Reddingsbrigade Egmond: 44 reddingen uit mui

Auteur Topic: Reddingsbrigade Egmond: 44 reddingen uit mui  (gelezen 3726 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

IfOnly

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 33
Reactie #10 Gepost op: 15 augustus 2012, 23:47:56
En iedereen die op het strand staat weet dat het soms heel snel kan gaan, zeker als bepaalde lokale omstandigheden gevaarlijk zijn... Je kan niet overal mannetjes hebben, en ook zeker niet iedereen luistert naar ons.

En dan kan je met alle macht incidenten willen voorkomen, soms zijn de stromingen zo enorm verraderlijk dat het af en toe gewoon fout gaat. Wij hebben ook laatst een week lang bijzonder veel drenkelingen gehad vanwege sterke muien, ondanks dat er continue looppatrouilles aan de waterlijn staan om mensen te verwijzen, er boten stand-by liggen etc. Wat je je eerder moet afvragen is wat zou er gebeurd zijn als de RB er niet geweest was, dan had je misschien wel 2x zoveel drenkelingen gehad, die minder rooskleurig uit de strijd waren gekomen...

Hulde aan de collega's daar ter plaatse die deze mensen in veiligheid hebben gebracht!!!

Wat dacht je van lokale omstandigheden (bodemgesteldheid, weer, stromingen etc) die zeker op zee van plek tot plek, en dag tot dag kunnen verschillen...

Zonder de RB af te willen vallen, als zelfs je buurbrigades zich gaan afvragen hoe ze aan deze aantallen komen speelt er waarschijnlijk toch iets meer. Het argument dat de zee van plek tot plek en dag tot dag verschilt is maar ten dele waar, en wordt graag aangehaald in dit soort situaties. dat is mij wat te kort door de bocht.

Het inspelen op veranderingen is juist een belangrijke, zo niet het belangrijkste onderdeel van de preventieve taak. Wat mij intrigeert is het grote aantal reddingen op één specifieke locatie, terwijl daar uit vergelijking met soortgelijke locaties geen duidelijke reden voor bestaat. Als RB Egmond claimt dat het allemaal echte reddingen zijn dan verschilt er iets in de uitvoering van de bewakingstaak in vergelijking met die op andere, vergelijkbare locaties. En dat verschil uit zich in redelijk negatieve cijfers voor RB Egmond.

Dat deze cijfers als positief worden uitgelegd is vanuit PR oogpunt begrijpelijk maar vanuit statistisch oogpunt roept het nogal wat interessante vragen op.


dannyknaap

  • Strandwacht Almeerse Reddings Brigade
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 65
  • Zin in bewakingsseizoen 2014!
Reactie #11 Gepost op: 16 augustus 2012, 18:49:59
Dat is niet waar het om gaat. Als een RB zo vaak mensen uit een mui moet halen wordt de preventieve taak niet goed uitgevoerd. En deze taak wordt vaak aangehaald als het over bestaansrecht van RBs gaat. Die moet je dus niet verzaken. Als een gemeente zwemwater af gaat zetten heeft de RB gefaald in zijn preventieve taak, om wat voor reden dan ook.

Dus is het niet handig om zoveel reddingen te publiceren, dat werkt eerder in je nadeel.

Egmond claimt voor de bewuste week in zijn eentje 60% van alle reddingen in NL te hebben uitgevoerd, da's vragen om scepsis. En die blijft dan ook niet uit.

Preventie=preventie. Wie zegt dat er niet preventief is gehandeld? Kan mensen niet dwingen!
Al mijn uitspraken zijn strikt persoonlijk en dus NIET functiegebonden!


IfOnly

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 33
Reactie #12 Gepost op: 16 augustus 2012, 22:45:48
Dat is een behoorlijke dooddoener. Maar goed, zonder onderzoek of reactie van direct betrokkenen verzand alles in speculatie. En daar wordt niemand wijzer van.


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #13 Gepost op: 22 augustus 2012, 15:11:41
"Redding uit mui".

Ja ja waar hebben we het over? Een aanwijzing van een medewerker van een reddingsbrigade, dat iemand niet op een bepaalde plek moet gaan zwemmen, omdat er in een mui een gevaarlijke stroming is of hebben we het over een fysieke redding, waarbij de persoon (tijdelijk) onder water is geweest en waarbij de zwemkwaliteiten van de persoon lager liggen dan de zelfredzaamheid.

Enige tijd geleden assistentie moeten leveren aan een zelfde soort incident in de genoemde badplaats. De gehele regio Noord-Holland Noord en Kennemerland worden leeggetrokken vanwege een groot aantal personen in een zelfde mui. Vervolgens blijkt dat er 1 persoon HVS heeft en de rest . . . . . . . . . .
Elke hulpverlening start met communicatie.


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reactie #14 Gepost op: 23 augustus 2012, 12:04:54
"Redding uit mui".

Ja ja waar hebben we het over? Een aanwijzing van een medewerker van een reddingsbrigade, dat iemand niet op een bepaalde plek moet gaan zwemmen, omdat er in een mui een gevaarlijke stroming is of hebben we het over een fysieke redding, waarbij de persoon (tijdelijk) onder water is geweest en waarbij de zwemkwaliteiten van de persoon lager liggen dan de zelfredzaamheid.

Er is binnen Reddingsbrigade Nederland een richtlijn opgesteld over wat een redding is en wat niet. Wat dat precies is weet ik niet uit m'n hoofd, maar het komt er op neer dat het moet gaan om een levensbedreigende situatie. In de praktijk zie je dat "fysieke" oppervlakte reddingen daar onder vermeld worden, maar een verwijzing.... Tsja dan heb ik ook al 150 reddingen op m'n naam staan deze zomer...