Bluswatervoorziening met tankwagens

Auteur Topic: Bluswatervoorziening met tankwagens  (gelezen 56549 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 15 september 2012, 10:00:56
Bluswater 2.014

Korps: Brandweer Drenthe

Categorie: Techniek, Organisatie & Maatschappelijke relevantie

Fase: Geïmplementeerd
De brandweer in Drenthe neemt afscheid van de brandkraan. Een nieuw systeem van pendelende tankwagens en vulpunten wordt ingevoerd. Met deze innovatie zorgt men voor een constante bluswatervoorziening op elke bereikbare plek.


Toelichting fase

In vier van de twaalf Drentse gemeenten heeft definitieve besluitvorming plaats gevonden. Vanaf 1 januari 2014 zal het systeem in ieder geval operationeel zijn in deze vier gemeenten. Mogelijk volgen de andere gemeenten later dit jaar met besluitvorming.


Welke resultaten heeft het opgeleverd?

Het systeem biedt een gegarandeerde bluswatercapaciteit op alle voor-de-tankautospuit-bereikbare plaatsen; Het nieuwe systeem is een win-win-win situatie voor brandweer(gemeenten), Waterleidingmaatschappij en burger; Het nieuwe systeem biedt een basis voor ‘het nieuwe blussen'.


Welke tips heeft u om uw idee ook bij andere korpsen te implementeren?

Doe een haalbaarheidsonderzoek naar alternatieve bluswatervoorzieningen en betrekt daarbij alle relevante partners intern en extern. Door te sparren komen veel innovatieve ideeën naar boven en blijkt er zelfs een betere vervanger voor de brandkraan te zijn.

http://www.nvbr.nl/publish/pages/21128/uitlegnieuwesysteem.pdf

http://www.nvbr.nl/actueel/alle-innovaties/nominaties-2012/bluswater-2-014/

Gaan we nu overal over op het inzetten van tankwagens, of zal dit voor sommige regio,s niet van toepassing blijven?
laksappie

 • Manschap A
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 175
 • brandweervollenhove.nl
Reactie #1 Gepost op: 17 september 2012, 19:43:06
Hier in het korps zullen we ook minder gebruik gaan maken van het dure schone leidingwater.
Er komen twee tankwagens in het korps om voldoende bluswater op de plaats te kunnen krijgen.
En daarbij zitten we in een waterrijk gebied waardoor we vaak al open water kunnen gebruiken.
Nu zal er alleen in bepaalde gebieden nog wel een plaats moeten komen waar we er bij kunnen dit i.v.m met rietteelt.
Ter info heb het nu over Korps Steenwijkerland. Overijssel


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #2 Gepost op: 6 oktober 2012, 12:18:34
Bluswater 2.014: de stand van zaken

Brandweer (in) Drenthe is één van de drie genomineerden voor de Jan van der Heyden-prijs 2012. Het idee Bluswater 2.014 is ingediend voor de zomervakantie en we zijn nieuwsgierig wat er zoal gebeurd is in de tijd tussen de inzending en het moment van nominatie.

Hiervoor hebben we Jurjen Timmerman (adviseur risicobeheersing, projectleider bluswater 2014) wat vragen voorgelegd.

Jullie zijn genomineerd hadden jullie dit verwacht?
"We hadden wel verwacht dat we een goede kans zouden maken, omdat ons idee raakvlakken heeft met alle drie de criteria voor de innovatieprijs. En dit idee heeft een win-win-win situatie in zich voor brandweer, burger en waterleidingmaatschappijen."

Wat hebben jullie in de tijd tussen de inzending en het moment van nominatie verder ontwikkeld?"De invoering van het nieuwe principe is verder gegaan. Zo hebben we de tankwagens in bestelling en worden de vulpunten via een GIS-systeem in kaart gebracht. Daarnaast worden alarmerings-, uitruk- en inzetprocedures uitgewerkt om de belasting van onze (vrijwillige) brandweermensen te beperken. Net zo belangrijk is de bestuurlijke besluitvorming die plaatsvindt in de Drentse gemeenten. Vanaf het moment van aanmelding tot nu hebben vier extra gemeenten besloten om afscheid te nemen van de brandkraan, daarmee hebben acht van de twaalf gemeenten ingestemd met het besluit."

