Beroepsgeheim wordt dagelijks geschonden

Auteur Topic: Beroepsgeheim wordt dagelijks geschonden  (gelezen 7996 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Saanniee

 • Gast
Gepost op: 3 december 2012, 23:14:40
Het artikel hier onder kwam ik net toevallig tegen. Zelf heb ik mijn volledige opleiding in een ziekenhuis gevolgd en daarna er nog een tijdje gewerkt, maar als ik het zo lees is het wel herkenbaar. Soms is het erg lastig vooral als iemand net is opgenomen om te weten wie contactpersoon is, om de informatie mee te delen. Er komen dan veel familieleden langs. Zoals kinderen of broers/zussen en dan kan het lastig zijn om dan te moeten zeggen: "ja sorry, ik mag geen informatie geven dat gaat allemaal via de contactpersoon". Vooral als er onderling problemen zijn in de familie. Is dit voor jullie ook herkenbaar? Graag jullie reactie.

Beroepsgeheim wordt dagelijks geschonden  
 
Iedere dag wordt wel ergens het medisch beroepsgeheim geschonden, omdat bij veel zorgverleners eenvoudigweg de kennis ontbreekt over wanneer en waarover wel of wanneer niet mag worden gesproken. Dat blijkt uit interviews voor het boek Over de grenzen van het medisch beroepsgeheim dat op 28 november verscheen.
 
Voor het boek voelden twee onderzoeksjournalisten veertien deskundigen Ė onder wie artsen, juristen en advocaten - aan de tand en ontdekten dat de medische wereld onder de druk van een veranderende samenleving steeds meer terrein moet prijsgeven als het gaat om het medisch beroepsgeheim.

Kletsen onder verpleegkundigen
 In het boek worden verschillende praktische voorbeelden aangehaald. Zoals dat van de patiŽnt die de spoedeisende hulp op wordt gereden. De broeder die de patiŽnt opvangt is toevallig een familielid van zijn collega. Die belt hem direct: ĎJe collega wordt hier naar binnen gereden! En het ziet er ernstig uit.í Schendt deze broeder zijn beroepsgeheim? Volgens een arts die wordt geÔnterviewd voor het boek is dat zeker het geval, en schenden enorm veel verpleegkundigen en andere zorgverleners op deze manier hun beroepsgeheim Ė met de beste bedoelingen dus.

V&VN komt met handreiking
 V&VN komt in 2013 met een handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden, voor werken met het beroepsgeheim. Naar verwachting verschijnt de handreiking na de zomer.
 
Bron: http://www.venvn.nl/Home/tabid/679/ctl/Details/ArticleID/7785/mid/3229/Beroepsgeheim-wordt-dagelijks-geschonden.aspx




Saanniee

 • Gast
Reactie #1 Gepost op: 5 december 2012, 13:10:07
Hieronder een goed voorbeeld van schending van beroepsgeheim. Het gaat over prinses Kate uit Engeland.

Dj's neppen verpleegster Kate

Twee Australische dj's hebben contact weten te leggen met het ziekenhuis waar Kate ligt, de vrouw van de Britse prins William. De dj's Mel Greig en Michael Christian deden zich voor als koningin Elizabeth en prins Charles.

Afgelopen maandag werd bekend dat Kate in het ziekenhuis ligt omdat ze veel last heeft van zwangerschapsmisselijkheid. Het paleis bevestigde de berichten, maar verder commentaar van de koninklijke familie bleef tot nu toe uit.

Neptelefoontje

"Als dit echt lukt, is het het makkelijkste neptelefoontje ooit", riep Christian nadat zijn collega Greig de koningin had nagedaan en meteen werd doorverbonden.

De twee kregen van een verpleegster te horen dat Kate op dat moment sliep en stabiel was. Ook vertelde ze dat Kate geen "kokhalsneigingen" meer had en dat William gisteravond om 21.00 uur was vertrokken.


Beetgenomen

Ook werd de 'koningin' verteld dat ze welkom was om Kate de volgende ochtend te bezoeken en dat de patiŽnt dan vooraf gefatsoeneerd zou worden.

Het King Edward Hospital erkent dat de verpleegster is beetgenomen en betreurt dat er informatie over Kate naar buiten is gekomen.[/font][/size]

Bron: http://nos.nl/koningshuis/artikel/448095-djs-neppen-verpleegster-kate.html


Delta

 • AIOS Anesthesie
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,443
 • Arts
Reactie #2 Gepost op: 5 december 2012, 14:50:19
Oh, dat is wel echt heel erg...  ???
Arts  www.alphalog.nl


Saanniee

 • Gast
Reactie #3 Gepost op: 5 december 2012, 15:32:27
Oh, dat is wel echt heel erg...  ???

Ja dat vond ik dus ook toen ik het vanochtend las. Echt een grote blunder "fout" van de betrokken verpleegkundige.


Jim

 • Ambulanceverpleegkundige & anesthesiemedewerker
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 647
 • When in doubt, knock'em out
Reactie #4 Gepost op: 5 december 2012, 17:38:05
Maar o zo herkenbaar als verpleegkundige..

Schandalig dat voor de media zelfs deze streek niet te laag is..
CHAOS: Chief Has Arrived On Scene Waar cyanose is, is leven; nog heel even!


Saanniee

 • Gast
Reactie #5 Gepost op: 7 december 2012, 16:53:42

Dj's neppen verpleegster Kate


Dit bericht is net naar buiten gekomen bij de NOS. Vermoedelijk na aanleiding van mijn vorige bericht over Dj's neppen verpleegster kate
Toch vreselijk dat ze vermoedelijk door zo'n incident om het leven is gekomen. Of het nou om vermoedelijk zelfmoord gaat of niet.

Verpleegkundige van Kate dood
De Engelse verpleegkundige die dacht dat zij koningin Elizabeth en prins Charles informeerde over de gezondheid van Kate is volgens de BBC dood in een woning aangetroffen. In de Britse media wordt gezinspeeld op zelfmoord.

De verpleegkundige was het slachtoffer van een grap van twee Australische diskjockeys. Die belden naar het ziekenhuis in Londen en imiteerden de stemmen van Elizabeth en Charles. De zuster werd gevraagd hoe het met de zwangere Kate was.

Smakeloos

De verpleegkundige had niet door dat ze in de maling werd genomen en beantwoordde de vragen van de nep-koningin en nep-kroonprins keurig. Toen later bleek hoe de vork in de steel zat, werd het interview van de twee Australische dj's wereldnieuws.

Het radiostation bood later z'n excuses aan voor de grap, die door veel mensen als smakeloos werd ervaren.
Bron: http://nos.nl/koningshuis/artikel/449110-verpleegkundige-van-kate-dood.html


sylvester1986

 • Gast
Reactie #6 Gepost op: 7 december 2012, 19:21:35
Het radiostation bood later z'n excuses aan voor de grap, die door veel mensen als smakeloos werd ervaren
Daar schiet je iets mee op, mocht het zelfmoord zijn.  >:(


Saanniee

 • Gast


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #8 Gepost op: 8 januari 2013, 10:50:43
Link naar een artikel uit de volkskrant over beroepsgeheim.

'Het medisch beroepsgeheim is een wassen neus'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3362273/2012/12/13/Het-medisch-beroepsgeheim-is-een-wassen-neus.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck

Tendentieus artikeltje van een paar onderzoeksjournalisten die graag hun boek willen verkopen.


Saanniee

 • Gast
Reactie #9 Gepost op: 16 januari 2013, 14:42:31
Minister Schippers wil dat het makkelijker wordt het medisch beroepsgeheim te doorbreken in gevallen van fraude in de sociale zekerheid en de zorg.

Volgens een onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is nu onduidelijk of in dat soort gevallen het beroepsgeheim onverkort geldt. Schippers benadrukt dat het beroepsgeheim niet mag worden gebruikt om fraude met uitkeringen of met zorg verborgen te houden. Daarom wordt de wet aangepast.

Volgens de minister is het beroepsgeheim een fundamenteel beginsel, maar is het niet absoluut. Er zijn nu ook al uitzonderingen mogelijk, maar Schippers vindt die te beperkt. "Fraude met zorg of sociale zekerheid vormt een bedreiging voor de vrije toegang tot die voorzieningen", aldus Schippers.

Bron: http://nos.nl/artikel/462507-beroepsgeheim-eerder-doorbreken.html
Datum 16-1-2013