reddingsboot inzetverslagen 2005

Auteur Topic: reddingsboot inzetverslagen 2005  (gelezen 27634 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Colin

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 947
Reactie #80 Gepost op: 14 mei 2005, 12:30:45
Heb je dat ook bij ander posts in dit onderwerp bijvoorbeeld die van brw_sluis over die kotter die gekenterd was???
Groeten, Colin


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #81 Gepost op: 14 mei 2005, 21:07:30
Ja, dat gaat ook niet helemaal goed...

Henk


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #82 Gepost op: 17 mei 2005, 12:09:53
Dieven bijbootje  gesnaptMaandag 16 mei 2005.

Om 16.42 uur zag de Cobra, een hulpverleningsboot van Jachtservice Huizen een rubberbootje met motorpech drijven (want de kap was van de motor) in het eiland de Schelp met aan boord twee jongens van ong 16 jaar, die kennelijk naar het bootje gezwommen waren, want ze waren doorweekt. 
De seeker was naast het eiland en kwam even kijken, net als de politieboot, de P253 van regio Flevoland.

Hoewel de jongens eerst geen hulp wilden en zeiden het bootje zwemmend naar de kade te willen slepen, vroegen ze toch om een sleepje naar de kant. De Cobra sleepte hen naar de wallekant van het eiland, waar twee zeilboten gevuld met zo'n 10 tal jongelui op hen wachtten. Bij het afmeren van het rubberbootje vroeg de schipper van de Cobra nog wie de eigenaar was van het bootje, waarbij een van de jongens de vinger op stak.

Gestolen!

De cobra vertrok en later wilde ook de Seeker de doorgang in het eiland verlaten  maar werd aangeroepen door een luxe jacht. De schipper daarvan wees op het rubber bootje en riep dat het zojuist een paar mijl verderop in Almere Haven gestolen was. Hij en nog 4 andere jachten waren er naar op zoek.
Direkt riep de Seeker voor assistentie de P253 op, die nog in de buurt moest zijn. Ook de Cobra werd terug geroepen. De jongeren  sloegen bij het binnenvaren van de politieboot op vlucht en wilden het eiland aan de achterkant zwemmend verlaten, Natuurlijk had de Seeker dat in de gaten en omdat het een eind zwemmen is in het koude water koos ze voor de veiligheid postie tussen het eiland en de wal, waarna de jongeren het plan lieten "varen" en zich bij hun makkers en de politie voegden. De namen van de jongeren werden genoteerd en de ouders ingelicht. De eigenaar werd voor een verklaring door de Seeker opgehaald en naar het eiland gebracht.

Onschuldig  ???

In eerste instantie verklaarde de agenten dat de jongens die het bootje meegenomen hadden niet strafbaar (310) waren omdat ze verklaarden het bootje "gevonden" te hebben, het lag immers niet op slot. Maar omdat ze tegen ons hadden verklaard de eigenaar te zijn, was er toch sprake van art 321:
Citaat
Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toeëigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie
[/i] volgens één van de kennisen van de eigenaar, ook een politieman. 

Nog wat merkwaardige feiten, die mij niet geruststelden omtrend de samenwerking tussen de diverse diensten: de eigenaar werd nadat hij via 112 liet weten bestolen te zijn van een bootje keurig doorverbonden met politie te water Amsterdam. Maar de P253 die zag dat het gestolen bootje niet wilde starten (naar later bleek door het ontbreken van de sleutel!  ;D ) en tot opluchting van de jongens doorvoer, bleek tot hun eigen ontsteltenis niet op de hoogte van de diefstal, hoewel ze wel was ingemeld bij driebergen als "varende eenheid".

