hyperbare zuurstof therapie

Auteur Topic: hyperbare zuurstof therapie  (gelezen 4008 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

LindaB

  • Gast
Gepost op: 7 april 2005, 13:25:27
Ik heb een vraagje over hyperbare zuurstof therapie. Mijn moeder gaat momenteel iedere dag naar het AMC om deze therapie te ondergaan. Zij heeft vorig jaar lymfeklierkanker gehad in haar oksel. Hierbij zijn alle lymfeklieren in dat gebied weggehaald en vervolgens heeft ze 6 weken bestraling gehad. Nu heeft ze oedeem in haar arm. Naar aanleiding hiervan doet ze deze hyperbare zuurstof therapie en gaat 6 weken lang iedere dag naar het ziekenhuis. Hierdoor moeten er extra haarvaten worden aangemaakt in haar oksel om het vocht weer af te voeren. Wat ik niet snap is hoe die haarvaten dan kunnen ontstaan. Weet iemand dit wel en kan die het in niet al te medische termen uitleggen?
Robert

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 7 april 2005, 22:40:11
Door de hyperbare therapie draag je zorg dat het gebied wat nu door zwelling en wellicht litekenweefsel slecht doorbloed is er een betere zuurstofvoorziening wordt gerealiseerd op cel niveau. Op deze wijze wordt de celdeling, dus herstel van weefselstructuur wordt versneld/ gestimuleerd. Kortom de cellen een optimale omgeving bieden dat zij kunnen delen (= groeien)


LindaB

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 7 april 2005, 22:43:53
aha, dank je wel. Ze moet nu voor 30 behandelingen. Het kan ook voorkomen dat ze over een paar jaar weer eens terug moet komen. Maar nu begrijp ik iets meer van hoe het in elkaar zit.


cupido

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 7 april 2005, 23:40:00
eigenlijk is de ingroei van cappilaire vaten een normaal onderdeel in het wondgenezingsproces. Maar naast lymfeklierdesectie en bestraling heeft het verzorgingsgebied een dusdanige beschadiging gekregen dat zowel wondgenezing en lymfeoedeem een zeer langdurig proces is.  (De vorming van voorloperbloedcellen wordt bij chemotherapie en bestraling ernstig belemmerd) Die cappiliare vaatjes zijn weer noodzakelijk om het vocht te kunnen afvoeren naar venen en vervolgens naar lymfevaten in het volgende klierstation.
Ik heb niets toe te voegen aan reactie van vorige reactie.
Er is echter wel een leuke site waar de methode wordt beschreven zoals jouw moeder ondergaat.
 http://www.galiciatechnicaldiving.be/zuurstof.htm#top
groeten en sterkte van jan. ::)


LindaB

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 8 april 2005, 10:40:06
dank je wel