Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2013

Auteur Topic: Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2013  (gelezen 55589 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Overlast door winterse neerslag
Zeist, 4 februari 2013 om 13:42

Afgelopen dagen was het zeer zacht voor de tijd van het jaar, vandaag leek het zelfs even lente. Vanaf morgen is dat wel anders: er komen tal van winterse buien voor bij temperaturen die schommelen rond het vriespunt. Deze combinatie leidt tot veel overlast in het verkeer. De sneeuwval is een voorbode van een nieuwe winterse periode.

Wanneer valt er sneeuw?
Vanavond en vannacht stroomt vanuit het noordwesten koudere lucht het land binnen en neemt de kans op winterse buien toe. In eerste instantie zullen deze buien een mix van regen, natte sneeuw en hagel bevatten. Ook een klap onweer is daarbij niet uitgesloten. In de ochtend neemt de kans op drogere sneeuwvormen toe en zou het lokaal even wit kunnen worden.

Dinsdag overdag is het tijdelijk droger, maar in de avond en nacht naar woensdag trekt een nieuw neerslaggebied over ons land. In de kustgebieden valt waarschijnlijk regen, maar landinwaarts gaat de neerslag over in (natte) sneeuw. Waar precies deze grens ligt is nog onzeker, dit hangt samen met de precieze koers van het bijbehorende lagedrukgebied. In de gebieden waar sneeuw valt zal het gaan om gemiddeld 5 centimeter. Het is niet uitgesloten dat plaatselijk meer valt; een aantal weermodellen geeft hoeveelheden tot 15 centimeter!

Gevolgen voor het verkeer
Dinsdagochtend is de kans op overlast niet al te groot: de temperaturen liggen daarvoor nog iets te hoog. Desalniettemin kan het lokaal toch glad worden. Woensdagochtend is het echter andere koek. Zoals het er nu naar uitziet houdt de neerslag de gehele nacht aan en in de gebieden waar sneeuw valt, ontstaat een flink sneeuwdek. Dit heeft grote gevolgen voor de woensdagochtendspits!

Later in de week meer kou
Richting het weekend blijft de aanvoer van koude lucht in stand. Met uitzondering van donderdag kan iedere dag een winterse bui vallen met de bijbehorende perikelen tot gevolg.

Houdt het winterweer aan dan zou in de nieuwe werkweek mogelijk weer geschaatst kunnen worden.

BRON: http://nieuws.weeronline.nl/overlast-door-winterse-neerslag/
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

Morgen en overmorgen kans op gladheid door sneeuw

De eerstkomende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Morgenochtend en middag trekken er winterse buien over het land. Hierbij kan het met name in het noorden en oosten van het land lokaal glad worden. Ook kan er plaatselijk onweer voorkomen.

In de tweede helft van dinsdagavond bereikt een gebied met sneeuw het westen en zuidwesten van het land. De sneeuw verplaatst zich vervolgens woensdagnacht zuidoostwaarts en verlaat in de loop van woensdagochtend het zuidoosten van het land. Er kan ongeveer 3-5 cm vallen, lokaal mogelijk meer. Als gevolg van deze sneeuwval kan het op veel plaatsen glad worden.

Uitgifte: 04/02/2013 20:25 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Vlissingen, Zierikzee, Hoek van Holland, IJmuiden, Texel, Harlingen, Rottum, Delfzijl: west tot zuidwest 7
IJsselmeer, Marken: west tot zuidwest 6
Uitgifte: 04/02/2013 17.58 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Dover, Theems, Humber, Duitse Bocht, Vissersbank, Doggersbank, Fladengronden, Vikingbank: west tot zuidwest 8
Uitgifte: 04/02/2013 21.10 uur LT


   
Weer: Verwachting

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

maandag 04 tot en met zondag 10 februari 2013

Vandaag en morgen: Wisselend bewolkt en een enkele bui, morgen winterse buien
Vanavond is het wisselend bewolkt en komt er plaatselijk een bui voor. In de loop van de nacht nemen de buien van het westen uit in aantal toe en krijgen tegen de ochtend steeds meer een winters karakter. De temperatuur ligt vannacht rond 3 graden. De wind wordt zuidwest en is matig tot vrij krachtig boven land en hard aan zee en op het IJsselmeer.
Morgenochtend komen er vooral in de ochtendspits in het hele land buien voor die gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en natte sneeuw. Later in de ochtend en in de middag concentreren de winterse buien zich in het noordoostelijk deel van het land, daar kan het dan plaatselijk kortdurend glad worden door sneeuw. In de rest van het land neemt de buiigheid in de middag af. Morgenavond neemt de bewolking snel toe, en in de tweede helft van de avond gaat het in het westen van het land sneeuwen. De middagtemperatuur komt uit rond 4 graden, in buien is het enkele graden kouder. In de avond zakt de temperatuur tot dicht in de buurt van het vriespunt. De westenwind is eerst matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af en draait naar zuidwest, in de avond naar zuid. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Licht wisselvallig weertype, met af en toe wat (natte) sneeuwbuien. Temperaturen dalend naar waarden net boven het vriespunt, met in de nacht meest lichte vorst. Geleidelijk minder wind.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Noodweer treft Vlaanderen

