Drie brandweerlieden omgekomen brand Koningskerk - Haarlem 23-03-2003

Auteur Topic: Drie brandweerlieden omgekomen brand Koningskerk - Haarlem 23-03-2003  (gelezen 85160 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Bleij

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 607
MIN SZW: Brand Koningkerk Haarlem
ANP

Gezien op www.regioscannerzeeland.nl

HAARLEM - De brandweermensen die betrokken waren bij het blussen van de brand in de Koningkerk in Haarlem, waren niet voldoende geïnstrueerd voor de risico's die het brandweerwerk met zich meebrengt. Daardoor konden ze niet goed omgaan met het overduidelijke instortingsgevaar van de kerkmuur. Bij de leidinggevenden was er geen actieve houding om medewerkers aan te sturen en te corrigeren op de uitvoering van werkzaamheden en onveilig gedrag. De gemeentelijke brandweer heeft haar brandweerlieden niet voldoende opgeleid en getraind in de veiligheidsrisico's bij brandbestrijding, het management van de brandweer heeft daar onvoldoende verandering in aangebracht en het eindverantwoordelijke gemeentebestuur heeft onvoldoende gecontroleerd.

Dit schrijft de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) in haar onderzoek Brand in de Koningkerk te Haarlem, onderzoek naar het brandweeroptreden. Op 23 maart 2003 kwamen drie brandweerlieden van de Haarlemse brandweer om tijdens de bestrijding van de brand. De IOOV heeft het tragische ongeval in Haarlem onderzocht. Het onderzoeksrapport bevat een reconstructie van de feiten, een analyse en conclusies. Naast de IOOV heeft ook de Arbeidsinspectie onderzoek gedaan. Zij heeft de gemeente een boete aangezegd omdat die had moeten voorkomen dat werknemers zich vlakbij de kerkmuren konden bevinden.

Op 23 maart breekt in de jeugdzaal in de Haarlemse Koningkerk brand uit. De uitgerukte brandweer is enige tijd bezig met het zoeken naar mogelijke slachtoffers en het bestrijden van de brand in de kerk. Als een van de brandweerteams constateert dat ook buiten de jeugdzaal brokstukken naar beneden komen, is de kerk niet meer te redden en is het bestrijden van de brand van binnenuit gevaarlijk. Toch duurt het nog lang voordat de teams uit de kerk zijn teruggetrokken.

Hoewel dit het moment is om alle brandweermensen uit de 'valschaduw'; van de kerk (het gebied waar muren van de kerk na instorten of omvallen terecht kunnen komen) te halen, blijven brandweerlieden nog lange tijd dicht bij de kerk aan het werk. Op een gegeven moment wordt

besloten, rekening houdend met de valschaduw van de muren, dat niemand meer door de aan de kerk grenzende Joh. de Breukstraat mag lopen. Dat wordt echter niet voldoende duidelijk doorgegeven. Omdat aan beide zijden brandweerteams aan het werk zijn, blijven brandweermensen - soms willens en wetens de risico's - door de Joh. De Breukstraat lopen. Wanneer de oostmuur van de kerk om 12 over 10 naar buiten valt komt hij in de in de Joh. de Breukstraat terecht. Daar bevinden zich op dat moment drie brandweermensen; zij komen om het leven.

De inspectie noemt het - gezien de activiteiten die in de directe omgeving van de kerk (blijven) plaatsvinden - louter toeval dat de (oost)muur gevallen is op het moment dat de omgekomen drie brandweermannen zich in de Joh. de Breukstraat bevonden. Als de muur op een ander moment was omgevallen, of als één van de andere buitenmuren van de kerk was gevallen, waren er naar alle waarschijnlijkheid andere brandweermensen omgekomen.

Hoewel het ongeval in Haarlem plaatsvond, had het - mutatis mutandis - echter ook in een andere plaats
kunnen gebeuren. Voor Haarlem geldt dat orde op zaken dient te worden gesteld bij de brandweerorganisatie, waarbij de volgende elementen belangrijk zijn:
25)- Investeren in het herstel van vertrouwen tussen de uitrukdienst en het management van de brandweer;
27)- Verbeteren van de preparatie (oefening en bijscholing) van de uitrukdienst;
28)- Integreren van de beroeps- en de vrijwillige brandweermensen;
29)- Ruime aandacht voor de operationele voorbereiding van de bevelvoerenden bij de brandweer;
31)- Aandacht voor de betrokkenheid van de verantwoordelijke bestuurslaag (burgemeester,B&W, gemeenteraad).

Afgelopen tien jaar zijn bij acht branden 23 brandweermensen omgekomen. Al deze branden zijn onderzocht. De IOOV zal moeten bezien of uit de bevindingen van deze onderzoeken voldoende lering is getrokken. Hiertoe is inmiddels een onderzoek 'Veiligheidsbewustzijn bij de brandweer' gestart.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie richtte zich op het verband tussen de oorzaak van het ongeval en mogelijke overtreding van de Arbowet. Volgens de dienst had de brandweer moeten weten dat muren van gebouwen met een constructie als de Koningkerk bij brand naar buiten kunnen vallen. Een volgende stap is dat de Arbeidsinspectie controleert hoe het inmiddels staat met de arbeidsomstandigheden bij de Haarlemse brandweer. Het gaat daarbij om zaken als organisatie, opleiding, instructie, oefeningen en communicatie.


