Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2013

Auteur Topic: Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2013  (gelezen 57309 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlPlaatselijk glad door sneeuwresten of bevriezing. Zondag sneeuw.
In het gehele land kan het plaatselijk glad zijn door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten, met name op secundaire wegen.

Zondagochtend bereikt een sneeuwgebied het zuiden van het land, dit trekt noordwaarts en in de middag gaat het ook in het midden en tegen de avond ook in het noorden sneeuwen. In de avond neemt de kans op sneeuwjacht in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en in de kop van Noord-Holland toe.

Uitgifte: 19/01/2013 20:31 uur LT


Waarschuwingen Kustdistricten
Texel, Rottum: oost tot noordoost 7
Vlissingen, Zierikzee, Hoek van Holland, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl, IJsselmeer, Marken: oost tot noordoost 6

Uitgifte: 19/01/2013 17.18 uur LT


Waarschuwingen Noordzeedistricten
Humber, Duitse Bocht: oost tot noordoost 7
overige districten: geen waarschuwing

Uitgifte: 19/01/2013 21.12 uur LTVerwachting

zaterdag 19 tot en met vrijdag 25 januari 2013

Vandaag en morgen: Koud en bewolkt, overdag van het zuiden uit sneeuw
Vannacht is het bewolkt en zo goed als droog. De minima komen uit rond -6 graden. De oostenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

In de vroege ochtend gaat het van het zuiden uit licht sneeuwen. Aan het einde van de middag sneeuwt het in een groot deel van het land. Alleen het uiterste noorden houdt het tot in de avond droog. Er vallen enkele centimeters verse sneeuw. In Limburg is er een kleine kans op ijsregen. In de noordelijke provincies neemt zondagavond de kans op driftsneeuw en daardoor de vorming van sneeuwduinen toe.

De maxima liggen rond -3 graden. De oostelijke wind is nog steeds matig tot vrij krachtig, in de noordelijke provincies kracht 6, waardoor het kan aanvoelen als -15 graden. Aan zee en op het IJsselmeer krachtig en in het waddengebied toenemend tot hard en soms stormachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Koud winterweer met veel bewolking en de eerste dagen wat sneeuw. In het algemeen overdag lichte en 's nachts meest matige vorst.


Samen sterk in de hulpverlening!


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,382
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Code oranje afgegeven voor Limburg.

Kans op ijzel.


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,382
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
En code oranje nu ook voor Noord-Brabant.

Wederom kans op ijzel.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur extreem weer (code oranje)

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

Waarschuwing extreem weer: IJZEL in Limburg en Noord Brabant

De komende uren valt er in de provincies Limburg en het oosten van Noord Brabant IJZEL en/of ijsregen. Hierdoor kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn.
In het gehele land is het verder plaatselijk glad door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten, met name op secundaire wegen.
Een sneeuwgebied trekt vanuit het zuiden noordwaarts over het land en bereikt in de loop van de middag het midden van het land. In de avond neemt de kans op stuifsneeuw in de provincies Noord Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland toe.

Uitgifte: 20/01/2013 13:41 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Texel, Rottum: oost 8
Hoek van Holland, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl, IJsselmeer, Marken: oost 7
Vlissingen, Zierikzee: oost 6
Uitgifte: 20/01/2013 11.13 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Humber, Duitse Bocht, Vissersbank, Doggersbank: oost 8
Fladengronden: oost tot zuidoost 7
Theems: oost 7
overige districten: geen waarschuwing
Uitgifte: 20/01/2013 14.12 uur LTVerwachting

