GRIP 4 Hulpverlening rondom troonswisseling - Amsterdam 30-04-2013

Auteur Topic: GRIP 4 Hulpverlening rondom troonswisseling - Amsterdam 30-04-2013  (gelezen 52400 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
'Ruimte voor demonstraties rond inhuldiging koning'

AMSTERDAM - In de aanloop naar de troonswisseling op 30 april zal ruimte zijn voor demonstraties tegen de monarchie.
Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag duidelijk gemaakt tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Opstelten was naar de Kamer geroepen door D66-leider Alexander Pechtold. Die wilde opheldering over een incident dat zich vrijdag voordeed in Utrecht, waar koningin Beatrix haar verjaardag vierde. Een studente die een protestbord omhoog hield, werd door agenten weggevoerd.

Pechtold zei bezorgd te zijn over het politieoptreden. "Als we iemand na zo'n milde vorm van protest al wegsturen, krijgt de politie het in aanloop naar 30 april nog druk", zei hij.

Tegenstanders
Volgens de D66-leider moet er ruimte zijn voor tegenstanders van de monarchie. "Protesten moeten niet worden tegengehouden, maar in goede banen worden geleid."

Opstelten antwoordde dat het al dan niet verbieden van demonstraties een zaak is van de gemeentelijke autoriteiten. Die zullen daar niet snel toe overgaan, omdat een onterecht verbod door de rechter ongedaan zal worden gemaakt.

"Je moet als burgemeester van goeden huize komen om een demonstratie te verbieden." Hij wees er verder op dat de politie in Utrecht al heeft toegegeven dat het optreden tegen de studente niet in de haak was.

'Fijne feestdag'
ChristenUnie en SGP bepleitten juist een stevige aanpak van demonstranten. ChristenUnie-leider Arie Slob wees op de rellen tijdens de vorige troonswisseling in 1980. "Ditmaal moet er alles aan worden gedaan dat 30 april een fijne feestdag wordt. De politie moet tijdig optreden als mensen de orde willen verstoren."
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij stelde dat de vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd is. "Als er misbruik van wordt gemaakt door beledigend of opruiend optreden, moet er geen schroom zijn op om op te treden."

http://www.nu.nl/binnenland/3121931/ruimte-demonstraties-rond-inhuldiging-koning.html
Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 6 februari 2013, 20:31:07
en ook de uniformen van de verschillende diensten moeten natuurlijk pico-bello zijn, het mag wat kosten!

Kleermaker Leo Pisa in Eindhoven steekt krijgsmacht in het nieuw voor troonswisseling

Kleermaker Leo Pisa in Eindhoven steekt krijgsmacht in het nieuw voor troonswisseling
omroepbrabant∑      
Gepubliceerd op 6 feb 2013
Citaat
Het atelier van Leo Pisa puilt uit met uniformen. Allemaal gemaakt voor de troonwisseling op 30 april in Amsterdam. Het familiebedrijf heeft inmiddels zo'n driehonderd ceremoniŽle tenues klaar, maar daar blijft het niet bij. Kleermaker Pisa verwacht de komende weken nog meer bestellingen.
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #2 Gepost op: 6 februari 2013, 21:11:38
Uit de uitzending van 29-01-2013 van RTL Boulevard.

Uniformen voor bij abdicatie in geheim gemaakt

Toen Peter van der Vorst onlangs de tip kregen dat George Pisa speciale uniformen maakt voor de troonswisseling, hebben we dat meteen gecheckt. Maar de ontwerper ontkende. Nu biecht hij op niet de waarheid te hebben verteld. De ontwerper heeft wel degelijk deze opdracht gekregen.

“We zijn hofleverancier en de enige in die deze ceremoniŽle kleding kunnen maken. De order is in oktober gekomen, in december zijn ze afgeleverd”, vertelt tailleur Leo Pisa. De opdracht behelste ook dat hij niets mocht vertellen over de uniformen. Nu mag dat wel!

“We hadden heel kort de tijd en het is zo ongelofelijk veel werk, dat moet je maar kunnen realiseren. Maar: dat is gelukt.”

