Grootschalige examenfraude en evt gevolgen

Auteur Topic: Grootschalige examenfraude en evt gevolgen  (gelezen 4297 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,084
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #11 Gepost op: 27 juni 2013, 17:56:25
Verdachten diefstal examens komen vrij, onderzoek voortgezet

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161120/verdachten-diefstal/
27 juni 2013 - Arrondissementsparket Rotterdam

Het komend weekeinde komen vier verdachten van de diefstal van examens op een Rotterdamse school vrij. Volgens de officier van justitie die het onderzoek naar de diefstal en verspreiding van de gestolen eindexamens leidt, is het niet langer nodig dat de verdachten vast blijven zitten.

De vier verdachten, mannen van 18 en 19 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam, Delft en Den Haag, werden vorige week aangehouden. Ze zijn alle vier leerling van de school waar de examens werden ontvreemd en worden verdacht van betrokkenheid bij de daadwerkelijke diefstal. Voor die diefstal werden eerder nog drie mensen aangehouden, een vrouw van 19 en twee jongemannen van 18 en 19 afkomstig uit Rotterdam en Maassluis. Voor hen vroeg het OM wel een verlenging van de voorlopige hechtenis in het belang van het onderzoek, en vanwege hun aandeel in de diefstal.

Het onderzoek naar de diefstal van de examens uit de school bevindt zich in een afrondende fase. Wat de verdachten vervolgens met de examens deden is nog volop in onderzoek. Zo zijn via de Onderwijsinspectie 26 eindexamenkandidaten bekend die gebruik hebben gemaakt van de zogenoemde inkeerregeling. Zij hebben erkend examens te hebben ingezien. Het OM zal deze 26 mensen op korte termijn horen en een besluit nemen over de afdoening van de zaak tegen hen.

Uit onderzoek van middelbare scholen, zowel binnen als buiten Rotterdam, zijn inmiddels meer namen gekomen van eindexamenkandidaten die mogelijk gefraudeerd hebben. Ook deze namen zijn bij de Onderwijsinspectie gemeld, en de namen zijn overgedragen aan het politieteam dat met het onderzoek bezig is. Bovendien is het politieteam in het onderzoek op jongeren gestuit die mogelijk ook gebruik zouden hebben gemaakt van een gestolen examen. De examenkandidaten die via het politieonderzoek of het scholenonderzoek bekend zijn geworden, zullen binnenkort ook door de politie benaderd worden. Dit zijn nog eens enige tientallen mensen.

De politie in Rotterdam startte eind mei een groot onderzoek naar examenfraude nadat via internet het VWO-examen Frans uitlekte. In het onderzoek bleek vervolgens dat uit een Rotterdamse school in ieder geval 27 VWO, Havo en VMBO-eindexamens waren verdwenen. Zeven leerlingen van de betrokken school werden aangehouden voor de diefstal. Onmiddellijk na de ontdekking van het examen Frans werd een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Het onderzoek naar hem loopt nog. Vorige week werd ook een 17-jarige leerling van een andere Rotterdamse school aangehouden. Hij zou de vermeende dieven van de examens onder druk hebben gezet de examens ook aan hem te leveren.
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,586
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #12 Gepost op: 4 juli 2013, 12:29:37
Opnieuw aanhouding examendiefstal, onderzoek gaat door
3 juli 2013 - Arrondissementsparket Rotterdam

Het speciale politieteam dat de diefstal van examens uit een Rotterdamse school onderzoekt, heeft dinsdag opnieuw een aanhouding verricht. Het gaat om een meisje van 16 uit Rotterdam. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van de examens.

De politie van Rotterdam startte eind mei een groot onderzoek nadat het VWO-examen Frans op internet werd gepubliceerd. In totaal werden tot nu toe tien mensen aangehouden. Met de aanhouding van dinsdag gaat het om acht jonge mensen, allen leerlingen van de school, die van de eigenlijk inbraak en diefstal worden verdacht. Daarnaast werden een 22-jarige en een 17-jarige Rotterdammer aangehouden. Van alle aangehouden verdachten zitten er nu vier vast, twee meisjes van 16 en 19, en twee jongens van 18 en 19.

