Nederlands vaartuig "De Warnow" vermist - April/Mei 2013

Auteur Topic: Nederlands vaartuig "De Warnow" vermist - April/Mei 2013  (gelezen 7964 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #10 Gepost op: 4 mei 2013, 09:42:52
Noren zoeken niet meer actief naar Warnow

AMSTERDAM -
De Noorse kustwacht heeft de actieve zoektocht naar het vermiste Schiedamse schip Warnow vanwege het slechte weer vrijdag gestaakt. Bovendien ontbreekt het de Noren aan aanwijzingen waar ze precies zouden moeten zoeken.

Wel blijft de kustwacht alert op de Warnow, zo heeft een woordvoerder van de Noorse kustwacht bevestigd. De Noren zochten eerder actief onder andere met behulp van helikopters naar het schip met zijn drie opvarenden.
De Warnow, een tot zeilboot omgebouwde loodsboot, vertrok in maart vanuit Schiedam naar het Schotse Stonehaven.
Het vaartuig had bij het vertrek aanvankelijk acht opvarenden: een vriendengroep uit Schiedam. Vijf van hen besloten in Schotland om terug te keren naar Nederland. Twee schiedammers en een Zeeuw bleven aan boord, zij wilden doorvaren naar Noorwegen om daar het Noorderlicht te zien.
Op 17 april heeft de Warnow voor het laatst contact gemaakt. Via internet probeerde de kapitein zeekaarten te downloaden. Sindsdien is de boot spoorloos.
De Warnow kwam al eerder in de problemen: op 23 maart moest de omgebouwde loodsboot worden gered voor de kust van het Engelse Whitby. Het schip kampte toen in zwaar weer met motorproblemen en een uitgevallen besturing. Twee Britse reddingsboten sleepten het schip bij harde wind en metershoge golven naar veilige haven.
Vrienden van de opvarenden houden de moed erin en hopen dat de drie onwetend zijn van de zoektocht naar hen. Ze hopen dat het stel in een afgelegen gebied terecht is gekomen, van waaruit ze bovendien nog niet in staat zijn geweest contact te maken.
www.telegraaf.nl


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #11 Gepost op: 4 mei 2013, 09:52:48
Een Nederlands schip met aan boord drie avonturiers is spoorloos verdwenen op het midden van de Noordzee. Vrienden van de drie mannen, die met een omgebouwd oud bootje naar het noorderlicht wilden varen, maken zich grote zorgen over hun lot. De kustwacht van Noorwegen is met groot materieel op zoek naar het drietal.
Vrienden van de drie Nederlanders alarmeerden zondag de Schotse en Noorse kustwacht. Ze startten een grote zoekactie waarbij legervliegtuigen worden ingezet en helikopters voorzien van speciale sensoren. De Warnow, zoals het bootje van de twee Schiedammers en een Zeeuw heet, werd op 18 april voor het laatst gesignaleerd in het Noorse gedeelte van de Noordzee.

Speurrtocht
De voormalige loodsboot voer toen in de buurt van een olieveld net over de Brits-Noorse zeegrens. 'Het zoeken wordt bemoeilijkt doordat de bestemming van het schip niet bekend is. We weten alleen dat de bemanning het noorderlicht wilde opzoeken. En dat terwijl je dat in deze tijd van het jaar nauwelijks kunt zien,' zegt een kustwachtwoordvoerder tegen het AD.

Historisch
De kapitein van het vermiste schip is Arnoud Brinkman (46) uit Schiedam. Hij runt een scheepsreparatiebedrijf en voorzag zijn voormalige Duitse loodsboot onder meer van een mast en een groot bruin zeil, afkomstig van een historisch zeilschip. Brinkman bewoont het omgebouwde schip met zijn veel jongere vriendin Tirza Smit, die bij hem is. De andere opvarende is Peter van Liere (50) uit Middelburg. Hij was zanger en drummer bij de Zeeuwse band The Old Firm, die eind vorig jaar stopte.

