reddingsboot inzetverslagen 2005

Auteur Topic: reddingsboot inzetverslagen 2005  (gelezen 27712 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

K.N.R.Mark.

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 279
 • Ieder mens heeft de plicht een ander te helpen!
  • Ouddorpse Reddingsbrigade
Reactie #60 Gepost op: 25 april 2005, 18:09:54
Drukte voor Goereese reddingboten
Zondag heeft de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp de reddingboten van de KNRM stations Ouddorp en Stellendam enkele keren op moeten piepen voor kite-surfers en voor een kajuitjacht. Het begon ongeveer 14.00 uur. Een Belgische kite-surfer aan de buitenzijde van de Brouwersdam was door aflandige wind niet meer in staat om naar het strand terug te keren. De Griend werd gealarmeerd en spoedde zich zo snel mogelijk naar de opgegeven locatie. De reddingboot nam de surfer en zijn materiaal aan boord en bracht hem naar het strand bij de Brouwersdam.
Op de terugweg kreeg, voor de ogen van de bemanning, een andere kite-surfer, dit keer een Duitser, pech met zijn materiaal. Ook die man werd opgehaald en weer aan het strand afgezet, waarna de reddingboot weer kon terugkeren naar het station.
De volgende alarmering door de kustwachtpost was om 15.45 uur voor de Stellendamse Dorus Rijkers. Ook de reddingboot uit Hoek van Holland werd voor dit geval gealarmeerd, maar kon terugkeren zonder hulp te verlenen. Het betrof weer een kite-surfer, nu een Nederlander, die bij het Slufterstrand in de problemen was geraakt. Tien minuten na alarmering voer de reddingboot uit richting Slufter. Na vijf minuten onderweg geweest te zijn kwam de melding binnen dat de man zelf ondertussen op het strand terecht was gekomen, maar dat zijn kite-zeil nog in het water dreef. De Dorus Rijkers voer nog even door, was tien minuten later ter plaatse en juist op dat moment was een boot van de politie bezig het surfmateriaal te bergen, zodat ook deze reddingboot kon terugkeren naar haar station zonder daadwerkelijk hulp te hebben verleend.
De laatste melding van deze dag kwam om 20.40 uur, weer voor de Dorus Rijkers. Het Engelse jacht Alasajana, onderweg van IJmuiden naar de thuishaven Carkhall, met drie personen aan boord, was vastgevaren op de Ooster. Een half uur na alarmering was de reddingboot ter plaatse, zette twee opstappers over op het jacht, maakte een sleepverbinding tot stand en trok het scheepje vlot. Aangezien de motor ook niet goed werkte werd het vaartuig meegenomen naar Stellendam, waar het werd afgemeerd in de buitenhaven. De Dorus Rijkers was ongeveer 24.00 uur weer paraat voor een volgend karwei.

Groetjes Mark.
Zonder redders redden we het niet!!!! http://www.knrm.nl/stations/Stellendam/04Nieuws/


Colin

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 947
Reactie #61 Gepost op: 25 april 2005, 18:15:50
Duitse kotter in problemen

  


Vrijdag 22 april is de reddingboot Adriaan Hendrik in actie gekomen voor een Duitse kotter die zonder voortstuwing rond dreef thv Camperduin. De 7-koppige Duitse bemanning had de kotter een aantal uren eerder opgehaald in Haarlem. De ruim 40-jarige oude kotter was geheel gestript. Het schip had geen navigatieapparatuur, marifoon etc. Met een zeekaart van Frankrijk tot aan Denemarken zonder details, boeien of routes werd koers gezet naar Hamburg. Het enige hulpmiddel wat de bemanning ter beschikking had was een klein handkompasje met alleen de hoofdstreken hierop. Ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering stopte de motor ermee. Met een GSM werd er contact opgenomen met het kustwachtcentrum Den Helder.