Het onderzoek naar de diefstal is nagenoeg afgerond. Het onderzoek naar de verspreiding van de examens is in volle gang. De komende weken zal besloten worden wat er met de mensen gebeurt van wie de namen tot nu toe in het onderzoek bekend zijn geworden. Dat gaat in ieder geval al om tientallen mensen.

BRON: http://www.om.nl/@161152/opnieuw-aanhouding/
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #13 Gepost op: 20 augustus 2013, 17:43:07
Zeven gebruikers gestolen examens aangehouden

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161220/zeven-gebruikers/
19 juli 2013 - Arrondissementsparket Rotterdam

Deze week zijn in het onderzoek naar de verspreiding van de gestolen eindexamens 1 meisje van 18 jaar en zes jongens in de leeftijd van 17 tot en met 19 jaar aangehouden. Het gaat om leerlingen van andere scholen dan de school waar de examens werden gestolen en ze worden verdacht van heling. Een van hen komt uit Roosendaal, de anderen uit Rotterdam. De jongeren zijn na verhoor allemaal weer heengezonden maar blijven verdachte.

Het speciale politieteam dat eind mei werd ingericht nadat een VWO-examen voortijdig uitlekte is nog steeds op volle sterkte. Het onderzoek naar de daadwerkelijke diefstal van de examens, uiteindelijk 27, is bijna afgerond . Het onderzoek naar de verspreiding gaat nog door.  Zo zijn nog niet alle gegevensdragers die bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten van de diefstal in beslag zijn genomen, uitgelezen.

Onder leiding van een officier van justitie begon eind mei een grootschalig politieonderzoek nadat via internet het nog af te nemen VWO-examen Frans uitlekte. Al vrij snel was duidelijk dat het examen afkomstig was van een Rotterdamse scholengemeenschap. In het onderzoek werden tien jongeren aangehouden voor de daadwerkelijke diefstal. Voor heling van de gestolen examens werden tot nu toe negen leerlingen van andere scholen aangehouden. De laatste twee verdachten die nog vastzaten voor de diefstal van de gestolen examens zijn deze week allebei door de raadkamer van de rechtbank op vrije voeten gesteld.  Vorige week werden 51 leerlingen van de school waar de examens verdwenen, gehoord over het eventuele gebruik. Van alle mensen die tot nu toe in beeld zijn gekomen beslist de officier van justitie later hoe de zaken worden afgedaan.


51 Mensen gehoord over gebruik examens

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161198/51-mensen-gehoord/
12 juli 2013 - Arrondissementsparket Rotterdam

Rechercheurs van de politie Rotterdam hebben deze week 51 mensen gehoord die tijdens hun eindexamen gebruik zouden hebben gemaakt van een gestolen examen. Het gaat om mensen van de school waar de examens zijn gestolen, én mensen die op de school volwassenenonderwijs volgden. Ze zijn allemaal gehoord als verdachte op een speciaal daarvoor ingerichte locatie. Er waren 58 leerlingen van de school ontboden. Enkelen waren al met vakantie, en vijf zijn niet op komen dagen. Zij worden later alsnog verhoord.  De officier van justitie die de zaak leidt, beslist op een later moment wat er met deze mensen gaat gebeuren.

In  het onderzoek naar de diefstal van examens werd maandag een 20-jarige Rotterdammer aangehouden en woensdag een 18-jarige jongeman uit Zoetermeer. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de daadwerkelijke diefstal. De man uit Rotterdam is donderdag door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, en de man uit Zoetermeer, ook een leerling van de betrokken school, wordt vrijdag door de officier heengezonden. Beiden blijven verdachte.

