Grensrechter (41) overleden na mishandeling door voetballers 15/16 jaar - Almere 02-12-2012

Auteur Topic: Grensrechter (41) overleden na mishandeling door voetballers 15/16 jaar - Almere 02-12-2012  (gelezen 45232 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

DiNozzo

 • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,084
Citaat
De rechtbank Lelystad doet op maandagmiddag uitspraak in de zaak van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Tegen zeven verdachten zijn celstraffen geŽist van 1 tot 6 jaar voor het medeplegen van doodslag
Bron + volledige artikel: http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/103013/lelystad-rechter-doet-uitspraak-in-zaak-nieuwenhuizen
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" ó Albert Einstein


Haageneesch

 • Foto- en videograaf.
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,952
 • Foto- en videograaf Den Haag, PPK-houder.
  • Haageneesch
Zes jaar cel voor El-Hasan D. in grensrechterzaak

Zes jonge voetballers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten en de vader van een van hen hebben het oordeel van de rechter over hun rol bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen gehoord.

Die uitspraak deed de rechtbank in Lelystad maandagmiddag.

El-Hasan D. (51) krijgt 6 jaar cel met aftrek voorarrest. Yassine D. (16) krijgt 12 maanden jeugdetentie, waarvan 2 voorwaardelijk. De andere verdachten krijgen 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
De andere verdachten, Fady F. (16), Ibrahim C. (16), Othman K. (16), Soufyan B. (17) en Mohamed K. (18) krijgen 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Daveryon B. (15) krijgt 30 dagen jeugddetentie, waarvan 17 dagen voorwaardelijk.

Nieuwenhuizen werd op 2 december zwaar mishandeld toen hij grensrechter was bij een wedstrijd tussen het elftal van zijn zoon, Buitenboys B3, en de B1 van Nieuw Sloten. Een dag later overleed hij.

Het Openbaar Ministerie stelde eerder dat medeplegen aan doodslag bij 7 van de 8 verdachten wettig en overtuigend is bewezen.

Eisen
Tegen El-Hasan D. was eerder 6 jaar geŽist. Diens zoon  Yassine D. hoorde 12 maanden jeugddetentie tegen zich eisen waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Tegen de vijf andere verdachten, Fady F., Ibrahim C., Othman K., Soufyan B. en Mohamed K. werd twee weken geleden 2 jaar celstraf geŽist. Daveryon B. (15) hoorde 30 dagen jeugddetentie eisen, waarvan 13 voorwaardelijk.

Risico genomen
Overigens was het OM tijdens eerder zittingen al van mening dat de verdachten niet echt de bedoeling hadden om de grensrechter van Buitenboys te doden.

Maar door hard en vaak tegen zijn hoofd en nek te schoppen, hebben ze wel het risico voor lief genomen dat zoiets zou gebeuren.
Bron: Nu.nl


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Weduwe grensrechter: 'Blij, maar straf is natuurlijk nooit voldoende'
Weduwe grensrechter: 'Blij, maar straf is natuurlijk nooit voldoende'
 AT5Amsterdam    
Gepubliceerd op 19 jun 2013
Citaat
Weduwe grensrechter Nieuwenhuizen: 'Blij met straffen daders, maar straf is natuurlijk nooit voldoende'. Lees verder: http://www.at5.nl/s/rpq
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Regiezitting hoger beroep grensrechterzaak

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161296/regiezitting-hoger/
13 augustus 2013 - Ressortsparket

Vandaag vond bij het gerechtshof in Leeuwarden een eerste regiezitting plaats in de zogenoemde grensrechterzaak. Zes minderjarigen en ťťn meerderjarige worden verdacht van het medeplegen van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde de verdachten eerder -conform de eis van de officier van justitie- tot vrijheidsstraffen van verschillende duur. De zeven verdachten stelden hoger beroep in.

De verdediging heeft vandaag tijdens de regiezitting een groot aantal onderzoekswensen gedaan. Volgens het OM is het overgrote deel van dit onderzoek niet noodzakelijk en dienen deze wensen daarom afgewezen te worden.

