Aardbevingen in Groningen

Auteur Topic: Aardbevingen in Groningen  (gelezen 66279 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #30 Gepost op: 16 januari 2014, 21:03:57
t=12


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #31 Gepost op: 17 januari 2014, 20:26:04
Dijken krijgen versterking tegen aardschokken

Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s gaan waar nodig dijken versterken om de risico’s van zwaardere aardbevingen te beperken.

Uit onderzoek van Deltares blijkt dat 63 km van de onderzochte kanaaldijken en 43 km van de onderzochte zeedijk extra risico’s lopen. Zwaardere aardbevingen kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor gemalen, sluizen en leidingen en ook daar blijven de waterschappen alert op.

De extra kosten van deze noodzakelijke werkzaamheden komen voor rekening van het ministerie van Economische Zaken.


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #32 Gepost op: 17 januari 2014, 20:30:30
Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen

Nieuwsbericht | 17-01-2014

De winning van aardgas in Groningen wordt de komende drie jaar gericht verminderd. De komende vijf jaar komt in totaal bijna 1,2 miljard euro beschikbaar voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur en om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren. Ook wordt er geïnvesteerd in de regionale economie. Met Groningse provinciale en gemeentelijke bestuurders is afgesproken de maatregelen gezamenlijk verder uit te werken en de regio daarbij intensief te betrekken via een zogeheten ‘dialoogtafel’.

Veiligheid vergroten
Dat besluit heeft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vrijdag 17 januari 2014 in Groningen toegelicht. 'Om de veiligheid te vergroten van de mensen die boven het gasveld in Groningen wonen, verminderen we de productie in het meest risicovolle gebied en begrenzen we de totale productie,' aldus de bewindsman. 'Daarnaast nemen we maatregelen om schade zoveel mogelijk te voorkomen en het proces van schadevergoeding optimaal te laten verlopen. Ook gaan we, in samenwerking met betrokken partijen, de leefbaarheid in het gebied vergroten en het regionaal economisch perspectief verbeteren.'
Het besluit is een reactie op een plan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de gaswinning voor de komende jaren en is gebaseerd op veertien onderzoeksrapporten en verschillende adviezen van onder meer Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Productie wordt verminderd
De productie in het meest risicovolle gebied (rondom Loppersum) wordt de komende drie jaar met tachtig procent verminderd. De totale gasproductie uit het Groningerveld wordt voor de jaren 2014, 2015 en 2016 begrensd op respectievelijk 42,5, 42,5 en 40 miljard m3. De productie in 2013 bedroeg bijna 54 miljard m3. Hiermee volgt het kabinet de strekking van het advies van SodM. De productie op de boorlocaties rondom Loppersum wordt niet helemaal gestopt om er voor te zorgen dat er ook op de koudste dagen voldoende gas beschikbaar is.

Schadeherstel en preventie
Voor schadeherstel en preventie van huizen, gebouwen en infrastructuur wordt 850 miljoen euro gegarandeerd en gereserveerd. NAM gaat onder meer voor eind volgend jaar vijftienduizend huizen inspecteren om de meest kwetsbare huizen te versterken. Ook komt er een fonds van vijftien miljoen euro voor ‘speciale situaties’. Uit dit fonds kunnen in uitzonderlijke omstandigheden bijdragen aan achterstallig onderhoud en opkoop van huizen worden betaald. Daar waar nodig worden dijken versterkt. Daarnaast stelt NAM tien miljoen euro beschikbaar voor het bouwkundig versterken van nog te bouwen huizen en gebouwen.


Brief van de minister van Economische Zaken aan de Tweede Kamer waarin hij eerst ingaat op de gevolgen en het belang van gaswinning in Groningen en de zorgen over aardbevingen. Vervolgens schetst hij de belangrijkste uitkomsten van de onderzoeken en adviezen. Tot slot gaat hij in op maatregelen die het kabinet neemt om de gaswinning in Groningen op een verantwoorde manier te laten plaatsvinden.


sylvester1986

 • Gast
Reactie #33 Gepost op: 18 januari 2014, 02:16:48
Protest in Loppersum.
Politie treed op na rumoer in Loppersum
H Meter


Rutger

 • Geïnteresseerde
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 820
Reactie #34 Gepost op: 25 januari 2014, 10:16:21
Citaat
Verdacht pakketje bij NAM-locatie Zeerijp
Bij een boorlocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Groningse Zeerijp is een verdacht pakketje gevonden.


