Antwerpse expertise chemische rampen al vier jaar lang genegeerd

Auteur Topic: Antwerpse expertise chemische rampen al vier jaar lang genegeerd  (gelezen 2517 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Antwerpse expertise chemische rampen valt al vier jaar in dovemansoren


Antwerpse expertise chemische rampen valt al vier jaar in dovemansoren
Een in 2009 op punt gesteld Antwerps expertiseprogramma omtrent chemische rampen wordt nu bijna vier jaar genegeerd in dit land.

De provincie Antwerpen heeft een van de grootste concentraties van chemische bedrijven in Europa. Daarom brachten overheid en privébedrijven in 2009 hun expertise over het bestrijden van chemische rampen samen in het softwareprogramma 'Calahan', wat zoveel betekent als ‘Calamiteitenplan haven van Antwerpen’.

Bijna vier jaar na het op punt stellen van dit programma, maken andere provincies nog steeds geen gebruik van dit kennispakket inzake chemische rampen die Antwerpen opbouwde met zijn bedrijven.

In 'realtime' krijgt iedereen dezelfde info

Volgens de Antwerpse gouverneur Cathy Berx heeft iedereen met het programma in 'realtime' meteen dezelfde info voor zich. Het kan daarbij gaan over 'windrichting en -sterkte en welk effect bepaalde chemische stoffen hebben’. Ook worden er in het programma bepaalde rampscenario's gesuggereerd en de hypothetische gevolgen van zo'n ramp.

Het project groeide vanaf 2004, het jaar van de verschrikkelijke gasramp in Gellingen en het Broom-incident in Antwerpen. Toen kwam een toxische lading Broom van een gekantelde vrachtwagen in de riolering terecht. Een paar dui­zend Antwerpenaars moest toen geëvacueerd worden.

De hulpdiensten van de stad en de provincie Antwerpen en van Beveren bundelden toen hun krachten met die van gespecialiseerde Antwerpse consultants en toonaangevende Antwerpse chemische bedrijven als BASF, Solvay en Total. Ook koepelorganisatie Essenscia stapte mee in het verhaal.

Bron + Volledig persbericht: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130513_002

Hoe staat het met de expertise in ons land over ongevallen met chemische stoffen?
is het hier in nederland beter geregeld, of lopen we hier ook nog steeds achter de feiten aan?