Maar deze politieboot was weer wèl uitgerust met marifoon, waarmee dan ook ijverig "IJmuiden Rescue"  aangeroepen werd  ;D.

het MP3 bestandje van het radio verkeer, (ook de porto verbinding tussen Orca en de Seeker) staat hier

Henk


Colin

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 947
Reactie #83 Gepost op: 17 mei 2005, 16:12:12
IJMUIDEN RESCUE!! :o Het is al een paar jaar Den Helder Rescue. Dat die agenten dat nog niet weten. ;D ;D Was jij dat Henk, die ik op de Mp3 hoorde?
Groeten, Colin


Jerommeke

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 17,683
 • Blauwe Motormuis
Reactie #84 Gepost op: 17 mei 2005, 16:15:37
vraagje, wat is de frequentie waar op jullie zitten?
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


vistuig

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 447
  • KNRM Dordrecht
Reactie #85 Gepost op: 17 mei 2005, 17:18:29
Hier de foto's nu kan je ze zien als je de link volgt

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0208jr.jpg

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0212tw.jpg

Wel spannend boeven vangen. Maar de communicatie vind ik een beetje rommelig
en in alle gewesten  wordt de stem van het water  met zijn eeuwige rampen  gevreesd en gehoord


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #86 Gepost op: 17 mei 2005, 18:48:03
Hier de foto's nu kan je ze zien als je de link volgt

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0208jr.jpg

http://img200.echo.cx/my.php?image=afb0212tw.jpg

Wel spannend boeven vangen. Maar de communicatie vind ik een beetje rommelig

Wat een joekel!!


En over rommelig, ik ben al blij dat je het een BEETJE rommelig vindt: wij zijn het boevenvangen niet gewend en de politie komt bijna nooit op 16, die zijn dat weer niet gewend. Bovendien hebben de andere boten op de Randmeren bijna geen bereik. (En ons eigen gesloten radio verkeer heeft niet zoveel gebruikers, dan kan het wat minder gediciplineerd.)

De frequentie jerommekeaalsmeer weet ik niet, daar heb ik geen verstand van.

En Colin, op de Seeker dat ben ik ja. Maar dat dacht je al ;)

Toen wij de eigenaar op gingen halen, heb ik het jacht verder naar de Schelp gevaren. Koffie, koek, fijn zitten, mooi kijken  ;D.  (want zo hoog kun je het goed overzien). De motor hoort je niet, dat is wel vreemd.

Ja...., dat heeft ook wel wat  8)...

Henk


vistuig

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 447
  • KNRM Dordrecht
Reactie #87 Gepost op: 17 mei 2005, 19:25:02
Dat dacht ik nou ook toen ik hem de eerste keer zag. "Tering, moet ik dat gaan slepen"  :laugh:

Frequentie VHF 16 is 156.800 MHz
en in alle gewesten  wordt de stem van het water  met zijn eeuwige rampen  gevreesd en gehoord


K.N.R.Mark.

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 279
 • Ieder mens heeft de plicht een ander te helpen!
  • Ouddorpse Reddingsbrigade
Reactie #88 Gepost op: 17 mei 2005, 20:05:43
Watersporters bezorgen KNRM werk

