En Joost, had je al een antwoord?
Sorry, ik was even lekker op vakantie in Frankrijk, maar het forum kent geen out-of-office-reply
Ik ben het zeer zeker met IfOnly eens dat de krachten veel meer gebundeld moeten worden en dat dit voor een deel ten koste gaat van het democratisch model. Ik ben het er ook mee eens dat de democratie op dit moment te bureaucratisch werkt en soms teveel gepolder oplevert. Ik vind overigens dat de problemen bij de implementatie van de nieuwe opleidingen niet terug te voeren zijn op het democratisch model, maar op een cultuurprobleem, daar zal ik hier niet ook nog over uitweiden
Doruz, de Reddingsbrigades die je noemt zijn in mijn ogen niet de typische 'Reddingsbrigade', maar altijd de outsiders geweest, op Dordrecht na dan. Ik heb enkele jaren terug enkele heren van volgens mij Medemblik gesproken op een bijeenkomst waarin ze hun beklag deden over de bond. Maar toen ze beschreven wat ze deden en hoe ze georganiseerd waren, was het meer de beschrijving van de KNRM-station met een Reddingsbrigade-logo erop. Dan kan ik heel goed begrijpen dat je je niet thuis voelt bij RN en dat je het idee hebt dat ze niks voor je doen. Ik denk dat zij echt beter af zijn bij de KNRM en de juiste keuze hebben gemaakt.
Dordrecht is wat mij betreft daarop de uitzondering, want dat was wel een typische Reddingsbrigade die op alle onderdelen actief was. Zij hebben er voor gekozen om hun alarmploeg onder te brengen bij de KNRM om begrijpelijke redenen (financieel, opleiding, ondersteuning). De Reddingsbrigade is gewoon blijven bestaan en verzorgt nog de zwembadopleidingen, maar ook de bewaking van evenementen etc. Die hebben dus ook gewoon nog boten, schippers etc. Je hebt het dus maar over een klein onderdeel, misschien 5% van hun mensen die over is naar de KNRM. En dat kunnen 'de brigades' dus niet tegenhouden, want iedere brigade is eigen baas en met z'n allen zijn we baas over RN. En als de leden van 1 brigade er voor kiezen om een onderdeel van hun eigen vereniging af te splitsen, dan kunnen en mogen zij dat doen. Andersom kunnen de brigades ook niet gezamenlijk besluiten om allemaal hun alarmploeg naar de KNRM af te stoten: dit zal iedere brigade met zijn eigen leden moeten besluiten.
En het voorbeeld van Dordrecht is voor mij heel belangrijk: zo ziet namelijk de meerderheid van de Reddingsbrigades eruit. En het grootste deel wil absoluut niet wat Dordrecht heeft gedaan: een splitsing tussen de (jeugd)opleidingen, de sport, de preventieve bewakingen van strand(baden) en evenementen en dat laatste kleine stukje: de alarmploeg. In onze brigade gaat het over 12 mensen op ruim 300 leden, wat doet de KNRM met die andere 288? In een beleidsstuk van enkele jaren terug van RN is met onderzoeken onderbouwd waarom het ook belangrijk is voor de organisatie om het niet te splitsen. Ik sta daarachter, onze brigade staat daarachter, en volgens mij de meeste brigades. Vooral de brigades die niet aan de kust of de Randmeren zitten, moeten een totaalvereniging zijn om voldoende aanwas te krijgen en te houden voor het bewakingswerk.
En dan kom je ook weer terug op die democratie: ik begrijp heel goed dat je, om een serieuze partner in de hulpverlening te zijn, voor dat stukje alarmploeg/KNRM een sterke sturing nodig hebt. En misschien ook nog wel voor de (strand)bewaking). Maar voor (jeugd)opleidingen en sport? Volgens mij zijn alle grote sport- en jeugdorganisaties in Nederland georganiseerd als democratische vereniging, kijk naar de KNVB, Scouting Nederland of EHBO Nederland.
En dan zit je dus wel met een groot dilemma: je wil niet splitsen, maar de verschillende pijlers van je organisatie vragen eigenlijk om een ander type sturing. Ik ben er uiteindelijk wel een voorstander van om 1 reddingsorganisatie te hebben in Nederland, maar dan wel een totaalorganisatie: zwemschool, reddingssport, reddingsopleidingen, kennisinstituut, strandbewaking, reddingsdienst én rampenbestrijding. Alleen op die manier bundel je namelijk alle krachten die er nu actief zijn op dit gebied en kom je met al die vrijwilligers echt een stap verder.
Zoals ik eerder al aangaf zet ik de beelden die ik schets af en toe wat scherper aan om een punt duidelijk te maken. Het werken voor de directeur van de KNRM zal echt geen straf zijn, misschien is het wel een hele aardige vent (ik ken hem niet?). En voor een opstapper zal het waarschijnlijk ook niet boeien welk logo er op zijn pak staat. Maar het gaat om cultuur, om drijfveren, om een vrijwilliger die gewend is dat de beslissingsbevoegdheid laag in de organisatie ligt. Iedere brigade koopt lekker zijn eigen boot, zelf gekozen, zelf betaald. Niet efficient, waarschijnlijk niet goedkoop, maar als je morgen zegt: "dat mag niet meer want het hoofdkantoor heeft anders beslist" dan denk ik dat er bij ons een hoop leden gaan lopen. Gewoon, vanwege de verandering.
Daarom is er nog een lange weg te gaan, veel verschillen te overwinnen en vooral nog veel meer begrip voor elkaar nodig. Ik hoop dat ik daar hier weer een stukje aan bijgedragen heb!