Boek: Veiligheid schreeuwt om innovatie

Auteur Topic: Boek: Veiligheid schreeuwt om innovatie  (gelezen 2875 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 5 februari 2013, 10:57:58
Veiligheid schreeuwt om innovatie

Nederland staat voor grote uitdagingen. De bevolking vergrijst. De maatschappij wordt complexer en afhankelijker van technologieŽn. De internationale criminaliteit neemt toe. Als er niets verandert, blijven de kosten voor onze veiligheid stijgen. TNO presenteert daarom op 10 december 2012 het boek ĎVeiligheid schreeuwt om innovatieí. Dit boek breekt een lans voor een overkoepelende en integrale toekomstvisie op innovatie in het veiligheidsdomein.

In het veiligheidsdomein lijkt innovatie vooral vereenzelvigd te worden met uitvindingen en technische vernieuwingen. ĎIs er een probleem, dan zoeken we de oplossing in de techniekí, lijkt het devies. Er is echter meer: cultuur, werkwijze, processen en organisaties. Innovaties hebben betrekking op heel veel terreinen. Daarbij gaat het over het samenspel tussen mens en techniek. De nadruk ligt daarbij op de mens. Die moet het uiteindelijk doen. Dat uitgangspunt geeft zeker op het gebied van veiligheid nog heel veel extra kansen en mogelijkheden om te innoveren, te verbeteren en efficiŽnter en effectiever te werken. Juist in deze tijd van bezuinigingen speelt innovatie een sleutelrol in het slimmer, sneller, efficiŽnter en vooral goedkoper werken. Een toekomstvisie met innovatieagenda geeft richting.
Elf praktijkinterviews

TNO geeft in het boek veel adviezen en tips over hoe organisaties kunnen innoveren. Zo komt Concept Development and Experimentation aan bod, waarmee innovatietrajecten beheerst en met succes uitgevoerd kunnen worden. Businesscases zijn nodig voor een goede financiŽle afweging. Naast tips komen ook succesvolle voorbeelden van innovaties in het veiligheidsdomein aan bod, zoals Twitcident, beveiliging van de waterkant en signaleren van afwijkend gedrag. Belangrijk element in het boek zijn de elf personen op sleutelposities die aan het woord komen. Zo vertellen onder andere Erik Akerboom (Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), Stephan Wevers (voorzitter Brandweer Nederland), Leon Kuijs (voorzitter Raad van Korpschefs), Herman Bolhaar (voorzitter College van procureurs-generaal) en Henri Lenferink (burgemeester van Leiden en lid van het Veiligheidsberaad) waar zij staan op het gebied van innovatie.

U kunt het boek downloaden via tno.nl

http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=69&item_id=2012-11-12%2009:40:40.0&Taal=1
Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #1 Gepost op: 20 november 2016, 20:36:38
Voor permanente innovatie in een organisatie, is een creatieve en vernieuwende mind-set nodig op alle niveaus.

Die instelling kan worden bevorderd, door het vertonen van overtuigende en motiverende internet-video's op dat gebied aan alle medewerkers en beleidsmakers. Dergelijke video's kunnen worden gevonden op internet, en vertaald in het Nederlands.

Daarnaast kan er een ideeŽnbus worden opgehangen in elk politiebureau, waar bezoekers en medewerkers een (anoniem) briefje met een vernieuwend idee in kunnen stoppen. Goede ideeŽn ontstaan vaak op de werkvloer. Ook aangehouden personen kunnen bruikbare ideeŽn inbrengen op die manier.

Een voorbeeld van politie-innovatie is de politie-buddy:
http://www.wep.nu/politiebuddy-een-nieuwe-cultuur-op-de-werkvloer
Ik stem links.