Veiligheids- en milieusituatie Odfjell Botlek Rotterdam

Auteur Topic: Veiligheids- en milieusituatie Odfjell Botlek Rotterdam  (gelezen 14126 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #20 Gepost op: 12 oktober 2012, 08:38:34
Onderzoeken naar chemische industrie gepresenteerd
 
Zuid-Holland presenteert vrijdagochtend twee onderzoeksrapporten over de chemische industrie in de Rotterdamse Haven. De rapportages houden de veiligheid en de naleving van regels in die bedrijven tegen het licht.

Aanleiding daartoe was de ronduit onveilige situatie bij chemisch opslagbedrijf Odfjell. Het Noorse bedrijf wilde ontsnappingen van gevaarlijke chemische stoffen stil houden. Toen een klokkenluider daarover alarm sloeg, bleek dat ook de inspectiediensten hun werk niet goed hadden gedaan.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is ook bezig met een omvangrijk onderzoek dat zich onder meer richt op tekortkomingen van milieudienst DCMR. De uitslag daarvan wordt pas volgend jaar verwacht.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/12-10-2012/onderzoeken-naar-chemische-industrie-gepresenteerd


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #21 Gepost op: 12 oktober 2012, 08:39:22
Odfjell legt nu ook Odfjell Maritiem plat

Odfjell in de Botlek heeft donderdag na de tankterminal ook het gedeelte Odfjell Maritiem (OTM) stilgelegd. In de afgelopen dagen vond bij Odfjell een grote controle plaats van de inspectiediensten. Die constateerden dezelfde tekortkomingen die eerder tot de sluiting van de tankterminal leidden.

Het ging in de afgelopen dagen om een controle op naleving van het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO) door de milieudienst Rijnmond DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Deze keer werd er niet alleen gekeken naar de tankterminal, maar ook naar het gedeelte van Odfjell aan de andere kant van de Oude Maasweg.

Odfjell Maritiem

Het gedeelte dat nu is stilgelegd, is enkele jaren geleden door Odfjell overgenomen van de AVR en heette toen nog AVR Maritiem. Deze had het op zijn beurt weer overgenomen van het roemruchte Booy Cleaning, dat in de jaren tachtig veroordeeld werd wegens het lozen van chemisch afval in de Rotterdamse haven. Ook AVR Maritiem had geen schone handen. Vorig jaar legde de NMA nog een forse boete op wegens kartelvorming. Odfjell Maritiem legde zich volgens eigen zeggen tot een paar jaar geleden nog toe op het opvangen en verwerken van vloeibare chemische afvalstoffen, zoals slops, uit schepen.

Gebeurde weinig

Een woordvoerder van Odfjell meldt dat op het terrein van Odfjell Maritiem al een paar jaar vrijwel geen werkzaamheden worden verricht en dat het terrein eigenlijk was overgenomen om de tankterminal uit te breiden. “De laatste tijd werd er alleen van schepen naar schepen overgeslagen. We zijn daar nu tegen een aantal zaken aangelopen en gaan er groot onderhoud verrichten. Dat betekent dat er niets meer wordt overgeslagen en dat er geen schepen meer aan de steigers kunnen liggen. De uitbreidingsplannen van de tankterminal staan nu op een laag pitje.” Dit laatste heeft er waarschijnlijk mee te maken dat 235 van de 285 tanks op de tankterminal leeg staan, nadat het Odfjell eind augustus onder druk van de inspectiediensten besloot tot een zogenaamde ‘safety shutdown’.

Leidingstraat

Afgelopen zomer werd er nog een leidingstraat onder de Oude Maasweg geboord van de tankterminal naar Odfjell Maritiem. Voor het aansluiten hiervan zijn nog steeds geen vergunningen verleend. Het bedrijf meldt hiermee ook geen haast meer te hebben door de grote problemen die eerst op de tankterminal moeten worden opgelost.

Geen details bekend

De DCMR wil nog niet bekend maken welke tekortkomingen er bij Odfjell Maritiem geconstateerd zijn. “We moeten eerst een rapport opmaken en dat gaat dan nog naar Odfjell zelf. Het zal nog wel een maand tot anderhalve maand duren eer de resultaten hiervan bekend zijn”, aldus een woordvoerder van de DCMR.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/12-10-2012/odfjell-legt-nu-ook-odfjell-maritiem-plat


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #22 Gepost op: 2 november 2012, 12:19:09
Dwangsom dreigt voor Odfjell

De Milieudienst Rijnmond DCMR dreigt met een nieuwe dwangsom voor tankopslagbedrijf Odfjell. Aanleiding is de laatste inspectie van de diverse toezichthouders bij Odfjell Maritiem in de Botlek.

Daar werd enkele weken geleden een aantal misstanden ontdekt. Ondergrondse leidingen zouden onvoldoende zijn beveiligd, terwijl ook veiligheidsprocedures niet klopten.

Odfjell besloot vervolgens zelf alle activiteiten stil te leggen. Inmiddels heeft het bedrijf aangekondigd dat een deel van de activiteiten bij Odfjell Maritiem niet meer worden hervat. De directie wil alleen doorgaan met de overslag van schepen en de opslag van monsters. Vooralsnog zijn de activiteiten bij Odfjell Maritiem niet hervat.

Odfjell kreeg eerder een aantal dwangsommen opgelegd wegens gebrekkige omstandigheden bij de terminal aan de andere kant van de Oude Maasweg in de Botlek. Dit jaar moest het bedrijf al eenmaal 50.000 euro betalen. Andere dwangsommen kunnen oplopen tot het betalen van honderdduizenden euro's. Daarnaast lopen vele onderzoeken bij justitie.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/02-11-2012/dwangsom-dreigt-voor-odfjell


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #23 Gepost op: 26 november 2012, 21:37:51
Van Sluis: ‘Paar tandjes erbij’
26 november 2012
Bedrijven in de Rotterdamse haven die te maken het gevaarlijke stoffen, de zogenoemde BRZO-bedrijven, ‘zullen aan paar tandjes bij moeten schakelen’.
Dit zegt voorzitter Wim van Sluis van de havenondernemersvereniging Deltalinqs in een gesprek met deze krant, dat binnenkort wordt gepubliceerd.
Hij reageert daarmee op de ophef rond het stilgelegde tankopslagbedrijf Odfjell en chemiebedrijf Organik Kimya in het Botlekgebied, waar de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eveneens met stillegging dreigt. Van Sluis omschrijft het Odfjellschandaal als ‘de grootste teleurstelling’, die hij in zes jaar voorzitterschap van Deltalinqs heeft meegemaakt.

Volgens hem heeft Deltalinqs ‘bedrijven aan de hand genomen’ in een poging ze ertoe te overtuigen dat ze aan alle milieu- en veiligheidseisen moeten voldoen. ‘Als vervolgens, zoals bij Odfjell, bij de eerste de beste test van de brandweer blijkt dat de blusleidingen lekken, heb je het niet begrepen’, aldus de Deltalinqs-voorzitter.

De Telegraaf meldde vrijdag dat in het onderzoek dat leidde tot de sluitingsdreiging bij Organik ook tekortkomingen zijn vastgesteld bij drie andere BRZO-bedrijven (Besluit risico's zware ongevallen): Emelrald Kalama Chemical, LBC Rotterdam en Tronox Pigments. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van drie inspectiediensten.

De bedrijven zouden de veiligheidsinstallaties niet volgens de eisen hebben getest en er zouden keuringscertificaten ontbreken. De gebreken werden geconstateerd in een grootscheepse controle-actie bij BRZO-bedrijven, die volgde op de geconstateerde misstanden bij Odfjell.

In een vrijdagmiddag verspreid persbericht zegt Deltalinqs ‘continu het initiatief te nemen om leden bewust te maken van het belang van een goede en effectieve beheersing van de eigen bedrijfsprocessen’ en dat ‘de striktere handhaving door overheden vraagt om een alerte en proactieve aanpak’.

Volgens de ondernemersorganisatie zal het accent binnen het programma Deltalinqs ‘University’ moeten verschuiven van een persoonsgebonden naar een bedrijfsgebonden aanpak. Ze stelt verder dat het kennisnemen en opvolgen van aanbevelingen van bijvoorbeeld brzo-rapportages en veiligheidsinstructies niet vrijblijvend is: ‘De BRZO-bedrijven zijn nu aan zet’.

Odfjell moet overigens op 6 december voor de rechter tekst en uitleg geven. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het bedrijf voor het verzwijgen van de opslag van 220 ton butaan vorig jaar, onvoldoende bescherming van het personeel en gebrekkig onderhoud van blusmiddelen.

De concerntop in het Noorse Bergen greep in juli van dit jaar in bij de Rotterdamse terminal, waar de afgelopen jaren al talloze overtredingen waren geconstateerd. Het lokale management werd aan de kant gezet en de tankterminal werd stilgelegd. Inmiddels heeft de inspectiedienst DCMR 67 van de bijna 300 tanks weer goedgekeurd.

Bij gebrek aan werk wil het bedrijf nu 90 van de ruim 300 werknemers ontslaan. Het bedrijf weigert met vakbonden over een sociaal plan te onderhandelen en heeft dat nu eenzijdig vestgesteld. De vakbonden, FNV Bondgenoten en de CNV Vakmensen, hebben aangekondigd elke ontslagaanvraag te zullen aanvechten bij de rechter.
http://www.nieuwsbladtransport.nl/Modaliteiten/Scheepvaart/ArticleScheepvaart/tabid/141/ArticleID/31337/ArticleName/VanSluisPaartandjeserbij/Default.aspx


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #24 Gepost op: 29 december 2012, 19:30:03
Opnieuw problemen bij Odfjell
ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Odfjell heeft afgelopen week vrijwel geheel stilgelegen, omdat er problemen waren met de blusinstallaties.
Dat meldde de Rotterdamse milieudienst DCMR zaterdag. Inmiddels is alles weer op orde bij het in opspraak geraakte bedrijf.
De overdrukbeveiliging van de blusinstallatie werkte niet, zo ontdekte het bedrijf zelf. Het probleem deed zich twee keer voor in de afgelopen twee weken. Inmiddels zijn maatregelen genomen. Er is geen gevaar geweest door de problemen, aldus deDCMR.

Het bedrijf in de Rotterdamse haven werd eerder dit jaar al geheel stilgelegd, omdat er schadelijke stoffen uit tanks ontsnapten en de blusvoorziening niet goed werkte.
http://www.nu.nl/binnenland/2993146/opnieuw-problemen-bij-odfjell.html


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #25 Gepost op: 29 december 2012, 20:49:57
Odfjell: weer problemen met blusvoorzieningen


Tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek heeft afgelopen week wederom vrijwel alle werkzaamheden moeten stilleggen omdat blusvoorzieningen niet naar behoren werkten. De problemen deden zich voor bij de overdrukbeveiliging van bluswaterpompen. Volgens milieudienst DCMR zijn er noodmaatregelen getroffen en werkt alles inmiddels naar behoren.

De problemen met de bluspompen werden door het bedrijf twee weken geleden zelf ontdekt, waarna dit direct gemeld is bij de inspectiediensten, de milieudienst DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De overdrukbeveiliging moet ervoor zorgen dat er niet teveel druk op de blusleidingen komt te staan waardoor deze kapot kunnen gaan. Odfjell heeft volgens de DCMR direct maatregelen getroffen.

Gekoppeld aan buren
Afgelopen vrijdag ontstond het probleem weer, waarna het blussysteem van Odfjell werd gekoppeld aan het naastgelegen bedrijf LBC. Vervolgens werden vrijwel alle werkzaamheden op de tankterminal stilgelegd. Alleen de destillatie-unit PID en de dampverwerkingsinstallatie zijn in gebruik gebleven. Deze situatie heeft ongeveer 24 uur geduurd. Vrijdagmiddag zijn alle werkzaamheden weer hervat. Volgens de DCMR is er hierdoor 'geen verhoging van de aanwezige reguliere risico's geweest'.

Terugslagklep kapot
De woordvoerder van Odfjell erkent dat er inderdaad problemen zijn geweest met een terugslagklep in het blussysteem. "Het lukte niet om deze te repareren en daarom hebben we noodmaatregelen genomen. Hierdoor moesten de werkzaamheden worden stilgelegd. Inmiddels zijn nieuwe onderdelen besteld. Deze worden binnenkort verwacht. Als deze worden gemonteerd, zijn we weer genoodzaakt om de terminal stil te leggen. Dit valt bij ons onder reguliere werkzaamheden."

Safety shutdown
Odfjell werd eind juli vrijwel geheel stilgelegd, een zogeheten safety shutdown' onder druk van de inspectiediensten. De problemen op de tankterminal waren te groot geworden. Vorig jaar verzweeg Odfjell de ontsnapping van 220 ton van het uiterst brandbare butaan en ook verschillende lekkages van het kankerverwekkende benzeen. Hiervoor wordt Odfjell strafrechtelijk vervolgd. Doordat blusvoorzieningen op de tanks niet naar behoren werkten, werd de gehele terminal stilgelegd en werden alle 280 opslagtanks leeg gemaakt. Die worden nu stuk voor stuk gecontroleerd door de inspectiediensten. Inmiddels mogen 69 tanks door het bedrijf worden gebruikt.

Financiële problemen
Door de problemen trok Shell als grootste klant zich terug en kwam de tankterminal in grote financiële problemen. Hierdoor moeten er 90 van de 350 mensen worden ontslagen. Volgens het Noorse moederbedrijf is er geen geld voor een goed sociaal plan. Opmerkelijk is wel dat er nieuwe tankterminals worden geopend in het Belgische Antwerpen en Le Havre in Frankrijk.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/29-12-2012/odfjell-weer-problemen-met-blusvoorzieningen#.UN9HOcNexi8.twitter


Onger Oensien

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 431
Reactie #26 Gepost op: 30 december 2012, 17:45:52
Terugslagklep kapot en niet eens op voorraad? Het klinkt als slechte bezuiniging op onderhoud en magazijnen..


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #27 Gepost op: 16 januari 2013, 08:05:47
Citaat
Personeel Odfjell legt weer werk neer
14-01-2013  |  07:28  

De ochtendploeg van Odfjell heeft maandag om zeven uur het werk neergelegd. Tot negen uur in de ochtend wordt er niet gewerkt. Vrijdag mislukten de besprekingen over een sociaal plan. Uit protest stopte toen de middagploeg een paar uur met werken.

lees verder
bron: rtv Rijnmond


Citaat
'Veiligheid bij Odfjell in geding'
15-01-2013  |  16:41
De veiligheid bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam komt in gevaar nu de directie van Odfjell de gesprekken over de reorganisatie doorzet. Dat zeggen diverse personeelsleden van het bedrijf tegen RTV Rijnmond.lees verder
bron: rtv Rijnmond


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #28 Gepost op: 16 januari 2013, 08:07:03
Citaat
Debat in Tweede Kamer over Odfjell
15-01-2013  |  18:57  

Er komt een plenair debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Wilma Mansvelt van Infrastructuur en Milieu over de veiligheidsproblemen bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell. Een verzoek hiervoor van Liesbeth van Tongeren van GroenLinks kreeg dinsdag een meerderheid. Komende donderdag houdt de gemeenteraad een spoeddebat over Odfjell.

lees verder
bron: rtv Rijnmond


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #29 Gepost op: 16 januari 2013, 23:25:07
Odfjell legt werk stil omwille van veiligheid

Odfjell legt werk stil omwille van veiligheid
rtvrijnmond·      
Gepubliceerd op 16 jan 2013
Citaat
Bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek is het werk woensdag voorlopig stilgelegd. Het bedrijf heeft hiertoe besloten omdat het personeel krijgt te horen of het mag blijven of niet. Door de diverse slechtnieuwsgesprekken zou de veiligheid mogelijk in het geding zijn, bevestigt Odfjell
Samen sterk in de hulpverlening!