Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2010

Auteur Topic: Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2010  (gelezen 19012 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
ADVIES AVONDSPITS: GA OP TIJD NAAR HUIS
 
http://www.vid.nl/Nieuws/article/VID.2010.027.05
27 januari 2010, 10:28  
Laatst gewijzigd: 27 januari 2010, 11:03  

De VerkeersInformatieDienst adviseert weggebruikers om vanmiddag op tijd naar huis te gaan. Een neerslaggebied dat vanmiddag het land in trekt kan voor gladheid zorgen. Ondanks dat de temperatuur vanmiddag boven de nul kan uitkomen is de wegdektemperatuur op veel plaatsen nog onder nul. Hierdoor kan de neerslag meteen opvriezen waardoor gevaarlijke rijomstandigheden ontstaan.

Meteoconsult verwacht dat een neerslaggebied vanaf 15:00 uur vanuit het noordwesten het land in trekt. Het neerslaggebied bestaat dan voornamelijk uit regen. Toch kan er op diverse plaatsen ijzel ontstaan.

Het neerslaggebied trekt aan het begin van de avondspits verder het land in. Rond 16:30 uur zal het gebied ter hoogte van Amsterdam liggen en tegen het einde van de avondspits ter hoogte van Utrecht. Naarmate het neerslaggebied verder het land in trekt gaat de regen over in natte sneeuw en in het oosten van het land in sneeuw. Later gaat ook de sneeuw over in regen.

Het gebied ten westen van de lijn Amsterdam-Rotterdam zal redelijk veilig zijn om te berijden, ten oosten van die lijn zullen de rijomstandigheden kritisch zijn.

Om te voorkomen dat het verkeer middenin het slechte weer terecht komt wordt geadviseerd om op tijd naar huis te gaan.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Wegverkeer    

http://knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/waarschuwingen_wegverkeer.html
Opgesteld woensdag 27 januari 2010 15.00 uur

Waarschuwing GLADHEID  

Toelichting Boven het noordwesten ligt een neerslaggebied dat zuidoostwaarts trekt. In de kustgebieden valt lichte regen of natte sneeuw. Op een bevroren ondergrond kan dit voor gladheid zorgen. In de namiddag en avond wordt de neerslag intensiever. Dan valt er in de kustprovincies regen, verder landinwaarts (natte) sneeuw. Lokaal kan in korte tijd 2 tot 5 cm sneeuw vallen, met gladheid tot gevolg.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Waarschuwing GLADHEID  

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/waarschuwingen_wegverkeer.html
Opgesteld woensdag 27 januari 2010 17.09 uur

Toelichting In het noorden en midden van het land is het door ijzel. plaatselijk glad.
Vanavond kan ook elders in het land gladheid ontstaan als gevolg van sneeuw of ijzel.
Samen sterk in de hulpverlening!


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
ADVIES AVONDSPITS: GA OP TIJD NAAR HUIS
 

Da's altijd wel heel makkelijk gezegd! Wie betaalt dat? De werknemer, in de meeste gevallen. In de vorm van uren / vakantieverlof of weet ik wat. Terwijl het voor alle partijen een kwestie van overmacht is.
Iemand die (want Koning Winter is er dit jaar al ff) dus al vele malen urenlang op de weg heeft gezeten door de winterse neerslag, komt zo langzamerhand in de problemen, op het werk. Ik denk dat de tijd rijp is voor een gezamenlijk potje, voor dit soort aanhoudend winterweer. Zoiets als een waarborgfonds.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
'Alleen KNMI mag waarschuwen voor slecht weer'

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2974439.ece/_Alleen_KNMI_mag_waarschuwen_voor_slecht_weer_.html
28 januari 2010

(Novum) - De ANWB en de VerkeersInformatieDienst zouden geen weerwaarschuwingen moeten geven. Het KNMI is de enige instantie die dit zou mogen doen. Dat vinden Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Charlie Aptroot (VVD), die zich ergeren aan de vele organisaties die weggebruikers waarschuwen voor sneeuw, gladheid en onweer. "Mensen zien door de bomen het bos niet meer", vindt Aptroot.

