Motoragenten beschoten met automatische wapens na liquidatie Bossestraat - Amsterdam 29-12-2012

Auteur Topic: Motoragenten beschoten met automatische wapens na liquidatie Bossestraat - Amsterdam 29-12-2012  (gelezen 107706 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,591
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
Reactie #240 Gepost op: 24 december 2014, 11:24:09
20 jaar cel voor betrokkenheid liquidaties Staatsliedenbuurt

Vandaag heeft de rechtbank in Tanger de 27-jarige Hamza B. veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens dubbele moord in vereniging en poging moord op twee agenten in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam op 29 december 2012. Hamza B. werd in juni 2013 door de Marokkaanse politie aangehouden op het vliegveld van Tanger op grond van informatie uit een Amsterdams opsporingsonderzoek. De zaak werd vandaag inhoudelijk door de Marokkaanse rechtbank behandeld. In Marokko is het gebruikelijk dat dezelfde dag nog uitspraak wordt gedaan.

Op 29 december 2012 werd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt een Range Rover met daarin drie mannen beschoten met zware automatische vuurwapens. Twee van de drie mannen overleden aan hun verwondingen. Vanuit een vluchtauto werden ook twee motoragenten beschoten die de achtervolging hadden ingezet. De officier van justitie in Marokko achtte vandaag bewezen dat B. de vluchtauto bestuurde van waaruit ook is geschoten. Hij eiste de ‘zwaarst mogelijke straf’. In Marokko is dat de doodstraf, maar omdat Nederland afspraken heeft gemaakt bij de overdracht van deze strafzaak naar Marokko, was dat in de praktijk neergekomen op een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde B. tot twintig jaar cel.

Het OM in Amsterdam heeft afgelopen voorjaar de strafvervolging van B. overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten. Daartoe werd besloten omdat B. niet kon uitgeleverd aan Nederland aangezien Marokko geen onderdanen uitlevert. Dat gold ook voor B., die zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft.

Voordat de Marokkaanse rechtbank vandaag overging tot de inhoudelijke behandeling van de zaak, werden de afgelopen maanden diverse niet-inhoudelijke zittingen aan de strafzaak gewijd. Bij de zittingen was een delegatie uit Amsterdam aanwezig. Het OM in Amsterdam is tevreden dat de strafzaak nu tot een veroordeling heeft geleid. Zaaksofficier Maaike van Kampen: “We hebben afgelopen zomer de zaak overgedragen omdat we vertrouwen hadden in een goede behandeling van de zaak door de Marokkaanse rechtbank. De samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten was vanaf het begin af aan goed. Het wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak duurde langer dan ik aanvankelijk had gedacht, maar uiteindelijk ben ik tevreden met de uitspraak die er nu ligt. Deze samenwerking laat zien dat vluchten vanuit Nederland naar Marokko niet loont.”

De overdracht van de zaak was gebaseerd op het Verdrag betreffende de wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko dat op 1 december 2012 in werking is getreden. De overdracht is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen de afdelingen Internationale Rechtshulp in strafzaken van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland en Marokko. Daarnaast is er zeer goed samengewerkt tussen het Amsterdamse OM, de nationale politie eenheid Amsterdam en de rechter-commissaris en politie in Tanger.

BRON: https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@87607/20-jaar-cel/
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,430
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Levenslang geëist om liquidaties Staatsliedenbuurt

Tegen twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt is vandaag levenslang geëist. De twee, 'Popeye' B. (34) en Adil 'Kinker' A. (26), worden beschuldigd van moord en poging tot moord.

...

bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3935668/2015/03/30/Levenslang-geeist-om-liquidaties-Staatsliedenbuurt.dhtml


zwelgje

 • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,077
Reactie #242 Gepost op: 1 mei 2015, 14:42:21
De Amsterdamse rechtbank heeft twee mannen van 27 en 34 jaar tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

De daders hebben onder meer met Kalasjnikovs twee jonge mannen geliquideerd en een derde man beschoten. Op hun vlucht deinsden de daders er niet voor terug met een machinegeweer gericht op twee motoragenten te schieten met het doel ze te doden.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de strafmaat zwaar mee laten wegen dat er agenten beschoten zijn.
Dat zie je ook terug in het taalgebruik, voor een rechtbank is dat vrij "fors". ;)

Citaat
De rechtbank tilt er zwaar aan dat politie is beschoten met Kalasjnikovs. Dit is verachtelijk en daarmee is het gezag van onze rechtstaat in het geding. Door het schieten op de politie vindt de rechtbank de grens van een tijdelijke gevangenisstraf gepasseerd.

Volledige bericht op rechtspraak.nl: http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Amsterdam/Nieuws/Pages/Levenslange-gevangenisstraffen-voor-moorden-Staatsliedenbuurt.aspx

Volledige uitspraken:
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2015:2468
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2015:2471
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,591
 • Openbare Orde en Veiligheid
  • Instagram Enricoveilig
https://www.youtube.com/watch?v=6BBaTzRCaMw&feature=em-uploademail
'Gevoel alsof de dader zijn hele magazijn leegvuurde boven die jongen'

Gepubliceerd op 23 mei 2016 AT5
Een bijzondere dag vandaag in de Bunker in Osdorp. Buurtbewoners getuigden over de brute liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Hoe ongelooflijk en bizar de moordpartij op de mensen in de buurt is overgekomen werd vandaag nog maar eens duidelijk. Een buurtbewoner die destijds getuige was stond ons onherkenbaar te woord over de schokkende gebeurtenis.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #244 Gepost op: 15 november 2016, 20:57:53
https://www.youtube.com/watch?v=RrMcDJXWiMc
Frank Buis/RoyalPress Amsterdam


! No longer available
ANP Video
Gepubliceerd op 15 nov. 2016
Citaat
AMSTERDAM - De politie sluit de kruising Van Bossepad, Visseringstraat en Van Rappardstraat af voor een reconstructie, van de dubbele liquidatie uit 2012, in de Staatsliedenbuurtzaak.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
'Inzittenden Audi moeilijk zichtbaar bij liquidatie Staatsliedenbuurt'

Gepubliceerd: 16 november 2016 15:58
Laatste update: 16 november 2016 16:24
  
De inzittenden van de Audi die op 29 december 2012 werd gebruikt bij de liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waren deels te zien, maar niet bij alle snelheden. Dat bleek uit de reconstructie die dinsdagavond werd gedaan op verzoek van het gerechtshof in Amsterdam.

lees verder: http://www.nu.nl/binnenland/4351813/inzittenden-audi-moeilijk-zichtbaar-bij-liquidatie-staatsliedenbuurt.html
Samen sterk in de hulpverlening!