Hoe kunnen de mensen jullie vinden op de Innovatiemarkt?
"In de Drentse stand nemen we de mensen mee middels een interactieve presentatie in het principe van bluswater 2014. Hoe de stand exact wordt ingericht, houden we nog even voor ons. Nog dagelijks komen creatieve ideeën binnen van enthousiaste collega's voor de verdere aankleding en presentatie van de stand."

Waarom moeten de bezoekers van de Innovatiemarkt op jullie stemmen?
Dit idee geeft de brandweer een gegarandeerde hoeveelheid bluswater op alle bereikbare plekken, dat is een wezenlijke verandering in de gehele brandweerorganisatie. Alle schakels van de keten krijgen hiermee te maken en dit past helemaal in de geest van Brandweer over morgen. Daarnaast pakken wij als brandweer onze maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Nieuwsgierig geworden naar dit idee of alle andere 29 ideeën die zijn ingediend? Kom dan naar de Innovatiemarkt tijdens het NVBR-congres op 1 en 2 november. Daar kunt u ook stemmen op één van de drie genomineerden.

http://www.nvbr.nl/actueel/nvbr_nieuws/?ActItmIdt=33877


thspbrwk

 • HBM, BBW, Preventie, BM, Instructeur, Onderzoeker, Gaspakdrager, Voormalig Chemelot Brw.
 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 9
  • EMS Born
Reactie #3 Gepost op: 6 oktober 2012, 14:56:19
Het nieuwe blussen is een aanvulling, maar geen vervanging van de brandkraan! Neem de praktijk in ogenschouw en zie hoe de bereikbaarheid terugloopt in het verkeer zet niet alles in op een paard. Laten we niet te overenthousiast de oude schoenen gaan weggooien omdat dit financieel goed uitkomt. Een meerjarenproef is op zijn minst aan te raden. Bezuiniging moet niet te sterk de drijfveer zijn. Kwaliteit wel!
(Brandweer)kunde een gebied waar nog te weinig mensen echt iets van weten! Mijn werk, mijn uitdaging, mijn passie. Brandweerkundig vakmanschap in alle


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #4 Gepost op: 6 oktober 2012, 14:59:15
Het nieuwe blussen is een aanvulling, maar geen vervanging van de brandkraan! Neem de praktijk in ogenschouw en zie hoe de bereikbaarheid terugloopt in het verkeer zet niet alles in op een paard. Laten we niet te overenthousiast de oude schoenen gaan weggooien omdat dit financieel goed uitkomt. Een meerjarenproef is op zijn minst aan te raden. Bezuiniging moet niet te sterk de drijfveer zijn. Kwaliteit wel!
Ik ben dit geheel met je eens, probleem is wel dat waterleidingbedrijven steeds meer waterleidingen vervangen en dan meteen verkleinen dus minder opbrengst, en er al helemaal niet blij mee zijn dat wij uberhaupt ondergrondse brandkranen gebruiken om branden mee te blussen.
Dus we zullen er toch wel iets mee aan moeten vangen. ;)


hout

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 71
Reactie #5 Gepost op: 6 oktober 2012, 15:24:11
Wettelijk moet het waterleidingbedrijf voldoen aan bepaalde eisen voor drinkwater kwaliteit. Daarom vervangen ze steeds meer leiding door een kleinere diameter (iets met snellere doorstroming en dus minder aanslag is hogere kwaliteit). Ze hebben geen wettelijke verplichting om een bepaald aantal kuuben per minuut te leveren vor de brandweer en deze gaat door deze aanpassing dus omlaag.

Hierdoor is het dus niet een kwestie van wedden op 1 paard, maar vervanging zoeken voor iets dat al gaat verdwijnen/ verminderen.


