Lange opkomsttijd zet kazerne Bodegraven buiten spel

Auteur Topic: Lange opkomsttijd zet kazerne Bodegraven buiten spel  (gelezen 21118 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #20 Gepost op: 29 december 2012, 16:36:06
Tja, of de regio is zelf niet zeker geweest van hun zaak. Op papier kunnen secondes of minuten dat een ander korps eerder terplaatse kan zijn heel erg mooi lijken. De praktijk daarin tegen kan iets heel anders uitwijzen. Cijfertjes op papier daar heb je niets aan bij een uitruk, daar kun je gigantisch hard mee op je gezicht gaan, omdat de praktijk anders blijkt te zijn.
En als blijkt dat het eigen korps tot op heden tot volle tevredenheid heeft gefunctioneert kan dat reden zijn om alles even te laten voor wat het is. De burger heeft immers ook recht op zekerheid dat de brandweer terplaatse komt.


maarten93

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 819
Reactie #21 Gepost op: 12 april 2015, 13:27:41
Nieuwe locatie brandweerkazerne in Bodegraven
07-04-2015
bron: Van de redactie http://www.digitalebodegraafsekrant.nl
 
Bodegraven - Het college van B en W van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft besloten medewerking te verlenen aan Brandweer Hollands Midden voor een nieuwe plek voor de brandweerkazerne van Bodegraven. Het gaat hierbij om een locatie aan de Groene Zoom, achter het Shell-tankstation aan de Goudseweg. Deze biedt de beste ruimtelijke uitgangspunten om te blijven voldoen aan de zorgnormen van de brandweer.

Portugalweg
Vanuit de huidige brandweerlocatie aan de Portugalweg kan de brandweer niet voldoen aan de zorgnormen. De brandweer heeft de gemeente daarom verzocht om medewerking te verlenen in een zoektocht naar een locatie in de wijk Broekvelden of nabij de Goudseweg. Burgemeester Christiaan van der Kamp: “De brandweer heeft hierbij twee locaties als meest geschikt beoordeeld. Dit betreft het terrein naast sporthal de Sporthoeve aan de Vromade of op het terrein aan de Groene Zoom achter het Shell-tankstation aan de Goudseweg. De laatstgenoemde blijkt de beste optie.”

Alternatieven
In een eerdere zoektocht waren ook het terrein aan de Grutto bij het trapveld en het terrein tegenover De Zon aan de Eiber als alternatieve locatie voorgesteld. De brandweer oordeelde op basis van berekeningen dat deze locaties minder geschikt zijn om de brandweernormen waar te maken. De aanrijtijd vanaf deze twee locaties naar het noordelijk deel van het dorp Bodegraven wordt beduidend langer dan vanaf de locatie Groene Zoom. Arjan Stam, directeur Incidentbestrijding Brandweer Hollands Midden: “Wij zijn met deze plek zeer tevreden. De kazerne ligt op een strategischere plek in de gemeente en de vrijwilligers kunnen buiten kantoortijden sneller op de kazerne zijn.”

Oorspronkelijk woningen
Op het terrein achter het Shell-station waren oorspronkelijk woningen gepland. Hier is vanaf gezien door de huidige lagere vraag naar woningen. Op dit moment is het betreffende stuk grond tijdelijk in gebruik als trainingsveld door Voetbalvereniging Bodegraven. Binnenkort organiseren de gemeente en Brandweer Hollands Midden een informatieavond voor omwonenden.
 
Kosten
De kosten van de nieuwebrandweergarage zijn niet voor de gemeente maar voor de veiligheidsregio.


Brandpreventje

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,469
Reactie #22 Gepost op: 12 april 2015, 20:14:56
Goed nieuws voor de kazerne Bodegraven, een nieuwe kazerne op een gunstige locatie! Gefeliciteerd.


Brandpreventje

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,469
Reactie #23 Gepost op: 29 mei 2015, 12:11:13
Kijk de voorbereidingen gaan gestaag door. Een geluk bij een ongeluk dat de 2e TS en de HV van Bodegraven verdwijnen, zo hoeft het een niet grote kazerne te worden. Opstelplaats voor een TS en DB is voldoende volgens mij.

Informatieavond nieuwe brandweerlocatie Goudseweg

Bodegraven - Op 15 juni is er een informatieavond voor inwoners over de verplaatsing van de brandweerkazerne. Bij de gemeente waren vele vragen binnengekomen. De nieuwe brandweerkazerne komt achter het Shell-tankstation aan de Goudseweg met een uitrit aangesloten op de Goudseweg. De reden om de brandweerkazerne te verplaatsen is de in 2013 ingevoerde Kazerne Volgordetabel (KVT), die als uitgangspunt hanteert dat elke burger recht heeft op de brandweer die het snelst ter plaatsen kan zijn. Zo rukt de brandweer van Zwammerdam en Reeuwijk tegenwoordig ook uit naar Bodegraven. De brandweer van Bodegraven lukt het wel om overdag snel uit te rukken maar in de avond en nacht duurt het vaak te lang volgens de nieuwe regels. De veiligheidsregio heeft daarom besloten een nieuwe kazerne te bouwen op een plek die sneller bereikbaar is dan de huidige kazerne.

De nieuwe kazerne zal de Veiligheidsregio zelf bouwen en financieren. Omdat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd duurt het nog enkele maanden voordat de bouw van start kan gaan. De planning is nu dat de nieuwe kazerne eind 2016 in gebruik wordt genomen. De omliggende bewoners krijgen een persoonlijke uitnodiging.
(Bron: http://www.digitalebodegraafsekrant.nl/)