De bemanning van Egmond aan Zee werd omstreeks 1635u gealarmeerd en binnen 10 minuten zette de reddingboot koers naar de kotter. Met visuele ondersteuning vanaf de vuurtoren Egmond werd de kotter vrij snel gelokaliseerd. Tegen 1700u lag de Adriaan Hendrik langszij de Duitse Kotter. Twee opstappers van de Adriaan Hendrik stapte over en nam de situatie aan boord op. Er werd overleg gepleegd met de kapitein/eigenaar van het schip. Besloten werd om de 40 ton wegende kotter te slepen richting IJmuiden. De eigenaar werd er wel opgewezen dat het goed mogelijk zou zijn dat er bij het binnenlopen van de haven een bergingssleepboot de kotter van de Adriaan Hendrik zou overnemen.

De sleepverbinding was snel gemaakt en er werd koers gezet naar IJmuiden. De reserve reddingboot Koningin Juliana voer op dat moment ter hoogte van Den Helder en was onderweg naar IJmuiden voor reddingbootdag. Met de Koningin Juliana werd afgesproken dat deze zou komen assisteren bij het slepen. Na een ongeveer een mijl te hebben gesleept kwam er weer leven in de motor van de kotter. Het bleek dat er een afsluiter dicht stond waardoor de dagtank niet meer bijgevuld werd. De kotter kon nu weer haar onverantwoorde tocht voort gaan zetten.

De eigenaar wilde graag Den Helder aanlopen om te bunkeren. Na hem een koers te hebben gegeven naar de verkenningston van het Schulpengat, en hem te waarschuwen om in het Schulpengat goed de boeien aan te houden ivm de ondieptes keert de reddingboot omstreeks 1730u terug naar Egmond.

De Adriaan Hendrik staat om 1800u weer in het boothuis.

bron www.knrm.nl ;)
Groeten, Colin


K.N.R.Mark.

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 279
 • Ieder mens heeft de plicht een ander te helpen!
  • Ouddorpse Reddingsbrigade
Reactie #62 Gepost op: 2 mei 2005, 19:36:43
Eigenwijze watersportersZondagavond 1 mei piepte de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp de bemanning van de Stellendamse reddingboot op om 23.20 uur. Vanuit de vuurtoren was gesignaleerd dat er een bootje op de Hinder lag. Het was niet mogelijk er contact mee te krijgen, zodat aan de Dorus Rijkers werd gevraagd er heen te gaan. Het kajuitjacht uit Veere met een Franse bemanning aan boord, werd om kwart voor twaalf bereikt, maar iedereen aan boord was in diepe rust. Toen er eindelijk iemand aan dek verscheen werd duidelijk dat het daar voor anker was gegaan en van plan was de volgende morgen pas verder te varen naar Scheveningen. Hen werd duidelijk gemaakt dat ze op een plaats lagen, waar wel meer schepen vast kwamen te zitten en dat het wel correct zou zijn als ze zich zouden inmelden bij de kustwacht. Dat begrepen ze wel, maar ze hadden geen marifoon aan boord, waren zich van geen kwaad bewust en waren niet van plan ergens anders te gaan liggen. De reddingboot kon weer terug naar haar station en was even na twaalf uur weer paraat.

Groetjes Mark.
Zonder redders redden we het niet!!!! http://www.knrm.nl/stations/Stellendam/04Nieuws/


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #63 Gepost op: 5 mei 2005, 00:29:43
di 3 mei 's middags om 15.38 komt de melding dat een schip genaamd Fly Catcher op drift is bij de boei E-A2  even west van Lelystad op het Markermeer doordat ze met motorstoring te kampen heeft. In de recordtijd van 6 minuten: 15.44 meldt de Seeker zich via kanaal 16 op weg. om 16.15 meldt de Seeker zich ter plaatse, maar dan blijkt dat de Frans Verkade reeds met de Fly Catcher op weg is naar Monnickendam. Maar de uitruk blijkt niet voor niets omdat de Seeker bij de E-A3 boei via 16 aangeroepen wordt door de tweemaster   "Nautulus" afkomstig uit Huizen, welke ook met motorstoring te kampen heeft en de Hollandse Brug niet bezeild heeft vanwege de Zuiden Wind. Er wordt vastgemaakt en koers gezet naar Huizen, waar men om 19.30 arriveert. De snelheid met sleep bedraagt 7 knoop maximaal, het schip heeft een waterverplaatsing van 8 ton. 

HenkFoto: Johan de Knegt, met het toestel van z'n dochter!


