Defensiebijstand op basis van de politiewet

Auteur Topic: Defensiebijstand op basis van de politiewet  (gelezen 44684 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #80 Gepost op: 6 januari 2014, 16:30:41
Citaat van: Mattijs link=msg=1234609 date=1389016686
Als het effectief is, mag ik hopen dat regeltjes land Nederland BV deze methode niet om zeep helpt. Daadkrachtig optreden, op welke manier dan ook, tegen criminaliteit is goed. Als simpel burger vind ik ook dat het leger hier prima voor ingezet mag en kan worden. Immers wordt het betaald door belastinggeld.

Als simpele burger vind ik het ook prima als er, binnen de kaders van de wet, defensiemensen en -materiaal wordt gebruikt om te kijken of een methode effectief is, of om ervaring op te doen. Maar is het effectief, dan vind ik het gewoon een taak die de politie zelf moet uitvoeren, en niet door stelselmatig militairen of militair materieel in te schakelen. Uiteindelijk hebben we in onze rechtstaat de Politie de taak, en de bevoegdheden gegeven om te zorgen voor de wetshandhaving en opsporing van strafbare feiten, en niet "het leger".
Hoewel defensie personeel ook heel professioneel is in het uitvoeren van hun taken, zijn zij in het algemeen niet geschoold in zaken zoals die rechtmatigheid van gebruik van die bevoegdheden, de rechten en vrijheden van burgers, de afweging tussen beide, etc ... (Waarbij de KMar, en enkele speciale eenheden/militairen een uitzondering zijn. )

Overigens ben ik heel benieuwd wie het initiatief voor deze samenwerking heeft genomen.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #81 Gepost op: 6 januari 2014, 22:26:01
Citaat van: JJ75 link=msg=1234558 date=1389004381
Dit artikel regelt alleen de inzet in geval van bijzondere gevallen. Er is niet beschreven welke middelen wel en niet mogen worden toegepast. Ook is in dit artikel niet beschreven wat bijzondere gevallen zijn.

Maar als het niet beschreven is, kan het ook geen concrete beperking vormen lijkt me... :) Kennelijk hebben de daartoe bevoegde personen gemeend dat bijstand is deze vorm gerechtvaardigd en wenselijk is. En hebben dus toestemming gegeven.

Ik ben overigens wel benieuwd op basis waarvan dit volgens jou op/over de grens is. Of is dat puur je persoonlijke visie? (waarmee ik geen waardeoordeel wil uitspreken, hou me ten goede)
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #82 Gepost op: 7 januari 2014, 01:19:27
Dit is vergelijkbaar in deze qua inzet:

Citaat van: Live link=msg=1229351 date=1387298732
Vuurwerkdetectiesysteem in de strijd tegen zwaar vuurwerk

http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/vuurwerkdetectiesysteem-in-de-strijd-tegen-zwaar-vuurwerk/2559/
dinsdag, 17 december 2013

De aanpak van de opslag en het afsteken van zwaar, illegaal vuurwerk krijgt dit jaar in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling weer extra aandacht. In samenwerking met het ministerie van Defensie en de politie Eenheid Den Haag is er een test in de Leidse regio met een vuurwerkdetectiesysteem.

Detectiesysteem

In samenwerking met het ministerie van Defensie en politie Eenheid Den Haag is er een test in de Leidse regio met een detectiesysteem. Met behulp van detectoren wordt de exacte locatie bepaald, waar zwaar en illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Daders zijn zo gemakkelijker op te sporen.
Het ministerie van Defensie heeft dit systeem ontwikkeld om in gevechtsituaties de herkomst van vijandige beschietingen te kunnen bepalen. Zij willen dit systeem graag testen in een bebouwd gebied. Zwaar en illegaal vuurwerk is helaas net zo explosief als munitie en granaten. De politie Haaglanden is zeer positief over de mogelijkheden. Albert van Eeden Petersman, plaatsvervangend districtschef: “We werken graag mee aan dit experiment zodat we zelf kunnen ervaren wat de voordelen in de strijd tegen het illegale vuurwerk kunnen zijn.”