Een kort noodweer heeft vannacht een ravage aangericht in Oost- en West-Vlaanderen. In nauwelijks een minuut werd een voetbalkantine verwoest en werden daken van huizen gerukt. Gouverneur Briers zei dat het een wonder is dat niemand gewond is geraakt.

In Oosterzele in Oost-Vlaanderen is het rampenplan afgekondigd. Burgemeester Van Durme sprak van een slagveld in de dorpskern.
Rukwinden

Ook in West-Vlaanderen is de schade groot. Bij het overtrekken van het noodweer deden zich felle rukwinden voor die snelheden bereikten van meer dan 100 kilometer per uur.

Op verscheidene plaatsen sloeg de bliksem in.
http://nos.nl/artikel/470563-noodweer-treft-vlaanderen.html


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Grote kans op winterse woensdagochtendspits
 
5 februari 2013, 15:49  
Er wordt winterse neerslag verwacht, dat vooral het verloop van de woensdagochtendspits kan gaan beïnvloeden. De dinsdagavondspits kan drukker verlopen in het noorden van het land. Daar vallen winterse buien waardoor de wegen plaatselijk glad worden, omdat de temperatuur tijdens de buien daalt. Het KNMI heeft dinsdag voor alle regio's code geel afgegeven. Dat houdt in 'kans op gladheid'.

Dinsdagavond rond 22:00 uur wordt de eerste sneeuwval verwacht in de regio's Rotterdam en Den Haag. Daar zal tot 3 cm sneeuw vallen. Meer sneeuw wordt verwacht in Zeeland, Brabant en Limburg. Daar kan tot 8 cm sneeuw vallen.

Tijdens de start van de woensdagochtendspits zal alleen het noorden van het land bespaard blijven van gladde wegen. Omdat de meeste sneeuw in het zuiden van het land wordt verwacht, zal de hinder daar het grootst zijn. Het lagere verkeersaanbod op woensdag is echter gunstig, zodat geen zeer zware spits zal worden gehaald. Bovendien is de ondergrond niet bevroren, waardoor de gladheid goed te bestrijden is.
De VerkeersInformatieDienst verwacht op het hoogtepunt rond de 200 kilometer file. Dat is 50 kilometer meer dan op een gebruikelijke woensdagochtend.

Tijdens de woensdagavondspits geldt een afnemende kans op gladheid, omdat de winterse neerslag plaatst maakt voor regen. Wel kan er landinwaarts wat natte sneeuw vallen, maar zal nauwelijks hinder veroorzaken voor de weggebruiker.
Laatst gewijzigd: 5 februari 2013, 15:49  

BRON: http://vid.nl/Nieuws/article/VID.2013.036.05
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

Plaatselijke gladheid. Van het westen uit sneeuw

In het noorden en oosten kan het door bevriezing plaatselijk glad worden.

Een gebied met sneeuw trekt vannacht in zuidoostelijke richting over het land. In een strook Noord-Holland via Utrecht naar Gelderland en het noorden van Brabant en Limburg valt circa 5 cm, plaatselijk wat meer. Elders valt 3-5 cm. In het noordoosten valt geen sneeuw. In Zeeland gaat de sneeuw over in regen.

Uitgifte: 05/02/2013 22:10 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden: west tot zuidwest 6
overige districten: geen waarschuwing
Uitgifte: 05/02/2013 17.37 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Vikingbank: noord tot noordoost 8
Fladengronden: noord 8
Vissersbank: noord tot noordwest 7
Doggersbank: noord 7
Theems: zuidwest 7
Dover: west tot zuidwest 7
overige districten: geen waarschuwing
Uitgifte: 05/02/2013 21.25 uur LT


