 1 oktober, 1 september en 1 december) waarbinnen deze ongedaan gemaakt moeten zijn, zo niet dan verbeurt Odfjell een dwangsom met een maximum van respectievelijk 50.000 euro, 250.000 euro, 75.000 euro en 50.000 euro.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #16 Gepost op: 18 juni 2012, 17:58:20
BRZO-rapport Odfjell openbaar

http://www.dcmr.nl/nl/actueel/_/content/gemeenschappelijk/nl/documents/nieuws/2012/06/BRZO-rapport.html

18.06.2012 16:55
DCMR communicatie en informatie telefoon 010 246 8453

Afgelopen vrijdag 15 juni is in de media gesproken over het BRZO-rapport dat is opgesteld door de Inspectie SZW, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de DCMR Milieudienst Rijnmond naar aanleiding van de BRZO-inspectie bij Odfjell op 6 en 7 maart 2012. Het BRZO-rapport is sinds vandaag openbaar.

Het rapport is vastgesteld op 4 mei. Conform de vaste procedure voor het openbaar maken van deze rapporten heeft het bedrijf de gelegenheid gekregen om een zienswijze in te dienen en zo nodig een voorlopige voorziening te vragen bij de rechtbank om openbaarmaking te voorkomen. Deze termijn is nu verstreken en daarmee is het rapport openbaar.

Gelijktijdig met het vaststellen van het rapport is de DCMR Milieudienst Rijnmond namens de provincie Zuid-Holland handhaving gestart om de overtredingen ongedaan te maken. Op 22 mei is hierover een nieuwsbericht met een overzicht van maatregelen verschenen, ingesloten bij het rapport.

Hierbij vindt u:

Het BRZO-rapport van de BRZO-inspectie 6 en 7 maart bij Odfjell

Het nieuwsbericht van 22 mei naar aanleiding van de resultaten van deze BRZO-inspectie

De maatregelen naar aanleiding van de resultaten van deze BRZO-inspectie
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #17 Gepost op: 28 juni 2012, 20:42:31
Geen meerderheid voor sluiting onderdelen Odfjell

28-06-2012  |  16:16
 
De Rotterdamse gemeenteraad vindt niet dat delen van tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek onmiddellijk dicht moeten. Een meerderheid van de raad verwierp donderdag een motie daartoe van Leefbaar Rotterdam en GroenLinks.

Bij het tankopslagbedrijf was de laatste maanden veel mis. Er deden onder meer zich lekkages van gevaarlijke stoffen voor. De twee partijen die Odfjell deels willen sluiten vrezen voor de gezondheid van omwonenden, maar wethouder Jeannette Baljeu benadrukte tijdens het debat nogmaals dat er op dit moment geen acuut gevaar is voor omwonenden.

Instanties
De Veiligheidsregio en de andere controlerende instanties zitten Odfjell voldoende op de huid om de problemen bij het chemiebedrijf zo snel mogelijk op te lossen, vindt de meerderheid van de gemeenteraad.

Ook de Rotterdamse PvdA vindt onmiddellijke sluiting van bedrijfsonderdelen niet meer nodig. De partij was vorige week nog van mening dat bepaalde onderdelen direct dicht moeten, maar stelde donderdag dat de burgemeester kan ingrijpen als dit acuut nodig is en dat dit voldoende is.

Odfjell moet dicht van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #18 Gepost op: 11 augustus 2012, 10:19:37
Odfjell over helft met leegmaken tanks

ROTTERDAM (ANP) – Tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam heeft inmiddels 153 van de in totaal bijna 300 tanks leeggemaakt. Dat meldde de Dienst Centraal Milieudienst Rijnmond (DCMR) vrijdag.

Het bedrijf was eerder al volledig stilgelegd. Er waren onder meer problemen met de brandveiligheid. Als de tanks opnieuw zijn getest en goedgekeurd, mag Odfjell ze weer in gebruik nemen. Volgens de DCMR is tot op heden nog geen enkele tank weer in gebruik genomen. Een door Odfjell ingeschakelde brandweereenheid blijft voorlopig op het terrein aanwezig.

Het tankopslagbedrijf heeft vrijdag een plan van aanpak ingediend om de terminal weer langzaam in gebruik te nemen. De DCMR gaat het plan beoordelen.

De problemen rond het bedrijf speelden al jaren. Een grote reeks incidenten en overtredingen van milieuregels ging aan de stillegging vooraf. Het kan wel 2 jaar duren voordat Odfjell, dat algemeen directeur Geert Eijsink ontsloeg, weer volledig kan draaien.
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/odfjell_over_helft_met_leegmaken_tanks_1_666382


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #19 Gepost op: 15 september 2012, 11:11:13
Weekupdate Odfjell
14.09.2012 17:00


Dit is de zevende update over de ontwikkelingen bij tankopslagbedrijf Odfjell Rotterdam. De DCMR publiceert wekelijks een update op de site.

De DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) hebben deze week wederom een aantal blus- en veiligheidstests gecontroleerd. Daarnaast zijn deze week ook integriteitsbeoordelingen uitgevoerd.


Feiten en cijfers vrijdag 14 september
•Odfjell heeft inmiddels 232 tanks leeggemaakt.
•11 tanks zijn deze week beoordeeld en mogen door Odfjell weer worden gebruikt. Voor deze tanks heeft de DCMR gecontroleerd of inspecties en onderhoud in het verleden goed zijn uitgevoerd. Daarnaast heeft de DCMR voor deze tanks een inspectie op het terrein uitgevoerd. Van deze tanks is ook de koel- en bluswatervoorzieningen getest in aanwezigheid van de VRR en de DCMR. Deze installaties zijn in orde bevonden.
•Odfjell moet nog 8 tanks met licht ontvlambare producten leegmaken.
•Van deze tanks zijn de blus en koelvoorzieningen in orde bevonden.
•Om die reden vervalt de eis van de VRR om een extra brandweereenheid op het terrein te hebben.
•In totaal mogen 50 tanks weer worden gebruikt.
•Van deze 50 tanks zijn 29 tanks weer gevuld met producten.
•De DCMR beoordeelt momenteel de dossiers die Odfjell heeft aangeleverd voor de RBI (Risk Based Inspection). Deze beoordeling maakt onderdeel uit van het protocol waarbinnen de DCMR steeds de integriteit van de tanks en de conditie van de koel-en blusvoorzieningen heeft beoordeeld.

Meer informatie over OdfjellDe DCMR publiceert wekelijks een update over de ontwikkelingen bij Odfjell. Meer informatie over Odfjell vindt u in het Odfjell-dossier.
http://www.dcmr.nl/nl/actueel/_/content/gemeenschappelijk/nl/documents/nieuws/2012/09/Weekupdate-Odfjell-week-37.htmlBrandweereenheid mag weg bij Odfjell
De verplichte brandweereenheid op het terrein van tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek mag weer weg. Dat hebben milieudienst DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond besloten.


Eind juli besloot Odfjell de terminal stil te leggen onder grote druk van de inspectiediensten. Inmiddels zijn 232 opslagtanks leeggemaakt, acht tanks met licht ontvlambare producten moeten nog worden leeggemaakt. Afgelopen week zijn van 11 tanks de koel- en blusvoorzieningen goedgekeurd. Het totaal aantal goedgekeurde tanks komt hiermee op 50. Hiervan zijn er 29 weer gevuld met producten.

Eerder deze week besloot Shell als belangrijkste klant het contract met Odfjell op te zeggen. Ondanks dat een Amerikaanse aandeelhouder vertrouwen houdt in het bedrijf, vrezen vakbonden voor veel ontslagen bij 350 mensen tellende bedrijf. Volgende week vrijdag wordt er met de directie gesproken over een sociaal plan.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/15-09-2012/brandweereenheid-mag-weg-bij-odfjell