Ook werd nog een 17-jarige jongen uit Rotterdam aangehouden die wordt verdacht van heling. Hij zou de gestolen examens verder verspreid hebben. Deze jongen, geen leerling van de school waar de examens verdwenen, is na verhoor heengezonden maar hij blijft verdachte. Het totaal aangehouden verdachten komt daarmee op 13. Daarvan zitten er nu nog twee vast: een 19-jarige vrouw, en een 19-jarige jongeman.

Het onderzoek naar de diefstal van examens startte eind mei nadat het VWO-examen Frans via internet uitlekte. Uiteindelijk bleken op een Rotterdamse school 27 eindexamens te zijn gestolen. Het onderzoek naar de diefstal is zo goed als afgerond. Het onderzoek naar de verspreiding is nog in volle gang.
Samen sterk in de hulpverlening!


sylvester1986

  • Gast
Leerling Ibn Ghaldoun: 'We dachten met schone lei te beginnen'
De islamitische school Ibn Ghaldoun moet sluiten, 600 leerlingen moeten op stel en sprong op zoek naar een andere school. De leerlingen en hun ouders staan perplex na de sluiting. 'Ik zou niet weten hoe het nu verder moet en waar ik naar school moet', aldus een gedupeerde in het AD.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #15 Gepost op: 23 september 2013, 11:16:48
Citaat van: jeffrey010 link=msg=1172211 date=1370889009
Het verbaasde me dat er nog niks te vinden was op het forum over de grootschalige examenfraude en de eventuele gevolgen....
Zou het zo kunnen zijn dat alle examens van dit jaar over gedaan moeten worden?? ik las ook ergens dat ze tot 3 jaar terug aan het kijken zijn, wat als ze onregelmatigheden in die examens vinden?? ze kunnen toch moeilijk iedereen van 3 jaar geleden opnieuw examen laten doen!


Het is ook verbazingwekkend dat niemand op het forum wat geschreven heeft over de wetenschapsfraude. Tot mijn verbazing las ik hedenochtend het onderstaande op de website van de NOS.

Citaat
Hoogleraar verzon 64 publicaties

Oud-hoogleraar Mart Bax van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft zich zo'n twintig jaar lang schuldig gemaakt aan ernstig wetenschappelijk wangedrag, valsheid in geschrifte en zelfplagiaat. Dat staat in een onderzoeksrapport dat de VU heeft laten schrijven over de politiek antropoloog (.pdf).

http://nos.nl/artikel/554286-hoogleraar-verzon-61-publicaties.html

Ben benieuwd of de NOS of een andere journalist al uitgezocht heeft wie de zoon is van deze oud-hoogleraar.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #16 Gepost op: 9 november 2013, 02:21:40
Verdachten examendiefstal naar binnen via het dak

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161720/verdachten/
7 november 2013 - Arrondissementsparket Rotterdam

De jonge mensen die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor de inbraak en eerste verspreiding van de op een Rotterdamse school gestolen examens zijn via een dakraam de school binnengekomen. Waarschijnlijk zijn ze meerdere keren binnen de school geweest om de uiteindelijk 27 examens te pakken te krijgen. Dat heeft de officier van justitie die het onderzoek naar de examendiefstal leidt, donderdag gezegd tijdens de eerste dag waarop de verdachten zich moesten verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam.


De elf verdachten, tussen de 16 en 21 jaar oud, worden verdacht van de daadwerkelijke inbraak of betrokkenheid daarbij, of het daarna verder verspreiden van de examens. Van de verdachten, twee meisjes en negen jongens, zijn er acht eindexamenleerling van de school. Twee anderen zijn een jonger zusje en een oudere broer van de eindexamenleerlingen. De elfde verdachte is een neef die aan een andere school eindexamen deed in het VMBO. Hij wordt ervan verdacht de vermeende inbrekers ertoe te hebben aangezet de twee VMBO-examens te stelen, nadat aanvankelijk alleen VWO- en Havo-examens waren gestolen.


De inbraken in de school vonden vermoedelijk eind april, begin mei plaats. Dat de eindexamens waren verdwenen bleek eind mei toen via internet het VWO-eindexamen Frans uitlekte. Vrijwel meteen was duidelijk dat het examen was gestolen bij de Rotterdamse school. Nader onderzoek door de politie eenheid Rotterdam leidde tot de ontdekking dat er 27 eindexamens waren gestolen op de school.


De verdachten fotografeerden vermoedelijk de examens waarna de originelen weer teruggelegd werden in de kluis waar ze werden bewaard. Daarna werden de examens op verschillende manieren, waarschijnlijk voornamelijk via internet of usb-sticks, verder verspreid.

Met name door het onderzoek van digitale communicatiemiddelen heeft de politie inmiddels meer dan honderd mensen getraceerd die mogelijk de gestolen examens hebben gekregen. Zij worden verdacht van heling. Over de afdoening van deze zaken moet nog een beslissing worden genomen.

In totaal zijn in het onderzoek naar de examendiefstal 159 mensen gehoord als verdachte. Inmiddels is van 65 van deze verdachten aan de Onderwijsinspectie de naam doorgegeven.



De zitting van donderdag had het karakter van een regiezitting, zodat de verdediging van de verdachten nog onderzoek kan vragen. Het Openbaar Ministerie is nagenoeg klaar met het onderzoek naar deze verdachten. De inhoudelijke behandeling van de zaak is voorzien voor eind januari en de officier heeft de rechtbank donderdag gevraagd ook de zaken tegen de minderjarige verdachten in het openbaar te behandelen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Deels voorwaardelijke cel- en werkstraffen geëist tegen verdachten examenfraude

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162213/deels/
29 januari 2014 - Arrondissementsparket Rotterdam

De verdachten hebben er door hun handelen voor gezorgd dat er vorig jaar tijdens de eindexamenperiode grote commotie ontstond. Omdat zij verantwoordelijk waren voor de diefstal en verspreiding van 27 VWO, Havo- en VMBO-eindexamens hebben leerlingen en hun ouders met de gedachte geworsteld dat mogelijk alle examens overgedaan moesten worden. De officier van justitie eiste dan ook deels voorwaardelijke gevangenisstraffen tot 90 dagen en werkstraffen tot 240 uur tegen de elf jongens en meisjes die verdacht worden van de daadwerkelijke inbraak in de school en/of de eerste verspreiding van de examens.

Enkele van de elf verdachten braken in wisselende samenstelling in via een dakluik van de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool. Op verschillende tijdstippen werden verschillende examens weggenomen en weer teruggelegd, zodat de diefstal niet zou opvallen. Volgens de elf verdachten, negen meerderjarigen en twee minderjarigen, waren de examens eigenlijk voor eigen gebruik bedoeld. Toch werden de examens verder verspreid, niet alleen onder klasgenoten, maar ook bijvoorbeeld in openbare bibliotheken voor soms honderden euro's. De politie heeft tot nu toe in totaal zo'n 150 mensen kunnen traceren die ook de beschikking kunnen hebben gehad over een of meerdere eindexamens. Het OM neemt later een beslissing over wat er met deze jongeren gebeurt. Formeel worden ze verdacht van heling.

De grootschalige examenfraude kwam aan het licht toen vorig jaar het VWO-eindexamen Frans, één dag voor het zou worden afgenomen, op internet werd gepubliceerd. Een onderzoek van de politie leidde naar de Rotterdamse middelbare school. Uit het onderzoek bleek dat de verdachten via een dakluik de kluisruimte van de school waren binnengekomen en uiteindelijk 27 examens wegnamen. Ze fotografeerden de eindexamens, legden ze weer terug in de kluis, en de examens werden verder digitaal verspreid. Het examen Frans werd door een 19-jarige Rotterdammer, die wordt verdacht van hacking en geen banden heeft met de verdachten in de examenfraude-zaak, op het internet geplaatst.

