GroenLinks wil burgerinspecties bij chemiebedrijven

Auteur Topic: GroenLinks wil burgerinspecties bij chemiebedrijven  (gelezen 746 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 8 juli 2012, 20:17:06
GroenLinks wil burgerinspecties bij chemiebedrijven

GroenLinks wil burgerinspecties bij gevaarlijke chemiebedrijven mogelijk maken. Burgers moeten op de overheid kunnen vertrouwen voor hun veiligheid. De handhaving bij grote chemiebedrijven laat nog steeds te wensen over. Ook nu nog, anderhalf jaar na de grote brand bij Chemie-Pack te Moerdijk. Na elke ramp wordt er tijdelijk wat strenger gehandhaafd, zoals vandaag blijkt uit onderzoek van de NOS.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil burgers de mogelijkheid geven mee te kijken naar de veiligheid van chemiebedrijven.

Van Tongeren: “Er wordt veel te weinig gebruik gemaakt van de expertise van mensen die vlakbij chemiebedrijven wonen. Zij zijn direct betrokken, zij ruiken en zien het vaak als eerste als er iets ongebruikelijks is bij een lokaal chemiebedrijf. De overheid is verantwoordelijk voor adequate handhaving. Betrokken burgers kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.”

Op initiatief van GroenLinks liet de regering onderzoek doen naar de veiligheid in de chemiesector. Daaruit bleek dat veel bedrijven de regels overtreden. Na een grote ramp wordt er tijdelijk wat beter opgelet maar na verloop van tijd zakt de aandacht voor veiligheid weer af. Daarbij komt dat deze regering bezuinigt op handhaving en veiligheid.

Van Tongeren: “Met burgerinspecties kunnen we de druk op de ketel houden. Dat is ook in het voordeel van bedrijven die zichzelf wel aan de regels houden. Zij kunnen tijdens de burgerinspecties laten zien wat ze doen om mens en milieu te beschermen. Voor bedrijven die de regels overtreden is het een extra reden om orde op zaken te stellen. Anders zullen ze te maken krijgen met een stroom aan kritische vragen en negatieve publiciteit. Een win-win situatie dus.”

GroenLinks gaat na de zomer zelf beginnen met burgerinspecties. Van Tongeren zal samen met raadsleden, Statenleden en betrokken burgers een aantal risicobedrijven bezoeken. GroenLinks gaat in de Tweede Kamer voorstellen om burgerinspecties mogelijk te maken als aanvulling bij toezicht en handhaving in de chemiesector.

 http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/86075

Zijn dit wenselijke ontwikkelingen, dat burgers bij risicobedrijven gaan inspecteren?
Heeft een burger wel genoeg kennis van zaken om een goed oordeel te kunnen geven?
Piles

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,158
Reactie #1 Gepost op: 8 juli 2012, 20:20:03
Thermos schiet gelijk door m'n hoofd: mensen roepen daar al tijden dat het mis is, maar de overheid doet er toch niks mee.

Gebrek aan kennis, gebrek aan dwang door burgers (de overheid zal uiteindelijk toch de sancties moeten regelen), waardeloos idee dus. Maarja, het is verkiezingstijd hè...


sylvester1986

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 8 juli 2012, 20:24:16
Toch geen burgerinspecties zoals men op Volkel deed?  :P