Woensdagochtend waarschuwde de VerkeersInformatieDienst mensen om op tijd naar huis te gaan, vanwege sneeuw en ijzel die vanaf 15.00 uur het land binnen zou trekken. De ANWB adviseerde 'de actuele situatie op de wegen in de gaten te houden'. Afgezien van het noordoosten van het land, waar het glad was, bleek het mee te vallen met de verkeersoverlast.

Joop Atsma, die eerder al pleitte voor een betere coördinatie van het weeralarm, is fel gekant tegen 'al deze willekeurige waarschuwingen en weeralarmen'. "Het KNMI is ervoor aangesteld, anderen moeten zich hier niet mee bemoeien. Dat leidt tot mislukkingen."

Het CDA-Kamerlid vindt dat media ook een verantwoordelijkheid hebben. "Er is altijd wel een verkeersorganisatie of meteoclub te vinden die mensen wil waarschuwen. Dit zorgt voor verwarring en is slecht voor de economie en de maatschappij."

Volgens Aptroot nemen Nederlanders de waarschuwingen niet meer serieus. "Iedereen roept maar wat", vindt hij. "Alleen het KNMI zou waarschuwingen af moeten geven, maar die hebben inmiddels al zo vaak geblunderd dat daar ook niemand meer naar luistert."

De VVD'er vindt dat als de KNMI er niet in slaagt het weer adequaat te voorspellen, een commerciële partij moet worden aangesteld om de weeralarmen af te geven. "Als dit geklungel zo blijft, is de uiterste consequentie dat de stekker dan maar uit het KNMI moet."

Vorige maand paste het KNMI de criteria van het weeralarm nog aan. Alleen als de kans op extreem weer ten minste negentig procent bedraagt, wordt een weeralarm afgekondigd. Ook werd de 'waarschuwing extreem weer' geïntroduceerd. Verder kan het weeralarm regionaal worden afgegeven.

Bovendien werd afgesproken dat het KNMI collega's van commerciële weerbedrijven raadpleegt en overlegt met Rijkswaterstaat, het KLPD en de ANWB voor er een weeralarm wordt afgegeven.
Samen sterk in de hulpverlening!


Danny

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
  • Waalwijk (Midden- en West Brabant)
    • www.dannyijpelaar.com
p2kflex
18:06:39 28-01-10GROUP-1Waarschuwing ! op veel plaatsen in de regio is het extreem glad
0600000BRW IJsselland (Regionaal - Proefalarm)
0600045BRW Veiligheidsregio IJsselland (Monitorcode)


brw-niels

  • hobby fotograaf brandweer hattemerbroek
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 67
  • hobby fotograaf brandweer hattemerbroek
    • http://www.everyoneweb.com/BrandweerHattemerbroek/
18:04:29   28-01-10  Extra proefalarm - waarschuwing !! op veel plaatsen in de regio is het extreem glad
0800000 BRW N.O. Gelderland ( Proefalarm )


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Nieuwe methode weeralarm

http://weerplaza.nl/weerinhetnieuws/artikel.asp?id=85

Geplaatst op 29 januari 2010 om 13:05
Bijgewerkt op 29 januari 2010 om 13:35

Vanaf 1 februari beginnen het KNMI en de weerproviders met de uitvoering van de nieuwe weeralarm-procedures. Voor alle duidelijkheid geven we hier nog een keer aan wat dit betekent.

De centrale vraag
Het weeralarm bestaat inmiddels al jaren en is niet meer weg te denken uit de meteorologische berichtgeving. Hoewel er geregeld kritiek is, is uit diverse onderzoeken gebleken dat in zijn algemeenheid de extra waarschuwing zeer gewaardeerd wordt. Het leidt tot extra alertheid en tot een extra controle bij iedereen ten aanzien van zijn geplande activiteiten. De centrale vraag bij een weeralarm is daarom vaak: wat betekent dit voor mij en moet ik mijn acties gaan aanpassen?

Om deze vraag beter te kunnen beantwoorden is er in overleg met het KNMI, het ministerie, de weerbedrijven (waaronder het team van Weerplaza) en andere belanghebbende instanties de methodiek enigszins aangepast. Vanaf 1 februari is een weeralarm niet meer landelijk, maar regionaal. Een ander belangrijk verschil is dat een weeralarm alleen nog wordt uitgegeven als er 90% of meer zekerheid is dat het fenomeen ook gaat optreden.