Flora en fauna
De burgemeester benadrukt dat het niet verboden is om vuurwerk af te steken. Het afsteken van vuurwerk dient natuurlijk wel op een veilige manier te gebeuren. Ook vraagt hij de inwoners van Leiden om zich te houden aan de tijden die we daarvoor hebben afgesproken. Burgemeester Lenferink: ”Gebruik je gezonde verstand, wanneer je vuurwerk afsteekt en houd ook rekening met de flora en fauna in Leiden. Breng dieren niet in de stress of in gevaar en houd altijd afstand. Steek bijvoorbeeld niet vlakbij een dierenweide of in een park je vuurwerk af.”

Melden
Wanneer het vermoeden bestaat dat iemand in het bezit is van illegaal vuurwerk of wanneer het afsteken van vuurwerk tot overlast leidt, moeten inwoners dit melden bij de politie (0900 8844) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Vernielingen door vuurwerk moeten gemeld worden via 112.
Citaat van: Live link=msg=1229795 date=1387408196
Leiden gebruikt apparatuur van het leger in de strijd tegen zwaar vuurwerk
Leiden gebruikt apparatuur van het leger in de strijd tegen zwaar vuurwerk
omroepwest
Gepubliceerd op 18 dec 2013
Samen sterk in de hulpverlening!


JJ75

  • Geinteresseerde kritische burger, en weer BHV'er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,833
Reactie #83 Gepost op: 7 januari 2014, 09:11:54
Citaat van: Maarten link=msg=1234745 date=1389043561
Maar als het niet beschreven is, kan het ook geen concrete beperking vormen lijkt me... :) Kennelijk hebben de daartoe bevoegde personen gemeend dat bijstand is deze vorm gerechtvaardigd en wenselijk is. En hebben dus toestemming gegeven.

Ik ben overigens wel benieuwd op basis waarvan dit volgens jou op/over de grens is. Of is dat puur je persoonlijke visie? (waarmee ik geen waardeoordeel wil uitspreken, hou me ten goede)
De grens zit hem in bijvoorbeeld de inbreuk op privacy. Als er bijvoorbeeld 's avonds met drones gevlogen wordt en bij onverdachte mensen naar binnen wordt gekeken. Verzin er zelf maar wat details bij waar je liever niet hebt dat een aantal 'groene' mannen bij meekijkt.

Wat algemener is de scheiding tussen defensie en politie in de opsporingstaken van groot belang. Mijn eigen mening. Ondersteuning met specialistische apparatuur om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te vinden ok. Ondersteuning met de inzet van het detectiesysteem om de knallen te vinden kan ook nog. Dit geeft alleen maar aan waar de knal was en de politie begint met die informatie aan haar opsporingstaak. Defensie inzetten om mensen staande te houden en te controleren op hun intenties gaat mij te ver. Dat moet van mij een politietaak blijven. Daarmee ondersteund defensie niet meer maar neemt de taken over. Volgens mij is ooit die scheiding ook heel bewust gemaakt door de samenleving om bepaalde uitwassen te voorkomen.


7131

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,053
Reactie #84 Gepost op: 7 januari 2014, 14:40:54
 Prima initiatief ! Zou kunnen de mensen van defensie hun vaardigheden en apparatuur in de praktijk testen en kunnen wij daarvan profiteren. Ik zeg, lekker mee doorgaan !

Wat zou het kosten om een Apache te bestickeren met contour-markering ?


Bart.

