Veiligheidsregio benadrukt belang van veiligheidsanalyses

Auteur Topic: Veiligheidsregio benadrukt belang van veiligheidsanalyses  (gelezen 1819 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Veiligheidsregio benadrukt belang van veiligheidsanalyses  

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) vraagt bedrijven meer aandacht te besteden aan brandveiligheid. Aanleiding voor dit advies is een onderzoek dat de VRR verrichtte naar een brand eerder dit jaar in een bedrijfspand op bedrijventerrein Rotterdam Noord-West.
Om er zeker van te kunnen zijn dat de vitale processen van een bedrijf door kunnen blijven gaan, moeten ondernemers ook kijken naar de brandveiligheid van het gebouw waarin ze zitten. De VRR adviseert een grondige risicoanalyse van het complete gebouw te maken en te  investeren in risicobeheersing.

De brand die begin april woede in een bedrijfspand waarin ook de firma Vodafone gevestigd was, richtte veel schade aan. In een groot deel van Nederland vielen de telefoonverbindingen van abonnees van Vodafone weg. De brandweer, onderdeel van de VRR, concludeert in het rapport dat het gebouw aan alle bouwtechnische brandveiligheidseisen voldeed. Verder had het telecombedrijf zelf stevige brandveiligheidseisen getroffen in het eigen deel van het pand. Ook het buurbedrijf in hetzelfde gebouw voldeed aan de geldende regelgeving. Het had een ‘laag risicoprofiel’ waarvoor geen bijzondere brandveiligheidseisen golden.

Dat de brand toch zo’n grote schade kon aanrichten is volgens de VRR vooral het gevolg van gemiste kansen op het gebied van pro-actie en preventie. De brand ontstond niet in het pand van Vodafone, maar bij het buurbedrijf. Door het ontbreken van een brandmeldinstallatie bij dat bedrijf kon het vuur zich langere tijd ontwikkelen en werd de brand pas ontdekt toen de rook al doordrong in het naastgelegen bouwdeel van Vodafone. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was de brand al uitslaand.

http://www.brandveilig.com/nieuws/veiligheidsregio-benadrukt-belang-van-veiligheidsanalyses-36047

Kun je van bedrijven verlangen ook de brandveiligheid in de gaten te houden als het om hun buren gaat?