Operationeel Bevelvoerder

Auteur Topic: Operationeel Bevelvoerder  (gelezen 2811 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

fireman77

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 11 april 2005, 11:00:51
Die schaduwbevelvoerder loopt echt niet constant achter je aan alsof er een touwtje aan elkaar gespannen is. Hij of zij blijft op de achtergrond en mocht het nodig zijn kan je eventueel advies vragen, maar de leiding over het geheel heeft de nieuwe bevelvoerder.

En een OVD is er niet om de bevelvoerder te controleren dat is helemaal zijn taak niet.


Hotdog

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 276
Reactie #11 Gepost op: 24 juli 2005, 18:12:32
Hey Firefly,

In Rotterdam ga je na het behalen van je OB diploma solliciteren voor de functie van plaatsvervangend wachtcommandant. Als je hier doorheen komt krijg je een stagetraject van 6 maanden. Tijdens deze 6 maanden loop je stage op 2 verschillende kazernes. Je hebt inderdaad een schaduwbevelvoeder achter je staan. Als de personele sterkte het toe laat dan zit deze "boven de sterkte". Is dit niet het geval is hij nummer 4. In het begin loopt hij inderdaad continue achter je aan, maar gaandeweg de stage krijg je steeds meer vrijheid. Na die 6 maanden stage volgt er ook nog een dagdiensttraject van 2 weken om bepaalde onderdelen van de organisatie nader te leren kennen. Hierna wordt je in een ploeg geplaatst als plaatsvervangend wachtcommandant. En zoals het eerder al werd aangegeven, deze stage gaat verder dan het stukje bevelvoerder. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden gebeurd namelijk in de "koude situatie". Denk aan planning, oefeningen, onderhoud, problemen in de ploeg zelf enz. enz. Zelf denk ik dat het een goede zaak is om een stagetraject te doorlopen. Iedereen kan klaargestoomd worden voor het examen OB, maar dat wil nog niet zeggen dat je een goede bevelvoerder bent.

groetjes Hotdog ;)


Melle

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 357
    • brandweer Amersfoort
Reactie #12 Gepost op: 24 juli 2005, 19:06:35
hier in amersfoort is het (als ik het goed heb) voor de VB gewoon de opleiding OBM volgen en tussendoor ook tijdens het oefenen/ niet spoedeisende klusjes BEV spelen(terwijl de OBM/BM dan rond loopt om te kijken of het goed gaat en advies te geven) en na het behalen van de opleiding OBM wordt er een aantal maal "stage" gelopen in de 24 uurs dienst als BVD (met de 24 uurs OBM/BM als schaduw) na dat de stage goed is verlopen krijgt diegene een goedkeuring van de korpsleiding en mag hij als OBM op de bok.(maar eerst moet er een papiertje op het prikbord hangen :-X, mondelinge toestemming is hier weer niet voldoende met bewijs van slagen kom je er ook niet er moet een briefje hangen van danwel de commandant of het hoofd afd. repressie met het bericht dat je als OBM mag uitrukken).