Onder de elf verdachten waren acht eindexamenkandidaten van de school. De andere drie waren een broer en zusje, en een neefje die op een Brabantse school zat. Van deze eindexamenkandidaten werd het examen ingetrokken. Zij moeten dit jaar opnieuw eindexamen doen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #18 Gepost op: 19 november 2015, 17:28:41
“Sommige meisjes begluurde hij langer dan een jaar”

7 juli 2015

Dit verhalend artikel maakt onderdeel uit van het op 23 juni 2015 gepubliceerde rapport 'Verantwoording aanpak georganiseerde criminaliteit 2014'. In acht verhalen over onderzoeken en projecten wordt zichtbaar hoe de georganiseerde ondermijnende criminaliteit en de aanpak ervan er in de praktijk uitzien.

Het zal je maar gebeuren. Je neemt plaats achter je computer om aan een belangrijk document te werken, maar het bestand blijkt plotseling verwijderd. Je begrijpt er niets van. Wat je niet weet is dat iemand op afstand, door jouw webcam, geamuseerd naar jouw paniek gluurt. De illegale hackerstool RAT (Remote Access Toolkit) maakt deze ernstige privacyschending mogelijk. Hackers kunnen in een handomdraai de computers van hun slachtoffers infecteren en ongemerkt op afstand overnemen. Tegenwoordig hoef je daar ook geen ‘nerd’ meer voor te zijn. Het OM in Rotterdam draaide een groot onderzoek naar deze vorm cybercriminaliteit.

‘De Rotterdam RAT-case’, van de officieren van justitie Marleen van Solingen (zwacri) en Jacqueline Bonnes (cybercrime), kwam aan de hand van drie aangiftes aan het licht. Februari 2013 deed een minderjarig meisje aangifte bij de politie omdat er seksueel getinte beelden van haar op een social media account waren gezet. Het meisje had het filmpje zelf op haar laptop gezet, maar deze ook weer verwijderd. Even later zag ze de video tot haar grote schrik openbaar op haar account staan. Toegankelijk voor driehonderd contacten. Jacqueline Bonnes hield destijds een slachtoffergesprek met haar. “Ontzettend dapper dat ze aangifte deed. Zo’n video is natuurlijk beschamend, het maakt je enorm kwetsbaar. Digitale rechercheurs onderzochten haar laptop. Wat zij zagen, is dat haar computer contact maakte met een bepaald IP-adres, dat weer te linken was aan een woonadres in Rotterdam.”

Scriptie vernietigd
Eerder had de eigenaar van een Rotterdamse discotheek ook al aangifte gedaan. De website bleek gehackt. Een onbekend persoon had een sensationeel stukje tekst over uitgaansgeweld in de club online gezet, met daarbij een link naar meer informatie. Ook die gegevens kwamen bij de digitale opsporing terecht. Een derde aangifte was van een meisje van wie haar bachelor scriptie
plotseling onverklaarbaar vernietigd was. Bonnes: “Een oplettende digitaal rechercheur wist de drie totaal verschillende aangiftes met elkaar te verbinden. Het digitale onderzoek bracht de speurders bij twee IP-adressen, die weer te herleiden waren naar één woonadres. Uit onderzoek bleek dat daar een gezin woonde en dat onze verdachte individueel handelde. Wat was hier aan de hand?”

Om daar achter te komen vielen de officieren en de politie de woning binnen. De verdachte, een achttienjarige jongen, werd aangehouden. Ook nam de politie tijdens de inval computers, USBsticks en harde schrijven in beslag voor nader onderzoek. De verdachte bekende meteen, hij had ook duidelijk sporen achtergelaten. Als snel bleek uit back-ups die de politie maakte dat de verdachte een gigantische hoeveelheid afbeeldingen van zijn slachtoffers had opgeslagen. Hij had de foto’s keurig geordend, in aparte mapjes op naam van zijn slachtoffers. De RAT-tool maakte het mogelijk om de webcam van zijn slachtoffers te activeren. Beelden van meisjes die hij aantrekkelijk vond, sloeg hij op. “Sommige foto’s waren onschuldige taferelen van etende vrouwen, maar er zaten ook naaktfoto’s tussen. Soms begluurde hij meiden zelfs langer dan een
jaar. Heel eng, natuurlijk. In totaal had de jongen 41 miljoen plaatjes opgeslagen. Stel: we plaatsen per A4’tje vier afbeeldingen. Dan zouden we 20.000 pakken A4 nodig hebben om alles te kunnen bekijken. Een berg van maar liefst 1 kilometer hoog”, zegt Bonnes ter illustratie.