De verdediging vraagt onder meer om het horen van een aantal getuigen. Deze getuigen zijn eerder in aanwezigheid van de verdediging gehoord bij de rechter-commissaris. De verklaringen maken deel uit van het dossier. Volgens het OM is het niet nodig om de verklaringen in hoger beroep opnieuw af te leggen.

Daarnaast wil de verdediging de deskundige Milroy (die voor zijn standpunt collega Veinot heeft geraadpleegd) opnieuw horen over een mogelijk zeer zeldzame afwijking van de aderen bij het slachtoffer. Volgens het OM zijn de opvattingen van deze deskundigen in eerste uitleg uitgebreid gehoord en is Milroy door de verdediging ondervraagd. Het is daarom niet noodzakelijk dit in hoger beroep te herhalen. Indien het hof beslist deze deskundigen wel op te roepen, wil het OM ook de gelegenheid krijgen de vier andere betrokken deskundigen te horen.

Ook andere onderzoekswensen, zoals onderzoek door een rechtspsycholoog naar onjuiste beÔnvloeding van getuigen door het tonen van foto's, een 3D-reconstructie en een schouw op het voetbalveld, dienen volgens het OM te worden afgewezen.

Het horen van een inmiddels onherroepelijk veroordeelde medeverdachte kan in de visie van het OM wel worden toegewezen. Tijdens de behandeling van de grensrechterzaak bij de rechtbank stond deze verdachte zelf terecht. Nu zijn zaak niet in hoger beroep wordt behandeld, kan hij zich niet langer op zijn verschoningsrecht beroepen. Ook de verdachte die vandaag tijdens de regiezitting heeft aangegeven te willen verklaren in zijn eigen zaak en in de zaak van zijn medeverdachten, kan volgens het OM worden toegewezen als getuige.  

Het gerechtshof beslist op maandag 26 augustus over de onderzoekswensen. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt.
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,586
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
Reactie #134 Gepost op: 11 september 2013, 01:01:10
Afgelopen avond eindelijk weer eens tijd om naar Pownews te kijken en was zwaar over de zeik of boos
of hoe je het ook noemen wilt toen ik de beelden zag die je kan vinden als je onder het nieuwsbericht op de link klikt.


Kopschopper heeft lol in cel
10 september 2013-23:15

De doodschopper van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen heeft het prima naar zijn zin in de cel.
Porno, telefoon, drugs - net het echte leven, maar dan tussen vier muren.


Meneer heeft zelfs de sleutel van de groepsleiding, die hij ook wel eens zou neuken.
Of hij het erg vindt dat dit allemaal in de media komt?
Nee, dat is juist zijn grootste wens, blijkt uit het interview met een celgenoot.

Bekijk de beelden van de feestende kopschopper hieronder.

BRON + Video: http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_pownews/2013/09/straks_doodschopper_grensrecht.html
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #135 Gepost op: 26 november 2013, 14:57:13
OM eist in hoger beroep tot zes jaar cel in grensrechterzaak

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161808/eist-hoger-beroep/
22 november 2013 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep vrijheidsstraffen geŽist tegen zeven verdachten in de zogenoemde grensrechterzaak. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december 2012 aan de gevolgen van ernstig geweld, dat hem een dag eerder werd toegebracht na afloop van een voetbalwedstrijd in Almere. Zes destijds minderjarigen en ťťn meerderjarige worden verdacht van het medeplegen van doodslag op de grensrechter en het plegen van openlijk geweld.

Rechtbank
De rechtbank in Lelystad veroordeelde de verdachten eerder -conform de eis van de officier van justitie- tot vrijheidsstraffen van verschillende duur. Zeven verdachten stelden hoger beroep in. Een achtste medeverdachte is onherroepelijk veroordeeld tot 30 dagen jeugddetentie waarvan 13 dagen voorwaardelijk voor het plegen van openlijk geweld.

