GRIP 2 middel ongeval (auto rijdt in op publiek, 16 gewonden 1 dode) De Tange - Raard 01-01-2013

Auteur Topic: GRIP 2 middel ongeval (auto rijdt in op publiek, 16 gewonden 1 dode) De Tange - Raard 01-01-2013  (gelezen 14523 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
'Een klap en alleen maar gekerm'De plaats van het ongeluk, de volgende dag De plaats van het ongeluk, de volgende dag Pauline Broekema / NOS


Door verslaggever Pauline Broekema in Friesland

Het was een vreugdevuur zoals alle jaren. Gezellig met zijn allen op de vertrouwde De Tange, een weg aan de rand van het dorpje Raard.

Veel volk. Iedereen kent elkaar. Er werd gelukkig nieuwjaar gewenst, zoals dat gaat. Daarna zou men elkaar nog treffen in het dorpshuis voor een laatste borreltje.

Nu is daar een besloten bijeenkomst voor de bewoners om te praten over het ongeluk van vannacht, waarbij zeventien mensen gewond raakten.


Gekerm

"Die klap en toen alleen maar gekerm", zegt Herman Halma. "Allemaal mensen op de grond. Het was verschrikkelijk. "Hulpdiensten waren er snel bij, vertelt hij.

Leden van de vrijwillige brandweer uit het dorp hadden, toen ze arriveerden, al eerste hulp verleend. En mensen uit het dorp brachten dekens om de gewonden in de berm warm te houden.

De vrouw van Halma stond verderop, werd geschampt en raakte gewond aan haar been. Halma heeft niet geslapen.

Geluk gehad

Een buurman komt langs en informeert hoe het met zijn vrouw is. Naar omstandigheden redelijk, zegt Halma.

Nadat er in het ziekenhuis foto's van haar been waren gemaakt, mocht ze weer terug. Ze loopt op krukken maar het gaat redelijk.

Ze heeft geluk gehad. Anders dan haar dorpsgenoten. "Daar zijn drie zwaargewonden bij", zegt Halma. "En die ken ik allemaal."

http://nos.nl/artikel/457212-een-klap-en-alleen-maar-gekerm.html


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Zeventien gewonden bij ongeval in Raard

    Laatste update: 01-01-2013 | 06:22

Raard - Bij een ernstig ongeval op De Tange in Raard zijn nieuwjaarsochtend zeventien mensen gewond geraakt. Een 42-jarige automobiliste uit Dokkum reed daar op een grote groep mensen in. De groep stond aan de rand van het dorp op dat moment naar een vreugdevuur te kijken.

Direct na het ongeval verleenden diverse dorpsbewoners eerste hulp. Tientallen hulpverleners kwamen naar De Tange. In totaal werden vijftien slachtoffers per ambulance overgebracht naar Groningse en Friese ziekenhuis. Een aantal van hen had ernstig letsel opgelopen. Twee slachtoffer konden ter plaatse door het personeel van n van de vele ambulances worden behandeld. Veel dorpsbewoners waren getuige van het ongeval. Ze werden opgevangen in het dorpshuis en kregen daar slachtofferhulp aangeboden.
Aanhouding automobiliste

Direct na het ongeval werd de 42-jarige automobilste uit Dokkum aangehouden. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. Na een ademanalyse bleek ze niet onder invloed van alcohol te verkeren. De vrouw werd voor nader onderzoek ingesloten.
Onderzoek naar oorzaak

Medewerkers van Bureau Verkeersongevalsanalyse van de politie stelden ter plaatse een uitgebreid onderzoek in. De auto van de 42-jarige inwoonster van Dokkum wordt op een later tijdstip nog onderzocht. Daarnaast spraken agenten met diverse getuigen en andere betrokken. Dit met het doel om een goed beeld te krijgen van de oorzaak van dit ernstige ongeval.

http://www.politie.nl/nieuws/2013/januari/1/01--zeventien-gewonden-bij-ongeval-in-raard.html


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Auto rijdt in op feestvierders Raard: 17 gewonden

RAARD - Bij een ernstig ongeluk in Raard (Dongeradeel) zijn na middernacht zeventien feestvierders gewond geraakt. Drie van hen zijn er ernstig aan toe.

Een auto, bestuurd door een 42-jarige vrouw uit Dokkum, reed in op een groep mensen die bij een brandbult stond te kijken. Dat gebeurde op de hoek van De Tange en de Buorren. De bestuurster, die met haar drie kinderen in de auto zat, is voor verhoor en opvang meegenomen naar het politiebureau. Ze had niet gedronken.

Volgens de politie lijkt er geen sprake van opzet maar van een noodlottig ongeluk. De Tange is een smalle onverlichte weg net buiten het dorp. Mogelijk is de vrouw verblind geraakt door het vuur van de brandbult en daarna van de weg geraakt.

Meerdere ambulances en brandweerwagens zijn uitgerukt, evenals speciale traumateams. Volgens omwonenden was het een komen en gaan van hulpverleningsvoertuigen met sirenes.

Het dorphuis is ingericht als opvanglocatie. Vijftien slachtoffers zijn naar ziekenhuizen in Friesland en Groningen afgevoerd. Twee anderen konden ter plekke aan hun verwondingen worden behandeld.

http://www.lc.nl/friesland/regio/article15532403.ece/Auto-rijdt-in-op-feestvierders-Raard%3A-17-gewonden-


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Raard zwaar aangeslagen na ongeluk

RAARD - In Raard is de verslagenheid groot na het ongeluk, waarbij een auto met een vrouw en drie kinderen inreed op dorpsbewoners.

Daarbij vielen zeventien gewonden, van wie drie ernstig.

Bewoner Johan Rozendal werd door zijn zoon gealarmeerd, die getuige was van het ongeluk aan de Tange, waar dorpsbewoners zich hadden verzameld rondom een nieuwjaarsvuur. ,,It wie in slachfjild", vertelt hij. ,,Wy ha fuort sa goed as wy koene bystn ferliend."

Vrijwel iedereen in het kleine dorp, met zo'n 250 inwoners, kent meerdere slachtoffers. ,,De minsken binne ferslein."

Bij het ongeluk raakten geen kinderen gewond, maar wel zijn er kinderen van wie beide ouders nu in het ziekenhuis liggen. ,,Der wiene in protte steltsjes by", zegt Rozendal. ,,De bern wurde gelokkich goed opfongen."

http://www.lc.nl/friesland/regio/article15532543.ece/Raard-zwaar-aangeslagen-na-ongeluk-


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Inwonersbijeenkomst na ongeluk Raard

RAARD - De gemeente Dongeradeel belegt op nieuwjaarsdag om 12 uur een besloten inwonersbijeenkomst in het dorpshuis van Raard.

Inwoners van het dorp worden bijgepraat over het ernstige auto-ongeluk op oudejaarsnacht, waarbij zeventien feestvierder gewond raakten. De slachtoffers stonden bij een brandbult te kijken toen een auto de groep inreed.

Burgemeester Marga Waanders sprak haar lof uit over de manier waarop de inwoners van Raard na het ongeluk in actie kwamen. Mensen verleenden direct eerste hulp aan de slachtoffers en hielpen professionele hulpverleners waar mogelijk. ,,Mensen uit eigen dorp hebben heel daadkrachtig opgetreden.” De slachtoffers zijn opgenomen verspreid over ziekenhuizen in Dokkum, Leeuwarden, Drachten en Groningen.

Dongeradeel heeft besloten de nieuwjaarsreceptie van de gemeente af te gelasten in verband met de tragische gebeurtenis.

http://www.lc.nl/friesland/regio/article15532923.ece/Inwonersbijeenkomst-na-ongeluk-Raard-


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Verdachte ongeval Raard vrijgelaten

Laatste update: 01-01-2013 | 14:01
Raard - De 42-jarige vrouw uit Dokkum, die werd aangehouden na het ongeval in Raard afgelopen nacht, is weer op vrije voeten.

De vrouw werd aangehouden nadat ze afgelopen nacht op een groep mensen ingereden was. Daarbij vielen zeventien gewonden, van wie drie ernstig gewond zijn. De vrouw blijft nog wel verdachte.

http://www.politie.nl/nieuws/2013/januari/1/01-verdachte-ongeval-raard-vrij-gelaten.html


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Gemeente Dongeradeel ‏@gem_dongeradeel

De politie heeft zojuist bevestigd dat een zwaargewonde man uit Raard is overleden.
 :-\


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Zwaargewond slachtoffer Raard overleden
DOKKUM - Een man die zwaargewond raakte bij het ongeluk tijdens de jaarwisseling in het Friese dorpje Raard, is overleden.

Er liggen ook nog twaalf of dertien gewonden van het ongeluk tijdens de jaarwisseling in het ziekenhuis. Een aantal van hen zijn er zeer slecht aan toe.

Dat zei burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel (waar Raard onder valt) dinsdag op een persbijeenkomst. ''Het nieuwe jaar is op een afschuwelijke manier begonnen.'' Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Van de zeventien slachtoffers (zestien volwassenen en een 10-jarig kind) zijn er ''vier of vijf" in de loop van de nacht en dinsdagmorgen weer naar huis gegaan, onder wie het kind. Voor enkele kinderen uit Raard is opvang geregeld, omdat hun beide ouders in het ziekenhuis liggen.

In de nacht van oud en nieuw reed een 42-jarige vrouw uit Dokkum in op een groep van zo'n veertig mensen die naar een nieuwjaarsvuur keken.

Geen opzet

Waanders benadrukte dat er geen opzet in het spel is geweest en dat de vrouw die drie kinderen (onder wie een kind van haarzelf) in de auto vervoerde, geen alcohol had gedronken. De vrouw is uitgebreid verhoord en dinsdagmiddag weer vrijgelaten.

Volgens de Friese politie is nog onduidelijk wat er nu precies is gebeurd. Technisch onderzoek moet daarover uitsluitsel geven. Misschien was de vrouw verblind door het vuur en heeft ze niet gezien dat er mensen langs de weg stonden. Ook was het zicht beperkt, door het slechte weer. De vrouw is zeer aangeslagen, volgens de burgemeester.

Bijeenkomst

De bijeenkomst in het dorpshuis voor de 200 inwoners van Raard, is dinsdagmiddag druk bezocht. Op de besloten bijeenkomst was ook burgemeester Waanders. ''Het was goed om er te zijn en het verdriet te delen'', zei ze. In het dorp was na het incident sprake van enige paniek omdat familie van slachtoffers vaak niet wist naar welke ziekenhuizen de gewonden waren gebracht.

Waanders: ''Nu dringt het besef door, men is erg terneergeslagen en er is veel verdriet.'' De burgemeester prees de hulp en inzet van de inwoners, die de hulpverleners ''heel goed hebben geholpen zonder iemand voor de voeten te lopen''.

Waanders noemde de hulpverlening ''snel en adequaat''. Gemeente, kerk en school gaan deze dagen bekijken welke hulp verder nodig is.'' ''We zullen er voor ze zijn'', zei de burgemeester.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van het verkeersincident in Raard.

Opstelten sprak van een uitermate droevige samenloop van omstandigheden en wacht het onderzoek af. Hij heeft contact gehad met burgemeester Waanders.

http://www.nu.nl/binnenland/2994412/zwaargewond-slachtoffer-raard-overleden.html


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #49 Gepost op: 1 januari 2013, 21:00:13
Drama in Raard eist dodelijk slachtoffer


RAARD - Het drama dat nieuwjaarsnacht plaats vond bij Raard heeft een dodelijk slachtoffer geist. Een vrouw van 42 jaar uit Dokkum reed in op een groep van zo'n veertig mensen die op een straathoek naar een nieuwjaarsvuur keken. Daarbij vielen zeventien gewonden.

Een van de drie zwaargewonden is aan zijn verwondingen bezweken, dat heeft de gemeente Dongeradeel dinsdagavond bekend gemaakt. Burgemeester Waanders betreurt het grote verlies voor de hechte dorpsgemeenschap en betuigt haar medeleven aan zijn naasten.

De inwoners van Raard zijn erg aangeslagen. Het dorp vond steun bij elkaar tijdens een druk bezochte inwonersbijeenkomst. Bijna tweehonderd mensen kwamen naar het dorpshuis. Daar werd de inwoners al verteld dat het slachtoffer hersendood was.

http://www.rtvnof.nl/nieuws/drama-in-raard-eist-dodelijk-slachtoffer