Besmet
RAT is een simpel programma dat het mogelijk maakt om heimelijk de besturing van andermans computer over te nemen. Het programma is gewoon te koop. Een computer is eenvoudig te besmetten door ergens een linkje te plaatsen, waar het slachtoffer nietsvermoedend op klikt. Vanaf dat moment kan de hacker naar hartenlust zijn gang gaan. De verdachte plaatste om die reden dus ook het linkje naar zogenaamd ‘meer informatie’ op de website van de discotheek. Veel jonge slachtoffers tuinden daar in. “We zagen ook dat hij stiekem de Facebookpagina van een meisje overnam om met haar vriendinnen te chatten. Hij stuurde hen linkjes onder het mom van ‘Klik hier eens op, echt iets voor jou’. Het is dus niet gek dat hij een kilometerhoge stapel afbeeldingen van talloze meiden wist te bemachtigen.”

De verdachte kwam tijdens het onderzoek ook naar voren als ‘de klokkenluider’ van de bekende examenfraude op de Ibn Ghaldounschool. Bonnes vertelt dat hij toevallig via RAT zag dat een van zijn slachtoffers een USB-stick in haar laptop deed, met daarop een examen waarvan hij wist dat het nog niet geweest was. “Onze verdachte wilde zelf niet de klokkenluider zijn. Hij infecteerde daarom met de RAT-tool de computer van een onschuldige man om de fraude aan de kaak te
stellen. Hij deed dat door het uitgelekte examen Frans vanaf dat IP-adres op diverse websites te uploaden. De man werd daarom korte tijd als verdachte gezien en zelfs opgepakt. Het feit dat de jongen een onschuldig persoon ernstig in moeilijkheden bracht, rekenen we hem zwaar aan.”


2000 computers
De terechtzitting vond plaats op 21 augustus 2014. In de rechtszaal was een deskundige aanwezig om de technische kant van de cybercriminaliteit en de mogelijkheden van RAT toe te lichten. De officier zette onder meer het hacken van 2000 computers en het gewoonte maken van het bezit en de verspreiding van kinderporno op de tenlastelegging. Het laatste verwijt gaat over het
verspreiden van de video van het minderjarige meisje op social media. De jongen werd voor alle feiten veroordeeld. Gedeeltelijk onder het minderjarigen en deels onder het meerderjarigen strafrecht. Hij kreeg 107 dagen jeugddetentie en als meerderjarige 30 dagen celstraf. Die tijd had hij echter al in voorarrest gezeten en hoefde hij daarom niet meer uit te zitten. Daarnaast kreeg hij een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

Wat officier Bonnes vooral zorgen baart is de grote dreiging die deze zaak blootlegt. Deze vorm van criminaliteit, nu gericht op individuele burgers, kan ook zeer maatschappij-ontwrichtend zijn. Bijvoorbeeld als hackers het inzetten tegen grote computersystemen. “Vroeger had men veel meer technische kennis nodig. Tegenwoordig hoef je helemaal geen ‘nerd’ meer te zijn. Het gebruik neemt daarom ook toe. Het voorhanden hebben van dit programma is voor individuen
strafbaar. Zij kunnen er immers alleen maar kwade bedoelingen mee hebben.”

Computerfix
Bonnes vindt dat het bij dit soort tools hard nodig is om na te denken over nieuwe vormen van bestrijding. Ook denkt ze dat de analysecapaciteit van de politie moet verbeteren. Bij deze cybercrimezaak ging het toevallig om drie aangiftes in Rotterdam, maar de officier denkt dat ze de link niet zo snel hadden gelegd als de aangiftes verspreid over het land waren gedaan. Bonnes pleit daarom voor een centrale database waar relevante informatie landelijk samen komt. Voor sommige vormen van computercriminaliteit is dat er al, maar voor het fenomeen RAT nog niet.

Onder burgers en bedrijven moet ook meer awareness komen, denkt Bonnes. “Mensen moeten alerter zijn op de beveiliging van hun computer. Om hen een handje te helpen, vroegen we het Nationaal Cyber Security Centre of ze een speciale ‘computerfix’ wilden ontwikkelen. Een soort opschoonprogramma voor computers die geïnfecteerd waren of voor mensen die daar voor vreesden. Bij het naar buiten brengen van ‘De Rotterdam RAT-case’ werd deze ‘fix’ daarom gratis aangeboden aan iedereen die dat wilde.” Bonnes benadrukt dat vooral midden-en kleinbedrijven de huidige dreiging van RAT serieus moeten nemen. “Je moet er als bedrijf toch niet aan denken dat individuen of groeperingen in een handomdraai bij vertrouwelijke documenten kunnen komen of klanten ongepast kunnen aanspreken? RAT biedt simpelweg legio mogelijkheden voor personen met een criminele geest.” In de Rotterdamse zaak zijn zowel het OM als de verdachte in hoger beroep gegaan.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
In hoger beroep werkstraffen geëist tegen vier verdachten examenfraude Ibn Ghaldounschool

19 november 2015 - Ressortsparket

De advocaat-generaal in Den Haag heeft in hoger beroep werkstraffen tot 230 uur geëist tegen vier verdachten die in 2013 betrokken waren bij de omvangrijke examenfraude op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam.

Twee verdachten, leerlingen van Ibn Ghaldoun, maakten deel uit van een groep van elf die destijds direct betrokken waren bij de fraude. Eén wordt ervan verdacht ingebroken te hebben, de ander wordt ervan verdacht direct daarna foto’s te hebben gemaakt en te hebben verspreid. De andere twee verdachten, van een andere school, worden ervan verdacht tegen betaling zelf gebruik te hebben gemaakt van meerdere examens respectievelijk tegen betaling meerdere examens verder te hebben verspreid.

Alle examens werden weggenomen en weer teruggelegd, zodat de diefstal niet zou opvallen. In totaal zijn 27 examens voor VWO, Havo en VMBO gestolen en verspreid. De examens werden gefotografeerd en digitaal verder verspreid.

De fraude kwam aan het licht toen het VWO-eindexamen Frans, een dag voordat het zou worden afgenomen, op internet werd gepubliceerd. Onderzoek van de politie leidde naar de Rotterdamse middelbare school.

Drie van de vier verdachten die in hoger beroep terechtstonden worden dus verdacht van heling, de vierde van betrokkenheid bij de inbraken in de school. De rechtbank had laatstgenoemde naast een werkstraf van 170 uur ook nog een celstraf van een maand opgelegd. Omdat de verdachte sinds de feiten in de fraudezaak geen verder strafblad heeft opgebouwd, wil de advocaat-generaal de opgelegde celstraf omgezet zien naar een werkstraf – zij eiste tegen hem 230 uur werkstraf. Tegen de drie van heling verdachten personen eiste de advocaat-generaal 20, 25 en 130 uur werkstraf.

De advocaat-generaal heeft betoogd dat de verdachten de normen en waarden binnen het onderwijs met voeten hebben getreden. Ook wees zij erop dat het handelen van de verdachten heeft geleid tot ,,een centraal-eindexamenramp van een enorme, nimmer gekende en wellicht ook nooit meer voorkomende omvang’’. De fraude heeft het ministerie van Onderwijs grote financiële schade berokkend (en dus ook de belastingbetaler) en duizenden andere leerlingen en hun ouders, die niets met de zaak te maken hadden, in grote onzekerheid gebracht.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.
Samen sterk in de hulpverlening!