Bleij

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 607
Geen strafvervolging brand Koningskerk
ANP

Gezien op www.regioscannerzeeland.nl

HAARLEM - Het Openbaar Ministerie te Haarlem heeft kennisgenomen van het persbericht dat heden door de Arbeidsinspectie en de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid wordt uitgebracht.

Ten aanzien van de rol van het OM in deze geldt dat de betrokkenheid van het Haarlemse OM tweeërlei is. Het OM heeft destijds een proces-verbaal ontvangen van de regiopolitie Kennemerland met betrekking tot de oorzaak van de brand. Het OM heeft voorts een proces- verbaal ontvangen van de Arbeidsinspectie met betrekking tot de arbeidsrechtelijke aspecten in deze zaak.

Het proces-verbaal van de regiopolitie Kennemerland heeft uitgewezen dat van brandstichting geen sprake is geweest en dat de brand een gevolg is geweest van een technisch mankement, waarvoor geen verantwoordelijke valt aan te wijzen.

Het proces-verbaal van de Arbeidsinspectie heeft geen gedragingen aan het licht gebracht die een strafrechtelijk verwijt aan enig persoon of enige instantie inhielden.

De conclusie van het Openbaar Ministerie in deze is dan ook dat voor strafvervolging geen aanleiding is. De trajecten van preventie naar de toekomst en bestuurlijke afdoening liggen buiten de invloedssfeer van het Openbaar Ministerie.

De Persofficier van Justitie,
Mr J.E. Hartjes


LindaB

 • Gast
Reactie #32 Gepost op: 22 maart 2004, 15:30:30
Hoi pascal,

Heel veel sterkte morgen voor jou en alle andere betrokkenen die er vorig jaar bij zijn geweest.

Groetjes Linda


112Today

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 84
  • 112Today Nederland
Reactie #33 Gepost op: 22 maart 2004, 20:15:30
Dinsdagavond 23 maart 2004 worden de drie brandweermannen herdacht die een jaar geleden omkwamen bij de dramatische brand aan de Kloppersingel. Die avond wordt aan de Kloppersingel het monument onthuld dat is gemaakt ter nagedachtenis aan Ben, Douwe en Renz. Eerder op de dag wordt in besloten kring op de kazerne aan de Zijlweg een beeld onthuld. Een tweede exemplaar wordt woensdagavond op post Oost onthuld. Bij de openbare herdenking die om 20:00 uur begint aan de Kloppersingel wordt stilgestaan bij de tragedie die het Haarlemse korps is overkomen. Er wordt onder meer een toespraak gehouden door Commandant de Bruin, burgemeester Pop, de wijkraad, de dominee en een gedicht wordt opgedragen door een vrijwilliger van post Oost. Op de website van de brandweer Velsen staat een interview voor de gene die het willen lezen en ik hoop dat iedereen weer even weet waar we samen voor staan en dat we elkaar nodig hebben! www.brandweervelsen.nl en klik vervolgens op (Klik hier voor de pagina 23 maart) We moeten het toch met zijn allen doen en elkaar steunen in slechte tijden.


m.vr.gr,

Pascal Weidijk
112Today.nl Wij verzorgen door heel Nederland heen het 112nieuws.


Hans van Essen

 • Gast
Reactie #34 Gepost op: 24 april 2004, 22:17:22
Hee Peter D,

Ik heb het hele rapport gelezen en het leest inderdaad erg goed.
Het is duidelijk en helder.
Ik heb ook de punten er uit gehaald die wij misschien ook wel "fout " zouden hebben gedaan.
Het zijn er gelukkig niet veel maar ze zitten nu wel in de oefeningen verwerkt.
Zo heeft dit drama voor ons ook nog een positieve kant.

groeten

Hans van Essen


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #35 Gepost op: 17 september 2004, 16:10:36
17-9-2004 | 12:07  

Maximale boete voor brand kerk Haarlem


DEN HAAG (ANP) - De Arbeidsinspectie heeft het college van burgemeester en wethouders in Haarlem de maximale boete van 11.250 euro opgelegd in verband met de brand in de Koningkerk in die stad. Daarbij kwamen op 23 maart vorig jaar drie brandweermannen om het leven toen een muur van de kerk instortte.


Volgens de Arbeidsinspectie heeft het college, dat formeel werkgever is, onvoldoende gedaan om de betrokken brandweerlieden te beschermen, zei een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken, waaronder de Arbeidsinspectie valt, vrijdagmorgen. De gemeente heeft volgens haar bij de staatssecretaris van Sociale Zaken bezwaar gemaakt tegen de boete. De Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), die de brand samen met de Arbeidsinspectie heeft onderzocht, concludeerde eerder dit jaar dat de betrokken brandweerlieden niet goed wisten welke risico’s zij liepen. Zij waren niet goed geïnstrueerd en werden slecht aangestuurd door hun leidinggevenden. Ook waren ze onvoldoende opgeleid en getraind.


De IOOV oordeelde verder dat de brandweer lang in en om de kerk is gebleven. Toen de beslissing werd genomen om niet meer in de aan de kerk grenzende Joh. de Breukstraat te komen, was niet iedereen daarvan op de hoogte. De muur die instortte, kwam in deze straat op de drie slachtoffers terecht. De brandweerlieden die te dicht bij de kerk stonden, hadden volgens de Arbeidsinspectie weggestuurd moeten worden. De kerk had bovendien een zodanige bouwconstructie dat bekend had moeten zijn dat de muren naar buiten zouden vallen voor het geval ze zouden instorten, zei de woordvoerster.


©  Reformatorisch Dagblad  
  
  
 
en dan hier het nare staartje van de brand :-\


firemanr

 • Gast
Reactie #36 Gepost op: 17 september 2004, 19:07:57
Zoals altijd.....de "heren en dames" die het 1 jaar en 7 mnd hebben mogen onderzoeken, veroordelen mensen die het in een paar minuten moeten beslissen....
Zwakke pot eten vind ik dit. >:( Als ze zo nog even doorgaan kunnen de mensen zelf hun brandjes gaan blussen of zichzelf uit de auto knippen, want dan vind je geen ene idioot meer die dit werk wil doen!

Want nog even en dan krijg je de volgende stap: als je straks als bevelvoerder of OVD een verkeerde beslissing neemt, komt zijn/haar hoofd op het hakblok te liggen. En zeg niet dat het zover komt....een soldaat gaat ook naar oorlogsgebied om te vechten, cq de vrede proberen te bewaren, maar als er dan 1 doodgeschoten wordt, omdat die soldaat zich bedreigt voelt *en dan schijnbaar nog per ongeluk!*(in oorlogsgebied!), dan wordt dat tegen je gebruikt. >:( Rare mensen die dat hier regelen in Nederland.....


zwaailampmaker

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 976
 • R & D- OGS
Reactie #37 Gepost op: 17 september 2004, 19:41:38
FiremanR, je hebt volkomen gelijk, er zal best wat te zeggen en op en aan te merken zijn, maar daar zijn ook weer antwoorden om dat te weerleggen of te verdedigen.
een evaluatie achteraf is altijd wenselijk, maar geen 1 jaar en 7mnd later, bovendien achteraf kijk je een koe in zijn kont, zoals ze bij ons zeggen, op het moment moeten er beslissingen genomen worden, en het meest belangrijke is de onderlinge communicatie, uit de verhalen heb ik begrepen dat de mensen die zijn omgekomen, niet op de hoogte waren van de situatie.
maar iedereen is op de feiten gedrukt toen en nu weer, we kunnen met z'n allen afwachten tot er wat gebeurd met deze gegevens, maar je kan het ook naar je eigen korps toe trekken en kijken wat en hoe je de inzet kan verbeteren, (als ze daar al niet continue mee bezig zijn)het gaat tenslotte om de eigen veiligheid.
uiteraard alles binnen de mogelijkheden en financien, die naar mijn gevoel vaak ontoereikend zijn.

en wat betreft de te verantwoording roeping, sorry ik kan me niet voorstellen dat er met opzet verzaakt wordt, iedereen zet zich voor de volle 100% in, en zeker in de hectiek van dergelijke incidenten worden fouten gemaakt, het is bijzonder betreurenswaardig wat hier gebeurd is,maar dit is gewoon niet altijd te voorkomen.
beter oeffenen (ook in communiceren) is natuurlijk altijd
goed, maar moet wel mogelijk zijn.

en dan die overheid met de rapporten, tja dat gebeurd daar nogal vaak, de ene keer betreft het de brandweer(eigen schuld overheid, ze willen niet voor beroeps betalen), dan weer de ambulance (hee weer die overheid die niet wil betalen), dan hebben we weer niet opgelet bij de betuwelijn, de bouwfraude, de tunnels, en zo kunnen we wel een bladzijde vol schrijven, ze bezuinnigen zich een ''ongeluk'' maar hebben straks geen mensen en geld meer om het ''ongeluk'' van hulpverlening te voorzien.

ik hoop dat de hulpverleners in iedergeval hun gezond verstand blijven gebruiken.
Nemo me impune lacessit


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #38 Gepost op: 17 september 2004, 23:08:35
we zullen zeker ons gezonde verstand blijven gebruiken,maar op deze manier bedenk jeje eigen nog 3x voor je 1 beslissing neemt.Terwijl iedere hulpverlener ter goede trouw handelt :-\


Guust

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 723
 • Don't shoot the messenger!
Reactie #39 Gepost op: 21 februari 2005, 16:44:15
Net even vluchtig een deel gezien van deze CD.
Het is een reconstructie van de brandweerinzet vanaf de eerste melding tot aan het instorten van de muur.
Met beelden van het RTl nieuws en virtual reality.
Het is een indrukwekkend verhaal en is bedoeld om ervan te leren.

wat vinden jullie van deze CD als lesmateriaal??