Man pleegt aanslag op vliegtuig vanaf Schiphol - Detroit (USA) 25-12-2009

Auteur Topic: Man pleegt aanslag op vliegtuig vanaf Schiphol - Detroit (USA) 25-12-2009  (gelezen 18490 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,647
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Opnieuw injectiespuit langs beveiliging Schiphol
NOS | Update: zondag 3 jan 2010, 12:00

Het is een Britse journalist gelukt om met een gevulde injectiespuit langs de beveiliging op Schiphol te komen. Hij vloog van Amsterdam naar Londen, meldt de Britse tabloid Sunday Express, zonder dat hij werd gecontroleerd.

Stuart Clarke, een journalist van de krant, vloog met een insulinespuit in zijn jaszak van Schiphol naar Heathrow. Hij werd niet gefouilleerd en op geen enkel moment is de spuit ontdekt, schrijft zijn krant.

De Britse media vragen zich af hoe dat kan, na het incident waarbij op Eerste Kerstdag een aanslag op een vliegtuig vanaf Schiphol werd verijdeld. Toen probeerde een Nigeriaan vlak voor de landing in Detroit met een pakketje poeder en chemicaliën in een injectiespuit een bom te maken.

Terror Airport
Volgens enkele Britse kranten had Schiphol extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen, ook voor vluchten naar Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië is een belangrijke partner van de VS en daarmee een duidelijk doelwit, vinden veel Britten. Schiphol heeft in de Sunday Express de bijnaam Terror Aiport gekregen. Sinds het incident met Kerst is het met het imago van Schiphol snel bergafwaarts gegaan.

Volgens Clarke had hij verwacht extra controles tegen te komen, maar die waren er niet. De voorzitter van een anti-terreurcommissie uit het Britse Lagerhuis, Patrick Mercer, spreekt er schande van en noemt het ontbreken van extra controles 'angstaanjagend'.
:-X
Passagier uit Engeland met spuit gepakt

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5809912/__Let_met_spuit_op_Schiphol_gepakt__.html?p=13,2
zo 17 jan 2010, 12:14

Citaat
SCHIPHOL -  De marechaussee op Schiphol heeft een 25-jarige Let afkomstig van een vlucht uit Londen aangehouden, die een injectiespuit bij zich had. De dienst pakte de man op omdat hij werd gezocht voor meerdere diefstallen op de Nederlandse luchthaven, zegt een woordvoerder van de marechaussee zondag. De man had volgens de zegsman niet de intentie een aanslag te plegen.

(...)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,647
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Bin Laden 'claimt' aanslag Nigeriaan

http://www.nu.nl/buitenland/2169099/bin-laden-claimt-aanslag-nigeriaan.html
Uitgegeven: 24 januari 2010 10:45
Laatst gewijzigd: 24 januari 2010 11:31

DUBAI - De leider van het terroristische netwerk al-Qaeda, de Saudiër Osama bin Laden, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een mislukte aanslag op een Amerikaans verkeersvliegtuig boven Detroit.
 
De nieuwszender al-Jazeera uit Qatar heeft zondag een opgedoken bandopname uitgezonden die van de gezochte terrorist Bin Laden afkomstig zou zijn.

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab poogde eerste kerstdag kort voor landing op een vlucht van Amsterdam naar Detroit in zijn onderbroek verborgen explosieven tot ontploffing te brengen, maar deze opzet mislukte door ingrijpen van passagiers en bemanningsleden.

Bin Laden toonde zich niet uit het veld geslagen. Hij kondigde op het bandje aan dat ''onze aanvallen voortduren zo lang de Verenigde Staten Israël steunen''.

De in maart 1957 uit een puissant rijke familie geboren Bin Laden wordt al bijna twaalf jaar wegens terroristische aanslagen gezocht.

Afghanistan
Hij geldt als de man achter de aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001. Die leidden tot een Amerikaanse inval in Afghanistan waar Bin Laden een prominente gast van het regime was.

Sinds de Amerikanen grote delen van Afghanistan in december 2001 veroverden, zijn er berichten geweest dat Bin Laden eind dat jaar bij gevechten is omgekomen. Toch zijn er ongeveer veertig geluidsopnames van verklaringen van Bin Laden verspreid.

Authenticiteit
Of het echt om Bin Laden gaat is niet bewezen. Er zijn slechts twee beeldopnames waar hij na december 2001 op te zien zou zijn. Deskundigen betwisten de authenticiteit van de beelden.

De VS hebben een beloning uitgeloofd van 50 miljoen dollar voor Bin Ladens aanhouding. Indien hij nog in leven is, zou hij zich volgens waarnemers waarschijnlijk schuilhouden in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan.

© ANP
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,647
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #62 Gepost op: 10 februari 2010, 22:58:12
Eyeworks maakt documentaire over 'bomheld'

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/278924/2010/02/10/Eyeworks-maakt-documentaire-over-bomheld.dhtml
10-02-10 20:03
 

Deze foto maakte Jasper Schuringa met zijn iPhone toen de Nigeriaan die hij had overmeesterd werd afgevoerd.

AMSTERDAM - Televisieproducent Reinout Oerlemans gaat een documentaire maken over Jasper Schuringa, de 32-jarige Amsterdammer die op eerste kerstdag een Nigeriaanse terrorist overmeesterde in een vliegtuig boven de Verenigde Staten. Dat maakten Eyeworks en Schuringa woensdag bekend.

'De held van vlucht 253' was in één klap wereldnieuws. Hij was in Amerika onder meer te zien bij CNN, maar dook al snel onder omdat de hectiek hem te groot werd. Schuringa krijgt elke dag verzoeken vanuit de hele wereld om zijn verhaal te doen.

,,Hoewel het allemaal nauwelijks te bevatten is, besef ik dat wat ik heb meegemaakt heel bijzonder is. Daarom wil ik graag voor iedereen, inclusief mezelf, de gebeurtenis zo gedetailleerd mogelijk reconstrueren zodat iedereen zelf kan zien wat er gebeurde.'' Volgens hem was er na het eerste gesprek met Oerlemans een klik.

De tv-producent liet weten dat hij het verhaal weliswaar uit de media kende, maar dat het nog veel meer indruk op hem maakte toen Schuringa het zelf vertelde. ,,Wij zijn vereerd dat Jasper juist met ons deze gebeurtenis wil gaan vastleggen.''

De heldhaftige Amsterdammer, zelf ook filmmaker van beroep, zal nauw betrokken zijn bij het maken van de documentaire. Volgens Oerlemans hebben vooral Britse en Amerikaanse zenders al belangstelling getoond voor de film.

Smeulend pakketje
Schuringa deed woensdagavond voor het eerst zijn verhaal bij het tv-programma De Wereld Draait Door. De held vertelde daar tot in detail hoe hij de Nigeriaan fouilleerde en diens onderbroek met daarin het explosief wist te bemachtigen, terwijl een vliegtuigdekentje al in de brand stond. ,,Ik trok zijn hele onderbroek van zijn lijf en had vervolgens een smeulend pakketje verbrand plastic in mijn handen'', aldus Schuringa, die later met zijn handen en met een kan thee de brand aan boord probeerde te blussen.

Schuringa vertelde bang te zijn dat de Nigeriaan nog meer bommen bij zich zou hebben die door de brand konden ontploffen. Om dat te voorkomen, bracht hij de terrorist met hulp van een steward naar de business class, alwaar ze hem zijn kleren afrukten.

Schuringa was kort na de aanslag te gast in de studio van CNN. Hij voelde zich er zienderogen opgelaten en kapte het interview snel af, omdat hij net had gehoord dat al-Qaeda achter de aanslag zou zitten en hij daarom uit de publiciteit moest blijven. (ANP)
Samen sterk in de hulpverlening!


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #63 Gepost op: 11 februari 2010, 19:35:35
Het begint mij steeds meer te lijken op een ''intelligente eenling met radicale ideeën, zonder hulp van een organisatie als Al Qaida..

Een gevaarlijke eenling, dat wel. Want daar hebben we er veel te veel van, op dit gebied.

Ik volg het topic uiteraard en ik moet toegeven dat ik er behoorlijk naast zat. Het lijkt erop dat het budget van Osama i.v.m. de crisis ook wat gekrompen is. Goed personeel is moeilijk te krijgen, blijkt maar weer...
 ;D

Dus, excuses voor mijn niet-onderbouwde bovenstaande mening.  O0


AnneJan

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,516
 • Geïnteresseerde; ter land, ter zee en in de lucht!
  • 112 Fotografie uit Leeuwarden e.o.
Opnieuw injectiespuit langs beveiliging Schiphol
NOS | Update: zondag 3 jan 2010, 12:00

Het is een Britse journalist gelukt om met een gevulde injectiespuit langs de beveiliging op Schiphol te komen. Hij vloog van Amsterdam naar Londen, meldt de Britse tabloid Sunday Express, zonder dat hij werd gecontroleerd.

Stuart Clarke, een journalist van de krant, vloog met een insulinespuit in zijn jaszak van Schiphol naar Heathrow. Hij werd niet gefouilleerd en op geen enkel moment is de spuit ontdekt, schrijft zijn krant.
Beveiliging Schiphol onder de loep

08/03/2010  15:32
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1356757.ece/Beveiliging_Schiphol_onder_de_loep

AMSTERDAM - Luchthaven Schiphol gaat opnieuw de beveiligingsprocedures tegen het licht houden naar aanleiding van een uitzending van het programma Undercover in Nederland van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman.


Dat heeft een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) maandag gemeld. Stegeman liet in het programma zien dat het nog altijd vrij eenvoudig is om op de luchthaven springstof aan boord van vliegtuigen te brengen. Het lek zit in het systeem van belastingvrij winkelen en het ‘sealen’ van daar gekochte drank.

Het veiligheidslek op Schiphol brengt ook andere luchthavens in de wereld in verlegenheid, zoals de luchthaven Heathrow van Londen. De ‘nepfles’ kwam door de controle op Heathrow, omdat deze voorzien was van een verzegelde verpakking en aankoopbon van Schiphol.

Nigeriaan
De veiligheidsmaatregelen op Schiphol kwamen eind december ook al in opspraak, na de mislukte aanslag tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit. De Nigeriaanse dader probeerde toen een poederachtige substantie tot ontploffing te brengen. Naar aanleiding van die gebeurtenissen scherpte Schiphol haar veiligheidsmaatregelen verder aan. Zo werden er bodyscanners ingezet voor passagiers die naar de Verenigde Staten vliegen.

Een medewerker van Undercover in Nederland  wist al eens eerder Schiphol binnen te dringen. Vermomd als platformmedewerker kon hij drie maanden lang ongestoord op alle kwetsbare locaties komen, en wist uiteindelijk ook een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig te leggen.
Het enige wat je zeker weet, is dat je niets zeker weet.


sylvester1986

 • Gast
Reactie #65 Gepost op: 16 februari 2012, 22:29:27
Onderbroekterrorist krijgt levenslang

DETROIT -  De Nigeriaan die zich in 2009 probeerde op te blazen in een van Schiphol opgestegen vliegtuig, heeft een levenslange celstraf gekregen. Een rechtbank in het Amerikaanse Detroit deed donderdag uitspraak.

Umar Farouk Abdulmutallab (25) had op een vlucht van Northwest Airlines naar Detroit een explosief in zijn onderbroek verstopt. De bom ontplofte niet maar vloog in brand, waardoor Abdulmutallab ernstige brandwonden opliep. De Nederlander Jasper Schuringa wist hem daarna te overmeesteren. Het vliegtuig had 289 mensen aan boord.
„Dit was een terroristische daad die niet gebagatelliseerd mag worden”, verklaarde de rechter. Hij constateerde dat Abdulmutallab „enorm gemotiveerd is om opnieuw een terroristische aanval uit te voeren”. De terrorist hoorde het vonnis onbewogen aan.
De aanslag was volgens hem bedoeld om de „aanvallen van de Verenigde Staten op moslims” te wreken. „De moedjahedien zijn trots om te doden in naam van God. Dat is precies wat God ons heeft opgedragen in de Koran”, aldus de Nigeriaan. „Dit is een dag van de overwinning en God is groot”.
Enkele dagen geleden pleitte Abdulmutallab nog fel tegen een levenslange gevangenisstraf. Zo'n straf zou „wreed en niet in verhouding” zijn, omdat niemand ernstig gewond raakte door de poging tot een aanslag die hij in oktober bekende. Abdulmutallab was getraind door het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland in Jemen.
Schuringa wilde na de veroordeling van Abdulmutallab geen commentaar geven. De Nederlander zei destijds dat hij een knal hoorde alsof er vuurwerk afging. Hij zag dat de Nigeriaan onbeweeglijk in zijn stoel zat, wat zijn argwaan wekte.
Schuringa sprong vervolgens over de passagier naast hem en stormde op de man af, die met zijn broek open met een brandend object tussen zijn benen zat. „Ik pakte het object, probeerde het vuur met mijn handen te doven en gooide het weg”, aldus de Nederlander die in Amerikaanse media werd betiteld als 'Dutch Hero'.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/11534767/__Abdulmutallab_krijgt_levenslang__.html