Ladderduikstoel

Auteur Topic: Ladderduikstoel  (gelezen 3661 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

JM

  • Arnemuiden, Zeeland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 463
  • Arnemuiden 4534
Gepost op: 16 december 2010, 12:31:52
Snellere inzet met ladderduikstoel

De veiligheid van het duiken houdt veel betrokkenen logischerwijs bezig. Ook Gerrit Pleiter van Brandweer Elburg. In de strijd tegen de risico's ontwikkelde hij een ladderduikstoel.

Een woord dat nog niet in het woordenboek of bij Google is terug te vinden. Wat het precies is, is trouwens niet zo moeilijk te raden: een ladder-duik-stoel dus. De vinding vergroot de veiligheid doordat veiligheidsduikers sneller inzetbaar zijn.

Gerrit Pleiter werd aan het denken gezet door landelijke beschouwingen, waarin wordt gesteld dat een duiker vanaf het noodsignaalbinnen één minuut bij de duiker in nood moet zijn. In het gebied waar hij werkt (Elburg en omgeving) zijn veel hoge kades en uit testen bleek dat het daardoor onmogelijk is om in zo'n korte tijd hulp te kunnen bieden.

Steun
De brandweerman, die tevens lid is van het duikteam, ontwikkelde daarom een speciale stoel. Deze kan door de veiligheidsduiker aan de ladder worden bevestigd, waarna hij er zelf op gaat zitten. De stoel biedt voldoende steun om comfortabel te kunnen zitten en zo zit de veiligheidsduiker compleet gemaskerd klaar in afwachting van wat eventueel komen gaat.

Gerrit Pleiter: "In geval van nood hoeft hij alleen zijn automaat aan te koppelen en hij kan in actie komen. Als de temperatuur hoog is kan hij met de stoel ook in het water gaan zitten, zodat de kans op hittestuwing afneemt. Een ander voordeel is dat de veiligheidsduiker de reddingsduiker zo nodig kan helpen bij het bergen van een slachtoffer. En als de ladder gebruikt moet worden door anderen, kan de stoel eenvoudig in worden geklapt en aan de ladder worden gehangen. Veel ruimte neemt hij dan niet in."

Zoek geraakt
Op de foto's is de stoel en de werking te zien. Gerrit Pleiter tekent er bij aan dat deze stoel nog geen oppervlaktebehandeling heeft gehad. "Daarom ziet het er wat minder fraai uit. We hadden een mooiere stoel, maar die is bij de verzinkerij zoek geraakt." Aan het idee doet het weinig af, vindt ook Gerrit Pleiter. "Ik ben er zeker van dat de ladderduikstoel kan bijdragen aan een snellere inzet van de veiligheidsduiker bij hoge walkades."

Inmiddels is Gerrit Pleiter bezig een extra steun te ontwikkelen, zodat de stoel ook aan wal te gebruiken is. De nieuwe stoel moet comfortabeler worden dan de exemplaren die momenteel veel worden gebruikt. Gerrit: "Daar hoor ik veel klachten over. Nog even en de duikladderstoel is in meerdere situaties te gebruiken."

Inmiddels heeft Gerrit Pleiter de stoel laten behandelen en is deze gegalvaniseerd. Ook is de stoel weer gebruikt bij een oefening en heeft zijn nut bewezen. De veiligheidsduiker zat comfortabel en was snel inzetbaar om te assisteren bij het bergen van het "slachtoffer".
Kortom voldoet het aan de verwachtingen.

http://www.nvbr.nl/wat_doen_we/thema_lerende/verbeteren_lerend/innovaties/2010/techniek/snellere-inzet/