Beveiligers troffen het aan in de nacht van vrijdag op zaterdag, zo meldt de politie.
....
http://www.nu.nl/binnenland/3684505/verdacht-pakketje-bij-nam-locatie-zeerijp.html

p2kflex
06:07:03 25-01-14GROUP-1P 2 Dienstverlening (Ass.: ts) 01-32-006 NAM Zeerijp GROEVEWEG 1 ZEERIJP 013232
0400941BRW Veiligheidsregio Groningen (Loppersum) (Blusploeg)
0400949BRW Veiligheidsregio Groningen (Loppersum) (Techniek)
0400921BRW Veiligheidsregio Groningen (Loppersum) (TS 3232)
0400112BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Noord Alarmcode)
0400309BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Noord) (DA-OD 3793)


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #35 Gepost op: 25 januari 2014, 23:54:38
Onderzoeksraad start onderzoek naar gaswinning Groningen

http://www.onderzoeksraad.nl/nl/onderzoek/1991/gaswinning-groningen/onderzoek/1511/onderzoeksraad-start-onderzoek-naar-gaswinning-groningen
Persberichten 23 jan. 2014

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar de wijze waarop de veiligheid van de inwoners van de provincie Groningen de afgelopen jaren is meegewogen bij de besluitvorming over de gaswinning in Groningen. Dat heeft de Raad vandaag bekend gemaakt. De Raad wil weten wat de betrokken partijen tot nu toe hebben gedaan om de risico’s van gaswinning in Groningen in kaart te brengen en te beheersen.

Begin 2013 werd geconcludeerd dat onverminderde voortzetting van de aardgaswinning zal leiden tot meer en zwaardere aardbevingen. Sindsdien volgt de Onderzoeksraad de ontwikkeling van het dossier gaswinning. In het afgelopen najaar heeft de Raad met het oog op een mogelijk onderzoek ook actief informatie ingewonnen. Tegelijkertijd is de maatschappelijke onrust rondom de gaswinning in Groningen toegenomen. Afgelopen week verzocht minister Kamp van Economische Zaken de Raad een onderzoek te starten, zoals ook staat vermeld in de brief die hij op 17 januari jl. aan de Tweede Kamer zond.

De Onderzoeksraad wil met het onderzoek de vraag beantwoorden op welke wijze de veiligheid van de inwoners van Groningen de afgelopen jaren is meegewogen bij de besluitvorming over de gaswinning in Groningen en wat de betrokken partijen tot nu toe hebben gedaan om de risico’s van gaswinning in Groningen in kaart te brengen en te beheersen.

Nu het onderzoek is gestart, zal een onderzoeksteam worden samengesteld en het onderzoek worden ingericht. Doorgaans bedraagt de doorlooptijd van onderzoeken een half jaar tot een jaar.

Bekijk hier het persbericht in PDF
Samen sterk in de hulpverlening!


HJ94

 • Aspirant manschap & Verkeerskundige
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,351
Reactie #36 Gepost op: 4 februari 2014, 22:26:12
Grote aardbeving in Noord-Groningen

Er is dinsdagavond rond tien uur een aardbeving geweest. Via de Aardbevingsapp van RTV Noord hebben tientallen mensen de beving gemeld. Het zwaarst voelden mensen de beving in Middelstum.

Via de Aardbevingsapp zijn meldingen gekomen vanuit een groot gebied. Vanuit de stad Groningen tot aan Uithuizen en van Delfzijl tot Zuidbroek.

Bron: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=129987

Op Twitter tweeten mensen verschillende berichten over de aardbeving. Ook dat mensen deze in zowel Noord-Groningen en in delen van Friesland (Buitenpost, Haulerwijk) hebben gevoeld. Verder geruchten dat dit een actie is van Opstand Groningen of een F16 die door de geluidsbarrière vloog. Het is dus nog wachten op bericht van een officiële instantie.


sylvester1986

 • Gast
Reactie #37 Gepost op: 4 februari 2014, 23:18:57
Weer een aardbeving in Groningen  

Citaat
LOPPERSUM -
Opnieuw is er een aardbeving geweest in Groningen. De bodem schudde dinsdag rond tien uur 's avonds en de schok werd deze keer tot in de wijde omtrek gevoeld. Op Twitter meldden niet alleen inwoners van vaak getroffen plaatsen, maar ook mensen uit onder meer de stad Groningen, Assen en Haulerwijk in Zuidoost-Friesland dat ze de beving gevoeld of gehoord hadden. Het KNMI kon nog niet zeggen hoe sterk deze jongste beving was.

Dit en meer: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22269065/__Aardbeving_in_Groningen__.html


skippy02

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,541
 • Scanman Jan
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
ws
Rampenplan mist reddingshonden - RTV Noord
RTV Noord
Gepubliceerd op 16 feb 2014
Citaat
Stichting Reddingshond in Groningen wil opgenomen worden in het rampenplan van de hulpdiensten, om bij een zware aardbeving bij te kunnen springen.

Kijk hier voor meer informatie: http://www.rtvnoord.nl/?p=130453
Samen sterk in de hulpverlening!