Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2013

Auteur Topic: Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2013  (gelezen 55590 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Hulpverleningsforum

 • Forum Moderator
 • Senior gebruiker
 • *****
 • Berichten: 938
  • HVforumNL
Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2013

In dit topic kun je alle officiële KNMI waarschuwingen voor extreem weer (code oranje) en de KNMI waarschuwingen voor gevaarlijk weer (code geel) posten.

Bij een daadwerkelijk weeralarm (code rood) mag altijd een apart topic geopend worden.

Waarschuwingen en Weeralarm

Het KNMI geeft verschillende waarschuwingen uit en maakt gebruik van de internationale kleurcodes groen - geel - oranje en voor het Weeralarm: rood.

code groen er is geen waarschuwing van kracht.

Code geel is van toepassing bij een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Code oranje geldt voor een waarschuwing voor extreem weer. In de periode vanaf 24 uur voorafgaand aan extreem weer wordt, bij een kans vanaf 60 procent dat het optreedt, een waarschuwing voor extreem weer uitgegeven.

Code rood is van kracht als het weer gevaar dreigt op te leveren en aanleiding kan geven tot grote overlast of ontwrichting van de samenleving. Het Weeralarm, code rood, wordt op zijn vroegst 12 uur tevoren uitgegeven en dan alleen wanneer het vrijwel zeker is (minimaal 90 procent kans) dat het extreme weer zal optreden.

Uitleg kleurcodes waarschuwingen en weeralarm

Nader Verklaard: waarschuwingskleuren

Overzicht Kleurcodes en symbolen


Daarnaast mogen foto's, video's en nieuwsberichten over incidenten die het gevolg zijn van gevaarlijk of extreem weer in dit topic; Bij een incident dat de opschalingskwalificatie 'middel', 'groot', 'zeer groot' of een 'GRIP (1 t/m 4) classificatie' heeft, mag er een apart topic gemaakt worden, alwaar vervolgens foto’s en/of persberichten geplaatst of gewoon gediscussieerd kan worden over het incident.

Probeer een bericht zo volledig mogelijk over te nemen; Vermeld -indien van toepassing- duidelijk de bron van je informatie!
Dit geldt ook voor het plaatsen van foto's, filmpjes, geluidsfragementen, etc. Denk daarbij aan het copyright!

Alle verdere discussie over het weer, zoals 'normale' weersverwachtingen en lokale weerfeiten als 'het sneeuwt hier ook' etc. horen niet in dit topic, daar hebben we het topic Weerpraat in de huiskamer voor.

De complete handleiding: Regels mbt het posten in “Incidenten”

De forumregels: Forumreglement
Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlKans op gladheid in het noorden en noordoosten

In de provincies Overijssel, Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen kan het vanavond, vannacht en komende ochtend plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten en/of sneeuwresten.

Uitgifte: 12/01/2013 22:32 uur LTVerwachting

zondag 13 tot en met zaterdag 19 januari 2013

Vandaag en morgen: Vrij koud. Overdag in het zuiden zon, elders wolkenvelden.

Er is op de meeste plaatsen nauwelijks bewolking, maar in het uiterste zuiden en zuidwesten is het bewolkt. Uit de bewolking valt in Zeeuws-Vlaanderen lokaal wat lichte (mot)sneeuw. In de loop van de nacht kunnen er ook in het noorden enkele wolkenvelden uit Duitsland binnentrekken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -1 á -2 graden op de Wadden en in het uiterste zuidwesten tot lokaal -5 in opklaringsgebieden. Boven de sneeuw in het noordoosten kan het misschien nog wat kouder worden voordat de wolkenvelden binnenkomen. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Overdag is de bewolking in het uiterste zuiden verdwenen en schijnt in de zuidelijke helft de zon volop, maar in het noorden en oosten zijn er wolkenvelden. Deze breiden zich verder zuidwestwaarts uit. Uit deze bewolking kan plaatselijk wat lichte motsneeuw vallen. In het Waddengebied neemt de kans op een sneeuwbui later op de dag toe. De maximumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Er staat een matige noordoostenwind. In de nacht van zondag op maandag zijn er wolkenvelden, die worden afgewisseld door opklaringen. In opklaringen kan zich een mistbank vormen. Hier en daar is wat lichte (mot)sneeuw mogelijk en in het waddengebied een sneeuwbui. Het gaat, afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, 1 tot 6 graden vriezen. De wind neemt landinwaarts sterk af, maar later steekt aan de kust een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind op.

