GRIP 4 Hulpverlening rondom troonswisseling - Amsterdam 30-04-2013

Auteur Topic: GRIP 4 Hulpverlening rondom troonswisseling - Amsterdam 30-04-2013  (gelezen 54785 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #30 Gepost op: 24 april 2013, 08:02:14
Citaat
Politie jaagt op 'lone wolf'
De gevaarlijke eenling is een van de grootste dreigingen bij de troonswisseling. De politie jaagt daarom op de lone wolves, of potentieel gevaarlijke eenlingen, zoals ze binnen de opsporingsdiensten heten. De politie wil met de troonswisseling zo veel mogelijk individuen die een eventueel gevaar vormen in beeld hebben. Of, voor zover ze niet in beeld zijn, ze tijdig uit de massa halen op de dag van de troonswisseling. lees verder
bron: NOS


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #31 Gepost op: 24 april 2013, 08:08:21
Citaat

Fietsen weg voor inhuldiging
De gemeente Amsterdam heeft in het centrum van de stad alvast 600 fietsen 'weggeknipt'. Vooral op de Nieuwezijds Voorburgwal en op het Spui zijn fietsen verwijderd, heeft een woordvoerder van de gemeente tegen persbureau ANP gezegd.
De gemeente gaat mensen met borden waarschuwen dat volgende week op bepaalde plekken geen fietsen en auto's mogen staan.

Ook straatmeubilair weg
Om de inhuldiging op 30 april vlekkeloos te laten verlopen, haalt de gemeente Amsterdam rond de Dam zo'n vijftig afvalbakken weg. Ook worden er twintig fietsenrekken verwijderd. Morgen verdwijnen de bankjes op de Dam.
Eerder werd al bekend dat de gemeente zo'n 600 fietsen uit de binnenstad heeft weggeknipt, de meeste van de Nieuwezijds Voorburgwal en het Spui.
bron: NOS


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #32 Gepost op: 24 april 2013, 10:06:31
Politie lanceert 30APPril

http://www.politie.nl/nieuws/2013/april/23/00-speciale-30appril-app-bezoekers-amsterdam.html
Laatste update: 23-04-2013 | 15:00

Voor iedereen die 30 april Amsterdam bezoekt voor de Troonswisseling en Koninginnedag is er de app '30APPril'. Een speciale app die ingezet wordt om bezoekers optimaal te informeren, én voor crowd control. Download ‘m nu in de stores van iPhone en Android.

30APPril biedt de volgende functionaliteiten:

Programma
Informatie over het officiële programma, tickets en grote evenementen.

Twitterstreams
De tweets van de gemeente Amsterdam, politie Amsterdam, NS, Waternet en het Gemeentelijk Vervoersbedrijf zijn te volgen.

Druktemeter
In de druktemeter zie je 30 april op welke plekken het druk is in de stad.

Kaart
Op de kaart staan looproutes en evenementen, maar ook nuttige plaatsen als politiebureaus, ehbo-posten en OV-punten. Ook afgesloten gebieden zijn te zien.

Push-berichten
Het is mogelijk om via de app (push-)berichten te versturen aan smartphone-gebruikers. Pushberichten zijn korte berichten die naar een smartphone of tablet worden verstuurd en direct in beeld komen.

Privacy
De app meet de locaties van gebruikers in Amsterdam op 30 april tussen 6 uur ’s ochtends en 2 uur ’s nachts. Iedereen die van de app gebruikmaakt, kan anoniem zijn/haar locatie doorgeven. Politie en hulpdiensten kunnen daardoor beter anticiperen op hoe de mensenmassa zich beweegt.

Crowd control
De hulpdiensten gebruiken de app voor crowd control. Via 30APPril geven zij bezoekers bijvoorbeeld advies om niet meer naar plekken te gaan waar het te druk wordt.

On- en offline beschikbaar
Als er geen mobiele internetverbinding mogelijk is, blijft de appliciatie nuttig voor gebruikers. Informatie die niet meer verandert, is namelijk ook offline beschikbaar.

Downloaden
Om de druktemeter optimaal te laten functioneren is het van groot belang dat minimaal 2 procent van het totaal aantal bezoekers de app gedownload heeft. Daarom roepen de gemeente Amsterdam en de politie mensen die naar Amsterdam komen op om 30APPril te downloaden. Dat kan hier voor iPhone en hier voor Android.