  • Politievrijwilliger
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 225
  • It's a beautiful day to save lives.
Reactie #85 Gepost op: 7 januari 2014, 15:02:38
Dan krijgen we dit soort acties:
Voornamelijk werkzaam in: horeca (arrestanten en camera-toezicht), publiek domein (GPZ) en bij verkeerscontroles.  Tevens BHV'er en geďnteresseerd in


Mattijs

  • Verkeersregelaar
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 985
Reactie #86 Gepost op: 7 januari 2014, 15:12:00
Citaat van: BartK link=msg=1234885 date=1389103358
Dan krijgen we dit soort acties:

Voor sommige gladiolen zou t wel een uitkomst zijn, zie het voorbeeld van de Belgische BMW.
Maar als ik t zo een beetje goed begrijp kunnen militairen wel worden ingezet voor min of meer logistieke taken, zoals technische ondersteuning met specialistische apparatuur, maar zal een militair niet kunnen worden ingezet voor patrouilles en handhaving. En al helemaal niet bewapend, gelijkend aan een agent.

Ik wil hier ook zeker geen legerstaat promoten, maar als er inderdaad ondersteuning van een overheidsmiddel kan komen, om zo meer criminaliteit tegen te gaan, zou ik alle mogelijke opties eens gaan benutten.
basis EHBO / BHV AED/reanimatie/BOA OV


JJ75

  • Geinteresseerde kritische burger, en weer BHV'er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,833
Reactie #87 Gepost op: 7 januari 2014, 15:24:40
Is er trouwens iemand die weet of de inzet in Leiden effectief was?


CMKmaat

  • What does this button do?
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,151
  • Geen spoed wel politie? Naambellen! Bel 0900-TUIG
Reactie #88 Gepost op: 7 januari 2014, 15:59:30
Citaat van: zwelgje link=msg=1234645 date=1389022241
Hoewel defensie personeel ook heel professioneel is in het uitvoeren van hun taken, zijn zij in het algemeen niet geschoold in zaken zoals die rechtmatigheid van gebruik van die bevoegdheden, de rechten en vrijheden van burgers, de afweging tussen beide, etc ...
Zwelgje,
Ik weet niet hoe lang het geleden is dat je jouw ervaring met defensie opgedaan hebt.
Maar ik ben het hier niet helemaal (die twee woorden mogen ook omgedraaid worden) mee eens.
In de "sociale patrouilles" welke ook in Nederland in steden (desnoods tussen winkelend publiek) geoefend worden, zijn juist de dingen die jij noemt belangrijke oefendoelstellingen.

Citaat
Tussen het publiek
Oefeningen vinden regelmatig plaats buiten militair oefenterrein, tussen het publiek. Burgers komen dan bijvoorbeeld patrouillerende militairen, konvooien en overvliegende helikopters en vliegtuigen tegen. Defensie wil ook midden in de samenleving staan en de Nederlandse burger laten zien wat ze doet.
De krijgsmacht demonstreert de professionaliteit van haar mensen in het openbaar om de kennis van en het begrip voor de organisatie te vergroten.  
Bron:http://www.defensie.nl/taken/de_krijgsmacht_oefent

Defensie zal in Nederland (zeker in vredestijd) nooit een vervanging zijn van de politie. Maar we kunnen best een aanvulling zijn.
Wij zorgen dag en nacht voor de fysieke beveiliging van de te beschermen belangen van de defensieonderdelen binnen het koninkrijk der Nederlanden.


scorpio

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 707
Reactie #89 Gepost op: 7 januari 2014, 16:27:51
Citaat van: JJ75 link=msg=1234836 date=1389082314
Defensie inzetten om mensen staande te houden en te controleren op hun intenties gaat mij te ver. Dat moet van mij een politietaak blijven. Daarmee ondersteund defensie niet meer maar neemt de taken over. Volgens mij is ooit die scheiding ook heel bewust gemaakt door de samenleving om bepaalde uitwassen te voorkomen.

Heb jij enige aanleiding om te denken dat de scheiding, die naar jou eigen zeggen heel bewust gemaakt is door onze samenleving, in dit specifieke geval is overschreden?