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #64 Gepost op: 5 mei 2005, 00:34:10
terwijl even nagepraat wordt aan boord van de Nautulus komt om 20. 10 uur  via de marifoon van de langszij liggende Seeker een melding van het zeiljacht Olimar dat ze een omgeslagen Spanker, een houten open zeilboot heeft aangetroffen bij de P10 boei op het IJmeer, ten noorden van het eiland Pampus. Een drenkeling heeft ze reeds aan boord genomen, terwijl de ander, -haar echtgenoot, zonder verdere beschermende kleding, alleen een reddingsvest waarvan de rits niet dicht gaat om dat ie het binnenstebuiten heeft aangetrokken- op de romp van het bootje geklommen is om het zo in evenwicht te houden.  Om 20.26 meldt de Seeker zich ter plaatse, RB Naarden is dan ook al gealarmeerd. Een van de bemanningsleden van de Seeker gaat meteen aan boord van de Olimar om zich te ontfermen over de aan boord genomen drenkelinge. De Olimar heeft inmiddels vast gemaakt aan de Spanker en sleept het bootje dat net boven de waterlijn blijft dankzij een paar onder het vooronder geduwde stootwillen onder begeleiding van de Seeker en  even later ook de Ronduit van de RB Naarden voorzichtig naar Durgerdam. De man weigert van het bootje af te komen uit vrees dat het dan zal omslaan en verloren zal gaan. Hij voelt zich goed en houdt het wel vol zegt hij. Onderwijl voorzien wij hem van warme dranken uit de Olimar.  Even later voegt zich de Johanna Smit van de reddingsbrigade Naarden zich ook bij het gezelschap. Om 20.53 arriveren wij gezamelijk in de haven van Durgerdam, de man zit dan al ruim 40 minuten in het water! Geholpen door omstander/watersporters wordt de onfortuinlijke zeiler daar van z'n bootje gehesen. Met de pompen van de Johanna Smidt en de Seeker lukte het de Spanker leeg te pompen, hoewel bij dit type zeilboot een behoorlijke hoeveelheid water door de zwaardkast weer naar binnenstroomt.
Het is niet mogelijk voor een reddingsdienst om iemand te dwingen z'n bootje te verlaten: dat is iemands eigen keus en recht.De route van de Seeker.

Henk


K.N.R.Mark.

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 279
 • Ieder mens heeft de plicht een ander te helpen!
  • Ouddorpse Reddingsbrigade
Reactie #65 Gepost op: 5 mei 2005, 02:23:00
Mooie acties, Henk. Het seizoen is begonnen. ;D
Zonder redders redden we het niet!!!! http://www.knrm.nl/stations/Stellendam/04Nieuws/


uitkijk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 961
 • Dit forum is het helemaal !
Reactie #66 Gepost op: 5 mei 2005, 12:18:32
Helaas ook weer gelijk een triest begin met een MOB, gelukkig wel het stoffelijk overschot geborgen.

Nog even voor Colin, ik begrijp dat je in het Zeeuwse woont, mogelijk hoor je Verkeerspost Ouddorp op 161.850 (kan.25) goed kans dat je daar wel wat reddingboten hoort komend seizoen.

Kees


Colin

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 947
Reactie #67 Gepost op: 6 mei 2005, 11:52:48
Helaas ook weer gelijk een triest begin met een MOB, gelukkig wel het stoffelijk overschot geborgen.

Nog even voor Colin, ik begrijp dat je in het Zeeuwse woont, mogelijk hoor je Verkeerspost Ouddorp op 161.850 (kan.25) goed kans dat je daar wel wat reddingboten hoort komend seizoen.

Kees

Ik heb dat al een keer geprobeerd maar onze ontvangs is nogal beperkt want we hebben nog geen antenne.
Toch bedankt. :D ;)
Groeten, Colin


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #68 Gepost op: 6 mei 2005, 13:38:57
hebben nog geen antenne.
Toch bedankt. :D ;)

Dan wordt het wel moeilijker...  ;D

Henk


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #69 Gepost op: 6 mei 2005, 17:07:56
Nog even een nagezonden foto (uit de telefoon...) van de mijnheer op de Spanker:

De voorstag was gebroken, vandaar die achteroverhangende mast .
Henk