Door deze twee veranderingen kan iedereen beter anticiperen op weeralarmen. Immers, het is exact duidelijk welke regio's in de gevarenzone liggen en er is een zeer grote waarschijnlijkheid dat het slechte weer ook echt gaat plaatsvinden.



Overzicht waarschuwingen

Waarschuwing voor extreem weer
Doordat een weeralarm pas wordt uitgegeven bij 90% zekerheid zal in de praktijk een weeralarm korter voor het starten van slecht-weer worden uitgegeven dan voorheen. Misschien komt het alarm zelfs pas als het slechte weer al is losgebarsten. Dit betekent dat de voorbereidingstijd dus vaak veel korter zal zijn dan in de oude situatie Dit nadeel weegt echter niet op tegen het risico om onterechte weeralarmen uit te geven. Daar kwam immers veel kritiek op. Bovendien is er een extra waarschuwing bedacht: de waarschuwing voor extreem weer. Deze waarschuwing wordt uitgegeven zodra de kans op noodweer 60% of groter is.

Verder is een belangrijk verschil dat de waarschuwing voor extreem weer door het KNMI wordt uitgegeven na eerst gebeld te hebben met Weerplaza evenals met enkele andere weerbedrijven. Met al deze feedback gaat een expertteam bij het KNMI overleggen of een waarschuwing voor extreem weer inderdaad uitgegeven moet worden. Bij een weeralarm wordt er ook nog gesproken met een zogenaamd 'impactteam'. Dit is een team dat behalve uit KNMI'ers ook bestaat uit personen buiten het KNMI, bijvoorbeeld van het ministerie. Zij gaan gezamenlijk bepalen of het verwachte extreme weer ook dusdanige gevolgen heeft voor de samenleving dat een weeralarm terecht is.

3 niveaus van waarschuwen en per provincie
Vanaf 1 februari kent de meteorologische waarschuwingssystematiek in Nederland drie fasen:
- Waarschuwing gevaarlijk weer (op zijn vroegst 48 uur van te voren en minstens 60% zekerheid)
- Waarschuwing extreem weer (op zijn vroegst 24 uur van te voren en minstens 60% zekerheid)
- Weeralarm (op zijn vroegst 12 uur van te voren en minstens 90% zekerheid)

De verdere criteria staan in het overzicht hierboven.

De waarschuwingen worden geregionaliseerd. Vanaf 1 februari worden de provincies vermeld waarvoor de waarschuwing of het Weeralarm geldt. De waarschuwingen voor gladheid en sneeuwval, regen, zicht, onweer, windstoten, hitte en wind- en waterhozen geven voor de termijn waarvoor ze geldig zijn voor elk uur een beschrijving van het verwachte weer per provincie. De waarschuwingen worden minstens elke drie uur geactualiseerd, het Weeralarm wordt uurlijks geactualiseerd. Indien daar aanleiding voor is worden de waarschuwingen nog frequenter aangepast.

Deze waarschuwingen vervallen
Met de nieuwe waarschuwingssystematiek van het KNMI vervallen enkele andere waarschuwingen. In plaats van de (voor)waarschuwingen voor het wegverkeer en voor de watersport en recreatie (waarschuwingen die gericht waren op specifieke doelgroepen) wordt voortaan voor de verschillende provincies een algemene weerwaarschuwing gegeven voor de hele samenleving. Ook de voorwaarschuwing voor extreem weer is vervangen, in dit geval door een waarschuwing voor extreem weer.

De wind- en stormwaarschuwingen voor de scheepvaart met de waarschuwingen voor kustdistricten, ruime binnenwateren en Noordzeedistricten blijven ongewijzigd.

bron: Weerplaza, KNMI
Samen sterk in de hulpverlening!


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
KNMI waarschuwt voor zware sneeuwbuien
DE BILT -  Het KNMI waarschuwt voor een venijnige sneeuwstoring die in de nacht van vrijdag op zaterdag over ons land trekt. De storing gaat gepaard met zware sneeuwbuien en veel wind.