Naar Londens voorbeeld
Het idee voor 30APPril komt voort uit een andere app: de London 2012 Results. Deze app was actief tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Basis evenementenapp
Het is voor het eerst dat in Nederland de technologie van de druktemeter wordt toegepast. Het inzetten van deze app wordt dan ook gezien als pilot. Als blijkt dat de app inderdaad bijdraagt aan een soepeler verloop van de Troonswisseling en Koninginnedag, is de basis gelegd voor een politie evenementenapp. Het projectteam Consumenten apps van de Politie is al benaderd door de Nijmeegse Vierdaagse en het Zomerfestival in Rotterdam.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #33 Gepost op: 24 april 2013, 12:23:00
Citaat
Groningen viert bruisend en veilig Koninginnenacht en -dag

    Laatste update: 24-04-2013 | 12:05

Groningen - Groningen is op maandag 29 en dinsdag 30 april de plek waar vele duizenden mensen Koninginnenacht en -dag komen vieren. Verwacht wordt dat de Koninginnenacht met 100.000 bezoekers de drukste nacht van het jaar wordt in het horecagebied van de binnenstad. Op Koninginnedag bezoeken veel mensen de vrijmarkt aan de singels en later op de middag en avond trekt veel publiek naar de binnenstad. Op 30 april worden 150.000 bezoekers verwacht. Organisatoren, gemeente, politie en hulpverleningsdiensten werken nauw samen om het voor iedereen een bruisend en veilig feest te maken. Daarvoor zijn een aantal maatregelen getroffen.

De gemeente maakt de binnenstad fiets- en autovrij voor voetgangers en voor bezoekers van de vrijmarkt. De verkoop van alcohol in glas en blik wordt verboden. Bepaalde straten worden afgesloten en voor de spreiding van het vele publiek zijn dit jaar drie nieuwe podia: op het Damsterplein, op de Ossenmarkt en in het Ebbingekwartier.

Groningen viert troonswisseling
Op vrijdag 26 april organiseren 45 basisscholen in de stad de Koningsspelen. Na een gezamenlijk ontbijt op school, gesponsord door supermarkt Jumbo, is er sport en spel voor de kinderen. Alle 11.661 leerlingen van de basisscholen in Groningen krijgen van de gemeente een keycord. De binnenstad is inmiddels mooi versierd met banieren en voor bezoekers op 30 april plaatst de Oranjevereniging tv-schermen op de Grote Markt en Vismarkt voor de uitzendingen van 10.00 en 14.00 uur.

Afsluitingen binnenstad op 29 april
Op maandag 29 april worden er heel veel mensen verwacht in de binnenstad. Voor de veiligheid sluit de politie om 21.00 uur acht hekken af. De hekken staan op de Grote Markt, bij het Infocentrum/ Grand Theatre, in de Waagstraat/Tussen beide Markten, bij het Koude Gat/Vismarkt en bij het Koude Gat/Herestraat. Ook wordt de onderdoorgang in de Waagstraat afgesloten aan drie kanten: Waagstraat, Guldenstraat bij La Place en Grote Markt noordzijde tegenover schoenenwinkel Ziengs. Verder komt er een hek bij de Stoeldraaiersstraat/Zwanestraat/Oude Kijk in ‘t Jatstraat in de Ellebogenbuurt. Op 30 april blijven de hekken staan, maar deze sluiten alleen bij extreme drukte. Vanaf het moment dat de hekken gesloten zijn, kunnen bezoekers niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat komen. Om te zorgen voor een goede doorstroming worden alternatieve looproutes aangegeven. Deze staan op spandoeken die aan de hekken hangen.

Verbod op verkoop alcohol in glas en blik
De verkoop van alcohol in glas en blik is verboden van maandag 29 april 19.00 uur tot woensdag 1 mei 6.00 uur. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horeca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen. Bezoekers worden verzocht geen alcoholische dranken mee te nemen van huis. Hiermee wordt het risico op verwondingen door glas zo klein mogelijk gehouden.

Geen fietsen parkeren
Van maandag 29 april 13.00 uur tot woensdag 1 mei 6.00 uur is het verboden om fietsen te parkeren in de volgende straten: Poelestraat, Peperstraat, Papengang, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang, Turftorenstraat en Waagstraat. Fietsen mogen alleen in fietsrekken geplaatst worden. De gemeente plaatst extra fietsrekken in de Uurwerkersgang achter het Harmoniecomplex, op het A-kerkhof en in de Kreupelstraat.
Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Dit is nodig om het aangewezen gebied bereikbaar te houden voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance.

