Hulpverlenersaward: Hulpverlener van het jaar

Auteur Topic: Hulpverlenersaward: Hulpverlener van het jaar  (gelezen 3715 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 26 mei 2012, 10:06:13
Agent redt jongeman van voor de trein
 
OLDEBROEK – Op het laatste moment rukte brigadier T. van Geldrop bij het station van Putten een jongeman voor de aanstormende trein vandaan. „Terwijl ik viel, voelde ik de wind van de trein, die vlak achter me langs denderde.”

Toen Van Geldrop het verhaal donderdagmiddag tegenover deze krant vertelde, wist hij nog niet dat hij juist vanwege dít voorval is genomineerd voor de Hulpverlener van het Jaar Award. En de verslaggever mocht hem ook niet zeggen dat juist hij twee uur later de hoogste prijs in ontvangst zou mogen nemen.
Van de 178 genomineerde hulpverleners werden er 3 uitgeroepen tot Hulpverlener van het Jaar binnen hun beroepsgroep: Ton van Geldrop voor de politie, Hans van Boxtel (Waalwijk) als hoofdbrandwacht en Teunis Vroegindeweij (Rijnmond) als ambulanceverpleegkundige.

Van Geldrop ging met de hoogste award naar huis. „Geen idee wie me voorgedragen heeft, maar ik zie dit als een erkenning voor álle hulpverleners.”

De brigadier zit 26 jaar bij de politie: 13 jaar in Haaglanden, 13 jaar in Noord- en Oost-Gelderland. Een aantal jaren was hij jeugdagent. „Elke dag is anders in dit vak. Soms sta je voor een moeilijke beslissing; soms moet je heel snel handelen. De politie schrijft niet alleen bonnen, maar doet ook veel aan hulpverlening.”

Waarom hij genomineerd zou kunnen zijn? „We hebben mensen moeten reanimeren. Het Koninginnedagdrama in Apeldoorn in 2009 heb ik ook van dichtbij meegemaakt. Kort na de gebeurtenis arriveerde ik op het kruispunt, verleende hier en daar hulp en daarna begeleidde ik als motoragent een aantal spoedtransporten naar het ziekenhuis.”

De reddingsactie in Putten op 5 september vorig jaar noemt Van Geldrop ook. De politie wordt die avond ingeschakeld door een vrouw van wie de broer zelfmoordplannen heeft. Van Geldrop rijdt daarop naar de plaats waarvan hij vermoedt dat de man zich van het leven zou kunnen beroven: het station even buiten Putten.

Als de brigadier daar even na elven arriveert, staat de 21-jarige man op de rails achter de inmiddels gesloten spoorbomen met uitgespreide armen de trein op te wachten.

Zonder aarzelen draaft Van Geldrop zo hard mogelijk naar de man toe. De brigadier valt tussen de rails, waarbij hij zijn arm breekt en zijn been verwondt. Hij springt echter overeind, overbrugt de laatste meters en met gevaar voor eigen leven rukt hij de jongeman opzij. Net op tijd.

De jury van de stichting Hulp voor Hulpverleners eerde hem gisteravond voor die „heldendaad”, maar liet ook het handelen van andere betrokkenen niet onvermeld: „Zo heeft de zus van het slachtoffer de melding gedaan van vermissing van haar broer. Het personeel van de meldkamer van Noord- en Oost-Nederland te Apeldoorn heeft snel de ernst van de situatie ingezien, de treinmachinist (R. van Hees, Zwolle) heeft aan de noodrem getrokken en verschillende te hulp geschoten collega’s (G. van Wagensveld, K. Oulhaj, M. Boverhoff en S. Tuininga) hebben Van Geldrop geholpen met het in bedwang houden van de nog steeds opstandige jongeman.”

Van Geldrops optreden is geen uitzonderlijk incident voor hem, constateert de jury. Hij is „ondanks zijn middelbare leeftijd nog steeds werkzaam in de noodhulp” en ook „vraagbaak voor de jonge collega’s, van wie hij feilloos aanvoelt of ze wel of niet goed in hun vel zitten. Een dienstbare collega, die er voor anderen is, gerespecteerd en gewaardeerd en vertrouweling voor zijn chef. Maar ook iemand die handhavend, correct gekleed in het uniform, op de motor de autoriteit is waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kan. Een beschaafde collega, in woord en daad. Iemand waar de Nederlandse politie trots op mag zijn.”

Voor de brigadier –momenteel verkeerscoördinator van team Harderwijk– was het voorval in Putten een van de ingrijpende gebeurtenissen in zijn loopbaan. „Die verwerk je door erover te praten, indien nodig te huilen, en indien dan nog nodig kun je naar de bedrijfsopvangdienst. Na 26 jaar heb ik al heel wat laatjes met herinneringen gevuld.”

http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/agent_redt_jongeman_van_voor_de_trein_1_647211

Meer info http://www.hulpvoorhulpverleners.nl/hulpverlenersaward




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1 Gepost op: 4 juni 2012, 14:28:33
Uitreiking HULPVERLENERSAWARD 2012  
 
Ambulanceverpleegkundige Teunis Vroegindeweij, werkzaam bij AmbulanceZorg Rotterdam Rijnmond, is uitgeroepen tot Hulpverlener van het Jaar 2012 voor de beroepsgroep Ambulance.

Hans van Boxtel en Ton van Geldrop waren de andere twee winnaars van respectievelijk brandweer en politie. Minister Opstelten heeft een 'overall' winnaar gekozen uit deze drie winnaars en de heer Ton van Geldrop kreeg ontving de Award Hulpverlener van het Jaar 2012. Vroegindeweij ontving een oorkonde en een cheque voor verblijf op een vakantiepark.

Volgens het juryrapport werd Vroegindeweij genomineerd omdat hij zich in de pas vijf jaar dat hij werkzaam is als ambulanceverpleegkundige heeft ontpopt als ambulancezorgverlener 'pur sang'. "Naast zijn werk als ambulanceverpleegkundige is hij ook Rapid Responder en lid van het BOT. Hij weet binnen de hardheid van de grote stad de menselijke maat te behouden." Andere kwaliteiten die werden benoemd: grote mate van sociaal maatschappelijke betrokkenheid, empathie en professionele betrokkenheid. Met tweemaal het cijfer acht en viermaal het cijfer negen op de beoordelingscriteria scoorde Vroegindeweij het hoogste binnen zijn beroepsgroep en werd hij genomineerd.
 
 
Op vrijdag 25 mei vond de uitreiking plaats op Landgoed 't Loo te Oldebroek onder toeziend oog van vele hulpverleners, politici en pers.
De stichting Hulp voor Hulpverleners is opgericht om meer waardering en erkenning te krijgen voor het werk als hulpverlener in Nederland. Via de website van de stichting heeft Nederland hulpverleners kunnen nomineren n.a.v. de SIRE-campagne "Handen af".
De 'Hulpverlener Award' is bedoeld voor hulpverleners, die vanwege bijzondere prestaties zorgen voor orde, veiligheid en gezondheid van inwoners van Nederland. De Award wil erkenning en waardering geven voor hun werk en anderen aanmoedigen hun voorbeeld te volgen. Uitgebreidere informatie is te vinden op de website www.hulpvoorhulpverleners.nl
 
http://ambulancezorg.venvn.nl/Home/tabid/2014/ctl/Details/ArticleID/6807/mid/15086/Uitreiking-HULPVERLENERSAWARD-2012.aspx


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #2 Gepost op: 19 december 2012, 08:40:04
Hulpverleners kunnen hun werk makkelijker doen met rugdekking en support van inwoners van Nederland en om deze reden heeft Hulp voor Hulpverleners de Hulpverleners Award in het leven geroepen. Een jaarlijks terugkerend evenement met als doel onze hulpverleners een hart onder de riem te steken.

In 2012 was het Ton van Geldrop van het Harderwijker politiekorps die de eerste Hulpverleners Award in ontvangst mocht nemen. Op 5 september 2011 redde hij het leven van een suïcidale jongen, waarbij hij zelf nota bene gewond raakte. Reden genoeg voor de jury om Ton te eren met de Award. Hulp voor Hulpverleners wil nu opnieuw zijn trots uitspreken en zijn eigen helden eren. Mensen die onze wereld een stukje beter maken door hun inzet.
Voor wie

In aanmerking voor de Award komen hulpverleners, die zich in hun werk over een langere periode op een bijzondere wijze hebben ingespannen voor de burger en onze samenleving. De hulpverlener is in staat gebleken verstandig en moedig te handelen in veeleisende en risicovolle situaties.
Wie kan aanmelden?

U, als inwoner van Nederland bent onze ogen en oren. U ziet namelijk als geen ander wat er in Nederland plaats vindt. U heeft in het bijzonder waardering voor een hulpverlener die zich heeft ingespannen voor orde, veiligheid en gezondheid. Hulpverleners komen in aanmerking voor de Award wanneer ze aan bovenstaande basis criterea voldoen.

Aanmelden kan nog tot 1 maart 2013
http://www.hulpvoorhulpverleners.nl/hulpverlenersaward2013#


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Citaat
Brandweerman Luciën van den Heuvel overall winnaar Hulpverleners van het Jaar 2013
Onder toeziend oog van ruim 300 hulpverleners is op 24 mei de Hulpverlener van het Jaar bekend gemaakt.  Brandweerman Luciën van den Heuvel  ontving in Enkhuizen de Award uit handen van Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

De jury, onder voorzitterschap van Liesbeths  Spies (voormalig Minister van Binnenlandse zaken) was zeer onder de indruk van de wijze waarop Luciën als centralist rust wist te bewaren, vertrouwen bij een slachtoffer wist te wekken en zijn collega’s de goede aanwijzingen kon geven om de plaats van een brand te betreden. Dat hij zich daarnaast ook als vrijwillige hulpverlener al jarenlang inzet toont naar het oordeel van de jury eens te meer aan hoezeer de hulpverlening Lucien van den Heuvel in het bloed zit.
 
In de beroepsgroep “politie” won het hulpverlenersteam Nicole de Ridder(politie), Kai Bergers(politie), René Heerkens (ambulance). Zij redden als team iemand uit een brandende auto. Ambulanceverpleegkundige Robert Vreugdenhil werd winnaar van de categorie “ambulance“.

De Hulpverleners Award is bedoeld voor hulpverleners/teams, die vanwege bijzondere prestaties zorgen voor orde, veiligheid en gezondheid van inwoners van Nederland. De award wil erkenning en waardering geven voor hun werk en anderen aanmoedigen hun voorbeeld te volgen.Voor een award komen in aanmerking hulpverleners (politie, brandweer, ambulance) welke zich in het werk over een langere periode op een bijzondere wijze hebben ingespannen voor de burger/samenleving. De hulpverlener is in staat gebleken verstandig en moedig te handelen in veeleisende en risicovolle situaties.

bron: Stichting Hulp voor Hulpverleners