Cybercrime / computercriminaliteit / www.alertonline.nl

Auteur Topic: Cybercrime / computercriminaliteit / www.alertonline.nl  (gelezen 41957 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

JarnoF

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,110
  • Geïnteresseerd in de hulpverlening
    • JarnoFlinkers.nl
Reactie #20 Gepost op: 8 september 2012, 23:46:18
Gevoelige informatie, zoals rekeningnummers, creditcards, digiD, zal nooit via de mail worden verstuurd. Gelijk in de prullenbak mieteren.

Het valt bovendien op, dat er telkens 2 verschillende e-mails worden verstuurd. De eerste bevat tientallen spelfouten, de tweede is ietwat gecorrigeerd, maar nog steeds niet naar behoren.

Feit blijft, dat bij het vrijwillig verstrekken van je pincode, je niet verzekerd bent via je bank. Geef dus nooit je pincode aan derden, zelfs niet aan bankmedewerkers.


sylvester1986

  • Gast
Reactie #21 Gepost op: 20 september 2012, 11:25:49
Wolvegaster slachtoffer van phishing
Gepubliceerd op 20 september, 2012
WOLVEGA:  De politie heeft dinsdagmiddag een aangifte opgenomen van phishing. Een 34-jarige inwoonster van Wolvega werd dinsdagmiddag door een vrouw opgebeld die zich voordeed als een medewerkster van een bank. Zij moest via haar transponder inloggen en haar inloggegevens aan de medewerkster doorgeven.

Nadat zij deze had doorgegeven, bleek een bedrag van 3000,- euro van haar bankrekening te zijn verdwenen. Zij deed aangifte. Medewerkers van een bank vragen nooit, op wat van manier dan ook, naar uw inloggegevens.

Bron: http://www.flitsnieuws.nl/index.php?p=51995/wolvegaster-slachtoffer-van-phishing/


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #22 Gepost op: 14 november 2012, 16:39:29
www.alertonline.nl

Minister Opstelten lanceert campagne Alert Online voor veilig internetten  

http://www.rbenw.nl/nieuws/114-cyber-security/1908-minister-opstelten-lanceert-campagne-alert-online-voor-veilig-internetten

dinsdag 13 november 2012 09:08  

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie heeft op maandag 12 november met de lancering van een radiospotje het startsein gegeven voor de campagne Alert Online. Met de campagne willen overheid en bedrijfsleven mensen bewuster maken van de risico’s van het gebruik van internet en smartphones. De campagne Alert Online duurt van 12 tot 22 november en bestaat uit een website (www.alertonline.nl) met tal van praktische tips om zelf risico’s in te dammen, uit radiospotjes, blogs en tal van interne en externe acties van deelnemende organisaties.

“Cybersecurity is een speerpunt van het nieuwe regeerakkoord. We zien toenemende bedreigingen en kwetsbaarheden op het terrein van cybersecurity. Die willen we het hoofd bieden door de krachten te bundelen met alle belanghebbenden. Het verheugt mij daarom zeer dat er zo veel partijen uit de overheid en het bedrijfsleven meedoen met Alert Online”, aldus minister Opstelten bij de start van de campagne.
 
Verschillende partners ondernemen eigen activiteiten in het kader van Alert Online. Zo starten diverse bedrijven onder verwijzing naar Alert Online eigen interne cyber security awareness campagnes. Ook start ICT~Office met de campagne Bescherm je Bedrijf gericht op het bedrijfsleven en het MKB, organiseert de Cyber Security Raad masterclasses voor studenten en biedt de AIVD bezoekers van alertonline.nl  de uitdaging om in de schoenen van een AIVD ICT-specialist te staan.

In de voorbereiding van de campagne deed Motivaction onderzoek naar de kennis, het bewustzijn en het gedrag van burgers en medewerkers van bedrijven en overheidsinstellingen over het onderwerp cybersecurity.

Nederlandse burger overschat eigen beveiligingsbewustzijn
De meeste Nederlandse internetters (73%) vinden dat ze in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor veilig internetten, maar mensen blijken zich nauwelijks bewust van de risico’s van hun dagelijks internetgebruik. Consumenten vinden zichzelf redelijk ‘cyber secure’ met een gemiddeld rapportcijfer van 7,2. Tegelijkertijd overschatten ze daarbij regelmatig hun niveau van beveiliging. Zo voldoen wachtwoorden vaak niet aan de aanbevolen veiligheidsaspecten. 63% van de wachtwoorden bestaat uit 10 of minderkarakters en slechts 48% bevat een speciaal teken.