Overige verkeersmaatregelen
Op 29 april vanaf 19.00 uur en op 30 april vanaf 11.00 uur is het gebied rondom de Grote Markt, Vismarkt, de A-kerkhof en Ellebogenbuurt afgesloten voor alle verkeer. Alternatieve routes staan op de website van de gemeente Groningen www.gemeente.groningen.nl Op Koninginnedag zijn in verband met de vrijmarkt tussen 7.00 en 18.00 uur de volgende straten afgesloten voor alle verkeer: Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Emmaplein, Ganzevoortsingel, Coehoornsingel, Reitemakersrijge, Museumstraat, Westerkade en Sluiskade.

Pauze-uur
Op Koninginnedag is er een pauze-uur tussen 18.00 en 19.00 uur. Tijdens dit pauze-uur is de programmering op de podia in de binnenstad niet toegestaan. Wel mogen de tappunten blijven schenken en mag er achtergrondmuziek worden gedraaid. Deze pauze is bedoeld als een natuurlijk rustpunt tussen de middag en de avond. De festiviteiten gaan daarna weer normaal door.

ZSM-Zo spoedig mogelijk
Gedurende Koninginnenacht- en dag worden verdachten die een strafbaar feit plegen, aangebracht bij de zogenoemde ZSM-tafel op het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt in Groningen. Dat betekent dat personen die worden aangehouden onmiddellijk een vervolgingsbeslissing krijgen meegedeeld. Bij ernstige delicten wordt de verdachte in verzekering gesteld en zal er binnen de daarvoor gestelde termijn een voorgeleiding bij de rechter-commissaris volgen. Het OM besteedt bijzondere aandacht aan geweld en agressie tegen overheidspersoneel, hulpverleners en andere mensen met een publieke taak. Doel is om duidelijk te maken dat ook tijdens de viering van evenementen zoals Koninginnedag, geweld niet wordt getolereerd en meteen wordt gestraft. ZSM is een snelle afhandeling van veelvoorkomende criminaliteit. Dat is belangrijk als signaal aan daders, slachtoffers en de samenleving. Het leidt mogelijk tot hogere effectiviteit van de straf, lagere kosten en een groter gevoel van veiligheid bij burgers en daar draait de ZSM-werkwijze om.

Twitter @Feest050 en app Qday050
Tijdens Koninginnenacht en -dag kunnen mensen via Twitter het laatste nieuws volgen over de festiviteiten en over de drukte in de binnenstad. De politie twittert vanuit het account @polgroningen, de gemeente vanuit het account @Feest050 en de Oranjevereniging vanuit @oranjegroningen. Het publiek wordt door de politie Groningen op de hoogte gehouden van de actuele stand van zaken en eventuele calamiteiten. De tweets zijn te herkennen aan de hashtag #kd050. In opdracht van de gemeente en de Oranjevereniging is er dit jaar voor het eerst een app gemaakt over Koninginnenacht en –dag in Groningen voor IPhones. Deze is gratis te downloaden in de App Store: Qday050.
bron: Politie


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #34 Gepost op: 24 april 2013, 15:50:29
Parkeerverbodsborden met kroningslogo in trek

De oranjegekte voert al zo ver dat in de Amsterdamse binnenstad twintig parkeerverbodsborden met een kroningslogo zijn gestolen. 'Het is kwalijk, dit vandalisme,' aldus een woordvoerder van de gemeente. 'Het gaat om het logootje. Er zijn er zo veel in omloop dat je niet eens van een collector's item kunt spreken.'
(...)

lees verder: http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3431091/2013/04/24/Parkeerverbodsborden-met-kroningslogo-in-trek.dhtml

24-04-13   13:19 uur  - Bron: Het Parool
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #35 Gepost op: 24 april 2013, 15:52:27
Binnen één dag al 600 fietsen weggeknipt voor 30 april

De gemeente Amsterdam heeft vanwege de troonswisseling in het centrum 600 fietsen 'weggeknipt'. Vooral op de Nieuwezijds Voorburgwal en op het Spui zijn veel fietsen weggehaald, liet een woordvoerder dinsdag weten.
(...)

lees verder: http://www.parool.nl/parool/nl/4024/AMSTERDAM-CENTRUM/article/detail/3430414/2013/04/23/Binnen-een-dag-al-600-fietsen-weggeknipt-voor-30-april.dhtml

23-04-13   11:02 uur
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #36 Gepost op: 24 april 2013, 16:28:36
Luchtruim Amsterdam dicht wegens troonswisseling

Op 29 en 30 april en 1 mei 2013 is het luchtruim boven Amsterdam gesloten voor al het burgerluchtverkeer. Dit heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu besloten in verband met de troonswisseling.

De abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander vinden op 30 april plaats in Amsterdam. Het is gebruikelijk dat op Koninginnedag om veiligheidsredenen een deel van het luchtruim wordt gesloten. Wegens de troonswisseling is dit gebied horizontaal en verticaal uitgebreid. Bovendien betreft het hier niet alleen sluiting van het luchtruim voor ‘gewone’ luchtvaartuigen, maar expliciet ook voor lichte onbemande luchtvaartuigen (zoals zogenoemde drones), modelvliegtuigen, parasprongen en sfeerballonnen (als het er meer dan 100 tegelijk zijn). De sluiting van het luchtruim geldt van 29 april tot en met 1 mei. Door de politie wordt in samenwerking met het Ministerie van Defensie toezicht gehouden op de regeling.

Voor meer informatie voor luchtruimgebruikers:

Zie de website: www.lvnl-ohd.nl

Bron: Nieuwsbericht | 24-04-2013 | http://ilent.nl/actueel/luchtruim_amsterdam_dicht_wegens_troonswisseling.aspx

Meer informatie
Regeling sluiting luchtruim Amsterdam troonswisseling
24-04-2013 | PDF-document, 304 kB
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,149
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #37 Gepost op: 24 april 2013, 17:36:26
ProRail volgt Koninginnedag op de voet via Twitter

Vaak zijn gebeurtenissen sneller bekend op Twitter dan via andere kanalen. Zo ook op Koninginnedag. Heel Nederland blijkt opgewonden in 140 tekens te willen delen waar ze heen gaan en wat ze meemaken. Handig voor ProRail, want zo weten wij nog beter hoe het er op de sporen en stations aan toegaat. Hoe ervaart men bijvoorbeeld de treinenloop en de drukte op stations? Daarnaast proberen we ook via Twitter situaties als noodremtrekken en spoorlopers zo snel mogelijk te signaleren.

Twitcident
Het systeem ‘Twitcident’ van TNO en TU Delft helpt ons bij de signalering van deze twitterberichten. Op het moment dat er gesproken wordt over spoorlopers in combinatie met een locatie, bijvoorbeeld Amsterdam, dan verschijnt daar in de kaart van Nederland een icoontje. Klikkend op dit icoontje kom je bij alle tweets, met daarbij alle relevante foto’s. De politie en brandweer maken er al langer gebruik van. Nu gebruikt dus ook Prorail de informatie van Twitter om dienstverlening te optimaliseren.

Samen zien we meer dan één
Overal waar we zien dat we kunnen helpen, vragen beantwoorden of tips oppakken, doen we dit. Zo ook op Koninginnedag. Samen zien we meer dan één, dus stuur vooral tips en opmerkingen in 140 tekens naar @ProRail. Door meldingen op een laagdrempelig platform als Twitter door te geven, kunnen wij er sneller mee aan de slag om het te repareren of aan te pakken. Samen werken we zo dus aan een beter spoor.

Innovatie
Door continu te innoveren maken we het spoor duurzamer, beter toegankelijk, kostenefficiënter en bieden we reizigers en vervoerders meer comfort. Zo zetten we nu systemen als Twitcident in om nog beter in te kunnen spelen op situaties buiten, maar zo werken we ook samen met NS aan realtime instapinformatie op perrons en aan storingsmelders bij overwegen om vertragingstijd bij overwegstoringen te verminderen. Zo willen we het spoor de meest aantrekkelijke vervoersvorm van Nederland maken.

bron: http://blog.prorail.nl/prorail-volgt-koninginnedag-op-de-voet-via-twitter
Gepubliceerd op 24 april, 2013 door ProRail.
Samen sterk in de hulpverlening!


Red

 • HAP Eenheid Amsterdam
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,255
Reactie #38 Gepost op: 25 april 2013, 09:46:02
p2kflex
09:38:26 25-04-13GROUP-1PROEFALARM GGD / I & A
0120876MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (GGD Amsterdam I & A)
0120875MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (GGD Amsterdam I & A)
p2kflex
09:42:00 25-04-13GROUP-1PROEFALARM FR 1 / 2 / 3 TROONWISSELING
0120701MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (First Responder Dam / Bravo)
0120702MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (First Responder Leidseplein / Foxtrot)
0120703MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (First Responder Rembrandtplein / Delta)


Er wordt druk getest om te zorgen dat alles het doet 30/04.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


zwelgje

 • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,077
Reactie #39 Gepost op: 25 april 2013, 10:10:40
Wit T-shirt of witte ballon op de Dam mag.

Individuen mogen op 30 april op de Dam een wit T-shirt dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon dragen of met een witte zakdoek zwaaien.

Dat is de uitkomst van een gesprek dat burgemeester Eberhard van der Laan woensdag had met vertegenwoordigers van het Nieuw Republikeins Genootschap. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'.

Bron, en compleet artikel: AT5.nl
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten