Watersnoodramp van 1953 - Nederland 01-02-1953

Auteur Topic: Watersnoodramp van 1953 - Nederland 01-02-1953  (gelezen 28433 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Citaat van: Live link=msg=1197919 date=1378193466
Opgraven onbekende slachtoffers watersnoodramp moet identiteit teruggeven

Opnieuw rampslachtoffer voor DNA-onderzoek opgegraven

http://www.politie.nl/nieuws/2013/december/18/11-opnieuw-rampslachtoffer-voor-dna-onderzoek-opgegraven.html
Laatste update: 18-12-2013 | 09:00 Woordvoering: Landelijke eenheid

Zierikzee - Met het opgraven op dinsdag 17 december van nog een onbekend slachtoffer van de Watersnoodramp op de begraafplaats in Ouwerkerk, is het totaal aantal slachtoffers dat dit jaar op Schouwen-Duiveland is opgegraven op veertig gebracht.

In september van dit jaar groeven de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met toestemming van de burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland al 28 onbekende slachtoffers van de ramp en elf andere onbekende personen op om DNA-materiaal af te nemen. De opgravingen maken deel uit van een landelijk project waarmee de politie met hedendaagse technieken onbekende stoffelijke overschotten die voor 2010 zijn begraven wil identificeren.

DNA-profielen
Het NFI onderzoekt nu of van het DNA-materiaal dat dinsdag bij het onbekende slachtoffer is afgenomen een DNA-profiel kan worden vervaardigd. Van de in september opgegraven rampslachtoffers zijn inmiddels de DNA-profielen van elf mannelijke, waaronder twee kinderen, en veertien vrouwelijke, waaronder één kind, vervaardigd. Van drie personen, één volwassene en twee kinderen, kan tot nu toe geen DNA-profiel worden vervaardigd. Er worden momenteel aanvullende onderzoeken verricht met als doel alsnog een DNA-profiel te verkrijgen.

DNA-database
Tot nu toe is van vijftig nabestaanden van rampslachtoffers die zich bij de politie meldden wangslijmvlies afgenomen om een DNA-profiel te maken. Een vergelijking van de verkregen DNA-profielen met de profielen van de opgegraven slachtoffers in de DNA Database Vermiste Personen geeft mogelijk een match en daarmee slachtoffers alsnog een identiteit. De politie verwacht dat de eerste resultaten van de vergelijkingsonderzoeken in januari worden opgeleverd.
Van de andere elf onbekende personen die op Schouwen-Duiveland zijn opgegraven zijn de DNA-profielen gereed. Het betreft hier tien mannen en één vrouw. Ook deze profielen worden aan de DNA Databank Vermiste Personen toegevoegd.

Voorlichtingsbijeenkomst
De gemeente Schouwen-Duiveland organiseert op dinsdag 14 januari 2014 om19.30 uur in het gemeentehuis in Zierikzee een tweede besloten voorlichtingsbijeenkomst voor belanghebbenden. Zij kunnen daar aan de burgemeester, de politie en het NFI vragen stellen over de opgravingen en het gehele proces rondom het DNA-onderzoek.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
ws
Slachtoffers watersnoodramp 1953 herdacht
rtvrijnmond
Gepubliceerd op 3 feb 2014
Citaat
Het was zaterdag alweer 61 jaar geleden dat grote delen van Nederland werden getroffen door de Watersnoodramp van 1953. Toch worden er ieder jaar weer nieuwe verhalen verteld over die ene winternacht van 1 februari. Veelal verhalen over hoe mensen het niet overleefden of juist op wonderbaarlijke wijze wel.

Vlotredding
De familie Tiggelhoven uit Oude-Tonge werd van de verdrinkingsdood gered door hun buurman. "Het huis van onze buren was op een klein stukje dak na volledig ingestort. Ik dacht dat ze dood waren, toch zag ik de buurman ineens staan", aldus de 85-jarige Teun van Kempen.

Van Kempen twijfelde geen seconde en maakte samen met zijn vrouw een reddingstouw van aan elkaar geknoopte lakens. "De buurman sloopte een gedeelte van het dak en dat werd een vlot. Ik zag ook ineens hun kleinkinderen van 2 en 4 erop zitten", aldus Van Kempen.

Tragisch
Toen de opa en oma van de 4-jarige Tiggelhoven ook op het vlot wilden stappen kieperde het bijna geheel om in de kolkende zee. Het 2-jarige meisje kon door haar broertje worden gegrepen bij 't haar en werd gered. Opa en oma Tiggelhoven redden het niet en vielen in het water. Hierdoor bleef het vlot weer drijven. Buurman Teun van Kempen kon zijn ogen niet geloven: "ik was intens verdrietig, omdat ik twee mensen zag verdrinken, maar ik kon daardoor wel de rest van het gezin redden!".

48 jaar lang niet gezien
De jonge kinderen van het gezin Tiggelhoven hebben na de ramp van "53 hun redder Teun van Kempen nooit meer gezien. Dat wil zeggen: Tot enkele jaren geleden. De 'kinderen' zijn nu in de 60 geworden maar komen elk jaar naar Oude-Tonge om de 85-jarige Teun van Kempen te bezoeken; eeuwig dankbaar te zijn dat hij hun leven heeft gered.

Herdenking
Sinds de hereniging van de redder Van Kempen en de kinderen van Tiggelhoven gaan ze gezamelijk ieder jaar naar de herdenking van de watersnoodramp in Oude-Tonge. Ook dit jaar zijn ze weer geweest, net als zo'n 120 andere aanwezigen. De ramp van 1953 blijft voor veel dorpen als Oude-Tonge een emotioneel hardnekkig litteken. Het doet zelfs na 61 jaar voor velen nog pijn.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Citaat van: Live link=msg=1197919 date=1378193466
Opgraven onbekende slachtoffers watersnoodramp moet identiteit teruggeven
Citaat van: Live link=msg=1229533 date=1387364503
Opnieuw rampslachtoffer voor DNA-onderzoek opgegraven

Eerste resultaten DNA-onderzoek watersnoodrampslachtoffers

http://www.politie.nl/nieuws/2014/december/17/11-eerste-resultaten-dna-onderzoek-watersnoodrampslachtoffers.html
Laatste update: 17-12-2014 | 08:00 Woordvoering: Landelijke eenheid

Driebergen, Zierikzee - Het onderzoek van de politie naar de identiteit van 29 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp op Schouwen-Duiveland heeft tot eerste resultaten geleid.

Uit DNA-verwantschapsonderzoek blijkt dat er een familieband bestaat tussen een nabestaande en een van de onbekende slachtoffers. Wat de exacte identiteit van het slachtoffer is blijft echter onbekend omdat binnen de betreffende familie twee personen vermist zijn geraakt tijdens de Watersnoodramp. Verder DNA-onderzoek kan hierover geen uitsluitsel meer geven. De betreffende familie is van de match op de hoogte gebracht.

Verder is vastgesteld dat ook twee van de onbekende slachtoffers familie van elkaar zijn. Op welke manier de twee slachtoffers verwant zijn, is niet duidelijk. Het betreft hoogstwaarschijnlijk een vader en zoon maar het kunnen ook twee neven zijn. Hun DNA gaf een verwantschap in de mannelijke lijn aan maar matchte niet met dat van de nabestaanden die wangslijmvlies instuurden. Ook de lijst van vermisten van Schouwen-Duiveland vermeld geen mannelijke verwanten.

Hedendaagse technieken
In 2013 groef de politie met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en met toestemming van de burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland, 29 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp op om DNA-materiaal af te nemen. De opgravingen maken deel uit van een landelijk project waarmee de politie met behulp van hedendaagse technieken onbekende doden die voor 2010 zijn begraven wil identificeren.

Van de in september opgegraven Rampslachtoffers zijn door het NFI de DNA-profielen van elf mannelijke, waaronder twee kinderen, en vijftien vrouwelijke, waaronder één kind, vervaardigd. De DNA-profielen zijn aan de DNA Databank voor Vermiste Personen toegevoegd. Van twee onbekende doden kon geen DNA-profiel worden verkregen en van één onbekende dode kon alleen een gedeeltelijk DNA-profiel worden vervaardigd. Dit gedeeltelijke DNA-profiel kan niet in deze databank worden opgenomen. Wel kunnen er handmatige vergelijkingen mee worden uitgevoerd.

Begin 2014 zijn ook in Goes en Reimerswaal twee Watersnoodrampslachtoffers opgegraven. Het DNA-profiel van deze onbekende vrouwen is ook aan de DNA-Databank voor Vermiste Personen toegevoegd.

Nabestaanden
Na een oproep van de politie aan familieleden van vermiste Watersnoodrampslachtoffers om hun DNA af te staan hebben zich 65 nabestaanden gemeld en wangslijmvlies afgestaan. De daaruit vervaardigde DNA-profielen zijn ook in de DNA Databank voor Vermiste Personen gezet.

Vervolgens heeft het NFI de DNA-profielen van de onbekende Rampslachtoffers
- onderling vergeleken om te kijken of er sprake was van verwantschap tussen de slachtoffers;
- vergeleken met de DNA-profielen van de nabestaanden;
- vergeleken met alle overige DNA-profielen in de Databank voor Vermiste Personen aanwezige profielen.

Aanwijzingen
Bij DNA-verwantschapsonderzoek hebben eerstegraads familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen) een hogere mate van overeenkomst dan verre familieleden. Door het DNA-profiel van het naamloze slachtoffer te vergelijken met het DNA-profiel van een eerstegraads familielid is een directe familieband goed aan te tonen. Het is veel moeilijker om verwantschap aan te tonen op basis van DNA-profielen van tweede of derdegraads familieleden, zoals ooms, tantes, kleinkinderen, neven en nichten. In deze gevallen zijn er vaak te weinig overeenkomsten tussen DNA-profielen. In dit onderzoek waren het merendeel van de familieleden die DNA hebben afgestaan geen eerstegraads familieleden. Dit had tot gevolg dat bij de vergelijkingen vaker sprake was van slechts zwakke aanwijzingen voor een mogelijk verwantschap.

Verder onderzoek
Van elk vermist slachtoffer waarvoor nabestaanden wangslijmvlies afgaven wordt door de politie een rapport opgesteld. Daarin staat welke onderzoeken zijn uitgevoerd en welke stappen nog mogelijk zijn. Bij zwakke aanwijzingen kan bijvoorbeeld met behulp van stambomen worden gekeken of er nog nabestaanden zijn die mogelijk beter referentiemateriaal kunnen afgeven. Wanneer de rapporten gereed zijn neemt de politie met de nabestaanden contact op om de inhoud met hen te bespreken.

Om tot sterkere aanwijzingen van verwantschap te komen zijn in ieder geval meer DNA-profielen van familieleden nodig die een nauwe familieband (ouders, kinderen, broers en zussen) met de vermiste hebben. Nabestaanden die alsnog wangslijmvlies willen afstaan kunnen bellen met 0900-8844 om een afspraak te maken bij de afdeling forensische opsporing van de politie in hun woonplaats of de met specialist Vermiste Personen in hun regionale eenheid.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #43 Gepost op: 2 februari 2015, 23:41:47

rtvrijnmond
Gepubliceerd op 1 feb. 2015
Citaat
"Ik hoorde overal gegil van mensen, ik moest die mensen helpen. Ik dacht helemaal niet na over mijn eigen leven." Dat zegt Piet van den Ouden, overlevende van de watersnoodramp van 1953.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #44 Gepost op: 2 februari 2016, 14:14:06

dePZC


dePZC
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #46 Gepost op: 29 januari 2018, 15:14:03
https://twitter.com/KNMI/status/957905213343584256

KNMI en Watersnoodramp: gevecht tegen de klok



29 januari 2018

In de uren voorafgaand aan de Watersnoodramp op 1 februari 1953 was de spanning in de weerkamer van het KNMI in De Bilt om te snijden. Meteoroloog Postma was ernstig bezorgd over de stormdepressie die de Noordzee naderde en de zeer hoge waterstanden die de wind zou gaan veroorzaken.

Het zuidelijk deel van de Noordzee kreeg een enorme "waterberg” te verwerken

Op zijn initiatief gingen daags tevoren waarschuwingen uit voor “gevaarlijk en later voor zeer gevaarlijk hoogwater”, een benaming die nog nooit was gebruikt en waarmee hij de ernst van de situatie wilde benadrukken. Hij en zijn collega’s in de weerkamer in De Bilt dachten toen niet aan een watersnood maar ze zagen wel een zeer zware storm naderen die veel schade en ellende zou gaan veroorzaken. Het zuidelijk deel van de Noordzee kreeg een enorme "waterberg” te verwerken.  

Waarschuwing voor gevaarlijk hoog water
Aan het einde van de middag van zaterdag 31 januari 1953 stuurt de toenmalige Stormvloedseindienst, ondergebracht bij het KNMI, een telegram uit. Dit bericht werd op de radio in de door het ANP verzorgde nieuwsuitzending voorgelezen: “Boven het noordelijk en westelijk deel van de Noordzee woedt een zware storm tussen noordwest en noord. Het stormveld breidt zich verder over de noordelijke en oostelijke Noordzee uit. Verwacht mag worden dat de storm de hele nacht zal voortduren. Daarom werden vanmiddag de groepen Rotterdam, Willemstad en Bergen op Zoom gewaarschuwd voor gevaarlijk hoog water”.

Het waarschuwingstelegram dat het KNMI aan diverse instanties waaronder Rijkswaterstaat en de Provinciale Waterstaat verstuurde heeft echter weinig mensen bereikt. In het weekeinde waren alle kantoren onbemand, zodat de autoriteiten niet in actie kwamen. Ook de bevolking werd nauwelijks bereikt. Een tv had nog niemand en op de radio klonk om middernacht het Wilhelmus waarna de beide radiozenders uit de lucht gingen. Meteoroloog Postma heeft al het mogelijke in het werk gesteld om de radiozenders die nacht in de lucht te houden maar ook dat mocht niet baten. Daags daarna voltrok zich een van de ergste rampen van de Nederlandse geschiedenis waarbij 1836 landgenoten de dood vonden.

Een storm als die van 1953 is vandaag de dag vaak al een dag of vier tevoren zichtbaar op de weerkaarten

Terugkijkend op de ramp, 65 jaar later, is nauwelijks te bevatten wat zich die nacht heeft afgespeeld. Weerwaarschuwingen en weerberichten worden tegenwoordig continu via tal van kanalen verspreid en een storm als die van 1953 is vandaag de dag vaak al een dag of vier tevoren in de modelberekeningen te vinden. Dat blijkt uit naberekeningen van de storm van 1953 met de huidige weermodellen.  

Windkracht 11
De storm die Nederland teisterde in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 hoort tot de zwaarste in de geschiedenis. Geruime tijd woedde langs onze kust een zware tot zeer zware storm (windkracht 10 tot 11) met windstoten van 144 kilometer per uur. In de Zeeuwse wateren bereikte de storm kort voor middernacht zijn hoogtepunt. Vlissingen kreeg toen te maken met de grootste opwaaiing, zo’n 3.10 meter boven normaal. Halverwege de nacht kwam het water tot 4.55 meter boven NAP. Bij de storm van 6 december 2013 werd een waterstand bereikt van 3.99 meter boven normaal. Dat was de hoogste stand sinds de Watersnood van 1953.


Afbeelding KNMI.NL
Samen sterk in de hulpverlening!