Rondom de afgelopen Pinksterdagen heeft de Kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp verscheidene keren de bemanning van een reddingboot opgepiept voor een hulpverlening, zowel op de Noordzee, als de Grevelingen en het Haringvliet. Het begon op vrijdag 13 mei 12.50 uur. Er was een surfplank met zeil drijvende aangetroffen in de buurt van de buitenbanken. Ter plaatse aangekomen werd er niets aangetroffen. De reddingboot heeft daarop enkele zoekslagen gemaakt. Aangezien het weer verslechterde en het door de schuimkoppen moeilijker werd te zoeken is de reddingboot, na overleg, teruggekeerd naar haar station.
Onderweg naar binnen kwam er weer een melding, waarvoor ook de Ouddorpse Griend werd gealarmeerd. Er was een kite-surfer in de problemen bij de Brouwersdam. Onderweg daarheen kwam de melding dat deze surfer op sleeptouw was genomen door een kano. De Griend was daar inmiddels ook al gearriveerd en met de man bleek het verder geheel in orde te zijn, zodat de Dorus Rijkers zijn terugweg naar Stellendam vervolgde.
Even later werd de Griend weer opgeroepen, weer voor een kite-surfer aan de buitenkant van de Brouwersdam. Ook deze man kon met behulp van anderen aan de kant komen. De reddingboot heeft het kite-zeil opgepikt en aan wal gebracht.
De volgende dag, zaterdag 14 mei, piepte de Kustwachtpost de Griend weer op om 12.30 uur. Er was een zeilbootje omgeslagen voor de Ouddorpse haven, op de Grevelingen. De opvarenden werden door een motorbootje aan wal gebracht en ook hier werd het bootje door de mannen van de Griend in de Ouddorpse haven aan wal afgeleverd.
Een paar uur later, 15.55 uur, was de reddingboot voor het Haringvliet aan de beurt. De Willemtje was bezig met een oefening toen de bemanning zag dat een motorbootje, met één opvarende, bij het Quackjesstrand te maken kreeg met motorstoring. Het bootje werd op sleeptouw genomen en afgeleverd bij de trailerhelling aan het strand.
Zondag 15 mei werd om 17.30 uur de Willemtje weer opgepiept, nu voor een tien meter lang kajuitjacht, met 2 personen aan boord, dat aan lager wal geraakt was nabij Middelharnis. De reddingsbrigade was daar ook al aanwezig, maar die kon het bootje niet vlot krijgen. De Willemtje is er heen gevaren en door gezamenlijke inspanning van reddingsbrigade en KNRM mensen gelukte het dit scheepje vlot te krijgen en naar dieper water te slepen, waarna het zijn weg zelf weer kon vervolgen.
De reddingboot was net met deze klus klaar, toen zij daar vlakbij een ander jacht zagen, ook weer met 2 opvarenden, dat ook vastraakte. Er direct heen gevaren. Dit kajuitjacht van 7 meter lengte zat nog maar net vast en kon vrij gemakkelijk los komen. Ook dat jacht kon zelf zijn weg weer vervolgen. De reddingboot kon weer terugkeren naar de binnenhaven van Stellendam en was daar 19.00 uur weer paraat.

Groeten Mark.
Zonder redders redden we het niet!!!! http://www.knrm.nl/stations/Stellendam/04Nieuws/


Colin

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 947
Reactie #89 Gepost op: 17 mei 2005, 20:42:19
IJmuiden 14 Mei 2005
Twee personen 1,5 uur op omgeslagen catamaran gezeten.

  
  


Zaterdag 14 mei 2005 tegen 17.00 is de reddingboot Koos van Messel gealarmeerd voor een omgeslagen catamaran. De catamaran dreef een mijl of drie uit de kust ter hoogte van Castricum. De zeilers hadden zich op de drijvers in "veiligheid" gesteld.
De melding kwam van het jacht BOHEMIA die de catamaran (een hobby cat) gepasseerd was maar deze kon hen geen hulp bieden. De plaatselijk omstandigheden waren:  wind Noord 6 beaufort  met golfhoogtes van 2 Meter.
De ook gealarmeerde reddingboot de Donateur van Wijk aan Zee was als eerste ter plaatse en zette gelijk twee man over ter assistentie om de cat weer recht te trekken.
De twee opvarenden een man en een vrouw  worden aan boord van de KvM gehaald, en voorzien van warme thee en chocomel, ze hadden anderhalf uur  op de omgeslagen cat gezeten. Ze waren niet echt onderkoeld maar rillerig.
Na diverse pogingen om de boot met bemanningen van de Koos van Messel  en de Donateur recht te krijgen besloten om de cat recht te trekken met een koptouw op de Koos van Messel.
Na de derde poging lukte het, maar eenmaal weer rechtop, pakte de wind de cat en blies hem richting strand. Gelukkig was ze opdat moment bemand was door opstappers van de Koos van Messel, Ad en Roy die later per auto naar IJmuiden zijn terug gebracht.
De twee opvarenden van de cat zijn binnen de pier door de Donateur overgenomen en heeft hen naar het strand van Wijk aan Zee gebracht.

 
 
  
 
bron www.knrm.nl
Groeten, Colin