Overvaller neergeschoten door politie na gijzeling gezin Laan v Norma - Nieuw-Vennep 29-05-2013

Auteur Topic: Overvaller neergeschoten door politie na gijzeling gezin Laan v Norma - Nieuw-Vennep 29-05-2013  (gelezen 21403 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Straffen gijzelnemers Nieuw-Vennep fors lager

04 mrt 2014 14:22 | laatste update: 04 mrt 2014 14:33

NIEUW-VENNEP De straffen die de gijzelnemers van Nieuw-Vennep opgelegd hebben gekregen van de rechtbank in Amsterdam, zijn fors lager.
De hoofdverdachte is veroordeeld tot 24 maanden cel, zijn medeverdachte van 17 jaar is veroordeeld tot 18 maanden cel met jeugd-TBS. Het Openbaar Ministerie eiste eerder zeven jaar cel tegen de 18-jarige jongen en vier jaar en TBS tegen de 17-jarige medeverdachte.

De straffen verschillen zo, omdat het Openbaar Ministerie wilde dat de verdachten volgens het volwassenstrafrecht werden berecht. De rechtbank is het daar niet mee eens en heeft de jongeren gewoon veroordeeld naar het minderjarigenstrafrecht. Ondanks de ernst van de feiten, waar de jongens destijds 17 jaar.

lees verder: http://www.rtvnh.nl/nieuws/138507/Straffen+gijzelnemers+Nieuw-Vennep+fors+lager
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
OM beraadt zich op beroep tegen uitspraak jeugdige gijzelnemers Nieuw-Vennep

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162361/beraadt-beroep/
4 maart 2014 - Arrondissementsparket Amsterdam

Een 17-jarige gijzelnemer van Nieuw-Vennep is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden en jeugd TBS. Zijn 18-jarige medeverdachte is een celstraf van 24 maanden, geheel voorwaardelijk, opgelegd. De rechtbank veroordeelde de twee volgens het minderjarigenstrafrecht. Het OM wilde dat het duo volgens het volwassenstrafrecht veroordeeld zou worden en beraadt zich op een hoger beroep.

Drie weken geleden eiste de officier van justitie celstraffen van zeven jaar tegen de 18-jarige verdachte en vier jaar en TBS tegen de 17-jarige gijzelnemer. Volgens het OM hadden de twee zeer ernstige strafbare feiten gepleegd zoals overvallen en een gijzeling op 29 mei 2013 in Nieuw-Vennep, waarbij ze volwassen keuzes hebben gemaakt. De rechtbank kijkt hier anders tegenaan en ziet de acties van de twee als ‘impulsief en niet professioneel georganiseerd’.

De 18-jarige man kreeg de maximale jeugdstraf opgelegd, maar geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Volgens de rechtbank is het ‘onmenselijk’ de man in detentie te nemen gezien zijn medische toestand. Hij is bij zijn aanhouding op 29 mei 2013 in Nieuw-Vennep door de politie neergeschoten toen hij samen met zijn 17-jarige kompaan een man in zijn eigen woning gijzelde. Volgens het OM schoot de politie uit noodweer. De rechtbank is het hierover met het OM eens.
Samen sterk in de hulpverlening!