Via de muziekwereld kwam de Middelburger in contact met Brinkman, die baritonsaxofoon speelt. Samen vormen ze een gelegenheidsbandje waarbij Smit en haar tweelingzusje Dana zingen. Het bandje telt acht leden.

Noorderlicht
Vorige zomer voer de vriendengroep met de Warnow naar Terschelling. Ze traden er op tijdens het Oerol-festival. 'Bij het kampvuur lanceerde Arnoud het idee om deze zomer met zijn allen naar Noorwegen te zeilen in de hoop een glimp te kunnen opvangen van het noorderlicht,' zegt de moeder van een van de bandleden.

Zeeziek
Half maart 2013 begonnen de acht aan hun spannende zeereis naar het licht. Ze waren goed voorbereid, zegt de vrouw. 'Alle moeders hadden eten gekookt waarmee de groep wel 2 maanden vooruit kon, de drinkwatertank van 1500 liter zat vol, er waren zwemvesten voor iedereen en zelfs voor de hond Razzia en genoeg hout voor het kacheltje.'

De groep was volgens haar nog maar net het zeegat bij Hoek van Holland uitgevaren of de problemen begonnen. 'De drie vrouwen aan boord werden zeeziek en zouden dat blijven.'

Een week later ging het serieus mis. Voor de oostkust van Schotland belandde de Warnow in een vliegende storm met windkracht negen en golven van wel 15 meter hoog.

Tot overmaat van ramp viel de machine van het schip uit en daardoor ook het roer. Via de marifoon vroeg kapitein Brinkman om hulp.

De Britse reddingsboot rukte uit, raakte zelf in de problemen maar collega's wisten het Nederlandse schip in veiligheid te brengen. Het verbaast de Britten nog steeds dat de Warnow nog zo ver is gekomen. 'Het schip is allesbehalve zeewaardig. Noodbaken, satelliettelefoon, gps, het ontbreekt allemaal,' zegt een woordvoerder van het reddingsstation in Whitby.

Schrikbeeld
Het kostte de Nederlanders 2 weken om de stormschade aan hun schip te repareren. 's Avonds traden de 'Crazy Dutch' op in plaatselijke pubs, in ruil voor gratis bier. Het typeert hun levensfilosofie, zegt de moeder van de gitarist. 'Ze zien het als een uitdaging om goed te leven met weinig geld.'

Met het schrikbeeld voor ogen van nog veel meer zeeziekte en stormen, besloten vijf van de acht muzikanten de oversteek naar Noorwegen niet te maken. Dat ze sindsdien niets meer hoorden van de noorderlicht-zoekers baarde hen eerst geen zorgen. Brinkman was immers wel vaker een tijdje 'uit de lucht'.

De vijf werden pas ongerust toen ook de vriendin van Brinkman niets van zich liet horen. 'Tirza zou haar tweelingzusje nooit zo lang in onzekerheid laten zitten,' zegt de moeder van de gitarist. Ze vreest het ergste.
www.ad.nl


Onger Oensien

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 431
Reactie #12 Gepost op: 7 mei 2013, 04:06:23
Tja, zo vanaf de kust lijkt het allemaal lekker makkelijk stukje varen maar het kan behoorlijk spoken op de Noordzee.
Alleen eten en water en je dan goed voorbereid noemen. Zelfs de zeekaarten haalde men van internet....
Hopelijk dobberen ze gewoon ergens en worden ze snel gevonden.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/04/nieuwe-getuige-ik-zag-warnow-drie-dagen-na-laatste-signalement/
Lees hier dat vissers ze nog hebben gezien een paar dagen terug??


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #13 Gepost op: 8 mei 2013, 23:08:10
Warnow lijkt met man en muis te zijn vergaan

De kans dat de sinds 17 april met drie opvarenden vermiste Nederlandse motorzeiler Warnow nog opduikt wordt met de dag kleiner. De melding van twee Noorse vissers bij de Noorse kustwacht, dat zij het vermiste schip 20 april ter hoogte van Bergen hebben gezien, blijkt niet te kloppen. Dat betekent dat sinds 17 april niets meer van het schip is vernomen.

Actueel
De zoekactie naar de 15 meter lange Warnow is 3 mei gestaakt vanwege slechte weersomstandigheden en gebrek aan resultaten. Omdat al lang niets meer van de voormalige loodskotter is vernomen is het zoekgebied intussen te groot geworden. Het schip kan, wanneer het niet is vergaan, honderden mijlen zijn afgedreven. Schepen op de noordelijke Noordzee wordt nog wel gevraagd naar het vermiste schip, of naar sporen daarvan, uit te kijken.

De Warnow is een omgebouwde Duitse loodsboot, met een hijskraanarm als mast. Eigenaar is de 47-jarige lasser en muzikant Arnout Brinkman. Het niet zeewaardige schip vertrok 17 maart met acht muzikanten uit Schiedam. Bedoeling was om via Engeland naar Noorwegen te zeilen. Kort na de oversteek naar Engeland raakte het schip voor de Engelse kust, bij Whitby, in moeilijkheden tijdens een oosterstorm. In zware zeegang viel de motor uit door een verstopte koelwaterinlaat, waarna ook de stuurinstallatie het begaf. Aan boord was het een chaos door losgeraakte, rondslingerende spullen. Reddingboten sleepten het aan lager wal geraakte schip vervolgens naar Middlesbrough, een actie waarbij één reddingboot flinke schade opliep.

Daar bleef de Warnow twee weken liggen. De bemanning kon op adem komen, het schip opknappen en met muziek maken in pubs werd wat bijverdiend.
Vervolgens ging het richting Schotland. Het schip hield de Britse kust aan, waar de zee bij westelijke winden redelijk rustig is. In Montrose vonden vijf van de acht opvarenden het onverantwoord om over te steken naar Noorwegen. Besloten werd daarop om nog door te varen naar het noordelijker gelegen Stonehaven en vandaar weer zuidwaarts te varen.
In Stonehaven aangekomen wilden drie opvarenden, eigenaar Arnout Brinkman, zijn vriendin, de zangeres Tirza Smit en drummer Peter van Liere, echter toch weer naar Noorwegen gaan. De andere vijf, onder wie Dana Smit, de tweelingzus van Tirza, stapten van boord.

Op 15 april vertrok het schip richting Noorwegen, zonder specifiek doel, navigerend op een iPhone waarop twee dagen na vertrek nog een kaart van de Noorse wateren werd gedownload. Dat is tevens het laatste traceerbare spoor van het schip. De daaropvolgende dagen was het zwaar weer op de Noordzee.
Het schip had rond 22 april in Noorwegen moeten aankomen. Toen een week later nog niets was vernomen sloegen de achterblijvers alarm.
De opvarenden hebben geen satelliettelefoon of Epirb. Ze kunnen alleen via de marifoon met andere schepen of walstations contact maken. (HH)
www.schuttevaer.nl


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #14 Gepost op: 17 mei 2013, 11:56:13
Nog geen nieuws, wel filmpje en tweede facebook pagina over de vermissing:

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-05-10/431666/noorse-kustwacht-stopt-zoekactie-naar-warnow#.UZX828saySM


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #15 Gepost op: 22 mei 2013, 15:50:34
'Weinig hoop voor de Warnow'

BERGEN -
De Noorse kustwacht ziet het lot van het vermiste Nederlandse schip Warnow somber in. Volgens een woordvoerder hadden andere boten op de Noordzee het schip met de drie Nederlandse bemanningsleden allang moeten zien.

„Het is een druk bevaren gebied”, aldus de woordvoerder woensdag. „Alle omringende landen waren geïnformeerd maar niemand heeft iets gezien of gehoord.” De Noorse kustwacht heeft de zoektocht zo'n 2 weken geleden officieel gestaakt. Ook de Nederlandse kustwacht is pessimistisch. „Naar mate de tijd verstrijkt, wordt het helaas steeds waarschijnlijker dat er iets is gebeurd”, zegt een woordvoerder.

Het is volgens de zegsman wel vreemd dat nog nergens onderdelen van het schip zijn aangespoeld. „Het is een stalen boot, die dus zinkt als er iets misgaat. Dan komen altijd wel onderdelen van het schip los, die vervolgens ergens aanspoelen.” De Nederlandse kustwacht wordt van iedere relevante vondst op de hoogte gesteld. Zo stuurden Noorse collega's dinsdag nog een foto van een aangespoelde deur. Maar die was volgens kennissen van de bemanningsleden echter niet afkomstig van de Warnow.

De Warnow vertrok op 15 april uit Schotland en had op 22 april in Noorwegen moeten aankomen. Sinds 17 april is echter niets meer van de bemanningsleden vernomen.
www.telegraaf.nl


INRI

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 640
Reactie #16 Gepost op: 15 augustus 2013, 07:48:14
Vermist schip 'Warnow' is 'afgehandelde zaak' voor kustwacht

De kans dat er ooit nog een spoor wordt teruggevonden van het Nederlandse schip De Warnow, of zijn bemanning, is nihil.

Dat zeggen de Nederlandse en de Noorse kustwacht, die beide de hoop hebben opgegeven en niet meer naar de boot uitkijken.
De Warnow vertrok dit voorjaar op 15 april uit Schotland en had op 22 april in Noorwegen moeten aankomen. Sinds 17 april is echter niets meer van de drie Nederlandse opvarenden vernomen. Met helikopters en sonar gingen de Noorse en Schotse kustwachten op zoek naar de omgebouwde loodsboot.

Andere schepen op de Noordzee werden gevraagd uit te kijken naar de Warnow, maar dat is nu een 'case closed', aldus de Noren. ''Alleen als we nog iets tegenkomen, gaan we opnieuw zoeken. Maar die kans is ongelooflijk klein'', vertelt een woordvoerder.

'Afgehandelde zaak'
Ook de Nederlandse kustwacht noemt het een 'afgehandelde zaak', hoewel niet bekend is wat schip en bemanning is overkomen. Zelfs de kans dat ooit een wrak aanspoelt, is gering.
''Dat komt echt zelden voor", stelt een zegsman van de Nederlandse kustwacht. ''Jaren geleden is het Nederlandse jacht Welsh Dragon midden op de Atlantische Oceaan gekapseisd en maanden later aangespoeld in Ierland. Maar dat was een polyester schip. De Warnowis van staal, dus zinkt meteen. En als we nog meubilair zouden vinden, dan was het vast allang aangespoeld. In Nederland zou zoiets dan meteen gevonden zijn, maar in Noorwegen zijn plekken waar geen mens komt.''
Aan de Noorse kust is een paar keer bootmeubilair gevonden, maar dat bleek niet van de Warnow te zijn. Familieleden roepen kustbewoners op om aangespoelde spullen te fotograferen en op te sturen, om te controleren of ze afkomstig zijn van de Warnow. Ook zijn zij in juni op aanraden van twee paragnosten nog gaan zoeken op de Shetland-eilanden, lieten ze weten op de vermissingspagina van bemanningslid Peter van Liere.

BRON


INRI

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 640
Reactie #17 Gepost op: 15 augustus 2013, 07:51:17
Citaat van: DvdW link=msg=1192096 date=1376545694
Vermist schip 'Warnow' is 'afgehandelde zaak' voor kustwacht

De kans dat er ooit nog een spoor wordt teruggevonden van het Nederlandse schip De Warnow, of zijn bemanning, is nihil.
Zeer triest. Dit onderstreept nog eens hoe gevaarlijk open water kan zijn, en hoe belangrijk goede voorbereidingen zijn. :-\En dus niet zo de Noordzee op gaan, alhoewel ik niet weet óf ze zo zijn gegaan, maar goed. Het laat wel iets zien..


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #18 Gepost op: 13 januari 2014, 16:35:49
Terugblik video op de verdwijning van het schip "De Warnow" met de ouders van een van de opvarenden:

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-12-26/597711/terugblik-op-verdwijning-van-warnow#.UtQFjsu9KSM