Maandag overdag is er af en toe zon, maar komen er ook wolkenvelden voor. In het noordwestelijk kustgebied is er kans op een sneeuwbui. Later op de dag neemt van het westen de bewolking toe. In de loop van de avond is er in het zuidwesten en westen kans op sneeuw. De maximumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen 1 of 2 graden onder het vriespunt. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen, aan de kust later (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlGladheid door sneeuw

In de Kop van Noord-Holland kan het plaatselijk glad worden ten gevolge van enkele sneeuwbuien. Deze buien verdwijnen de komende uren.

Morgenavond bereikt een gebied met sneeuw het zuidwesten. Dit gebied breidt zich in de nacht naar dinsdag verder uit over de zuidelijke helft van het land. In totaal kan er tot en met dinsdagochtend in het zuiden en zuidwesten ongeveer 3-5 cm sneeuw vallen, met name in Zeeland mogelijk 5-10 cm.

Uitgifte: 13/01/2013 22:41 uur LTVerwachting

maandag 14 tot en met zondag 20 januari 2013

Vandaag en morgen: In de avond van het zuidwesten uit sneeuw

Vannacht zijn er wolkenvelden, die worden afgewisseld door opklaringen. Heel plaatselijk valt uit de bewolking lichte (mot)sneeuw en in het noordwestelijk kustgebied blijft de kans op een sneeuwbui aanwezig. In opklaringen kan een mistbank ontstaan. Het gaat, afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, 2 tot 8 graden vriezen. De wind is eerst noordoostelijk en zwak tot matig, maar neemt landinwaarts sterk af. Tegen de ochtend steekt aan de kust een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind op.
Overdag is er af en toe zon, maar komen er ook wolkenvelden voor. In de westelijke kustprovincies is er kans op een sneeuwbui. Later op de dag neemt van het westen uit de bewolking toe. In de loop van de avond gaat het in het zuidwesten en westen sneeuwen. De maximumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen 1 of 2 graden onder het vriespunt. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen, aan de kust later (vrij) krachtig.

In de nacht naar dinsdag breidt het sneeuwgebied zich verder uit over de zuidelijke helft. In het zuiden valt 3-5 cm sneeuw, in het zuidwesten op een aantal plaatsen zo’n 5-10 cm. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog en zijn er nog enkele opklaringen. Op de meeste plaatsen vriest het 1 tot 4 graden, maar in het noordoosten kan het nog iets kouder worden. De zuidoostelijke wind is matig, in het zuidwestelijk kustgebied nog enige tijd vrij krachtig.

Dinsdag overdag valt er nog steeds van tijd tot tijd sneeuw, vooral in het midden en zuiden. De temperatuur ligt in de middag op de meeste plaatsen iets onder nul. De wind draait van zuidoost naar noordoost tot noord en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
ANWB: ochtendspits wordt chaotisch
ma 14 jan 2013, 13:28

AMSTERDAM

Vanwege de vewachte sneeuwval dinsdagochtend, voorspelt de ANWB een enorm drukke ochtendspits.
In de Randstad en in het zuiden van het land worden lange files verwacht.
Ook maandagavond zal het verkeer plaatselijk al veel hinder hebben van gladheid.


Dinsdagochtend is normaal gesproken al de drukste spits van de week met gemiddeld 200 kilometer file, aldus de ANWB.
Ze denkt dat als de weersvoorspellingen uitkomen, dat dat makkelijk kan verdubbelen.

De ANWB adviseert weggebruikers om zich voor vertrek goed op de hoogte te stellen van de situatie op de weg.
Dat kan via de website van de ANWB, radio, Teletekst of via twitter @anwbverkeer.