zondag 20 tot en met zaterdag 26 januari 2013

Vandaag en morgen: Koud en bewolkt, van het zuiden uit sneeuw, in het zuidoosten eerst ijzel
Het is bewolkt en in de zuidelijke helft sneeuwt het licht, in Limburg en het oosten van Noord Brabant ijzelt het de komende uren. Aan het einde van de middag sneeuwt het in een groot deel van het land. Alleen het uiterste noorden houdt het tot in de avond droog. Er valt ongeveer 5 centimeter verse sneeuw. In de noordelijke provincies neemt vanavond de kans op stuifsneeuw en daardoor de vorming van sneeuwduinen toe. De maxima liggen rond -3 graden. De oostelijke wind is matig tot vrij krachtig, met gevoelstemperaturen tot -15 graden. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig en in het waddengebied neemt de wind toe tot hard en soms stormachtig.
In de loop van de avond en in de nacht naar maandag trekt het sneeuwgebied langzaam verder naar het noorden, lokaal er kan dan nog 5 tot 10 cm sneeuw bijvallen De minimumtemperatuur wordt omstreeks - 6 graden en de wind blijft oostelijk en neemt langzaam in kracht af.

Maandag overdag is er vrij veel bewolking met in het noorden nog van tijd tot tijd sneeuw. Pas maandagavond verlaat het sneeuwgebied het noordoosten van het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer -2 graden. De wind neemt verder af en wordt matig en langs de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Koud winterweer met veel bewolking en eerst sneeuw. Vanaf dinsdag meest droog. In het algemeen overdag lichte en 's nachts meest matige vorst.


Modellen algemeen tot +48 uur

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_modelbeoordeling.html

Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot maandag 21 januari 2013 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hogedrukgebied boven ScandinaviŽ verandert nauwelijks van plaats en zorgt samen met een laag boven Frankrijk voor een oostelijke stroming, waarmee continentale polaire lucht wordt aangevoerd. Dit laag trekt over Frankrijk naar het noorden, om vervolgens zondagmiddag via BelgiŽ naar het Kanaal te trekken. Bijbehorend frontaal systeem, met daar vooruit nog een oude occlusie bereikten vanochtend ons land. Het zuidoosten van het land komt in elk geval op hoogte in de warme sector van het occluderend frontaal systeem. Het neerslaggebied trekt langzaam noordwaarts en intensiveert in de nacht naar maandag weer vanuit Duitsland dankzij een 500 hPa hoogtetrog. Het noorden heeft tot maandagmiddag te maken met dit systeem. Een volgend laagje komt op maandag 00 UTC bij Bretagne aan land en loopt opvullend noordoost. Op maandag eind van de middag bereikt het bijbehorende frontale systeem het zuiden van het land.

MODELBEOORDELING:
Op synoptische schaal zijn de modellen (Hirlam en EC) consistent. Wel ontstaan er verschillen in de beschrijving van het laag op maandag, wat in EC verder opvult en als trog noordelijker komt (18 UTC trog boven de Belgisch-Franse grens) dan in Hirlam (laag boven noord Frankrijk). Wel verschillen in de beschrijving van de neerslag. Hirlam06 wijkt duidelijk af van Hirlam 00 voor wat betreft de neerslag in de avond en nacht.

Aandachtspunten.
WIND:
Oost tot noordoosten wind 4 Bft en soms 5 Bft, aan de kust 6 Bft. Boven het Waddengebied toenemend 7 tot 8 Bft, in het zuiden in de avond afnemend en tijdelijk krimpend. Aandachtspunt is de windsnelheid in het noorden van Nederland in combinatie met de sneeuwval vanaf zondagnamiddag en maandagnacht (driftsneeuw) en de gevoelstemperaturen.

BEWOLKING:
SC velden, 1500-2000 voet, in het uiterste noorden wat opklaringen. Hirlam heeft dit niet helemaal te pakken, heeft de bewolking op dit moment een klasse te laag en de opklaringen te uitgebreid. In de modellen een signaal voor stratus bij, maar ook achter de sneeuwval, in het gebied waar de wind afneemt.

NEERSLAG:
Van het zuiden uit sneeuw, op de occlusie en het frontale systeem bij het laag. Timing van alle modellen is nagenoeg gelijk, rond 6 UTC de eerste sneeuw in het zuidoosten, rond 12 UTC wordt het midden van het land bereikt, vanaf 18 UTC het noorden van het land. In Hirlam neemt nu de intensiteit van het gebied wat toe, EC en Harmonie houden een groter gebied continu in de sneeuw. In de nacht naar maandag activatie van het gebied. Hier wijkt Hirlam00 af van Hirlam06, activatie komt in de nieuwe run vanuit het zuidoosten en schuift dan over het midden van het land heen. Harmonie en EC hebben deze intensivering wat noordelijker. De neerslaghoeveelheden zijn ook hoger dan in de vorige run. De activatie is het gevolg van een 500 hPa trog. De neerslag loopt op maandag langzaam verder naar het noorden en verlaat in Hirlam00 pas in de avond het noorden. Neerslagsoort in het grootste deel van het land sneeuw. Accumulatie is wisselend in de verschillende modellen, EC berekent het minst (tot 5 cm), Hirlam voor het zuiden tot 5 cm, midden 3-5 cm vandaag, noorden bijna niets. In de nacht naar maandag in een strook over het midden van het land 5-10 cm in Hirlam, totale accumulatie zondag en maandag 5-10 cm, in de strook met de intensiefste neerslag in de nacht 10-15 cm totaal. Harmonie voor vandaag 5-10 cm over een groot deel van het land, voor maandag met name in het noorden 5-10 cm. Een ander aandachtspunt is de combinatie van sneeuw en wind. Boven het noorden van het land windkracht 5 boven land, waddengebied en kop van Noord Holland windkracht 6. Harmonie laat ook verder landinwaarts af en toe een 6 zien. Ander aandachtspunt is de neerslagsoort in het zuidoosten. Hirlam06 laat de ijsregen weer over een wat groter gebied over het zuidoosten zien, ook over een deel van Brabant en Gelderland. Inmiddels valt er in het zuiden van Limburg IJZEL (code oranje) Progtemps geven een duidelijk signaal voor een smeltlaag. In Hirlam tussen 9 en 15 UTC rond 3000 voet met een dikte van 1000 voet, temperatuur +1. Harmonie en EC zijn wat meer uitgesproken hiermee. Neso (zowel Hirlam als Harmonie) geven dit ook weer. Actueel meldingen van ijsregen/IJzel boven noordoost Frankrijk. Hirlam lijkt hier goed op te zitten maar geeft in de onderste laag een te lage temperatuur aan.

ZICHT:
In de polaire droge lucht over het algemeen goede zichten, tijdens lichte sneeuw af en toe matig of slecht. Achter het sneeuwgebied mogelijk minder goede zichten.

TEMPERATUUR:
Hirlam is op dit moment een graad of twee te koud. Temperaturen nu tussen -4 en -6. Middagtemperaturen tussen -2 en -5 graden. Harmonie en EC laten het zuidoosten even boven nul komen, lijkt wat te hoog (aanvoer net iets zuidelijker). De gevoelstemperatuur ligt voor vanochtend tussen -12 en 15. In de nacht naar maandag Tmin tussen -3 en -6. Maandag overdag lichte vorst, in het zuiden mogelijk even net boven nul.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 20/01/2013 11.35 uur LT.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur extreem weer (code oranje)

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

Waarschuwing extreem weer: IJZEL in Limburg en Noord Brabant

De komende uren valt er in de provincies Limburg en het oosten van Noord-Brabant en Gelderland IJZEL en/of ijsregen. Hierdoor kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn.

Een sneeuwgebied boven een groot deel van het land bereikt vanavond het uiterste noorden. De komende uren neemt de kans op stuifsneeuw in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland toe.

In het gehele land is het verder plaatselijk glad door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten.