BRON: http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlboulevard/royalty/articleview/)/components/actueel/rtlboulevard/2013/01_januari/royalty/uniformen_abdicatie_in_geheim_gemaakt.xml

Video RTL Boulevard: Het geheim van George Pisa over inhuldigingsuniformen
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Berger

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 413
Reactie #3 Gepost op: 7 februari 2013, 22:41:17
Natuurlijk moet er ruimte zijn voor demonstraties tegen de kroning en het hele circus rondom het koningsshuis, we zijn zeker niet allemaal liefhebbers van dat systeem, en het fijne van een democratie is dat ook tegenstanders de ruimte krijgen om hun mening te verkondigen.
Al lijkt het na de waxinelichthouder werper wel sterk er op dat het koningshuis net wat meer rechten heft dan andere mensen, en ik kan me voorstellen dat dat mensentoch watterughoudend maakt.......


Groenemotormuis

 • Utrecht
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,728
 • Every day a new day to enjoy
Reactie #4 Gepost op: 8 februari 2013, 08:34:07
Wat betreft het demonstreren ben ik het helemaal met jou eens. Echter worden dit soort demonstraties gedaan met geweld, en dat is nu niet de bedoeling van het demonstreren in mijn ogen. Van mij mogen alle republikeinen in nederland met een bord of spandoek staan (of misschien iets anders ludieks) waardoor ze hun standpunt duidelijk maken. Echter op het moment dat men met spullen gaan gooien of mensen gaan bedreigen danwel fysiek aanvallen vind ik dat je ook 'hard" aangepakt mag worden.
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


Berger

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 413
Reactie #5 Gepost op: 8 februari 2013, 18:33:50
Oh, absoluut, geweld is natuurlijk uit den boze, gooien met wat dan ook, slaan, noem maar op.
Maar zoals vorige week een dame oppakken omdat ze echt alleen een bordje "weg met de monarchie" omhoog hield is natuurlijk van de zotte.
Maar dwazen die dit menen te moeten misbruiken om eens lekker te rellen mogen van mij direct minimaal een jaar de cel in zonder proces.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #6 Gepost op: 8 februari 2013, 20:53:33
Verfbomgooier Sjaak sluit nieuwe actie niet uit

Verfbomgooier Sjaak sluit nieuwe actie niet uit
AT5Amsterdam∑      
Gepubliceerd op 8 feb 2013
Citaat
Verfbomgooier Sjaak sluit niet uit dat hij tijdens de kroning opnieuw zal protesteren tegen het koningshuis. 'Wie weet'. Lees verder: http://www.at5.nl/s/oXL
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #7 Gepost op: 18 februari 2013, 18:53:40
'Oranjefeesten alleen op 30 april'

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam doet een beroep op andere gemeenten om hun Koninginnedagfeesten zoveel mogelijk op 30 april te laten plaats vinden.

Steeds meer Oranjeverenigingen overwegen hun activiteiten te verplaatsen naar zaterdag 27 april. Ze vrezen weinig publiek op de 30ste, omdat dan iedereen via de tv de troonswisseling wil volgen.
Toeloop

Van der Laan doet een beroep op de verenigingen en gemeenten om juist zoveel mogelijk te organiseren rond de troonswisseling. "Anders overstijgt de toeloop van mensen de capaciteit van de stad", aldus een woordvoerder van de burgemeester.

Van der Laan zal er ook bij het Nationaal Comitť Inhuldiging op aandringen.
http://nos.nl/artikel/475587-oranjefeesten-alleen-op-30-april.html


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #8 Gepost op: 27 februari 2013, 19:46:40
Programma troonswisseling van moment tot moment
RTL Nieuws | 27 februari 2013, 10:50

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft bekendgemaakt wat de festiviteiten zijn rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Zo komt er een groot feest op het Museumplein en wordt de dag afgesloten met een boottocht over het IJ. De feestelijk dag van uur tot uur:

10:00 uur:
Koningin Beatrix doet formeel afstand van de troon. In het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam tekent zij de officiŽle Akte van Abdicatie. Daarna is Beatrix prinses der Nederlanden en is Willem-Alexander koning.

10:30 uur:
Prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander houden een toespraak op het balkon van het paleis op de Dam. Ook koningin MŠxima is daarbij. Na de toespraak zullen kroonprinses Catharina-Amalia, en de prinsessen Alexia en Ariane ook op het balkon komen.

14:00 uur:
Willem-Alexander wordt in De Nieuwe Kerk beŽdigd en ingehuldigd als Koning. Dit gebeurt tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij Koning Willem-Alexander een toespraak houdt. Ook zweert hij trouw aan de Grondwet en belooft hij het koningschap getrouw te vervullen. De Kamerleden en kunnen daarna de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen.