Ontwikkelingen in hoger beroep
Tijdens de hoger beroepsprocedure zijn alle verdachten bij de raadsheer-commissaris gehoord als getuige in elkaars zaak. Ook de onherroepelijk veroordeelde medeverdachte is door de raadsheer-commissaris gehoord. Geen van de verdachten heeft een nieuwe, aanvullende verklaring afgelegd. "In hoger beroep moet worden vastgesteld dat nog steeds bijna niemand van de verdachten enige verantwoordelijkheid neemt voor het geweld jegens Richard Nieuwenhuizen," aldus de advocaat-generaal op de zitting.

Doodsoorzaak
Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelden vast dat Richard Nieuwenhuizen is overleden aan een dubbele dissectie aan de binnenzijde van de vaten van de wervelslagader, wat tot hersenletsel heeft geleid. Volgens de advocaat-generaal is de dubbele dissectie (scheur in de wand van een bloedvat) ontstaan door krachtige trappen en schoppen tegen het hoofd en lichaam van de grensrechter: "Ik ga ervan uit dat zijn dood door het geweld van de verdachten en nergens anders door is veroorzaakt."

Dat Richard Nieuwenhuizen zou lijden aan een zeldzame aandoening (SMA), en dat deze aandoening hem precies op hetzelfde moment van het schoppen en slaan tegen het hoofd fataal zou zijn geworden,  -zoals de Canadese deskundige Millroy meent- vindt het OM hoogst onwaarschijnlijk.

Medeplegen doodslag
Het OM gaat er niet vanuit dat de verdachten (vol) opzet hebben gehad op de dood van de grensrechter. Het OM is daarentegen wel van oordeel dat het algemeen bekend is dat schoppen tegen iemands hoofd een aanmerkelijke kans op de dood oplevert. "En dat geldt nog veel sterker als je dat doet met voetbalschoenen, kicksen, met daaronder scherpe noppen, die zijn bedoeld om daarmee houvast te hebben op het veld," zei de advocaat-generaal.

Volgens het OM hebben alle zeven verdachten de grensrechter getrapt en geschopt terwijl hij op de grond lag. Hiermee hebben de verdachten gezamenlijk uitvoering gegeven aan het geweld tegen Richard Nieuwenhuizen en een bijdrage geleverd aan zijn dood.   Wie de fatale trap uitdeelde is daarmee niet meer van belang.  

Eisen
Forse straffen zijn volgens het OM op zijn plaats. Tegen de inmiddels 51-jarige verdachte is zes jaar gevangenisstraf geŽist. Volgens het OM had deze verdachte als trainer van het team en als vader van ťťn van de spelers een sussende rol moeten spelen tijdens de vechtpartij. Het OM neemt het de man dan ook bijzonder kwalijk dat hij in plaats daarvan zelf geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer.

Tegen de vier inmiddels 17-jarige verdachten en een inmiddels 18-jarige verdachte werd 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geŽist. Tegen de inmiddels 16-jarige verdachte, is 12 maanden jeugddetentie, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geŽist. Dit zijn de maximale straffen die in het kader van het jeugdrecht mogelijk zijn. De advocaat-generaal wil daar wel een voorwaardelijk deel aan verbinden, zodat deze verdachten begeleid worden door de (jeugd)reclassering op het moment dat ze vrijkomen. De advocaat-generaal heeft daarnaast gevraagd de vordering van de benadeelde partij in grotere mate toe te wijzen dan de rechtbank eerder heeft gedaan.

Op 25, 27 en 29 november wordt de zaak verder behandeld. De uitspraak van het gerechtshof is op 19 december 2013.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #136 Gepost op: 3 december 2013, 12:54:26
S.C. Buitenboys, geweld heeft nooit het laatste woord van 30-11-2013
S.C. Buitenboys, geweld heeft nooit het laatste woord van 30-11-2013
omroepflevoland
Gepubliceerd op 1 dec 2013
S.C. Buitenboys, geweld heeft nooit het laatste woord
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #137 Gepost op: 20 december 2013, 00:47:21
Straffen tot 6 jaar voor dood grensrechter

19 dec 2013 14:07 | laatste update: 19 dec 2013 15:16

AMSTERDAM De Amsterdamse voetbalvader die was betrokken bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, heeft donderdag in hoger beroep 6 jaar cel gekregen.
Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde de zes minderjarige verdachten tot maximaal 2 jaar jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk. De straffen zijn bijna gelijk aan die de rechtbank in Lelystad eerder dit jaar oplegde.

Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december vorig jaar slachtoffer van een dodelijke schoppartij op een veld van zijn club Buitenboys in Almere, na een wedstrijd tegen de club van de verdachten, Nieuw Sloten uit Amsterdam.

De spelers van het bezoekende B-elftal waren boos over de manier waarop Nieuwenhuizen de wedstrijd had gevlagd. Een ruzie daarover ontaardde in "een explosie van geweld", zoals het hof het incident in de uitspraak omschreef. Nieuwenhuizen belandde meermalen op de grond en werd onder meer tegen zijn hoofd en hals geschopt.

"Geen schijn van kans"
Volgens het hof heeft hij "geen schijn van kans gehad". De veroordeelde vader had het geweld moeten voorkomen, aldus het hof. In plaats daarvan is hij gaan meevechten. De man gaat in cassatie, meldt zijn advocaat.

Richard Nieuwenhuizen overleed ruim een etmaal na de vechtpartij in een ziekenhuis. Een van zijn zonen speelde mee in de betreffende wedstrijd en was een belangrijke ooggetuige.

Schadeclaims nabestaanden
De advocaten van de verdachten hebben de betrouwbaarheid van diverse getuigenverklaringen in twijfel getrokken. Het hof heeft alle verweren op dit punt verworpen. Ook is er wat het hof betreft geen enkele twijfel over de doodsoorzaak: Nieuwenhuizen is overleden aan de gevolgen van het op hem toegepaste geweld. De mogelijkheid dat zijn dood is veroorzaakt door een genetische aderafwijking noemde het hof "hoogst onwaarschijnlijk".

Het hof heeft de schadeclaims van enkele nabestaanden van Nieuwenhuizen gedeeltelijk toegewezen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #138 Gepost op: 24 december 2013, 01:12:29
Hof: verdachten schuldig aan dood grensrechter
Hof: verdachten schuldig aan dood grensrechter
omroepflevoland
Gepubliceerd op 23 dec 2013
Citaat
Zes van de zeven verdachten in de grensrechterzaak zijn volgens het gerechtshof in Leeuwarden schuldig aan het medeplegen van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat bleek donderdag tijdens de uitspraak in het hoger beroep over de zaak van de dood van de Almeerse grensrechter.
Volgens het hof kwam Nieuwenhuizen om het leven door voetbalgeweld, niet door een genetische afwijking zoals de verdediging aanvoerde. De verdachten zijn dan in grote lijnen tot dezelfde straffen veroordeeld als door de rechtbank in Lelystad.
De minderjarige verdachten Soufyan B., Othman K., Fady F. en Ibrahim C. zijn veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan delen voorwaardelijk. Yassine D., krijgt 1 jaar jeugddetentie, hij was 15 ten tijde van het incident, jonger dan de rest. De voetbalvader, de enige meerderjarige verdachte, moet nog steeds 6 jaar de cel in.
Voor 鳬n minderjarige pakte het vonnis wel anders uit: Mohamed K. is alleen veroordeeld voor openlijke geweldpleging en krijgt daarvoor 1 jaar jeugddetentie in plaats van de eerder opgelegde 2 jaar.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
'Schande, dit is misdaad belonen'

https://www.youtube.com/watch?v=3s8N2OEnoJQ
De Telegraaf
Gepubliceerd op 2 jan. 2017
Citaat
Geld inzamelen voor ťťn van de moordenaars van grensrechter Richard Nieuwenhuizen? Een boze voetbalvoorzitter is zich rot geschrokken, vertelt hij in TELEGRAAF VANDAAG.
Samen sterk in de hulpverlening!