Uitgifte: 20/01/2013 17:02 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Texel, Rottum: oost 8
Hoek van Holland, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl, IJsselmeer, Marken: oost 7
Vlissingen, Zierikzee: oost 6
Uitgifte: 20/01/2013 11.13 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Fladengronden: oost tot zuidoost 8
Humber, Duitse Bocht, Vissersbank, Doggersbank: oost 8
Vikingbank: oost tot zuidoost 7
Theems: oost 7
overige districten: geen waarschuwing
Uitgifte: 20/01/2013 15.53 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
KNMI ‏@KNMI

Code oranje wegens #ijzel in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant beŽindigd. Code oranje voor stuifsneeuw blijft http://www.knmi.nl


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Grote kans op verkeershinder ondanks massale inzet Rijkswaterstaat

20-01-2013 | Verkeer- en watermanagement (VWM) | persbericht

Ondanks dat Rijkswaterstaat met man en macht de gladheid bestrijdt, bestaat de kans dat de wegen minder goed berijdbaar zijn vanwege hevige sneeuwval vanavond en vannacht en minder verkeer op de weg om de sneeuw weg te rijden. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers daarom zondagavond- en nacht en de maandagochtendspits rekening te houden met verkeershinder en gevaarlijke rijomstandigheden.

Rijkswaterstaat blijft komende avond en nacht, maar ook tot ver in de maandagochtend, met ruim 1200 man in de weer om de wegen zo goed mogelijk berijdbaar te houden. Hiervoor zet Rijkswaterstaat 500 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers in. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat meer mensen op de weg en in de verkeerscentrales om het verkeer goed te begeleiden.
Hinder door ijzel en/of sneeuwjacht

De komende uren dienen weggebruikers in Limburg, het oosten van Noord-Brabant en mogelijk in Gelderland rekening te houden met verraderlijke gladheid door ijzel. IJzel is lastig te bestrijden, omdat het zout zicht moeilijker mengt door het ijslaagje dat is ontstaan. Daarnaast is er in het noorden van het land kans op sneeuwjacht door een combinatie van sneeuwval en harde wind.
Tips weggebruikers

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om onder winterse omstandigheden goed voorbereid op weg te gaan, onder andere door:

    De weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden;
    De rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden;
    Rekening te houden met een langere reistijd en;
    Ruimte te maken voor sneeuwschuivers en strooiwagens.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op one website (Dossier Winter op de weg) of bel met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002 (gratis). Actuele informatie over de situatie op de weg is o.a. verkrijgbaar via radio, navigatiesystemen en internet.
www.rijkswaterstaat.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
WAARSCHUWING EXTREEM WEER: In het noorden kans op stuifsneeuw, zuidwesten IJZEL
In de provincies Noord Brabant, Zeeland en Zuid Holland komt IJZEL voor. Hierdoor kan het verraderlijk glad worden.
Vrijwel het gehele land heeft te maken met sneeuwval. Vooral in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland zorgt de sterke oostenwind voor stuifsneeuw. Het sneeuwgebied trekt langzaam noordwaarts. Komende uren wordt het in het zuiden droog, aan het einde van de ochtend in het midden. In het noorden blijft het tot in de nacht naar dinsdag sneeuwen. Daar kan in totaal zo'n 10-15 cm vallen, elders rond 5 cm.


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Code oranje in Zuid-Holland wegens ijzel

REGIO - Het KNMI heeft 'code oranje' afgegeven voor Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant.

In die provincies is de situatie op de wegen gevaarlijk door motregen dat bevriest. In de buurt van Breda zijn wel al veel ongelukken gebeurd.

In Zuid-Holland zijn er maandagmorgen weinig problemen geweest door de sneeuw. Volgens de politie zijn de meeste weggebruikers inmiddels gewend aan de sneeuw.
http://www.omroepwest.nl/nieuws/21-01-2013/code-oranje-zuid-holland-wegens-ijzel


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Rijkswaterstaat @Rijkswaterstaat

10:15 uur: In verband met ijzel nog steeds gladheid in Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. We hebben daar de dosering zout per m2 verhoogd.
10:15am ∑ 21 Jan 13 ∑