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #6 Gepost op: 4 november 2012, 10:33:33
Winnaars Jan van der Heydenprijs: ‘Dit is nog maar het begin’De strijd om de jaarlijkse Jan van der Heydenprijs voor het meest innovatieve idee was dit jaar erg spannend. Met welgeteld één stem verschil ging de prestigieuze prijs naar de Veiligheidsregio Flevoland met het interne project ‘Brandveilig Leven in beweging'. De Veiligheidsregio Utrecht (project ‘Samenleving verbinden door Brandveiligheid') werd naar de tweede plek verwezen.

"Ik wist dat we een goede kans hadden en dat Utrecht onze grootste concurrent zou zijn", zegt Gerben van der Lugt van het team Dienstverlening van de afdeling Risicobeheersing van Brandweer Flevoland. "Het project van Drenthe (‘Bluswater 2.014', red.) vind ik persoonlijk wat minder innovatief en dat is ook gebleken uit de stemming. We zijn enorm blij met de prijs, het is zeker een opsteker. Maar tegelijkertijd is dit nog maar het begin. We hebben heel veel losgemaakt en daar moeten we nu mee verder."

Geestelijke vader van ‘Brandveilig Leven in beweging' is Marcel van Galen, afdelingshoofd Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Flevoland. Hij legt uit waar het bij het project om gaat. "Om het maken van contact binnen je eigen organisatie over brandveilig leven. Wat kan jij er in jouw gemeenschap voor betekenen?"

winnaars-jvdh-prijs

Drager van de campagne is een film die speelt in 2040 en die een overzicht geeft van succesvolle veranderingen in de jaren 2012 tot 2040. Aan de hand van de film is in werksessies met alle medewerkers uit alle lagen van de organisatie gesproken over de veranderingen bij de brandweer. Daaruit zijn liefst 80 ideeën gekomen om brandveilig leven handen en voeten te geven.

Marcel van Galen: "Pakweg 40 ideeën zijn realiseerbaar een daar gaan we de komende tijd dan ook mee aan de slag. Het mooie is dat de hele organisatie van Flevoland, 700 man en vrouw sterk, erbij is betrokken. Het is een project dat ons allemaal raakt en daarom hebben we 2012 ook ‘The year we made contact' genoemd. Dat contact maken is gelukt, zeker nu we de Jan van der Heydenprijs hebben gewonnen. Met deze aanpak kunnen we brandveilig leven de komende jaren actief gaan inbedden."

Gerben van der Lugt benadrukt dat andere regio's het project desgewenst kunnen overnemen. "Laat ze maar contact opnemen, dan maken wij ze met alle plezier wegwijs. Hoe meer beweging er ontstaat rond brandveilig leven hoe beter."

http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=34213


Frits

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 129
Reactie #7 Gepost op: 15 april 2013, 21:29:15
Ondertussen begint het project vorm te krijgen en worden in juli/juni meerdere posten in Zuid Oost Drenthe van een tankwagen voorzien.


Scaniafan

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 541
 • HV geïnteresseerde
Reactie #8 Gepost op: 11 juni 2013, 16:42:42
Wat is eigenlijk voor een brandweerkorps een reden om een watertankwagen aan te schaffen? Mijns inziens lijkt het logischer om een watertank op een haakarmwagen te gebruiken. Dit scheelt een extra voertuig dat maar één functie heeft, water halen...
Rij nooit harder dan je beschermengeltje kan vliegen =)


Defender

 • Centralist GMK, ACH, BRW
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 622
Reactie #9 Gepost op: 11 juni 2013, 16:57:53
Citaat van: Scaniafan link=msg=1172468 date=1370961762
Wat is eigenlijk voor een brandweerkorps een reden om een watertankwagen aan te schaffen? Mijns inziens lijkt het logischer om een watertank op een haakarmwagen te gebruiken. Dit scheelt een extra voertuig dat maar één functie heeft, water halen...

Tja... Het voertuig moet altijd snel inzetbaar zijn voor haar functie. In de praktijk zal je dan zien dat zo'n container en dan nooit vanaf komt omdat hij altijd in dienst is. Tevens kiezen sommige korpsen ervoor om bijvoorbeeld oude voertuigen met een tank op te kopen (maar pagina's terug in dit topic). Dat zal vele malen goedkoper zijn als het aanschaffen van een nieuw voertuig met een hydrolische haakarm.