Hierdoor kan lokaal in korte tijd een grote hoeveelheid sneeuw vallen. Langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust neemt de wind bovendien in korte tijd flink toe. Waarschijnlijk ligt er zaterdagochtend in een groot deel van het land een vers sneeuwdek.

Dat stelde een woordvoerder vrijdag. Het KNMI raadt iedereen die vannacht de weg opgaat aan de weerberichten en waarschuwingen goed te blijven volgen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5916509/__KNMI_waarschuwt_voor_sneeuwbuien__.html?p=2,1


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
KNMI waarschuwt voor zware sneeuwbuien

http://www.knmi.nl/cms/content/75716/waarschuwing_voor_zware_sneeuwbuien

Waarschuwing voor zware sneeuwbuien

Winterweer houdt aan

29 januari 2010 - Komende nacht trekt een venijnige sneeuwstoring over ons land die mogelijk zorgt voor zware sneeuwbuien en veel wind. De buien kunnen actief zijn en vergezeld gaan van onweer. Lokaal kan in korte tijd een flinke hoeveelheid sneeuw vallen. Langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, waar de meeste neerslag waarschijnlijk in de vorm van regen valt, neemt de wind bovendien korte tijd flink toe. Zaterdagochtend ligt waarschijnlijk in een groot deel van het land weer een vers sneeuwdek. Het KNMI raadt iedereen die vannacht de weg opgaat aan de weerberichten en waarschuwingen goed te blijven volgen.

Ook zaterdag, zondag en maandag blijven sneeuwbuien het weerbeeld bepalen. De kans op gladheid is groot. Niet alleen door de sneeuw maar ook door bevriezing kan het verraderlijk glad worden.

Komende week weer kouder
De winter houdt stand waarbij de vorst weer toeneemt. De komende dagen kan het plaatselijk weer streng vriezen en volgende week is er weer kans op ijsdagen, dat zijn dagen waarop de temperatuur gedurende het hele etmaal onder nul blijft. Ook de sneeuwbuien blijven volgende week doorgaan al zijn er ook momenten met minder buien. Nu ook februari met dit weertype doorgaat kunnen we al spreken van een echte witte winter.

Sneeuwbuien hinderen verkeer
Sneeuw- en hagelbuien kunnen het verkeer flink parten spelen. De neerslag kan heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad kan worden. De intensiteit van de neerslag kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen. Voor het verkeer is dat verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven. De buien gaan vaak vergezeld met windstoten waardoor de omstandigheden voor het verkeer nog slechter worden.

Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo’n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de voorruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op. Sneeuwbuien ontstaan vaak in koude lucht die van noordelijke breedten (uit het poolgebied) wordt aangevoerd. Vooral als die lucht op grote hoogte in de atmosfeer zeer koud is, kunnen flinke buien ontstaan. Het relatief warme water van de Noordzee vormt een extra voedingsbron voor de buien.

De invloed van het zeewater is het grootst wanneer de lucht aangevoerd wordt over het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië en een lange weg over zee aflegt. Satelliet- en radarbeelden tonen dan lange buienstraten waarin de buien zich clusteren. Soms trekt een sneeuwstoring mee, een zogenaamde polar low. Dat is een klein venijnig lagedrukgebied die tot grote hoogte is gevuld met ijskoude lucht en zorgt voor zware sneeuwbuien. In gebieden waar deze intensieve buien passeren, kan het een tijd lang flink sneeuwen. Dat levert bij buiig weer grote verschillen op in weertype: over een afstand van nog geen tien kilometer kan het weer totaal anders zijn. In een deel van het land kan een dik pak sneeuw vallen terwijl het landschap een eindje verderop groen blijft (Zie Nader Verklaard- Sneeuwbuien en Sneeuwstoring).

Veel sneeuw wintersport
De komende dagen wordt in Europa, ook in de wintersportgebieden van de Ardennen en de Duitse Middelgebergten veel sneeuw verwacht. De website www.meteoalarm.eu houdt u op de hoogte van de verwachte kou en sneeuw.

Witte winter Nader Verklaard
Achtergrond informatie en nieuws over deze winter in onze rubriek Nader Verklaard in het dossier Witte winter 2010.
Samen sterk in de hulpverlening!