Ruim een kwart van de burgers heeft behoefte aan meer informatie over de wijze waarop men zich kan beschermen en over de risico s die men loopt met internetten. Daar zien zij een rol weggelegd voor de overheid. Heel bewust van de risico’s van bijvoorbeeld identiteitsfraude zijn ze echter niet: internetters denken eerder dat hun privégegevens op straat belanden dan dat ze slachtoffer zullen worden van cybercriminaliteit. Amper de helft weet op welke manieren er misbruik gemaakt kan worden van hun computer. Het meest genoemd wordtphishing met e-mails


Beveiligingsbewustzijn in vitale sectoren, overheden en bedrijfsleven ook onderzocht
Het onderzoek keek tevens naar werknemers in vitale bedrijfssectoren, het bedrijfsleven, de rijksoverheid en gemeenten. Het beveiligingsbewustzijn in de vitale sectoren, zoals banken en energiebedrijven is hoog. Het onderwerp leeft het minst sterk in het bedrijfsleven. Zo ontbreekt het vaak zelfs aan beleid voor wachtwoordgebruik. Binnen de rijksoverheid zijn ambtenaren doorgaans goed op de hoogte van het beveiligingsbeleid. Ook protocollen en spelregels zijn vaak netjes vastgelegd. Bij gemeenten biedt het digitale veiligheidsbeleid ruimte voor verbetering.


Een vandaag door de minister van BZK aangekondigde taskforce gaat de komende twee jaar aan het werk om ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen te helpen met verhoging van het bewustzijn rond hun informatiebeveiliging. De taskforce gaat daarbij samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum.


Over de campagne Alert Online
De campagne Alert Online heeft als doel mensen en organisaties bewust te maken van hun (mobiel) internetgebruik en de risico’s die dit met zich meebrengt. Daarnaast laat de campagne zien wat mensen zelf – vaak eenvoudig – kunnen doen om die risico’s te voorkomen. Op de website www.alertonline.nl staan bijvoorbeeld tips voor veilig internetten.

De campagne Alert Online is ontwikkeld door de Nationaal CoördinatorTerrrorismebestrijding en Veiligheid, in nauwe samenwerking met ECP (Platform voor de InformatieSamenleving), VNO-NCW, ICT-Office (branchevereniging van IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven), de Nederlandse Vereniging van Banken, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Defensie, de Nationale Politie en het Nationaal Cyber Security Centrum.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #23 Gepost op: 13 december 2012, 16:07:49
Nepmails politie. Trap er niet in!

http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/12/05-oplichtingmails-trap-er-niet-in.html
Laatste update: 13-12-2012 | 12:45

Utrecht - De politie waarschuwt opnieuw voor een bijzondere vorm van oplichting.

Betaal nooit
Zeer onlangs werden er mailtjes verstuurd die van politie lijken te komen. In de e-mail staat dat de domeinnaam van de geadresseerde in beslag genomen zou zijn vanwege een onderzoek. Om de naam weer terug te krijgen moet er ruim 150 euro op een bankrekening worden gestort. Deze oplichtingmail is voorzien van het logo van de politie Gooi en Vechtstreek. De politie verstuurt nooit dergelijke mails, en wijst u er dan ook nadrukkelijk op vooral niet te betalen.

De politie onderzoekt de zaak.

Eerder virus
Eerder dit jaar waarschuwde de politie voor virusmails die meldden dat de computer was geblokkeerd wegens het illegaal downloaden van muziek/films, of het bekijken van kinderporno. Het virus, ook wel ransomware genoemd, kaapt uw computer door documenten en foto's te versleutelen waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Alleen door te betalen, zogenaamd aan de politie, zou uw computer gedeblokkeerd worden. Lees hier terug hoe u eventueel het virus kunt verwijderen.

Foute vertaling
Op internet zwermen meer oplichtingmails rond, onder andere van banken en andere officiële instanties. De e-mails bevatten vaak (onjuiste) logo's en lijken vaak vertaald door een computer waardoor er de nodige fouten in staan. Trap er niet in. Hier leest u meer informatie over dit zogenaamde phishing, en wat u kunt doen als u er onverhoopt toch in meegegaan bent.

Krijgt u een bericht dat u niet vertrouwt, neem dan altijd contact op met de vermoedelijke afzender van de mail via de bij u bekende contactgegevens. Bel of mail niet naar eventuele (afwijkende) contactgegevens die in de mail staan.
Samen sterk in de hulpverlening!


riekeltjuh

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 26
Reactie #24 Gepost op: 29 december 2012, 17:10:51
Ik heb nu voor de 3e keer het politie virus.
Ik heb er 1tje gehad van Buma/Stemra. Deze was duidelijk nep.
Maar de laatste twee zien er steeds echter uit :(
De laatste had iets over een nieuwe wet van 4 december, deze laat de politie toe om iemands pc te geizelen en vervolgens 100 euro via uKash te vragen?!

Kan iemand mij vertellen of dit legitiem is?
17 Miljoen mensen, Die schrijf je niet je wetten voor, die laat je in hun waarde.


sylvester1986

  • Gast
Reactie #25 Gepost op: 29 december 2012, 17:21:39
Ik heb nu voor de 3e keer het politie virus.
Ik heb er 1tje gehad van Buma/Stemra. Deze was duidelijk nep.
Maar de laatste twee zien er steeds echter uit :(
De laatste had iets over een nieuwe wet van 4 december, deze laat de politie toe om iemands pc te gijzelen en vervolgens 100 euro via uKash te vragen?!

Kan iemand mij vertellen of dit legitiem is?
Trap er niet in.
----------------
Nepmails politie. Trap er niet in!

Utrecht - De politie waarschuwt opnieuw voor een bijzondere vorm van oplichting.

Betaal nooit
Zeer onlangs werden er mailtjes verstuurd die van politie lijken te komen. In de e-mail staat dat de domeinnaam van de geadresseerde in beslag genomen zou zijn vanwege een onderzoek. Om de naam weer terug te krijgen moet er ruim 150 euro op een bankrekening worden gestort. Deze oplichtingmail is voorzien van het logo van de politie Gooi en Vechtstreek. De politie verstuurt nooit dergelijke mails, en wijst u er dan ook nadrukkelijk op vooral niet te betalen.
De politie onderzoekt de zaak.

Eerder virus
Eerder dit jaar waarschuwde de politie voor virusmails die meldden dat de computer was geblokkeerd wegens het illegaal downloaden van muziek/films, of het bekijken van kinderporno. Het virus, ook wel ransomware genoemd, kaapt uw computer door documenten en foto's te versleutelen waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Alleen door te betalen, zogenaamd aan de politie, zou uw computer gedeblokkeerd worden. Lees hier terug hoe u eventueel het virus kunt verwijderen.

Foute vertaling
Op internet zwermen meer oplichtingmails rond, onder andere van banken en andere officiële instanties. De e-mails bevatten vaak (onjuiste) logo's en lijken vaak vertaald door een computer waardoor er de nodige fouten in staan. Trap er niet in. Hier leest u meer informatie over dit zogenaamde phishing, en wat u kunt doen als u er onverhoopt toch in meegegaan bent.

Krijgt u een bericht dat u niet vertrouwt, neem dan altijd contact op met de vermoedelijke afzender van de mail via de bij u bekende contactgegevens. Bel of mail niet naar eventuele (afwijkende) contactgegevens die in de mail staan.

http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/12/05-oplichtingmails-trap-er-niet-in.html


Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Reactie #26 Gepost op: 18 februari 2013, 22:39:44
Citaat
Politie waarschuwt voor nepmail over skimmen
DEN HAAG - De politie waarschuwt voor een e-mail die zogenaamd door de Nationale Politie is verstuurd. Geadresseerden van de nepmail zouden hebben gepind bij een pinautomaat waar skimapparatuur is geplaatst en voor onderzoek geld moeten storten naar een speciale 'derdenrekening'.
De politie stelt dat het gaat om oplichting en roept ontvangers van de mail op aangifte te doen.

Een woordvoerster vertelde maandag dat er vaker trucs worden uitgehaald, maar dit heeft zij nog niet eerder gezien. „Vooral omdat je 1 euro op je rekening moet laten staan en de rest van het saldo moet overmaken naar een speciaal rekeningnummer.” Bovendien mogen de ontvangers 48 uur geen gebruikmaken van hun bankrekening. „Misschien trappen er maar tien of vijftien mensen in, maar dan heb je toch geld dat je niet zou hebben gehad.”
bron
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


INRI

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 640
Reactie #27 Gepost op: 5 april 2013, 20:16:22
'Storingen bij banken door cyberaanval'

De probelemen die vandaag zijn opgetreden met het elektronische betalingsverkeer van diverse banken zijn het gevolg van een cyberaanval.

Dat meldt de NOS vrijdag. De omroep meldt dat zowel Nederlandse als ook buitenlandse banken zijn bestookt met dataverkeer, dit wordt ook wel een DDos-aanval genoemd.

Hierdoor raakt de server overbelast en wordt website van de bank onbereikbaar.

BRON


Wpie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 239
    • EHBO Enkhuizen
Reactie #28 Gepost op: 6 april 2013, 15:03:42
Ik kreeg deze site:  "computer-geblokkeerd-door-de-politie" in mijn mail
hoax of waarheid??
Groet Willem Hulpverlener EHBO Reanimatie AED Website: http://www.ehboenkhuizen.nl


Nick

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,458
Reactie #29 Gepost op: 6 april 2013, 15:12:39
Het bericht op de site klopt. Zijn oplichters die je willen laten betalen om de blokkade op te heffen. Niet op ingaan en het virus (laten) verwijderen!
Senior GGP / Oost-Brabant