Algemeen nieuws ziekenhuizen

Auteur Topic: Algemeen nieuws ziekenhuizen  (gelezen 106451 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #20 Gepost op: 26 maart 2013, 14:37:13
Citaat
Zondag meldde Medisch Contact dat president-commissaris Theo Dekker tijdelijk is benoemd tot bestuursvoorzitter van het door onrust geplaagde Slotervaartziekenhuis. Dekker is al ruim zes jaar als toezichthouder bij Ďhet Slotervaartí betrokken, dus kent alle dossiers, maar heeft geen ervaring als zorgbestuurder of interim-manager. Wie is hij, en in hoeverre is hij geschikt het Amsterdamse ziekenhuis te leiden?

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130086/profiel-dekker-slotervaarttopman-met-dubbele-petten.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #21 Gepost op: 2 april 2013, 12:49:35
Citaat
Bij het LangeLand Ziekenhuis werkten eind 2011 een aantal medisch specialisten die volgens de raad van bestuur Ďniet aan de maatí zouden zijn. Dat blijkt uit een brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het kwakkelende ziekenhuis in Zoetermeer.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130346/in-langeland-werkten-ondermaatse-artsen.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #22 Gepost op: 2 april 2013, 13:26:03
Citaat
ARNHEM - Het bericht 'Hond Rijnstate speurt darmkanker op' van Omroep Gelderland op vrijdag 29 maart, klopt niet. Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate meldde maandag dat het om een 1 aprilgrap gaat.

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2006675/bericht-van-rijnstateziekenhuis-1-aprilgrap.htm#.UVq-4ZNTB2A


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #23 Gepost op: 2 april 2013, 19:19:55
Citaat
Eťn april-grap Rijnstate valt verkeerd
Een ťťn april-grap van ziekenhuis Rijnstate is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Onder andere KWF Kankerbestrijding kon de grap van het ziekenhuis, die stelde dat een in Israel getrainde hond beschikbaar zou komen die darmkanker op zou kunnen sporen, niet waarderen. lees verder
bron: Skipr


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #24 Gepost op: 15 april 2013, 17:23:21
Citaat
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een gevoelige nederlaag geleden in de zaak tegen de vier dermatologen, die als gevolg van een zakelijk conflict in november de wacht kregen aangezegd. Vandaag besliste het Scheidsgerecht Gezondheidszorg dat de dermatologen ten onrechte op non-actief zijn gesteld. Dat bevestigt de advocaat van de dermatologen, Henk Stollenwerck, desgevraagd tegenover Medisch Contact.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/130909/dermatologen-winnen-slag-tegen-catharina.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #25 Gepost op: 16 april 2013, 11:37:15
Citaat
De Portugese EPD-leverancier Alert claimt 70 miljoen euro van vier Nederlandse ziekenhuizen en een apotheek. De claim is gebaseerd op de schade door contractbreuk en nalaten van betalingsverplichtingen. Bovendien kon Alert in de tussentijd geen samenwerkingen aangaan met andere ziekenhuizen.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/130911/Alert-claimt-70-miljoen-van-vier-ziekenhuizen.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #26 Gepost op: 17 april 2013, 12:21:41
Citaat
Minister Schippers van Volksgezondheid vindt de vertrekregeling die ex-topman Emile Lohman van het UMC St Radboud kreeg niet van deze tijd, maar zegt er niet tegen te kunnen optreden. Dat schrijft Schippers in haar antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/131018/vertrekregeling-lohman-kan-niet-meer.htm


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #27 Gepost op: 19 april 2013, 11:18:31
Citaat
Klokkenluider Rick Paul gaat maandag weer aan de slag in het VUmc. De longchirurg zat sinds juni 2012 thuis en stond in een periode vlak daarvoor al enige tijd op non-actief.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131133/VUmcklokkenluider-Rick-Paul-weer-aan-de-slag.htm

Kijkerstip: Op bezoek bij Rick Paul: http://www.gezond24.nl/video/bekijk/onder-specialisten9.htm


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,476
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #28 Gepost op: 22 april 2013, 21:36:55
Uitnodiging persmoment bij Openbaar Ministerie Noord-Nederland zaak voormalig maagchirurg Scheper Ziekenhuis

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160834/uitnodiging/
22 april 2013 - Arrondissementsparket Noord-Nederland

Bij deze nodigen wij de pers uit voor een bijeenkomst op dinsdag 23 april om 14.00 uur bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland aan de Paterswoldseweg nr. 814 in Groningen.

Hier kunt u tekst en uitleg krijgen over de zaak (het complete verhaal) tegen de voormalig maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis. Op de bijeenkomst wordt bijvoorbeeld een korte film getoond over het uitvoeren van maagoperaties.

Na afloop van het persmoment is er ruimte voor 1 op 1 interviews met de persofficier van justitie, Pieter van Rest en met de Unitchef recherche Rik Carmio. U kunt zich aanmelden voor de persbijeenkomst bij persvoorlichter Manon Hoiting via 050-750 3050 of via m.hoiting@om.nl

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft de nabestaanden en de ex-patiŽnten van een voormalig maagchirurg per brief gedetailleerd op de hoogte gebracht van het onderzoek in hun eigen aangifte tegen de maagchirurg. Morgen krijgen zij het volledige verhaal te horen tijdens een informatiebijeenkomst bij het Openbaar Ministerie.

Bij het onderzoeksteam zijn de afgelopen jaren 17 aangiften binnengekomen tegen de maagchirurg. In 6 zaken is de patiŽnt overleden en is er door de nabestaanden aangifte gedaan van dood door schuld en tevens hebben 11 ex-patiŽnten aangifte gedaan van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Bij deze patiŽnten zou ernstig letsel zijn ontstaan door onzorgvuldig handelen van de chirurg.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,476
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #29 Gepost op: 23 april 2013, 13:10:00
Uitnodiging persmoment bij Openbaar Ministerie Noord-Nederland zaak voormalig maagchirurg Scheper Ziekenhuis

Slachtoffers maagchirurg geÔnformeerd over eigen aangifte

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160837/slachtoffers/
23 april 2013 - Arrondissementsparket Noord-Nederland

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft de nabestaanden en de ex-patiŽnten van een voormalig maagchirurg per brief gedetailleerd op de hoogte gebracht van het onderzoek in hun eigen aangifte tegen de maagchirurg.

Voorgeschiedenis
Bij het onderzoeksteam zijn de afgelopen jaren 17 aangiften binnengekomen tegen de maagchirurg. In 6 zaken is de patiŽnt overleden en is er door de nabestaanden aangifte gedaan van dood door schuld en tevens hebben 11 ex-patiŽnten aangifte gedaan van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Bij deze patiŽnten zou ernstig letsel zijn ontstaan door onzorgvuldig handelen van de chirurg.

Het onderzoek tegen de maagchirurg is de afgelopen jaren grondig en zorgvuldig uitgevoerd. Het tijdsverloop in dit onderzoek is te verklaren door het feit dat het verzamelen van alle medische informatie, door tussenkomst van het Scheper Ziekenhuis, veel tijd heeft gevraagd.

Het beoordelen van het handelen van verdachte vergt specialistische medische kennis. Die kennis is niet binnen het OM aanwezig. Het OM heeft intensief gezocht naar een deskundige en heeft een Bariatrisch chirurg in BelgiŽ bereid gevonden om alle aangiften en dossiers te beoordelen.

Door de omvang van de dossiers (ruim 6000 pagina's ) heeft het beoordelen maanden geduurd. Vervolgens zijn hierop weer vervolgvragen gesteld door het OM. De beantwoording van deze vragen kostte opnieuw tijd. Ook is het Medisch Expertise Centrum (EZM) in Rotterdam meermalen op verschillende momenten betrokken geweest bij deze zaak ter advisering en afstemming.

Strafvervolging
Nu is het onderzoek afgerond. Per aangifte heeft het OM een afdoeningsbeslissing genomen. Het OM gaat ťťn zaak vervolgen. Het betreft hier de verdenking van zwaar lichamelijk letsel door schuld wegens het achterlaten van een wondgaasje tijdens de operatie. Deze zaak wordt op 18 juni 2013 behandeld voor de rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen.

Geen strafvervolging
De andere 16 zaken worden geseponeerd wegens onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. In deze zaken kan onvoldoende aangetoond worden dat er sprake is van Ďverwijtbaar onvoorzichtig' handelen door de chirurg (ontbreken van schuld) en/of het causale verband tussen de dood of het zwaar lichamelijk letsel en het handelen van de chirurg.

Meer specifiek per sepot groep

Sepot groep 1
In 11 zaken volgt geen strafvervolging wegens het ontbreken van schuld, de verwijtbaarheid.

Sepot groep 2
In 5 zaken volgt geen strafvervolging wegens het ontbreken van het causaal verband tussen de operatie uitgevoerd door de chirurg en het intreden van de dood dan wel het ontstaan van letsel (in een enkel geval ontbreekt in deze zaken ook de schuld).

Sepot groep 1: complicaties
Uit rapportages blijkt dat het intreden van de dood of het ontstaan van zwaar lichamelijk letsel het gevolg is geweest van complicaties die ten gevolge van de operatie zelf zijn ontstaan.

Het gaat hier om bekende complicaties en deze zijn beschreven als een risico bij maagoperaties. Hierdoor kunnen wij niet vervolgen voor verwijtbaar onvoorzichtig handelen door de maagchirurg.

Sepot groep 2: geen causaal verband
Bij deze aangiften is de dood ingetreden dan wel de gezondheid verslechterd na de operatie door de maagchirurg. Op basis van de bevindingen van de deskundigen en het strafrechtelijk onderzoek kan niet aangetoond worden dat het handelen van de maagchirug de oorzaak is geweest van het intreden

van de dood of het ontstane letsel. Naast het ontbreken van het causaal verband is ook bij enkele zaken geen sprake van schuld. Dit alles maakt dat wij ook hier niet kunnen vervolgen.

Bijeenkomst
Vandaag, dinsdag 23, april krijgen alle aangevers in een speciale bijeenkomst nadere informatie over het onderzoek. De zaaksofficieren van justitie en het onderzoeksteam van de politie geven een toelichting op het verloop van de strafzaak en het onderzoek.

Pers
Vanmiddag nodigen wij de pers uit voor een bijeenkomst om 14.00 uur bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland aan de Paterswoldseweg nr. 814 in Groningen.

Film over maagoperaties
Hier kunt u tekst en uitleg krijgen over de zaak (het complete verhaal) tegen de voormalig maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis. Op de bijeenkomst wordt ook een korte film getoond over de complexiteit van het uitvoeren van maagoperaties en de daarbij behorende complicaties. Deze film is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.
Samen sterk in de hulpverlening!