   
Weer: Verwachting

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

dinsdag 05 tot en met maandag 11 februari 2013

Vandaag en morgen: Vannacht sneeuw. Overdag enkele buien

Het is bewolkt en een gebied met sneeuw trekt van het westen uit in zuidoostelijke richting over het land. In het westen en midden valt 5-8 cm, elders 3-5 cm. In Zeeland gaat de sneeuw over in regen. In het noordoosten blijft het droog, daar kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen +2 graden in Zeeland en -4 in het noordoosten. De wind is eerst zuidwestelijk, zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig en draait in de loop van de nacht van zuid naar oost tot noordoost. In het zuidwesten en uiterste zuiden van het land komt de wind enige tijd uit uiteenlopende richtingen.
In de de ochtend sneeuwt het eerst nog in het zuidoosten van het land, elders is het dan droog met geregeld zon. In de middag trekken buien vanaf de Noordzee het land binnen. Dat zijn vooral regenbuien, in de avond kan er landinwaarts mogelijk ook natte sneeuw voorkomen. De temperatuur loopt in de middag op naar ongeveer 5 graden, tijdens buien enkele graden lager. De matige noordoostenwind draait geleidelijk naar noord tot noordwest en wordt langs de kust krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Temperaturen beneden normaal met in de nacht lichte vorst. Kans op een winterse bui, maar geen grote neerslaghoeveelheden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

Gladheid tijdens winterse buien en vannacht in het binnenland door bevriezing van natte weggedeelten

Tijdens winterse buien kan het kortstondig glad worden. Verder kan het komende nacht in het binnenland glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en door sneeuwresten.
Uitgifte: 06/02/2013 19:57 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden, Texel: noord tot noordwest 7
Zierikzee, Harlingen, Rottum, Delfzijl, IJsselmeer: noord tot noordwest 6
overige districten: geen waarschuwing
Uitgifte: 06/02/2013 17.14 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Dover, Theems, Humber, Doggersbank, Fladengronden, Vikingbank: noord tot noordwest 8
Duitse Bocht, Vissersbank: noord tot noordwest 7
Uitgifte: 06/02/2013 09.14 uur LT


   
Weer: Verwachting

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

woensdag 06 tot en met dinsdag 12 februari 2013

Vandaag en morgen: Toenemende kans op enkele winterse buien

Van over de Noordzee trekken buien over het land, vooral landinwaarts kan ook (natte) sneeuw voorkomen, wat kortstondig voor gladheid kan zorgen. De minima liggen in het binnenland rond het vriespunt en aan de kust net iets er boven. Hierdoor kan het vooral in de oostelijke helft lokaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De wind is noord tot noordwest, matig kracht 3 tot 4 en langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 en langs de westkust mogelijk hard, 7.

Overdag is het wisselend bewolkt met nog steeds enkele winterse buien. Daarbij is een kleine kans op onweer. De temperatuur ligt in de middag rond een graad of 4. De wind is west tot noordwest, matig, aan de kust noordwest en krachtig tot hard. Geleidelijk neemt de wind wat af en in de avond draait de wind naar noord tot noordoost. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Vrij koud winterweer met overdag temperaturen iets boven nul en 's nachts meest lichte, soms matige vorst. Af en toe een winterse bui.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
BuienRadarNL @BuienRadarNL

Koud weekend met zondag vanuit het zuidwesten SNEEUWVAL. Er wordt mogelijk 5 tot 10 cm sneeuw verwacht. buienradar.nl/Home/TextPage?…
7:01am · 8 Feb 13


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

Gladheid door winterse buien en door bevriezing

Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en/of sneeuwresten. De gladheid kan tot in de loop van ochtend voorkomen.
Uitgifte: 08/02/2013 22:59 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Geen waarschuwingen
Uitgifte: 08/02/2013 20.22 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Geen waarschuwingen
Uitgifte: 08/02/2013 14.22 uur LT


   
Weer: Verwachting

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

vrijdag 08 tot en met donderdag 14 februari 2013

Vandaag en morgen: Enkele winterse buien

Vooral langs de kust nog een enkele winterse bui, maar er zijn ook opklaringen. Hier en daar ontstaat een mistbank en het gaat licht tot matig vriezen met minima tussen de -2 en -6 graden. Dit alles zorgt er voor dat het lokaal glad kan zijn door bevriezing van nette weggedeelten. De wind waait uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig.
Overdag zijn er perioden met zon. In de middag neemt de kans op enkele winterse buien in het westen van het land toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer +2 graden. Er staat een zwakke wind uit een meest noordwestelijke richting. In de loop van de avond trekt de wind iets aan. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Vrij koud winterweer met overdag temperaturen iets boven nul en 's nachts meest lichte, soms matige vorst. Vooral maandag grote kans op sneeuw.

Uitgifte: 08/02/2013 17.41 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

In het hele land plaatselijk glad door sneeuw

Vannacht en in de ochtend kan het in het hele land plaatselijk glad zijn door sneeuwval. In de ochtend trekt de sneeuw naar het noorden en wordt het van het zuiden uit droog. In totaal kan tot en met morgenochtend 3-5 cm vallen, plaatselijk enkele cm's meer.
Uitgifte: 10/02/2013 00:26 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Geen waarschuwingen
Uitgifte: 08/02/2013 20.22 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Geen waarschuwingen
Uitgifte: 08/02/2013 14.22 uur LT


   
Weer: Verwachting

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

zondag 10 tot en met zaterdag 16 februari 2013

Vandaag en morgen: Vannacht van tijd tot tijd sneeuw, morgenmiddag perioden met zon

Vannacht is er veel bewolking en van tijd tot tijd valt er sneeuw, later vannacht wordt het van het zuiden uit droog. Over het algemeen valt er in totaal 3-5 cm, lokaal enkele cm's meer. De temperatuur ligt vannacht tussen de 0 en -2 graden. In het noorden van het land is de zwakke tot matige wind oost tot zuidoost, elders is de wind zuidelijk.
In de ochtend sneeuwt het in het noorden van het land nog enige tijd, terwijl het in het zuiden van het land dan droog is met regelmatig zon. In de middag is het nagenoeg overal droog en schijnt de zon van tijd tot tijd. De middagtemperatuur wordt ongeveer plus 1 graad, in de avond zakt de temperatuur weer tot enkele graden onder het vriespunt. De zuid tot zuidoostenwind neemt geleidelijk in kracht toe en is in de middag matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

De nacht naar maandag verloopt op de meeste plaatsen helder en droog. Alleen in het uiterste zuiden van het land is er meer bewolking en kan er mogelijk lichte sneeuw vallen. Verder is het op veel plaatsen glad door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten. De minimumtemperatuur ligt tussen de -2 en -5 graden. De oost tot zuidoostenwind is overwegend matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Maandag overdag hebben het midden en noorden van het land te maken met zonnige perioden. Het zuiden van het land houdt veel bewolking en daar kan het af en toe licht sneeuwen. De middag temperatuur ligt rond het vriespunt, maar de matige tot vrij krachtige oostenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder. (Bron: KNMI)
Uitgifte: 10/02/2013 00.30 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel)

Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlWaarschuwingen Land

Vannacht en in de ochtend in het zuidwesten en zuiden af en toe sneeuw
Vannacht vriest het vrijwel overal en is er in het hele land kans op gladheid door bevriezing van sneeuwresten. In de zuidelijke provincies kan lichte sneeuwval in de nacht voor lokale gladheid zorgen. In Zeeland en het westen van Brabant valt de meeste sneeuw, circa 3 cm.
Uitgifte: 10/02/2013 22:29 uur LT

Waarschuwingen Kustdistricten
Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden, Texel, Harlingen, Rottum: oost tot zuidoost 7
Zierikzee, Delfzijl, IJsselmeer, Marken: oost tot zuidoost 6
Uitgifte: 10/02/2013 22.23 uur LT

Waarschuwingen Noordzeedistricten
Dover, Theems, Humber, Duitse Bocht, Doggersbank, Fladengronden: oost tot zuidoost 7
overige districten: geen waarschuwing
Uitgifte: 10/02/2013 20.51 uur LT


   
Weer: Verwachting

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

zondag 10 tot en met zaterdag 16 februari 2013

Vandaag en morgen: Vannacht in het zuidwesten af en toe sneeuw. Overdag perioden met zon

Vannacht is er in het grootste deel van het land alleen hoge bewolking. In het zuiden is de bewolking dikker en in het zuidwesten en zuiden valt af en toe lichte sneeuw. De meeste sneeuw wordt in Zeeland verwacht, maximaal 5 cm.
Verder is het op lokale wegen en in woongebieden glad door bevriezing van sneeuwresten. De minimumtemperatuur ligt tussen -1 en -4 graden. De oost- tot zuidoostenwind is overwegend matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Maandag overdag hebben het midden en noorden van het land te maken met zonnige perioden. Het zuiden van het land heeft veel bewolking en daar kan het in de ochtend nog af en toe licht sneeuwen. In de middag klaart het in het zuiden ook op. De middagtemperatuur ligt iets boven het vriespunt, maar de matige tot vrij krachtige oostenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Vrij koud winterweer met overdag temperaturen rond of iets boven nul en 's nachts meest lichte, soms matige vorst en tegen het weekeinde een overgang naar iets hogere temperaturen. Dan ook weer kans op sneeuw.
Uitgifte: 10/02/2013 17.44 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!