16:30 uur:
De laatste officiŽle activiteit rond de troonswisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis. Deze duurt tot ongeveer 17:30 uur.

18:30 uur:
Het koningspaar stapt op een boot bij het filminstituut Eye aan de noordoever. De vaartocht eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ. Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien.

20:30 uur:
De boottocht wordt afgesloten met saluutschoten van vaartuigen op het IJ. Er is geen vuurwerk, daarvoor is het op dat tijdstip nog te licht.Festiviteiten:
ēHet Museumplein wordt ingericht als Oranjeplein. Bezoekers kunnen op grote schermen alle officiŽle momenten volgen, omdat op de Dam niet genoeg ruimte is voor alle belangstellenden. 's Avonds is er een groot feest op het plein.

ēBelangstellenden kunnen op de kade langs het IJ kijken naar de boottocht. Daarbij zullen ook diverse artiesten optreden. Achter het Centraal Station wordt het zicht geblokkeerd om te voorkomen dat daar een opstopping ontstaat.

ēBuiten Amsterdam wordt een groot dansfeest georganiseerd, Sensation Orange. Waar dat zal zijn is nog niet bekend.

ēDe meeste koninginnedagfestiviteiten gaan in Amsterdam gewoon door, zoals de vrijmarkten. Alleen op plekken waarop plechtigheden rond de troonswisseling staan gepland, worden evenementen geschrapt. Zo gaat de kermis op de Dam niet door.

ēDit jaar heeft Amsterdam voor het eerst een Koningsnacht. Op paar plekken in de stad zullen de evenementen die avond langer doorgaan.

BRON: RTLNieuws.nl: Dit gebeurt er op 30 april
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #9 Gepost op: 27 februari 2013, 19:49:33
Koningspaar maakt op 30 april vaartocht op IJ
RTL Nieuws | 27 februari 2013, 09:16

Willem-Alexander en MŠxima gaan na de inhuldiging op 30 april een vaartoer op het IJ maken. Het koningspaar stapt rond 18:30 uur op een boot bij het filminstituut Eye aan de noordoever.

De vaartocht eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ. Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien. Dit heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan bekendgemaakt op een persconferentie.

Geen koningssloep
De speciale koningssloep wordt bij de vaartocht op het IJ niet ingezet, onder meer omdat de politie dit niet verantwoord acht in verband met de golfslag op het IJ.

De burgemeester sprak van een koningsvaart. Hij omschreef de sfeer van het feestelijke evenement als een combinatie van een koninklijke Sail en een Bevrijdingsfestival. Het publiek en het koningspaar kan tijdens de koningsvaart genieten van kunst en cultuur van ''hoogwaardig niveau''. De gemeente organiseert de botenparade samen met Stichting Sail.

Er komt geen afsluitend vuurwerk. Dat zou volgens Van der Laan pas rond 22:00 uur kunnen omdat het dan pas donker genoeg is. Na afloop van de vaartocht over het IJ wordt rond half negen 's avonds door de aanwezige boten een saluut gegeven.

Museumplein Oranjeplein
Het Museumplein wordt ingericht als een 'oranjeplein'. Er worden grote tv-schermen geplaatst. Hier kunnen bezoekers ook het koningslied gaan zingen. 's Avonds wordt op het plein een 'koningsbal' georganiseerd. Dat bal wordt volgens Van der Laan 'romantisch' en 'musicalachtig'.

De gemeente Amsterdam heeft een budget van 7 miljoen euro voor de troonswisseling. De hoofdstad praat nog met het Rijk over een bijdrage. Ook worden sponsors gezocht. Van der Laan: ''Wij willen een feestelijk evenement maken en tegelijk sober blijven.''

Duizenden agenten op de been
Bij een normale Koninginnedag komen er ongeveer 800.000 bezoekers naar Amsterdam. Van der Laan zei dat er nog geen schatting is van het aantal bezoekers voor komende 30 april.

De gemeente zet duizenden agenten in om alles in goede banen te leiden. Van der Laan wil de mensenmassa het liefst zo veel mogelijk spreiden over de stad. Er worden extra bussen ingezet naar Amsterdam-Noord. Ook komen er twee grote schepen achter Amsterdam Centraal Station te liggen. Die ontnemen het zicht op de koningsvaart, waardoor de hoofdstad grote drukte daar hoopt te voorkomen

BRON: RTLNieuws.nl: Van der Laan Amsterdam troonwisseling moet Open feestelijk ongestoord en veilige dag worden
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen