SARS-achtig virus duikt op MERS (Middle East respiratory syndrome- coronavirus)

Auteur Topic: SARS-achtig virus duikt op MERS (Middle East respiratory syndrome- coronavirus)  (gelezen 72919 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Eerste MERS-patient in Nederland

Publicatiedatum:     14-05-2014

Op 13 mei hebben het RIVM en het Erasmus MC voor het eerst een infectie met het MERS-coronavirus vastgesteld bij een Nederlandse patiënt. Hij raakte besmet tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië en is op dit moment opgenomen in het Medisch Centrum Haaglanden locatie Westeinde. Hier wordt de patiënt in strikte isolatie verpleegd. Zijn gezondheidstoestand is stabiel. Alle mensen die contact hebben gehad met de patiënt worden in kaart gebracht. Van deze personen wordt de gezondheidstoestand in de gaten gehouden.

MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. Mens-op-mensoverdracht van het MERS-coronavirus komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.

Sinds 2012 is er een uitbraak van het nieuwe MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome) in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn ruim 500 patiënten in het Midden-Oosten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. In april en mei 2014 is er een forse toename in het aantal meldingen in het Midden-Oosten. Verreweg de meeste meldingen komen uit deze regio (vooral Saoedi-Arabië, maar ook Qatar, Jordanië, Oman, Jemen en Verenigde Arabische Emiraten). Sinds vorig jaar zijn er ook enkele patiënten vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filippijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten. Dit waren reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is niet onverwachts dat er nu ook een patiënt in Nederland is. MERS-coronavirus was daarom al een meldingsplichtige infectieziekte.


sylvester1986

  • Gast
Tweede MERS-besmetting in Nederland  

Citaat
DEN HAAG -
Een tweede Nederlander blijkt besmet met het MERS-coronavirus. Het gaat om een vrouw die familie is van de man die eerder deze week in Den Haag werd opgenomen, zo maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22628913/__Tweede_MERS-besmetting__.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
MERS-besmetting leidt niet tot onrust
DEN HAAG - De opname van een patiënt met het gevaarlijke MERS-virus in het MCH Westeinde in Den Haag heeft nauwelijk tot onrust geleid. Volgens GGD Haaglanden is er welgeteld één telefoontje binnengekomen over het virus.
De patiënt wordt geïsoleerd verpleegd in Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde. Zijn toestand zou stabiel zijn. Volgens het RIVM en het Erasmus MC gaat het om de eerste Nederlander die besmet is geraakt met het MERS-coronavirus. De man zou de infectie hebben opgelopen in Saoedie-Arabië. lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Zorgen over MERS nemen toe
De zorgen over het MERS-coronavirus nemen toe, maar de WHO wil nog niet spreken van een officiële, internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Dit was de uitkomst van een bijeenkomst van de Emergency Committee van de WHO, die deze week plaatsvond.

Het aantal MERS-CoV-gevallen is recentelijk fors gestegen: van de ongeveer 500 gevallen die wereldwijd gemeld zijn, is bijna de helft in de afgelopen maand vastgesteld. In Nederland is de eerste patiënt met de ziekte geconstateerd.

Het comité besloot nog geen ‘public health emergency of international concern’ (PHEIC) uit te roepen. Als dat zou gebeuren, kan de WHO maatregelen nemen, zoals het geven van (negatieve) reisadviezen. Op dit moment geeft de WHO alleen adviezen aan de betrokken landen, waar sprake is van onvoldoende infectiepreventie- en controle. Speciale aandacht is nodig voor landen waar de gezondheidszorg ‘kwetsbaar’ is, zoals het mooi heet. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld sub-Sahara-landen. Als MERS naar die landen wordt geëxporteerd, is het zeer onwaarschijnlijk dat de patiënt en mogelijke contacten strikt kunnen worden geïsoleerd, waardoor de ziekte zich verder kan verspreiden.

Volgens een Noorse epidemioloog, Preben Aavitsland, is er wel degelijk aanleiding om te spreken van een PHEIC. lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Citaat van: Sylvester link=msg=1267624 date=1400166110
Tweede MERS-besmetting in Nederland  
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22628913/__Tweede_MERS-besmetting__.html

Tweede MERS-patient in Nederland

Publicatiedatum:15-05-2014Wijzigingsdatum:15-05-2014
Vandaag, 15 mei 2014, is bij een tweede Nederlandse patiënt een infectie met het MERS-coronavirus vastgesteld. De vrouw is een familielid van de man waarbij gisteren die diagnose is gesteld. Ook zij is besmet geraakt tijdens dezelfde reis naar Saoedi-Arabië. Zij is opgenomen in Isala te Zwolle en wordt in strikte isolatie verpleegd. Haar gezondheidstoestand is stabiel. Alle mensen die contact hebben gehad met de patiënt worden door de GGD in kaart gebracht. Van deze personen wordt de gezondheidstoestand in de gaten gehouden.


De vrouw heeft in Saoedi-Arabië een bezoek gebracht aan een dromedarissenboerderij. Zij heeft nauw contact met de eerste patiënt gehad, ze deelden gedurende twee weken een hotelkamer. Daarnaast is bekend dat beide patiënten onderliggende aandoeningen hebben die hen waarschijnlijk gevoeliger maken voor een infectie met dit virus.
 De GGD houdt de gezondheidstoestand van alle reisgenoten en van mensen die contact met de patiënten hebben gehad goed in de gaten. Als zij gezondheidsklachten krijgen wordt er onderzoek gedaan. Het is daarom niet uitgesloten dat er in de komende weken bij meer patiënten een infectie met het MERS-coronavirus wordt vastgesteld. Nederlandse ziekenhuizen zijn goed toegerust om deze zorg te bieden.
MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. Mens-op-mensoverdracht van het MERS-coronavirus komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.

Sinds 2012 is er een uitbraak van het nieuwe MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome) in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn ruim 500 patiënten in het Midden-Oosten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. In april en mei 2014 is er een forse toename in het aantal meldingen in het Midden-Oosten. Verreweg de meeste meldingen komen uit deze regio (vooral Saoedi-Arabië, maar ook Qatar, Jordanië, Oman, Jemen en Verenigde Arabische Emiraten). Sinds vorig jaar zijn er ook enkele patiënten waarbij een infectie met het MERS-coronavirus is vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filippijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten. Dit waren reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is niet onverwachts dat er nu ook patiënten in Nederland zijn. MERS-coronavirus is daarom sinds juli 2013 een meldingsplichtige infectieziekte.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) – update

Disease Outbreak News

15 May 2014 - The following cases of laboratory confirmed Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) have been reported from Jordan, Lebanon, the Netherlands, the United Arab Emirates, and the United States.

Netherlands

On 14 May 2014, the National IHR Focal Point for the Netherlands notified WHO of the first laboratory confirmed case of MERS-CoV infection in the Netherlands. The patient is a 70 year-old male citizen of the Netherlands, with travel history to the Kingdom of Saudi Arabia between 26 April 2014 and 10 May 2014.

The patient developed first symptoms on 1 May 2014 while in Medina, Saudi Arabia. He was evaluated at an emergency care department in Mecca on 6 May and given antibiotics; he did not have respiratory symptoms while in Saudi Arabia. On return to the Netherlands, on 10 May, his condition deteriorated, including development of respiratory symptoms, and he was hospitalized on the same day. On 13 May, he tested positive for MERS-CoV. Currently, the patient is in the ICU in a stable condition.

The patient reports no contact with animals or consumption of raw animal products. Identification of close contacts, including flight contacts has been initiated.

...

WHO advice

Based on the current situation and available information, WHO encourages all Member States to continue their surveillance for severe acute respiratory infections (SARI) and to carefully review any unusual patterns.

Infection prevention and control measures are critical to prevent the possible spread of MERS-CoV in health care facilities. Health-care facilities that provide for patients suspected or confirmed to be infected with MERS-CoV infection should take appropriate measures to decrease the risk of transmission of the virus from an infected patient to other patients, health-care workers and visitors. Health care workers should be educated, trained and refreshed with skills on infection prevention and control.

It is not always possible to identify patients with MERS-CoV early because some have mild or unusual symptoms. For this reason, it is important that health-care workers apply standard precautions consistently with all patients – regardless of their diagnosis – in all work practices all the time.

Droplet precautions should be added to the standard precautions when providing care to all patients with symptoms of acute respiratory infection. Contact precautions and eye protection should be added when caring for probable or confirmed cases of MERS-CoV infection. Airborne precautions should be applied when performing aerosol generating procedures.

Patients should be managed as potentially infected when the clinical and epidemiological clues strongly suggest MERS-CoV, even if an initial test on a nasopharyngeal swab is negative. Repeat testing should be done when the initial testing is negative, preferably on specimens from the lower respiratory tract.

Health-care providers are advised to maintain vigilance. Recent travellers returning from the Middle East who develop SARI should be tested for MERS-CoV as advised in the current surveillance recommendations. All Member States are reminded to promptly assess and notify WHO of any new case of infection with MERS-CoV, along with information about potential exposures that may have resulted in infection and a description of the clinical course. Investigation into the source of exposure should promptly be initiated to identify the mode of exposure, so that further transmission of the virus can be prevented.

People at high risk of severe disease due to MERS-CoV should avoid close contact with animals when visiting farms or barn areas where the virus is known to be potentially circulating. For the general public, when visiting a farm or a barn, general hygiene measures, such as regular hand washing before and after touching animals, avoiding contact with sick animals, and following food hygiene practices, should be adhered to.

WHO does not advise special screening at points of entry with regard to this event nor does it currently recommend the application of any travel or trade restrictions


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Tachtig contacten Nederlandse MERS-patiënten bekend
Tot nu toe zijn ongeveer tachtig mensen geïdentificeerd die in contact zijn geweest met de twee Nederlanders bij wie het MERS-virus is vastgesteld.
Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Deze mensen is gevraagd regelmatig hun temperatuur op te nemen en door te geven aan de GGD.lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
RIVM @rivm
Hoe groot schat u de kans dat u besmet raakt met het #MERS Coronavirus? We horen het graag via on.fb.me/1gMzH6I
2:39pm · 16 May 2014


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Vragen CDA over verschil informatie over MERS
Vragen CDA over verschil informatie over MERS - MERS dook in 2012 op in Saudi-Arabië. Dromedarissen zijn de bron van het virus.
MERS dook in 2012 op in Saudi-Arabië.
Het CDA in de Tweede Kamer ziet verschil tussen de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de wereldgezondheidsorganisatie WHO over de uitbraak van de ziekte MERS.

Het Nederlandse RIVM meldt dat het gevaarlijke virus vrijwel alleen van dier op mens kan worden overgedragen, terwijl de VN-organisatie WHO zegt dat het merendeel van de besmettingen van mens op mens zijn gegaan.

Het CDA heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag om opheldering gevraagd. Volgens CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot kan dit verschil van grote betekenis zijn voor de manier waarop omgegaan wordt met besmettingen.

Deze week werd bekend dat de ziekte in Nederland bij twee mensen is vastgesteld. De ziekte dook in 2012 op in Saudi-Arabië. Dromedarissen zijn de bron van het virus.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
CDC: Illinois man is 3rd reported case of MERS in nation
A U.S. citizen previously hospitalized in Indiana with Middle East Respiratory Syndrome, or MERS, has passed the potentially fatal virus to an Illinois man, federal health officials said Saturday.

Health officials originally contacted the Illinois resident earlier this month after learning that he had met with the Indiana patient on two occasions prior to the Indiana man’s hospitalization, according to a release from the Centers for Disease Control and Prevention.

An initial test of the Illinois man on May 5 came back negative for an active MERS-CoV infection, officials said. But further testing revealed that the man had in fact been previously infected with the virus.

The Illinois man did not require medical care, officials said, and is reportedly feeling well. Local health officials are continuing to monitor the man's health condition, officials said.
lees verder