Het KNMI verwacht vanaf negen uur 's avonds een sneeuwfront dat via Zeeland het zuidelijk deel van Nederland zal binnentrekken.
Plaatselijk wordt er vijf tot tien centimeter sneeuw verwacht.

BRON: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21217922/__ANWB__ochtendspits_chaotisch__.html
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlGladheid door sneeuw

In zuidwesten en westen van het land valt de komende uren af en toe sneeuw.

In de avond bereikt een gebied met sneeuw het zuidwesten. Dit gebied breidt zich in de nacht naar dinsdag verder uit over de zuidelijke helft van het land. Dinsdag overdag valt af en toe lichte sneeuw. In totaal kan er tot en met dinsdagavond in het zuidwesten en zuiden ongeveer rond 5 cm, lokaal wat meer, sneeuw vallen. In het midden en westen valt 1-3 cm.

Uitgifte: 14/01/2013 14:04 uur LTVerwachting

maandag 14 tot en met zondag 20 januari 2013

Vandaag en morgen: Wisselend bewolkt, in het (zuid-) westen sneeuwbuien. Vannacht meer sneeuw
In het zuidwesten en westen vallen enkele sneeuwbuien, elders is er af en toe zon, maar komen er ook wolkenvelden voor. Later op de dag neemt van het westen uit de bewolking toe. In de loop van de avond gaat het in het zuidwesten sneeuwen. De maximumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen 1 of 2 graden onder het vriespunt. Er staat een zwakke tot matige wind, eerst uit een variabele richting, maar geleidelijk wordt de wind zuidelijk. Aan de kust wordt de wind later vrij krachtig.
Komende nacht breidt het sneeuwgebied zich verder uit over de zuidelijke helft van het land. In het noorden blijft het droog en zijn er nog enkele opklaringen. Op de meeste plaatsen vriest het 1 tot 4 graden, maar in het noordoosten wordt het ongeveer -7 graden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied nog enige tijd vrij krachtig.

Morgen valt er nog steeds van tijd tot tijd sneeuw, vooral in het midden en zuiden. In het noorden van het land blijft het droog. In totaal valt tot en met morgenavond in het zuidwesten rond 5 cm, lokaal wat meer. In het zuidoosten valt 3-5 cm, in het midden 1-3 cm. De temperatuur ligt in de middag op de meeste plaatsen iets onder nul. De wind draait van zuidoost naar noordoost tot noord en is overwegend matig, waardoor de sneeuw in het zuiden kan gaan stuiven. (Bron: KNMI),

Vooruitzichten
Koud, meestal droog winterweer met 's nachts overwegend matige vorst en overdag temperaturen iets onder nul.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlGladheid door sneeuw

Een gebied met sneeuw boven het zuidwesten breidt zich in de nacht verder uit over de zuidelijke helft van het land. Vooral in Zeeland gaat de sneeuw gepaard met een krachtige wind en slechte zichten van 200 tot 500 meter. Dinsdag overdag valt af en toe lichte sneeuw. In totaal kan er tot en met dinsdagavond in het zuidwesten en zuiden ongeveer rond 5 cm, lokaal wat meer, sneeuw vallen. In het midden en westen valt 1-3 cm.

Uitgifte: 14/01/2013 22:42 uur LTVerwachting

maandag 14 tot en met zondag 20 januari 2013

Vandaag en morgen: Wisselend bewolkt en vooral in het zuiden van het land sneeuw

In Zeeland, Zuid Holland en het westen van Noord Brabant sneeuwt het. Vooral in Zeeland gaat dat gepaard met een krachtige wind, 6 Bft. Vannacht breidt het sneeuwgebied zich verder uit over de zuidelijke helft van het land. In het noorden blijft het droog en zijn er nog enkele opklaringen. Op de meeste plaatsen vriest het 1 tot 4 graden, maar in het noordoosten wordt het ongeveer -7 graden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied nog enige tijd vrij krachtig.
Morgen valt er nog steeds van tijd tot tijd sneeuw, vooral in het midden en zuiden. In het noorden van het land blijft het droog. In totaal valt tot en met morgenavond in het zuidwesten rond 5 cm, lokaal wat meer. In het zuidoosten valt 3-5 cm, in het midden 1-3 cm. De temperatuur ligt in de middag op de meeste plaatsen iets onder nul. De wind draait van zuidoost naar noordoost tot noord en is overwegend matig, waardoor de sneeuw in het zuiden kan gaan stuiven. (Bron: KNMI),

Vooruitzichten
Koud, meestal droog winterweer met 's nachts overwegend matige vorst en overdag temperaturen iets onder nul.
Samen sterk in de hulpverlening!


skippy02

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,541
 • Scanman Jan
KNMI waarschuwt nu ook voor Drenthe en Friesland, code geel.
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
ANWB: "Ga niet de weg op"
DEN HAAG - De ANWB adviseert automobilisten om niet de weg op te gaan vandaag. Door de hevige sneeuwval staat het verkeer rond Den Haag muurvast

Wijnand Zwaan van de ANWB zei bij Omroep West dat automobilisten zich echt achter de oren moeten krabben voordat ze proberen de weg op te gaan.

 De Verkeers informatiedienst spreekt van een grote chaos. Vooral rond Den Haag loopt het verkeer volledig vast. Rond 8.00 uur stonden de A4 en de A12 volledig vast.

Mensen die proberen om te rijden via, bijvoorbeeld, de N11 komen ook daar vast te staan.

In heel Nederland stond rond dat tijdstip ruim 800 kilometer file.
http://www.omroepwest.nl/nieuws/15-01-2013/anwb-ga-niet-de-weg-op


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Verkeerssituatie na de spits niet beter
15 januari 2013, 08:22  

De verkeerssituatie zal dinsdag na de spits niet verbeteren. Aanvankelijk zou er alleen tijdens de ochtendspits nog sneeuw vallen, maar nu lijkt het erop dat het de hele dag blijft sneeuwen.
In de regio Den Haag viel er in de nacht van maandag op dinsdag al 15 centimeter sneeuw, tijdens de ochtendspits werd er 10 centimeter sneeuw gemeld in Zaandam.

Vooral weggebruikers in de regio's Den Haag en Amsterdam hebben tijdens de ochtendspits met bijzonder lange files te maken. Zo ontstond op de A4 maar liefst 30 kilometer file richting Amsterdam en kwam het verkeer op de A12 in beide richtingen vast te staan.
Verkeer op de A6 richting Muiden kwam over een lengte van 33 kilometer vast te staan. Omrijden over de A27 en de A1 had geen zin, want ook daar was het aansluiten in lange files. Aanvankelijk viel de filedruk op de ring van Amsterdam mee, maar ook daar kwam het verkeer uiteindelijk flink vast te staan.

Rijkswaterstaat adviseert om thuis te werken. Aangezien de weersomstandigheden niet verbeteren, is het aannemelijk dat ook de avondspits drukker zal zijn dan gebruikelijk.
Of het dan net zo druk is als tijdens de ochtendspits is nog niet te zeggen.


Laatst gewijzigd: 15 januari 2013, 08:24  
BRON: http://vid.nl/Nieuws/article/VID.2013.015.07
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
15-1-2013 8:50:57 Advies ANWB: ga niet de weg op
De ANWB heeft het advies gegeven om vandaag niet de weg op te gaan. Vanwege de sneeuw staan door heel Nederland lange files.

Extra drukte is vanochtend ontstaan op de N15 in het Botlekgebied. Twee bedrijven houden vandaag de hekken gesloten vanwege het weer. Verkeer dat onderweg is naar deze bedrijven moet weer omkeren.
Dit zorgt voor extra drukte op de N15, A15 en A20.


De ANWB adviseert weggebruikers om zich voor vertrek goed op de hoogte te stellen van de situatie op de weg. Dat kan op anwb.nl, via het Twitter-account @ANWB, op de radio of op Teletekst.

BRON: http://www.rijnmondveilig.nl/Item.aspx?alertid=25A8B274-5AD7-4125-BB26-944BF4A32B1A

De bedrijven die gesloten blijven vandaag zijn de ECT en APM.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen