Handleiding incidentenboard Nederland

Auteur Topic: Handleiding incidentenboard Nederland  (gelezen 84930 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Hulpverleningsforum

 • Forum Moderator
 • Senior gebruiker
 • *****
 • Berichten: 1,057
  • HVforumNL
Gepost op: 10 september 2012, 09:56:12
Handleiding voor het posten in "Incidenten Nederland"

In dit board staan actuele (en een archief van) opgeschaalde incidenten in Nederland, met daarin alle bijbehorende P2000 meldingen, betrouwbare tweets en foto's behorende bij het incident.

Serieuze P2000 meldingen die opvallen of waarover je een specifieke vraag hebt kun je plaatsen in topic P2000 berichten 2018
Vergeet niet je vraag erbij te vermelden, zie verder het eerste bericht in het topic voor meer informatie.

Heb je alleen een kort stukje nieuws zonder foto’s en/of P2000-meldingen, plaats dit dan in het topic Uit de media 2018

Incidenten buiten Nederland worden geplaatst in "Incidenten buitenland"

 • Opschalingen
Bij een incident dat de opschalingskwalificatie 'middel', 'groot', 'zeer groot' of een 'GRIP (1 t/m 4) classificatie' heeft, mag er een apart topic gemaakt worden, alwaar vervolgens foto’s en/of persberichten geplaatst of gewoon gediscussieerd kan worden over het incident. Voor de VR Utrecht geldt dat de meldingsclassificatie niet (meer) in de P2000 melding staat. Zodra duidelijk is dat het om een opgeschaald incident gaat, geldt hetzelfde.

NB: Onderstaande meldingen vallen natuurlijk niet onder "opschaling" :

p2kflex
19:22:06 19-08-10GROUP-1PRIO 2 Wegdek Reinigen (Brandweer Opsch.: kleine hulpverl.) : OUDE KRUISBERGSEWEG ZELH 8531
p2kflex
14:39:32 21-08-10GROUP-1PRIO 1 8031 0290 OGS (OPSCHALING: klein) A8 R - COENTUNNELWEG ZAANDAM


 • Topictitel
Bij het openen van een nieuw topic dient de titel als volgt opgebouwd te worden:

GRIP x (indien van toepassing) Kwalificatie+soort incident (bijv. Zeer grote brand) wat betreft het (bijv. woning of bedrijfspand) bijzonderheden (indien van toepassing, bijv 2 slachtoffers) Straatnaam (zonder huisnummer) - Plaatsnaam datum (opbouw DD-MM-JJJJ)

Dus een melding kan er zo uitzien:

GRIP 5 Zeer grote brand (verzorgingstehuis) twee mensen vermist Vierlindenstraat - Nergenshuizen 23-12-2011

 • Plaatsen van P2000-berichten
Let er bij het plaatsen van P2000-meldingen goed op dat er geen privacygevoelige informatie in staat. Het feit dat deze via P2000 verzonden worden betekent niet dat dat ook op dit forum dient te belanden! Denk hierbij aan telefoonnummers, (achter)namen, etc. Verwijder deze aub of verander het in sterretjes.

Het is niet de bedoeling om eerder een bericht met P2000-meldingen te bewerken om er vervolgens nieuwe alarmeringen aan toe te voegen. Plaats nieuwe meldingen een nieuw bericht. Zo voorkomen we dubbelposts, andere leden krijgen dan namelijk de melding dat er al een post voor hen is geplaatst. Als je een posting bewerkt dan gebeurt dat niet.

Plaats de P2000 berichten in chronologische volgorde, en niet per 'kleur' gesorteerd.

Bij een bewerking blijft de oorspronkelijke tijd boven de posting staan en het tijdstip van bewerken verschijnt eronder. Hierdoor is dus -in combinatie met de tijdstippen van P2000-meldingen- door een moderator direct te zien of een posting achteraf aangevuld is!

Van meldingen als 'Contact sup' of 'Even bellen met de meldkamer' die worden toegevoegd aan een incident is niet te controleren of de betrokken medewerker contact op moet nemen in verband met een specifiek incident. Deze alarmeringsteksten zullen dan ook verwijderd worden.

 • Opmaak van P2000-berichten
Het internet biedt nogal wat verschillende online P2000-monitoren waarbij de opmaak van bepaalde monitoren de leesbaarheid op dit forum niet ten goede komt. Om de willekeur van monitoren te beperken, is alleen het gebruik van alarmeringen afkomstig van de huismonitor* toegestaan. Een melding ziet er dan als volgt uit: Tijd, datum, alarmeringstekst en daaronder de gealarmeerde capcodes en hun benamingen.

Een voorbeeld van een goede alarmering:

p2kflex
12:06:35 07-01-10GROUP-1PRIO 1 A9 R WIJKERTUNNEL 51,2 VELSEN-ZUID VKO MET LETSEL (INC: 01) [ 570 ]
0107111BRW Haarlem (Oost) (Beroeps)
0107181BRW Haarlem (Oost) (Lichtkrant)
0107186BRW Haarlem (Oost) (Intern Alarm)


* Meldingen van zowel de 'normale' als de 'pro' versie van de monitor zijn toegestaan. Voordat je de pro-versie kan gebruiken moet je deze instellen via de knop linksbovenin.

 • Gissen/speculeren/bronvermelding
Meld je hier een incident, waarvan je de ware toedracht en omstandigheden niet kent, ga dan niet lopen gissen, of de beroemde "maar hij zei dat" verhalen hier plaatsen. Het gebeurt te vaak dat er onnodig felle discussies ontstaan, doordat personen de ware toedracht niet of onvoldoende kennen van een incident, en er hier complete indianenverhalen door ontstaan.

Indien je vermeld dat je vanuit jouw beroep als HV'er (of RWS'er, berger, strandwacht, etc) en je kan vanuit jouw beroepskennis een bijdrage doen dan wordt dit uiteraard niet als speculatie gezien..

Vermeld -indien van toepassing- duidelijk de bron van je informatie!
Dit geldt ook voor het plaatsen van foto's, filmpjes, geluidsfragementen, etc.

 • Plaatsen van links en foto's
Zoals vermeld in het forumreglement is het niet toegestaan om alleen links te plaatsen naar eigen websites (zogeheten lokkertjes). Mocht je zelf foto's hebben gemaakt van een incident dan is het toegestaan om een post te plaatsen met daarin tenminste twee foto's en een link naar je site met de rest van de foto's. Uitzondering is wanneer er van jou al twee (of meer) foto's in het topic staan, bijvoorbeeld embedded via Twitter, dan mag je een tekst met link plaatsen waar niet verplicht foto's bij hoeven.
Let op! Het is alleen toegestaan om foto's te plaatsen waar je zelf rechthebbende op bent of waarbij je toestemming hebt gekregen van de maker.

zie: Copyright en het plaatsen van foto's of overnemen van tekstberichten op het forum

 • Twitter
Twitter berichten mogen geplaatst worden (ook met bron- en tijdsvermelding).
Indien het om speculaties e.d. of niet topic gerelateerd is, wordt het bericht verwijderd.

Twitter berichten plaats je door de URL van een tweet te plaatsen. Het is niet nodig hier een BBC code voor te gebruiken.
https://twitter.com/HVforumNL/status/819825346723749889

zie: Hoe plaats ik Tweets op het forum?

 • GEA-alarmeringen (GEdifferentieerd Alarmeren)
Bij diverse korpsen in Zuid-Holland-Zuid wordt de melding maar liefst 3x verzonden. 1x de bekende "GMS-melding" en 2x een GEA-melding (Gedifferentieerd alarmeren). Bij 1 van deze 2 valt vaak een stukje weg :
p2kflex
12:15:41 27-02-12GROUP-1AL851  BUITENBRAND:AFVAL (PB: tegen bebouwing) (naderbericht: middelbrand#GOR-Speciale voertuigen

Bij de ander is de melding wel compleet :
p2kflex
12:16:01 27-02-12GROUP-1AL851  BUITENBRAND:AFVAL (PB: tegen bebouwing) (naderbericht: middelbrand) HELLEBARDIERSTRAAT GORINCHEM#GOR-Speciale voertuigen

          
Uiteraard is het onnodig om deze laatste 2 beiden te plaatsen, dat veroorzaakt nogal wat "ruis" op het forum. Het is niet de bedoeling dat de alarmeringen met de persoonlijke codes geplaatst worden, aangezien dat volstrekt niets toevoegt. De initiele GMS melding geeft al aan welke kazernes en welke voertuigen gealarmeerd worden.

 • Voertuiglijst
Toevoegen van een lijst met ingezette of liever gezegd gealarmeerde hulpverleningsvoertuigen, de zogenaamde voertuiglijsten, kan zo nodig na afloop van een incident gedaan worden.

 • Tips
Via http://rijkswaterstaat.nl/geotool/wegbeheerders.aspx kun je de exacte locatie van hectometers op de rijkswegen vinden.

Voor het zoeken van de juiste huisnummers + lokatie kun je https://www.vindjeeigenhuis.nl/vindjeeigenhuis gebruiken. Hierbij kan je tot op kadestraalniveau inzoomen.

 • Moderatie van incidententopics
Alle opgeschaalde incidenten (=/> middel of GRIP incidenten) krijgen een eigen topic en blijven in principe ook staan.
Bij incidenten die na het maken van een topic verder opgeschaald worden zorgt een moderator er voor dat in de topictitel de hoogste ingezette opschaling weergegeven wordt. Een brand welke als nader bericht de opschaling 'middelbrand' heeft, maar om extra voertuigen ter plaatse te laten komen er naar 'grote brand' opgeschaald is, blijft 'grote brand' als hoogste opschaling staan.

- een eigen topic (anders dan een =/> middel of GRIP incident) moet een voor het forum toegevoegde waarde hebben, het forum is bedoeld als een discussieplatform waar hulpverleners en geďnteresseerden in de hulpverlening kennis en ervaring kunnen uitwisselen.

- een topic is bedoeld om alarmeringen in te plaatsen die betrekking hebben op het incident. Alarmeringen gericht op het herbezetten van kazerne's of om contact op te nemen met de meldkamer vallen hier niet onder en zullen worden verwijderd.


 • Archivering van incidententopics
Oudere incidenten (vanaf een maand oud) zullen gedurende het lopende jaar door de mods naar het archief worden verplaatst.

Voordelen:
- Incidenten Nederland blijft overzichtelijk met alleen incidenten van de lopende maand en de maand daarvoor.
- duidelijk onderscheid tussen actuele en oudere incidenten bij updates.

Uiteraard kun je nog steeds aanvullingen blijven posten in de topics, dus ook in de (oudere) archieven!

 • TweetIt!
Nadat je een (voor jou) interessant hebt gelezen kun je op de "Tweet" knop klikken om jouw followers van het desbetreffende topic op de hoogte te stellen.

 • Moderatie
Indien zich een situatie voordoet waarin deze handleiding niet voorziet, kan een moderator naar eigen inzien handelen. Eventuele betrokken leden kunnen hiervan op de hoogte worden gesteld.
Hulpverleningsforum

 • Forum Moderator
 • Senior gebruiker
 • *****
 • Berichten: 1,057
  • HVforumNL
Reactie #1 Gepost op: 29 maart 2018, 16:08:59
Alle jaarlijkse en langlopende incidenten-verzameltopics staan nu in de sub-board: Verzameltopics Incidenten Nederland.

Gecrashte hulpverleningsvoertuigen Nederland

Incidenten plofkraak en/of ramkraak op geldautomaat

Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws
      
Luchtvaartincidenten / Vliegtuig Ongeval Scenarios (VOS, VOR, GAE, etc.)
      
Grensoverschrijdende inzetten

En per jaar:

Uit de media

Incidenten natuurbrand

Incidenten op het water / aan de kust

Weergerelateerde Incidenten en KNMI waarschuwingen